Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνταξιούχοι: Τιμωρήστε τους για τα ψέματα που μας λένε διαχρονικά

Γρά­φει ο Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας

Κυκλο­φο­ρεί η εφη­με­ρί­δα “Παν­συ­ντα­ξιου­χι­κός Αγώ­νας” Φ.434 του Απρί­λη –με πλού­σια, εύστο­χη και επί­και­ρη όπως πάντα ύλη

Τιμωρείστε τους
Για τα ψέματα που λένε διαχρονικά στους συνταξιούχους.

Της… σύντα­ξης

Τιμω­ρεί­στε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που σαν κυβερ­νή­σεις με τις «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» που έκα­ναν στις προη­γού­με­νες δεκα­ε­τί­ες στο συντα­ξιο­δο­τι­κό, θα έσω­ζαν τα ταμεία και θα εξα­σφά­λι­ζαν ο καθέ­νας την αντο­χή και επάρ­κεια στην από­δο­ση συντά­ξε­ων για 30- 40 χρό­νια. Και μετά από κάθε «μεταρ­ρύθ­μι­ση» έφερ­ναν και νέα, για­τί η προηγού­μενη δεν έσω­ζε τελι­κά τίποτα.

Τιμω­ρεί­στε τον ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ έτα­ξε την κατάργη­ση των προη­γού­με­νων, με το νόμο Κατρού­γκα­λου έκα­νε τα χει­ρό­τε­ρα διπλά.

Τιμω­ρεί­στε τη ΝΔ, που ενώ έτα­ξε πως θα καταρ­γή­σει το ν. Κατρού­γκα­λου, τον εφάρ­μο­σε πλήρως.

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί ψήφι­σαν και εφάρ­μο­σαν τα τρία και τώρα το 4° μνη­μό­νιο, που προ­βλέ­πα­νε το τσε­κούρωμα των συντάξεων.

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί κάθε φορά μας εκβί­α­ζαν με το βρω­με­ρό δίλημ­μα «δια­λέξ­τε: ή θα σας κόψου­με τις συντά­ξεις ή θα σας καταργή­σου­με τις συντά­ξεις».

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί μας εκβί­α­ζαν με το ακό­μα πιο άθλιο επι­χεί­ρη­μα: «θα σας κόψου­με τις συντά­ξεις, για να μην μας βγά­λουν από την ΕΕ».

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί μας εκβί­α­ζαν με τον κυνι­σμό του απα­τε­ώ­να «ή θα σας κόψου­με τις συντά­ξεις και θα αρπά­ξου­με τα απο­θε­μα­τι­κά των ταμεί­ων για να σωθούν οι τρά­πε­ζες ή θα χρε­ο­κο­πή­σουν οι τρά­πε­ζες και θα χάσε­τε τις συντάξεις».

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί, έφε­ραν έτσι την κατά­στα­ση, ώστε ενώ (και) οι συντά­ξεις μας άντε­ξαν να καλύ­ψουν τα ελλείμ­μα­τα των κρα­τι­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών, αυτοί δεν… αντέ­χουν την κάλυ­ψη των ελλειμ­μά­των των συντά­ξε­ών μας.

Τιμω­ρεί­στε τους για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού, με αρχή την επι­κου­ρι­κή, ανοί­γο­ντας το δρό­μο για την χρε­ο­κο­πία του ΕΤΕΑΕΠ.

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί, ενώ καμα­ρώ­νουν για τα δισε­κατομμύρια των δημο­σιο­νο­μι­κών πλε­ο­να­σμά­των που δημιούρ­γη­σαν από τις πετσο­κομ­μέ­νες συντά­ξεις (και τους τσα­κι­σμέ­νους μισθούς), όταν τους ζητά­με να λύσουν κάποια προ­βλή­μα­τά μας (από­δο­ση της 13ης_14ης  σύντα­ξης, όλα τα ανα­δρο­μι­κά κ.α.), μας απα­ντούν πως «λεφτά δεν υπάρχουν»!

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί ενώ έχουν συγκε­ντρώ­σει ένα κον­δύ­λι πάνω από 15 δισεκ. ευρώ από τις παρακρατή­σεις των συντά­ξεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ, για­τί ενώ μας χρω­στούν περί­που 3 δισεκ. από το 0,5% του ΑΕΠ, όταν διεκ­δι­κού­με την από­δο­ση πραγ­μα­τι­κών αυξή­σε­ων σε όλους, μας κοροϊ­δεύ­ουν, κάνο­ντας τα… κορόιδαϋ

Τιμω­ρεί­στε τους για­τί τώρα, εν όψει εκλο­γών, δεν προ­βλέ­πουν στις προ­ε­κλο­γι­κές δια­κη­ρύ­ξεις τους τίπο­τα θετι­κό για τις συντά­ξεις, παρα­δε­χό­με­νοι δηλα­δή πως τα αιτή­μα­τα των συντα­ξιού­χων θα παρα­μεί­νουν στους κάλα­θους των σκου­πι­διών τους.

Τιμω­ρεί­στε τους στέλ­νο­ντάς τους το μήνυ­μα πως οι αγώ­νες μας δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σουν, όποιος ή όποιοι κι αν είναι στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση. Πως η δρά­ση μας θα βρί­σκε­ται σε συνε­χή αντι­πα­ρά­θε­ση και σύγκρου­ση με τις αντι­συ­ντα­ξιου­χι­κές και γενι­κό­τε­ρες αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές τους. Πως η διεκ­δί­κη­ση των αιτη­μά­των μας και για τις συντά­ξεις και για τα άλλα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα (ακρί­βεια, δια­λυ­μέ­νη υγεία και πρό­νοια, πλει­στη­ρια­σμοί και κατα­σχέ­σεις, άγρια φορο­λο­γία κλπ) θα βρί­σκε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή των αγω­νι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ών μας, μαζί με το εργα­τι­κό κίνημα.

“Τιμω­ρεί­στε τους” _προηγούμενο τεύχος

Έχοντας την συμπαρά­σταση και στήριξη εκείνων που,
όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν στο πλευρό μας, ενίσχυσαν τους αγώνες μας,
προβάλουν και υποστηρίζουν τα αιτήματά μας.

Σωκρά­τους 23, 4ος όρο­φος, 105 52 Αθή­να \ Τηλ: 210 52 29 442 \ Φαξ: 210 52 29 907
email: [email protected]

Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό

Εν όψει της συγκέ­ντρω­σης στις 4_Απρ η ΣΕΑ είχε απο­στεί­λει στον πρω­θυ­πουρ­γό, υπουρ­γούς και κοινοβουλευ­τικά κόμ­μα­τα το παρα­κά­τω υπόμνημα:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ)
Αθή­να 23–3‑2023
Κοι­νο­ποί­η­ση: Υπουρ­γό Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σε­ων κ. Κ. Χατζηδάκη
Υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών κ. X. Σταϊκούρα
Κοι­νο­βου­λευ­τι­κά Κόμματα:
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΕΛ. ΛΥΣΗ

Αξιό­τι­με κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι συντα­ξιού­χοι πραγ­μα­το­ποιούν μια ακό­μη Πανατ­τι­κή συγκέ­ντρω­ση διεκ­δι­κώ­ντας τα δίκαια αιτή­μα­τά μας. Η συγκέ­ντρω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έξω από το Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας 4/4/2023 και ώρα 10 π. μ. Θα ακο­λου­θή­σει πορεία στο Πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο και παρα­κα­λού­με να δεχθεί­τε την αντι­προ­σω­πεία μας, που θα βρί­σκε­ται εκεί στις 12:00 μ.μ. Η συγκέ­ντρω­ση αυτή είναι συνέ­χεια των προη­γού­με­νων, απαι­τώ­ντας την λύση των δίκαιων αιτη­μά­των μας, μετά το σάρω­μα τους από τις απο­φά­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων των τελευ­ταί­ων δεκα­τριών χρόνων.

Η ακρί­βεια τσα­κί­ζει κόκα­λα, οι λεγά­με­νες αυξή­σεις που δόθη­καν το τελευ­ταίο διά­στη­μα, όπως σας είχα­με τονί­σει στην συνά­ντη­σή μας στις 14/10/2022, απο­δεί­χτη­καν εμπαιγ­μός αφού σε ένα εκα­τομ­μύ­ριο περί­που συντα­ξιούχους δεν δόθη­κε ούτε ένα ευρώ παρά τις δικές σας εκτι­μή­σεις ότι αύξη­ση θα λάβει το 95% των συνταξιού­χων. Και όσοι πήραν την αύξη­ση του 7,75% είδαν μεί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής τους δύνα­μης, αφού αυτή είναι πολύ μικρό­τε­ρη από τον επί­ση­μο πλη­θω­ρι­σμό. Για τους ίδιους λόγους τα επι­δό­μα­τα που απο­δί­δει εφά­παξ η κυβέρ­νη­ση, δεν μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­ή­σουν τις αυξη­μέ­νες ανά­γκες των συνταξιούχων.

Διεκ­δι­κού­με την ακύ­ρω­ση των περι­κο­πών των συντά­ξεων μας, αυτές είναι κατα­κτη­μέ­νες και πλη­ρω­μέ­νες με τον αγώ­να και τον μόχθο μιας ζωής.

Απαι­τού­με:

Αυξή­σεις σε όλες τις συντά­ξεις στο ύψος του πληθωρι­σμού και κατώ­τε­ρη σύντα­ξη στο 80% του κατώ­τε­ρου μισθού.

Κατα­βο­λή της 13Πζ και 14Πζ σύντα­ξης και άμε­σα στο Δώρο του Πάσχα.

Άμε­ση κατα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών σε όλους τους συντα­ξιού­χους, δίχως δικα­στή­ρια και προαπαιτούμενα.

Ενσω­μά­τω­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις καταβαλ­λόμενες συντά­ξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού ιατρι­κού-νοση­λευ­τι­κού στις μονά­δες υγεί­ας και στον ΕΦΚΑ.

Κύριε Πρω­θυ­πουρ­γέ

Στις 14-10-2022 δεσμευ­θή­κα­τε μπρο­στά στην αντιπρο­σωπεία μας και τους παρι­στά­με­νους Υπουρ­γούς ότι σε λίγο χρο­νι­κό διά­στη­μα θα απο­δο­θούν στις δικαιού­χος συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις οι οικιο­θε­λώς παρακρατημέ­νες εισφο­ρές για τις λει­τουρ­γι­κές ανά­γκες τους, σύμφω­να με τις δια­τά­ξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τρο­πο­ποι­ή­θη­κε με τις δια­τά­ξεις του νόμου 4611/19.

Από τότε έχουν περά­σει πάνω από πέντε μήνες και παρά την νέα επι­στο­λή που σας απο­στεί­λα­με, δεν έχου­με λάβει καμία απά­ντη­ση ούτε από εσάς, ούτε από τον Υπουργό.

Θεω­ρού­με ότι όλη αυτή η δια­δι­κα­σία είναι απαράδε­κτη. Απο­τε­λεί παρά­νο­μη άρνη­ση εκπλή­ρω­σης του νόμου, που σκο­πεύ­ει στο να δημιουρ­γή­σει οικο­νο­μι­κά προβλή­ματα και δυσκο­λί­ες στην λει­τουρ­γία των σωμα­τεί­ων μας.

Τα χρή­μα­τα είναι δικά μας και προ­φα­νώς δεν ανή­κουν στον κ. Υπουρ­γό που αρνεί­ται εδώ και 5 περί­που μήνες να εκτε­λέ­σει την εντο­λή σας, ούτε έχουν καμιά σχέ­ση με δημο­σιο­νο­μι­κά ή άλλα ζητή­μα­τα και απαι­τού­με άμε­σα να απο­δο­θούν δίχως καμιά καθυστέρηση.

Σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση θα θεω­ρή­σου­με πως η άρνη­ση της από­δο­σης απο­τε­λεί δική σας προ­σω­πι­κή επιλο­γή και ευθύνη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Δημοσκόπηση του ΝΑΤΟ

Δεν έχουν άδι­κο λοι­πόν οι έλλη­νες, που, παίρνο­ντας υπ’ όψη και τη στά­ση του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στις διεκ­δι­κή­σεις της Τουρ­κί­ας από τη χώρα μας («βρεί­τε τα»), τους πολέ­μους που έχει εξα­πο­λύ­σει, την Ουκρα­νία, εκφρά­ζουν τις μεγα­λύ­τε­ρες αμφι­σβη­τή­σεις για το μηχα­νι­σμό αυτό.

Σύμ­φω­να με την πρό­σφα­τη δημο­σκό­πη­ση που το ίδιο το ΝΑΤΟ έκα­νε στις χώρες- μέλη του:

μόνο το 49% των πολι­τών στην Ελλά­δα αισθά­νονται «ασφα­λείς» με το ΝΑΤΟ, ενώ το 39% δηλώ­νουν «ανα­σφα­λείς».

μόνο το 34% βλέ­πει θετι­κά το ΝΑΤΟ, ενώ αρνη­τικά διά­κει­ται το 44%.

μόνο το 34% εμπι­στεύ­ε­ται το ΝΑΤΟ, ενώ δεν το εμπι­στεύ­ε­ται το 45%.

το 52% αντι­τί­θε­ται στην συνέ­χι­ση της υποστή­ριξης της Ελλά­δας προς την Ουκρα­νία, ενώ το 41% υπο­στη­ρί­ζει τη συνέχιση.

Κι όλα αυτά όταν πέφτουν βρο­χή τα εκα­τομ­μύ­ρια από το ΝΑΤΟ για να βομ­βαρ­δί­ζε­ται η συνεί­δη­ση των λαών των χωρών- μελών του με την προ­πα­γάν­δα υπέρ του από κυβερ­νή­σεις, ΜΚΟ, άλλους φορείς, ΜΜΕ, δημο­σιο­γρά­φους, πανε­πι­στή­μια, καθη­γη­τές, ιδρύμα­τα κλπ.

Βρε «ΝΑΤΟ σημαίνει- χούντες και πολέμοι»!!

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο