Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για την συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ

«Οι γενι­κές ανα­φο­ρές του ‑ελλη­νι­κής κατα­γω­γής- πρέ­σβη των ΗΠΑ σε «δια­φο­ρές που πρέ­πει να επι­λυ­θούν» και κυρί­ως η επι­σή­μαν­ση ότι «Ελλά­δα και Τουρ­κία απο­τε­λούν σεβα­στούς συμ­μά­χους των ΗΠΑ και σημα­ντι­κά μέλη του ΝΑΤΟ», παρα­πέ­μπουν στη γνω­στή στά­ση «Πόντιου Πιλά­του» και στην πάγια τακτι­κή των ΗΠΑ που σπρώ­χνει σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις χάριν της ΝΑΤΟϊ­κής συνο­χής» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του για τη συνέ­ντευ­ξη του πρέ­σβη των ΗΠΑ.

Τζ. Ελλάδα και Τουρκία είναι «σεβαστοί σύμμαχοι», πρέπει να «επιλύσουν» τις «διαφορές» τους

Τουρ­κία και Ελλά­δα είναι και «οι δύο πολύ σεβα­στοί σύμ­μα­χοι και πολύ σημα­ντι­κά μέλη του ΝΑΤΟ», έσπευ­σε να τονί­σει ο πρέ­σβης των ΗΠΑ στην Αθή­να, Τζορτζ Τσού­νης, σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη, ακο­λου­θώ­ντας την γραμ­μή «βρεί­τε τα», που σπρώ­χνει σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο για χάρη της ΝΑΤΟι­κής συνοχής.

Χαρα­κτή­ρι­σε ως «πρω­τεύ­ου­σα αρχή» το ότι Ελλά­δα και Τουρ­κία πρέ­πει «να συζη­τή­σουν και να επι­λύ­σουν τις δια­φο­ρές τους διπλω­μα­τι­κά και σύμ­φω­να με το Διε­θνές Δίκαιο», επι­ση­μαί­νο­ντας πως «δεν υπάρ­χει άλλη επιλογή».

Αφού ανα­γνώ­ρι­σε ότι η ρητο­ρι­κή που κατα­γρά­φε­ται «κανείς δεν θεω­ρεί ότι είναι εποι­κο­δο­μη­τι­κή», πρό­σθε­σε πως «το μονα­δι­κό που θα φέρει απο­τέ­λε­σμα είναι να συζη­τή­σε­τε και να επι­λύ­σε­τε τις δια­φο­ρές διπλω­μα­τι­κά και σύμ­φω­να με το Διε­θνές Δίκαιο. Δια­βι­βά­ζου­με στα­θε­ρά σε Ελλά­δα και Τουρ­κία να κάνουν αυτό ακρι­βώς, επει­δή ξέρω ότι και η Ελλά­δα και η Τουρ­κία επι­διώ­κουν ειρήνη».

«Υπάρ­χουν μεν δια­φο­ρές σε πάρα πολ­λές σχέ­σεις», ανέ­φε­ρε ακό­μη, βαφτί­ζο­ντας «δια­φο­ρές» τις απα­ρά­δε­κτες τουρ­κι­κές αξιώ­σεις, αλλά όπως είπε, «πιστεύ­ου­με σθε­να­ρά ότι και οι δύο νατοϊ­κοί σύμ­μα­χοί μας, πρέ­πει να επι­λύ­σουν τις δια­φο­ρές τους με τη διπλωματία».

Ερω­τη­θείς εάν η Ελλά­δα θα είναι μόνη της σε περί­πτω­ση που δεχθεί επί­θε­ση, επί της ουσί­ας το επι­βε­βαί­ω­σε, λέγο­ντας: «Ο Ελλη­νι­κός στρα­τός είναι ικα­νός να προ­στα­τεύ­σει την πατρί­δα. Όμως, ως πρέ­σβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργα­στούν ακού­ρα­στα για την ειρήνη».

Κατα­λή­γο­ντας, δήλω­σε ότι «εδώ στην Αθή­να μέλη­μα μου είναι δια­σφα­λί­σω τη σχέ­ση μετα­ξύ ΗΠΑ και Ελλά­δας, ώστε να είναι όσο το δυνα­τόν πιο ισχυ­ρή και παρα­γω­γι­κή». Στο πλαί­σιο αυτό, της δια­σφά­λι­σης σχέ­σε­ων «παρα­γω­γι­κών» για τις ΗΠΑ έσπευ­σε να επι­ση­μά­νει και το «εξαι­ρε­τι­κό έργο» της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν «για να ενώ­σει την Ευρώ­πη… να αντι­στα­θεί σε αυτό που κάνει η Ρωσία και ταυ­τό­χρο­να να περιο­ρί­σει το πρό­βλη­μα». Επέ­μει­νε μάλι­στα να απο­δί­δει στον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο «μεγά­λη διπλω­μα­τι­κή επι­δε­ξιό­τη­τα» ώστε «να μην επι­τρέ­ψου­με να εξε­λι­χθεί σε πιθα­νό παγκό­σμιο πόλε­μο» η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι η Μόσχα απέ­τυ­χε να απο­δυ­να­μώ­σει το ΝΑΤΟ και τις δια­τλα­ντι­κές σχέσεις.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο