Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη

«Όπως έκα­νε με την παν­δη­μία και την ακρί­βεια, έτσι και τώρα με τις υπο­κλο­πές και τη γενι­κευ­μέ­νη χρή­ση λογι­σμι­κών παρα­κο­λού­θη­σης, ο κύριος Μητσο­τά­κης επι­κα­λεί­ται τη ‘διε­θνή διά­στα­ση του φαι­νο­μέ­νου’, για να κρύ­ψει το σκο­τει­νό και αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο που, ως κυβέρ­νη­ση, έχει συν­δια­μορ­φώ­σει και το οποίο, είτε νομι­μο­ποιεί, είτε συγκα­λύ­πτει τέτοιου είδους πρα­κτι­κές» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του για τη συνέ­ντευ­ξη του πρω­θυ­πουρ­γού στον ΑΝΤ1.

«Από κει και πέρα, ο λαός που βιώ­νει την ακρί­βεια, την ανα­σφά­λεια και τις οδυ­νη­ρές συνέ­πειες της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, μόνο απο­στρο­φή και αηδία μπο­ρεί να νιώ­σει με όλη αυτή την ανα­δυό­με­νη σήψη που παρα­πέ­μπει, μετα­ξύ άλλων, και σε ξεκα­θά­ρι­σμα πολι­τι­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών λογα­ρια­σμών και που είναι βέβαιο ότι — όποια κι αν είναι η έκβα­σή τους — ο λαός είναι αυτός που θα τους πλη­ρώ­σει. Για­τί επί­δι­κο τελι­κά είναι μόνο τα κέρ­δη και η μοι­ρα­σιά από τη ληστεία του λαού» προ­σθέ­τει το κόμ­μα στο σχό­λιό του, και τονί­ζει καταλήγοντας:

«Από τις κινή­σεις των ‘από πάνω’, όσων δηλα­δή έχουν την οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή εξου­σία, από τις συναλ­λα­γές και τις λυκο­φι­λί­ες τους με τις κυβερ­νή­σεις και τα αστι­κά κόμ­μα­τα, ο λαός δεν έχει να κερ­δί­σει τίπο­τε απο­λύ­τως. Αυτό που έχει σημα­σία είναι η παρέμ­βα­ση και ο αγώ­νας των ‘από κάτω’, του λαϊ­κού παρά­γο­ντα που έχει τη δύνα­μη να διεκ­δι­κή­σει το δίκιο του και να απαλ­λα­γεί από τη σήψη αυτού συστή­μα­τος και τους κάθε λογής οικο­νο­μι­κούς και πολι­τι­κούς εκφρα­στές της.

Η πανελ­λα­δι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στις 9 Νοέμ­βρη μπο­ρεί και θα στεί­λει αυτό το μήνυμα!».

Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη: Αποποιείται την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις επικαλούμενος την «διεθνή διάσταση του φαινομένου»

Να απο­τι­νά­ξει από πάνω του την ευθύ­νη για τις παρα­κο­λου­θή­σεις επι­χεί­ρη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, χωρίς να αρνη­θεί την ύπαρ­ξη τους, την οποία απέ­δω­σε στην «διε­θνή διά­στα­ση του φαι­νο­μέ­νου», για να κρύ­ψει το σκο­τει­νό και πολυ­πλό­κα­μο πλαί­σιο που έχει συν­δια­μορ­φώ­σει η κυβέρ­νη­ση του.

Μιλώ­ντας στο κεντρι­κό δελ­τίο του «ΑΝΤ1», ανέ­φε­ρε σχε­τι­κά με το δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας Documento», πως «πρό­κει­ται περί ενός απί­στευ­του ψέμα­τος», προ­σθέ­το­ντας πως «καμία από­δει­ξη δεν υπάρ­χει γι’ αυτά τα οποία γρά­φο­νται» πως παρα­κο­λου­θού­σε υπουρ­γούς του.

«Ντρο­πή και αίσχος να ισχυ­ρί­ζε­ται κάποιος ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός παρα­κο­λου­θού­σε τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών», είπε, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας εθνι­κά επι­κίν­δυ­νο τον εκδό­τη Κ. Βαξε­βά­νη. «Ζητάω από τον εισαγ­γε­λέα να ζητή­σει στοι­χεία. Πίσω από τον Βαξε­βά­νη κρύ­βε­ται ο Τσί­πρας. Δική του στρα­τη­γι­κή είναι να βου­λιά­ξει τον τόπο στη λάσπη», σημείωσε.

Ωστό­σο, τόνι­σε πως «ουδέ­πο­τε ισχυ­ρί­στη­κα πως δεν υπάρ­χουν παρα­κο­λου­θή­σεις και κέντρο που χει­ρί­ζε­ται το λογι­σμι­κό predator». Στο ερώ­τη­μα ποιο είναι αυτό το κέντρο, απά­ντη­σε πως «δεν το γνω­ρί­ζου­με και πρέ­πει να το μάθου­με», αν και η κυβέρ­νη­ση έκα­νε ότι περ­νού­σε από το …χέρι της για να μεί­νει στο σκο­τά­δι η υπό­θε­ση των υπο­κλο­πών – παρα­κο­λου­θή­σε­ων. «Παρό­μοια λογι­σμι­κά υπάρ­χουν 500 στην αγο­ρά» που τα δια­θέ­τουν ξένες δυνά­μεις ή επι­χει­ρη­μα­τί­ες, συμπλή­ρω­σε, επι­κα­λού­με­νος την «διε­θνή διά­στα­ση του φαι­νο­μέ­νου», καθώς τέτοια φαι­νό­με­να συμ­βαί­νουν σε όλη την Ευρώ­πη. Έσπευ­σε δε να συγκα­λύ­ψει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης του για την δια­μόρ­φω­ση όλου αυτού του αντι­δρα­στι­κού πλαι­σί­ου που είτε νομι­μο­ποιεί είτε συγκα­λύ­πτει τέτοιου είδους πρα­κτι­κές, πίσω από την ανα­κοί­νω­ση πως θα απα­γο­ρευ­θούν κακό­βου­λα λογι­σμι­κά σαν το predator.

Το σύστημα τους είναι βούρκος

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε πως οι εκλο­γές θα γίνουν κανο­νι­κά στο τέλος της τετρα­ε­τί­ας. «Δεν θα συρ­θώ σε πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις από κάποιους επαγ­γελ­μα­τί­ες εκβια­στές», ανέ­φε­ρε. Επί­σης, κάλε­σε τον Αλ. Τσί­πρα «αν θέλει να ανα­με­τρη­θού­με», να κατα­θέ­σει πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας κατά της κυβέρνησης».

Το κλί­μα αυτό βούρ­κου και σαπί­λας συμπλή­ρω­σαν οι ανα­φο­ρές του σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες που εκβιά­ζουν. Με αφορ­μή τα όσα είπε το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυ­μπια­κός, Γ. Βρέν­τζος, περί «φασι­στι­κού παρα­κρά­τους» και «καθε­στώ­τος παρα­νο­μί­ας», ο πρω­θυ­πουρ­γός υπεν­θύ­μι­σε πως η ομά­δα του Πει­ραιά πήρε το πρω­τά­θλη­μα τα τελευ­ταία τρία χρό­νια. «Πού ακρι­βώς ήταν αυτή η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση τότε;», διερωτήθηκε.

Άφη­σε δε αιχ­μές για τον ιδιο­κτή­τη της ΠΑΕ χωρίς να τον κατο­νο­μά­σει, λέγο­ντας πως «κάποιοι έχουν μπλέ­ξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεω­ρούν ότι επει­δή μπο­ρεί να έχουν μία ομά­δα ή να ελέγ­χουν κάποια ΜΜΕ ή ενδε­χο­μέ­νως και τα δύο, να θεω­ρούν ότι μπο­ρούν να εκβιά­ζουν, να υπα­γο­ρεύ­ουν στην κυβέρ­νη­ση, να υπο­νο­μεύ­ουν ‑αλλά­ζο­ντας από­ψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη δια­δρο­μή της χώρας». Αντέ­τει­νε ότι «οι ρόλοι του καθε­νός είναι από­λυ­τα καθο­ρι­σμέ­νοι», «θέλου­με τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες συμ­μέ­το­χους στην προ­σπά­θεια προ­ό­δου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υπο­βο­λείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμ­φε­ρό­ντων που πιέ­ζουν την κυβέρ­νη­ση για να γίνει το δικό τους χατίρι».

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει και την υπό­θε­ση με τον βου­λευ­τή τους Πάτση, που λει­τουρ­γού­σε ως «κορά­κι» ακι­νή­των, χαρα­κτή­ρι­σε την επι­λο­γή του για τα ψηφο­δέλ­τια της ΝΔ «προ­βλη­μα­τι­κή» και «αστο­χία», ωστό­σο για το ζήτη­μα του «πόθεν έσχες» πέτα­ξε και εδώ το μπα­λά­κι της ευθύ­νης από πάνω τους, παρα­πέ­μπο­ντας στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, ενώ έτα­ξε και σε αυτή την περί­πτω­ση «θεσμι­κές πρω­το­βου­λί­ες» και «ανα­μόρ­φω­ση του συστή­μα­τος ελέγ­χου των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων όσων είναι υπό­χρε­οι να υπο­βάλ­λουν δηλώ­σεις “πόθεν έσχες”».

Ερω­τη­θείς, δε, αν αυτές οι υπο­θέ­σεις έβλα­ψαν τη ΝΔ, απά­ντη­σε ότι «δεν μπο­ρώ να σας πω ότι βοή­θη­σαν», αλλά παρέ­πεμ­ψε στα «θετι­κά» της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ η οποία συγκρού­στη­κε, τάχα, «με κεκτη­μέ­να, με συμ­φέ­ρο­ντα» για να κινή­σει «τη χώρα με ταχύ­τη­τα στο δρό­μο ενός δρα­στι­κού εκσυγ­χρο­νι­σμού», τον οποίο ένιω­σε ο λαός στο πετσί του με το πλή­θος αντερ­γα­τι­κών μέτρων. Τον «εκσυ­χρο­νι­σμό» αυτό βέβαια βίω­σαν και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, στους οποί­ους πρό­σφε­ρε αφει­δώς προ­νό­μια και ζεστό χρή­μα, αλλά τώρα σφά­ζο­νται για την μοι­ρα­σιά της λείας…

Ανα­φο­ρι­κά με την ακρί­βεια, επέ­μει­νε στα περί «εισα­γό­με­νου πλη­θω­ρι­σμού», εμφα­νί­ζο­ντας ως «λύση» τις αστειό­τη­τες όπως το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού» που τάχα απο­δί­δει συμπιέ­ζο­ντας τις τιμές στην αγο­ρά. Σε κάθε περί­πτω­ση, απέρ­ρι­ψε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά κάθε συζή­τη­ση για μεί­ω­ση του μεί­ω­ση του ΦΠΑ σε ορι­σμέ­να είδη πρώ­της ανάγκης.

«Τρέχουν» οι διευθετήσεις και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Ανα­φο­ρι­κά με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, επα­νέ­λα­βε τη στή­ρι­ξη του στην κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι, υπε­ρα­μυ­νό­με­νος της επι­κίν­δυ­νης ελλη­νι­κής εμπλο­κής στο πλευ­ρό των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών. «Αυτό κάνα­με, αυτό κάνου­με και αυτό θα συνε­χί­σου­με να κάνου­με», διε­μή­νυ­σε ορθά κοφτά.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο μετα­τρο­πής της Ελλά­δας σε προ­κε­χω­ρη­μέ­νο φυλά­κιο των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών μέσω της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και των άλλων βάσε­ων, επι­βε­βαί­ω­σε ότι ματαιώ­νε­ται η δια­δι­κα­σία πώλη­σης του λιμα­νιού της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, καθώς εξαι­τί­ας της μεγά­λης στρα­τη­γι­κής του σημα­σί­ας κρί­θη­κε πως «πρέ­πει να παρα­μεί­νει υπό τον έλεγ­χο του Δημο­σί­ου» και συγκε­κρι­μέ­να στην κυριό­τη­τα του ΤΑΙΠΕΔ «το οποίο έχει και τη δυνα­τό­τη­τα να ανα­πτύ­ξει το λιμά­νι και να αξιο­ποι­ή­σει πλή­ρως όλες του τις δυνατότητες».

Για τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά, δήλω­σε πως δεν μπαί­νει σε μία λογι­κή καθη­με­ρι­νής φρα­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με τον πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας, επι­μέ­νο­ντας να απο­δί­δει στις τουρ­κι­κές απει­λές «και μία εσω­τε­ρι­κή διά­στα­ση» εν όψει των εκλο­γών στη γει­το­νι­κή χώρα. Παράλ­λη­λα με τον εφη­συ­χα­σμό για τις τουρ­κι­κές απει­λές, άφη­σε ορθά­νοι­χτη την πόρ­τα των επι­κίν­δυ­νων διευ­θε­τή­σε­ων, δηλώ­νο­ντας πως η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «θέλει να κάνει άνοιγ­μα προς τη Λιβύη για να οριο­θε­τή­σου­με τη μετα­ξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διε­ρευ­νή­σου­με την προ­ο­πτι­κή από κοι­νού εκμε­τάλ­λευ­σης πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πόρων» ανά­με­σα στις δύο χώρες. Μάλι­στα, κάτι τέτοιο, το εμφά­νι­σε ως απά­ντη­ση στο τουρ­κο­λι­βυ­κό μνη­μό­νιο, θεω­ρώ­ντας ως ασπί­δα προ­στα­σί­ας τους σχε­δια­σμούς του κεφα­λαί­ου που σπρώ­χνουν σε συνεκ­με­τάλ­λευ­ση, όπως επι­βε­βαί­ω­σε η πρό­σφα­τη συμ­φω­νία Ισρα­ήλ — Λιβά­νου με αμε­ρι­κα­νι­κή δια­με­σο­λά­βη­ση και εποπτεία.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, ανα­κοί­νω­σε ότι «πολύ σύντο­μα» θα ξεκι­νή­σουν σει­σμι­κές έρευ­νες για την εξό­ρυ­ξη φυσι­κού αερί­ου στα δύο οικό­πε­δα νοτιο­δυ­τι­κά της Πελο­πον­νή­σου και της Κρή­της από την Exxon Mobil, κάτι, που θα συμ­βάλ­λει στην «ενερ­γεια­κή ασφά­λεια» της ευρύ­τε­ρης περιοχής.

Ως προς την πιθα­νή επέ­κτα­ση των χωρι­κών υδά­των στα 12 ναυ­τι­κά μίλια νοτί­ως της Κρή­της, δήλω­σε ότι «θα το κάνου­με όπο­τε και όταν το κρί­νου­με, τη στιγ­μή, που θα το κρί­νου­με», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κρι­τι­κή δεν έχουν κάνει τίπο­τε επ αυτού» τα χρό­νια που κυβέρνησαν.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο