Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συμφωνία των «27» μετά από σκληρά παζάρια για την παροχή 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Μετά από εβδο­μά­δες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και παζα­ριών με τον Ούγ­γρο πρω­θυ­πουρ­γό, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποί­ος είχε ασκή­σει βέτο τον Δεκέμ­βρη, οι 27 ηγέ­τες της ΕΕ κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία για την χρη­μα­το­δό­τη­ση της Ουκρα­νί­ας, ρίχνο­ντας και άλλο λάδι στην φωτιά της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης με την Ρωσία.

Τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση έκα­νε με ανάρ­τη­σή του ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ. «Έχου­με συμ­φω­νία. Ενό­τη­τα. Όλοι οι 27 ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν στο επι­πλέ­ον πακέ­το βοή­θειας ύψους 50 δισ. ευρώ για τη στή­ρι­ξη της Ουκρα­νί­ας στο πλαί­σιο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της ΕΕ», ανέ­φε­ρε.

«Αυτή η συμ­φω­νία εγγυά­ται μια στα­θε­ρή, προ­βλέ­ψι­μη και μακρο­πρό­θε­σμη χρη­μα­το­δό­τη­ση για την Ουκρα­νία. Η ΕΕ ανα­λαμ­βά­νει ηγε­τι­κό ρόλο και (επι­δει­κνύ­ει) υπευ­θυ­νό­τη­τα στη­ρί­ζο­ντας την Ουκρα­νία. Γνω­ρί­ζου­με τι δια­κυ­βεύ­ε­ται», έγρα­ψε ο Σαρλ Μισέλ.

«Με βάση την ετή­σια έκθε­ση της Επι­τρο­πής για την εφαρ­μο­γή του μηχα­νι­σμού Διευ­κό­λυν­σης της Ουκρα­νί­ας, το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο θα διε­ξά­γει κάθε χρό­νο συζή­τη­ση σχε­τι­κά με την εφαρ­μο­γή της Διευ­κό­λυν­σης με σκο­πό την παρο­χή καθο­δή­γη­σης. Εάν χρεια­στεί, σε δύο χρό­νια το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο θα καλέ­σει την Επι­τρο­πή να υπο­βά­λει πρό­τα­ση για επα­νε­ξέ­τα­ση στο πλαί­σιο του νέου Πολυ­ε­τούς Δημο­σιο­νο­μι­κού Πλαι­σί­ου», ανα­φέ­ρει το κεί­με­νο το συμπε­ρα­σμά­των στο οποίο κατέ­λη­ξαν οι «27» ηγέ­τες των κρα­τών-μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης

Χαιρετίζει τη συμφωνία το Κίεβο

Η συμ­φω­νία των «27»«αποδεικνύει γι΄ άλλη μια φορά την ισχυ­ρή ενό­τη­τα της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης», δήλω­σε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

«Είναι πολύ σημα­ντι­κό ότι η από­φα­ση ελή­φθη [και] από τους 27 ηγέ­τες, κάτι που απο­δει­κνύ­ει γι’ άλλη μια φορά την ισχυ­ρή ενό­τη­τα της ΕΕ», δήλω­σε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος. Η βοή­θεια αυτή «θα ενι­σχύ­σει την οικο­νο­μι­κή και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα μακρο­πρό­θε­σμα, κάτι που δεν είναι λιγό­τε­ρο σημα­ντι­κό από τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στο Κίε­βο απέ­να­ντι στη ρωσι­κή εισβο­λή», πρόσθεσε.

Πηγή:902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο