Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ» — ΦΟΡΕΙΣ: Με δυναμική κινητοποίηση ακύρωσαν την φιέστα του υπουργού Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Με δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση το Σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων νοσο­κο­μεί­ου «Αττι­κόν» και φορείς της περιο­χής ακύ­ρω­σαν το μεση­μέ­ρι της Τρί­της 19 Μάρ­τη την φιέ­στα του υπουρ­γού Υγεί­ας Άδω­νη Γεωρ­γιά­δη, ο οποί­ος τελι­κά δεν προ­σήλ­θε στο νοσο­κο­μείο που επρό­κει­το να επι­σκε­φτεί για το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο σημε­ρι­νό απο­γευ­μα­τι­νό χει­ρουρ­γείο, στέλ­νο­ντας έτσι απο­φα­σι­στι­κό μήνυ­μα ότι «δεν θα περά­σει το νόμι­μο φακε­λά­κι, τα απο­γευ­μα­τι­νά επί πλη­ρω­μή χει­ρουρ­γεία στο νοσο­κο­μείο μας. Να μη δηλώ­σει κανείς συμ­με­το­χή σε αυτό το αίσχος!».

Φώνα­ξαν δυνα­τά, τα συν­θή­μα­τα, «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακε­λά­κια για τα χει­ρουρ­γεία»«Τα νοσο­κο­μεία δεν είναι επι­χει­ρή­σεις, κάντε τώρα μαζι­κές προ­σλή­ψεις» και «Τα νοσο­κο­μεία τα πλή­ρω­σε ο λαός, δεν τα παζα­ρεύ­ου­με για χάρη κανενός».

Η κινη­το­ποί­η­ση έγι­νε στο πλαί­σιο στά­σης εργα­σί­ας με από­φα­ση του Σωμα­τεί­ου και της ΕΙΝΑΠ. Παρα­βρέ­θη­καν ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, ο Μιχά­λης Σελέ­κος, δήμαρ­χος Χαϊ­δα­ρί­ου και ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, συντα­ξιού­χος για­τρός, πρώ­ην πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων νοσο­κο­μεί­ου «Ευαγ­γε­λι­σμός» και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής με την «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι και μέλη φορέ­ων της περιο­χής, όπως των συντα­ξιου­χι­κών σωμα­τεί­ων της Δυτι­κής Αθή­νας, Συλ­λό­γων Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων της περιο­χής και άλλοι.

Το Σωμα­τείο κατήγ­γει­λε ότι, «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και ο Υπουρ­γός Εμπο­ρί­ου Υγεί­ας, Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης, απο­γειώ­νει την πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της υγεί­ας βάζο­ντας ταρί­φα στην κάθε επέμ­βα­ση, νομι­μο­ποιώ­ντας το “φακε­λά­κι” και ωθώ­ντας τον ασθε­νή να πλη­ρώ­νει υπέ­ρο­γκα ποσά, ώστε να μην περι­μέ­νει ολό­κλη­ρους μήνες στις λίστες αναμονής.

Προ­σέξ­τε! Οι ασθε­νείς δεν θα μπο­ρούν να χει­ρουρ­γη­θούν το πρωί, για­τί οι χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες και το προ­σω­πι­κό είναι λιγο­στά. Όποιος, όμως, έχει λεφτά θα χει­ρουρ­γη­θεί το από­γευ­μα στις ίδιες αίθου­σες και από το ίδιο προσωπικό!»

Το Σωμα­τείο κατήγ­γει­λε επί­σης ότι:

  • Οι ελλεί­ψεις του νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού αγγί­ζουν πλέ­ον τις 300.
  • Πολ­λοί συνά­δελ­φοι επι­κου­ρι­κοί και ειδι­κευό­με­νοι νοση­λευ­τές δεν ανα­νέ­ω­σαν τη σύμ­βα­ση τους λόγω των εξου­θε­νω­τι­κών συν­θη­κών εργα­σί­ας και τις αλλε­πάλ­λη­λες αλλα­γές από τμή­μα σε τμήμα.
  • Παρα­μέ­νουν κλει­στές οι 6 από τις 14 χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σα κλει­στές λόγω έλλει­ψης νοση­λευ­τι­κού και λοι­πού προσωπικού.

Απαι­τεί:

  • Να ανοί­ξουν τώρα οι κλει­στές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες με προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των και μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων συναδέλφων.
  • Ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς μας κατά 20%. Επα­να­φο­ρά του 13ου-14ου μισθού, “ξεπά­γω­μα” της διε­τί­ας 2016–2017 και των τριετιών.
  • Αξιο­πρε­πείς και ασφα­λείς συν­θή­κες εργα­σί­ας. Έντα­ξη στα ΒΑΕ. Επέ­κτα­ση του επι­δό­μα­τος ανθυ­γιει­νής εργασίας.
  • Παλεύ­ου­με μαζί με τους ασθε­νείς που έχουν βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέ­πη (άμε­σοι κι έμμε­σοι φόροι, ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές). Διεκ­δι­κού­με απο­κλει­στι­κά Δημό­σια και Δωρε­άν Υγεία για όλους, με υψη­λού επι­πέ­δου υπηρεσίες.

Στην κινη­το­ποί­η­ση μίλη­σαν ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων νοσο­κο­μεί­ου «Αττι­κόν» (δεί­τε στο κεντρι­κό video), ο Μιχά­λης Σελέ­κος, δήμαρ­χος Χαϊ­δα­ρί­ου, ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, συντα­ξιού­χος για­τρός, πρώ­ην πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου «Ευαγ­γε­λι­σμός» και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», ο Σάβ­βας Γεωρ­γί­ου, αντι­πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων νοσο­κο­μεί­ου «Αττι­κόν», ο Μήτσος Κυπραί­ος, εκ μέρους του Σωμα­τεί­ου συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Περι­στε­ρί­ου και η Μαρία Κατσα­λή, εκ μέρους της Ένω­ση Γονέ­ων Μαθη­τών Περιστερίου.

Στά­θη­καν στις επι­πτώ­σεις από την εφαρ­μο­γή του μέτρου στέλ­νο­ντας το μήνυ­μα ότι ο κόσμος δια­φω­νεί με τον υπουρ­γό υγεί­ας και την προ­κλη­τι­κή επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του για τη λει­τουρ­γία των απο­γευ­μα­τι­νών χει­ρουρ­γεί­ων επί πλη­ρω­μή, δια­τρα­νώ­νο­ντας την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να μην γίνουν συνένοχοι.

Τόνι­σαν ότι παλεύ­ουν μαζί με τους ασθε­νείς που έχουν βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέ­πη (άμε­σοι κι έμμε­σοι φόροι, ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές). Απαί­τη­σαν απο­κλει­στι­κά Δημό­σια και Δωρε­άν Υγεία για όλους με υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες. Κάλε­σαν το λαό, τους φορείς της Δυτι­κής Αθή­νας να εκφρά­σουν μαχη­τι­κά την αντί­θε­ση τους σε αυτό το έκτρω­μα και δεσμεύ­τη­καν πως οι αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες και δρά­σεις θα συνεχιστούν.

«Είναι επι­τα­κτι­κό τα παι­διά μας να μπο­ρούν να λαμ­βά­νουν άμε­ση και έγκαι­ρη ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη τόσο κατά το σχο­λι­κό ωρά­ριο, όσο και τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες ή τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα για κάθε περι­στα­τι­κό, χωρίς να είμα­στε ανα­γκα­σμέ­νοι σε πολύ­ω­ρες ανα­μο­νές στα παι­δια­τρι­κά νοσο­κο­μεία ή σε κατα­βο­λή υπέ­ρο­γκων ποσών σε ιδιώ­τες ιατρούς και ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και δια­γνω­στι­κά κέντρα και τώρα πια και στα απο­γευ­μα­τι­νά ιατρεία των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων», τόνι­σε η Μαρία Κατσα­λή.

Από την πλευ­ρά του ο Μ. Σελέ­κος, κάλε­σε όλους να παλέ­ψουν μέσα από τα σωμα­τεία τους ενά­ντια στα απο­γευ­μα­τι­νά επί πλη­ρω­μή χει­ρουρ­γεία αλλά και να διεκ­δι­κή­σουν προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν νοσο­κο­μεία που έχουν κλεί­σει, όπως το “Αγία Βαρ­βά­ρα”, που όπως ανέ­φε­ρε, ήταν πολύ σημα­ντι­κό για την περιο­χή της Δυτι­κής Αθή­νας, αλλά και για να ενι­σχυ­θεί η πρω­το­βάθ­μια περί­θαλ­ψη (ΕΟΠΥΥ) και να φτια­χτούν περισ­σό­τε­ρα Κέντρα Υγεί­ας, επαρ­κώς στε­λε­χω­μέ­να. Όπως είπε, είναι υπό­θε­ση του λαού να αγω­νι­στεί για να μην επι­τρέ­ψει να είναι η Υγεία εμπόρευμα.
 Πηγή: 902
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο