Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταγή μαγειρικής: Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Κλα­σι­κό καλο­και­ρι­νό πιά­το και από τα πιο γευ­στι­κά, που απο­λαμ­βά­νουν όλοι, είναι τα γεμι­στά, ειδι­κά όταν οι ντο­μά­τες είναι στην επο­χή τους και δια­θέ­τουν γεύ­ση κι άρω­μα. Εμείς προ­τεί­νου­με μια κάπως πει­ραγ­μέ­νη συντα­γή, Ντο­μά­τες Γεμι­στές με Πλιγούρι.

Υλι­κά

– 100 γρ. πλιγούρι
— 4 ντο­μά­τες μεσαί­ου μεγέθους
— 1 πατάτα
— 1 ματσά­κι φρέ­σκο μαϊντανό
— 1 ματσά­κι φρέ­σκο δυόσμο
— 100 ml ελαιόλαδο
— 1/2 κ.τ.γ. πάπρι­κα γλυκιά
— αλάτι
— πιπέρι

Εκτέ­λε­ση

Πλέ­νου­με καλά όλα τα λαχα­νι­κά και τα μυρωδικά.

Κόβου­με την πατά­τα σε φέτες και τις βρά­ζου­με μέχρι να παρα­μεί­νουν τρυφερές.

Κόβου­με 1 φέτα απ’ την κορυ­φή της τομά­τας και με ένα κου­τά­λι αδειά­ζου­με τη ψίχα της, προ­σέ­χο­ντας να αφή­σου­με λίγη σάρ­κα στη φλού­δα. Μετα­φέ­ρου­με τη ψίχα από κάθε τομά­τα σε ένα μπολ και έπει­τα την αλέ­θου­με στο μπλέ­ντερ έως ότου γίνει σάλτσα.

Βάζου­με στο μπλέ­ντερ την μισή ποσό­τη­τα ελαιό­λα­δου και τα μυρω­δι­κά και χτυ­πά­με για 2 λεπτά ακό­μα. Κρα­τά­με το μισό της σάλ­τσας για το τέλος της συνταγής.
Τοπο­θε­τού­με τις τομά­τες σε ένα ταψά­κι και ρίχνου­με εσω­τε­ρι­κά σε κάθε ντο­μά­τα λίγο αλάτι.

Σε ένα μεγά­λο μπολ ανα­κα­τεύ­ου­με τη σάλ­τσα τομά­τας που έχου­με χτυ­πή­σει στο μπλέ­ντερ με το πλι­γού­ρι. Προ­σθέ­του­με αλά­τι και πιπέ­ρι στο μείγμα.

Γεμί­ζου­με τις τομά­τες μέχρι τα τρία τέταρ­τα, για­τί το πλι­γού­ρι θα φουσκώσει.

Τοπο­θε­τού­με τις φέτες πατά­τας ανά­με­σα στις τομά­τες και περι­χύ­νου­με με την υπό­λοι­πη σάλ­τσα τομά­τας και το υπό­λοι­πο ελαιόλαδο.

Ψήνου­με σε καλά προ­θερ­μα­σμέ­νο φούρ­νο στους 180°C για 15 λεπτά.

Καλή σας όρε­ξη, και αν υπάρ­χει και τυρά­κι φέτα το πιά­το απογειώνεται…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο