Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού: Πώς εξηγείται επιστημονικά το να ξεχάσει ο γονιός το παιδί του στο αυτοκίνητο

Σοκ έχει προ­κα­λέ­σει στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία η είδη­ση του τρα­γι­κού θανά­του ενός 5,5 μηνών κορι­τσιού στην Άρτα, επει­δή ο πατέ­ρας του το ξέχα­σε μέσα στο αυτο­κί­νη­το δεμέ­νο στο παι­δι­κό κάθισμα.

Για τα ελλη­νι­κά δεδο­μέ­να, υπο­θέ­σεις σαν κι αυτή που συνέ­βη στην Άρτα απο­τε­λού­σαν μέχρι τώρα σπά­νιο φαι­νό­με­νο. Στις ΗΠΑ ωστό­σο, το «Σύν­δρο­μο του Ξεχα­σμέ­νου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome – FBS), δηλα­δή η εγκα­τά­λει­ψη ενός βρέ­φους μέσα σε αυτο­κί­νη­το, είναι αρκε­τό συχνό, αφού πάνω από 30 θάνα­τοι σημειώ­νο­νται ετη­σί­ως εξαι­τί­ας αυτού.

Το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Το «Σύν­δρο­μο του Ξεχα­σμέ­νου Μωρού» είναι η ιατρι­κή εξή­γη­ση για το πώς ένας γονέας/φροντιστής μπο­ρεί να απο­μα­κρυν­θεί από ένα σταθ­μευ­μέ­νο όχη­μα χωρίς να αντι­λη­φθεί ότι το παι­δί του παρα­μέ­νει μέσα σε αυτό.

Το σύν­δρο­μο εμφα­νί­ζε­ται ιδί­ως όταν οι γονείς επι­κε­ντρώ­νο­νται σε μελ­λο­ντι­κά καθή­κο­ντα και υπο­χρε­ώ­σεις αντί για το παρόν, λει­τουρ­γώ­ντας μηχανικά.

Ο Ντέι­βιντ Ντάια­μοντ, καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο της Νότιας Φλό­ρι­ντα με ειδί­κευ­ση στις γνω­στι­κές και νευ­ρι­κές επι­στή­μες, έχει κάνει σημα­ντι­κή έρευ­να για τη νευ­ρο­ψυ­χο­λο­γία του τρό­που με τον οποίο τα παι­διά ξεχνιού­νται στα αυτοκίνητα.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να του, το καθη­με­ρι­νό άγχος είναι αυτό που πυρο­δο­τεί την «προ­σω­ρι­νή αμνη­σία» των γονιών κι όχι η αμέ­λεια — του­λά­χι­στον όχι πάντα.

Ένα παρά­δειγ­μα είναι η οδή­γη­ση προς ή από τη δου­λειά κάθε μέρα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την ίδια δια­δρο­μή. Έτσι, η πρά­ξη αυτή κατα­λή­γει να γίνε­ται μηχα­νι­κά, χωρίς ιδιαί­τε­ρη συνει­δη­τή σκέψη.

Δεν υπάρ­χει στα­θε­ρό προ­φίλ προ­σω­πι­κό­τη­τας του γονέα που ξεχνά­ει το παι­δί του στο αυτο­κί­νη­το. Το Σύν­δρο­μο του Ξεχα­σμέ­νου Μωρού επη­ρε­ά­ζει τους γονείς σε όλες τις φυλές, τα φύλα, τα επί­πε­δα εισο­δή­μα­τος και εκπαί­δευ­σης και τις ιδιο­συ­γκρα­σί­ες της προσωπικότητας.

«Το να ξεχά­σεις το παι­δί σου δεν είναι θέμα αμέ­λειας αλλά πρό­βλη­μα μνή­μης. Η πιο συνη­θι­σμέ­νη απά­ντη­ση είναι ότι μόνο κακοί ή αμε­λείς γονείς ξεχνούν τα παι­διά στα αυτο­κί­νη­τα. Είναι όμως θέμα συν­θη­κών. Μπο­ρεί να συμ­βεί σε όλους», υπο­στη­ρί­ζει ο Ντάιαμοντ.

Τρόποι πρόληψης

Ένας τρό­πος πρό­λη­ψης αυτού του φαι­νο­μέ­νου θα ήταν ο γονέ­ας να ελέγ­χει το πίσω μέρος του οχή­μα­τος κάθε φορά που εξέρ­χε­ται από αυτό, ακό­μα και όταν δεν μετα­φέ­ρει μαζί το παι­δί του. Με αυτόν τον τρό­πο, ο έλεγ­χος θα γίνει μέρος της καθη­με­ρι­νής ρου­τί­νας, και η περί­πτω­ση ατυ­χή­μα­τος μειώ­νε­ται σημαντικά.

Στις ΗΠΑ, η Εθνι­κή Διοί­κη­ση Ασφά­λειας Οδι­κής Κυκλο­φο­ρί­ας έχει ξεκι­νή­σει την εκστρα­τεία «Look Before You Lock» ώστε να υπεν­θυ­μί­σει στους ανθρώ­πους που μετα­φέ­ρουν παι­διά να ελέγ­χουν το πίσω μέρος των οχη­μά­των πριν κλει­δώ­σουν και εγκα­τα­λεί­ψουν το αυτο­κί­νη­τό τους.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο