Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφοδρά πυρά και αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός συνε­χί­ζει σήμε­ρα να βομ­βαρ­δί­ζει με σφο­δρό­τη­τα τον νότιο τομέα της Λωρί­δας της Γάζας, εντεί­νο­ντας τα φονι­κά πλήγ­μα­τα ιδιαί­τε­ρα στις πόλεις Χαν Γιού­νις και Ράφα.

Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες έκα­ναν λόγο για σφο­δρά πυρά και αλλε­πάλ­λη­λα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα στη Χαν Γιού­νις, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της νότιας Λωρί­δας της Γάζας.

Η παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος κατήγ­γει­λε τα «εντα­τι­κά» πυρά πυρο­βο­λι­κού στην περιο­χή όπου βρί­σκε­ται το νοσο­κο­μείο Άμαλ («Ελπί­δα»), ενώ το επί­ση­μο παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων WAFA μετα­δί­δει πως υπάρ­χουν πολ­λοί νεκροί και τραυ­μα­τί­ες εξαι­τί­ας των πληγ­μά­των της νύχτας στη Χαν Γιού­νις, επί­κε­ντρο των εχθρο­πρα­ξιών στον θύλα­κο τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

Η παλαι­στι­νια­κή Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος κατήγ­γει­λε τα «εντα­τι­κά» πυρά πυρο­βο­λι­κού στην περιο­χή όπου βρί­σκε­ται το Νοσο­κο­μείο «Άμαλ» («Ελπί­δα»), ενώ το επί­ση­μο παλαι­στι­νια­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων WAFA μετα­δί­δει πως υπάρ­χουν πολ­λοί νεκροί και τραυ­μα­τί­ες εξαι­τί­ας των πληγ­μά­των της νύχτας στη Χαν Γιού­νις, επί­κε­ντρο των εχθρο­πρα­ξιών τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

Σύμ­φω­να με το «Αλ Τζα­ζί­ρα», περισ­σό­τε­ροι από 40 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από τις τελευ­ταί­ες ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις, εκ των οποί­ων σχε­δόν 30 στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Συνο­λι­κά, οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι έφτα­σαν τους 24.448 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 61.000.

Στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου του­λά­χι­στον το 80% του πλη­θυ­σμού ανα­γκά­στη­κε να φύγει από τα σπί­τια του εξαι­τί­ας των βομ­βαρ­δι­σμών ή των μαχών, η ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση γίνε­ται ολο­έ­να πιο κρί­σι­μη. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) ανα­κοί­νω­σε κατά τη διάρ­κεια της νύχτας πως έχει κατα­γρά­ψει 24 κρού­σμα­τα ηπα­τί­τι­δας Α, μετα­δο­τι­κής νεφρο­πά­θειας, καθώς και «χιλιά­δες» κρού­σμα­τα ίκτε­ρου, που «πιθα­νόν» συν­δέ­ο­νται με την εξά­πλω­ση αυτής της μορ­φής ηπατίτιδας.

«Οι απάν­θρω­πες συν­θή­κες ζωής ‑σχε­δόν καθό­λου πόσι­μο νερό, το ότι δεν υπάρ­χουν καθα­ρές τουα­λέ­τες, ούτε η δυνα­τό­τη­τα να απο­λυ­μαί­νει κανείς το περι­βάλ­λον του- θα επι­τρέ­ψουν στην ηπα­τί­τι­δα Α να εξα­πλω­θεί περαι­τέ­ρω», υπο­γράμ­μι­σε μέσω X (του πρώ­ην Twitter) ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους, ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την υγειο­νο­μι­κή κατά­στα­ση «εκρη­κτι­κά επικίνδυνη».

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο