Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “Πιστός” στην ΚΑΠ και τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» που ξεκληρίζουν τους αγρότες

«Πιστός» στην δια­τή­ρη­ση των αιτιών που προ­κα­λούν τα προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης στους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, τόσο στην Ελλά­δα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώ­πης, εμφα­νί­στη­κε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους μετά την ολο­κλή­ρω­ση της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ.

Όπως είπε, κατά τη διάρ­κεια της Συνό­δου συζη­τή­θη­καν οι πανευ­ρω­παϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των αγρο­τών, τις οποί­ες ο πρω­θυ­πουρ­γός χαρα­κτή­ρι­σε «σύν­θε­το ζήτη­μα που αφο­ρά πολ­λές χώρες», ενώ προ­βλή­μα­τα όπως η «αύξη­ση του κόστους παρα­γω­γής» και η «συμπί­ε­ση τιμών από τον ευρω­παϊ­κό και διε­θνή αντα­γω­νι­σμό βρί­σκουν αντα­πό­κρι­ση σε αγρό­τες σε όλη την ΕΕ».

Βέβαια ο Κ. Μητσο­τά­κης παρου­σί­α­σε ως «αντί­δο­το» στα υπαρ­κτά αυτά προ­βλή­μα­τα την ίδια την αιτία τους, δηλα­δή την Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή της ΕΕ, την οποία στη­ρί­ζουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα στην χώρα μας.

Ισχυ­ρί­στη­κε προ­κλη­τι­κά ότι «αν δεν υπήρ­χε ΚΑΠ δεν θα υπήρ­χε αγρο­τι­κός κόσμος», καθώς, το «το 1/3 του ευρω­παϊ­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού πηγαί­νει στην αγρο­τι­κή πολι­τι­κή». Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως είναι η πολι­τι­κή της ΚΑΠ που ξεκλη­ρί­ζει τους αγρό­τες πετσο­κό­βο­ντας επι­δο­τή­σεις και απο­ζη­μιώ­σεις, που συμπιέ­ζει τις τιμές, ευνο­ώ­ντας τις μεγά­λες αγρο­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες. Παράλ­λη­λα, η πολι­τι­κή της «πρά­σι­νης» μετά­βα­σης, της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» της ενέρ­γειας εκτι­νάσ­σουν το κόστος για τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες για να ωφε­λού­νται οι μονο­πω­λια­κοί όμιλοι.

Έτσι μόνο ως «ασπι­ρί­νη» μπο­ρούν να θεω­ρη­θούν οι «πρω­το­βου­λί­ες» της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για τις τρο­πο­ποι­ή­σεις στο καθε­στώς αγρα­νά­παυ­σης της ΚΑΠ, σύμ­φω­να με τις οποί­ες «απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται στρέμ­μα­τα για καλ­λιέρ­γειες για Έλλη­νες αγρό­τες». Όσο για την «συζή­τη­ση για δομι­κά ζητή­μα­τα της νέας ΚΑΠ» που ανέ­φε­ρε ο πρω­θυ­πουρ­γός, αυτή θα αφο­ρά στο πώς θα ευνοη­θούν περισ­σό­τε­ρο οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις του κλάδου.

Για τα δίκαια αιτή­μα­τα των αγρο­τών που κινη­το­ποιού­νται μαζι­κά στα μπλό­κα, ο Κ. Μητσο­τά­κης ισχυ­ρί­στη­κε προ­κλη­τι­κά ότι «η κυβέρ­νη­ση έχει απο­δεί­ξει έμπρα­κτα ότι στέ­κε­ται δίπλα στους αγρό­τες», προ­σθέ­το­ντας βέβαια τη γνω­στή ρήση «στα πλαί­σια των δημο­σιο­νο­μι­κών περιο­ρι­σμών». Δηλα­δή ό,τι περισ­σέ­ψει από την ανά­γκη δια­σφά­λι­σης των κερ­δών των καπιταλιστών.

Ακό­μα, ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­χεί­ρη­σε να δεί­ξει πυγ­μή στο ζήτη­μα της ίδρυ­σης ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, όπου μέχρι στιγ­μής η κυβέρ­νη­ση «τρώ­ει τα μού­τρα» της από τις αλλε­πάλ­λη­λες μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, γενι­κές συνε­λεύ­σεις και κατα­λή­ψεις των φοι­τη­τών που διεκ­δι­κούν πραγ­μα­τι­κά δημό­σια και δωρε­άν παιδεία.

Έτσι ο Κ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «δεν θα κάνου­με πίσω» και πώς «το νομο­σχέ­διο θα γίνει νόμος μέχρι το τέλος Φλε­βά­ρη». Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στο τέλος του προη­γού­με­νου χρό­νου ισχυ­ρι­ζό­ταν ότι θα ψηφι­ζό­ταν μέχρι το τέλος Ιανουα­ρί­ου, ωστό­σο το νομο­σχέ­διο δεν έχει ακό­μα κατα­τε­θεί. Μάλι­στα, σε μια προ­σπά­θεια να «τρα­βή­ξει το αυτί» στις διοι­κή­σεις των πανε­πι­στη­μί­ων να συντα­χθούν με την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή είπε ότι «το υπουρ­γείο πρέ­πει να επι­ση­μά­νει στις διοι­κή­σεις τι πρέ­πει να κάνουν». Όσο για την «εκτό­νω­ση στο κύμα κατα­λή­ψε­ων», που είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός, πρό­κει­ται για ευσε­βή πόθο ή απο­κύ­η­μα της φαντα­σί­ας του, καθώς οι φοι­τη­τές δυνα­μώ­νουν τον αγώ­να τους.

Επί­σης, ο πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ω­σε ότι συμ­φω­νή­θη­κε και από τους 27 ηγέ­τες νέα παρο­χή «προ­βλέ­ψι­μης σημα­ντι­κής οικο­νο­μι­κής βοή­θειας στην Ουκρα­νία» στο πλαί­σιο συνέ­χειας της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης με την Ρωσία. Ακό­μα, συμ­φω­νή­θη­κε η ανα­θε­ώ­ρη­ση του πολυ­ε­τούς δημο­σιο­νο­μι­κού πλαι­σί­ου, προ­βλέ­πο­ντας αύξη­ση σε κάποια κον­δύ­λια για τη μετα­νά­στευ­ση, την κατα­στο­λή δηλα­δή των κατα­τρεγ­μέ­νων από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και την φτώχεια.

Τέλος, σχο­λί­α­σε ότι η Σύνο­δος δεν κατά­φε­ρε να κατα­λή­ξει σε συμπέ­ρα­σμα για την κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή, γεγο­νός που «δεν περι­ποιεί τιμή», όπως είπε, καθώς την ίδια ώρα «άλλοι “παί­κτες” επι­διώ­κουν να παί­ξουν ρόλο στην περιοχή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο