Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: Προσοχή στην «αφρικανική σκόνη»

Την απο­φυ­γή πολ­λών μετα­κι­νή­σε­ων εκτός σπι­τιού και την προ­λη­πτι­κή χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας συνι­στά ειδι­κά στα άτο­μα με σοβα­ρά ανα­πνευ­στι­κά και καρ­διαγ­γεια­κά προ­βλή­μα­τα ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Πει­ραιά (ΙΣΠ), λόγω των βεβα­ρη­μέ­νων ατμο­σφαι­ρι­κών συν­θη­κών, εξαι­τί­ας της αφρι­κα­νι­κής σκόνης.

Από νωρίς το πρωί παρα­τη­ρεί­ται υψη­λή συγκέ­ντρω­ση αφρι­κα­νι­κής σκό­νης, η οποία σε συν­δυα­σμό με την έντο­νη κυκλο­φο­ρια­κή συμ­φό­ρη­ση και τη μέτρια συγκέ­ντρω­ση μικρο­σω­μα­τι­δί­ων P10 στον αέρα, μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει αύξη­ση εισα­γω­γών σε νοσο­κο­μεία με ανα­πνευ­στι­κά και καρ­διο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα, παι­δι­κό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Στο πλαί­σιο της πρω­το­βου­λί­ας του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Πει­ραιά για την προ­α­γω­γή της Δημό­σιας Υγεί­ας συνι­στώ­νται παρα­μο­νή εντός κλει­στών χώρων, συχνή ανα­νέ­ω­ση του αέρα, καθα­ρι­σμός των φίλ­τρων στα κλι­μα­τι­στι­κά και χρή­ση ιονι­στή — καθα­ρι­στή της ατμό­σφαι­ρας (αν είναι δυνα­τόν), ειδι­κά όταν εκεί δια­βιούν άτο­μα με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα. Ανα­φέ­ρε­ται ότι με τη χρή­ση ιονι­στή απο­μα­κρύ­νο­νται η σκό­νη και τα μικρο­σω­μα­τί­δια από τον αέρα, ενώ παράλ­λη­λα απο­συ­ντί­θε­νται βλα­βε­ρά μικρό­βια και βακτήρια.

«Η σημε­ρι­νή επί­σκε­ψη της ‘αφρι­κα­νι­κής σκό­νης’ σε συν­δυα­σμό με την μετε­ω­ρο­λο­γι­κή πρό­βλε­ψη ότι η θερ­μο­κρα­σία θα φθά­σει στους 25 βαθ­μούς Κελ­σί­ου ‑τη μεγα­λύ­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία από το 2001 γι’ αυτήν την επο­χή- και τα υψη­λά ποσο­στά υγρα­σί­ας, απαι­τεί ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή απ’ όλους μας και ειδι­κά από τα άτο­μα με ανα­πνευ­στι­κά και καρ­διαγ­γεια­κά προ­βλή­μα­τα», ανα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος του ΙΣΠ, Νικό­λα­ος Πλατανησιώτης.

Σημειώ­νει ότι «σε περιο­χές με ήδη βεβα­ρη­μέ­νη ατμό­σφαι­ρα, με βιο­μη­χα­νι­κές και βιο­τε­χνι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και αυξη­μέ­νη λει­τουρ­γία κινη­τή­ρων εσω­τε­ρι­κής καύ­σε­ως, πρέ­πει να περιο­ρι­στούν οι άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις και η έντο­νη δρα­στη­ριό­τη­τα στο εξω­τε­ρι­κό περι­βάλ­λον. Είναι προ­τι­μό­τε­ρη η παρα­μο­νή σε καλά αερι­ζό­με­νους και κλι­μα­τι­ζό­με­νους χώρους, ενώ αν εμφα­νι­στούν φαι­νό­με­να δύσπνοιας να ζητη­θεί άμε­σα ιατρι­κή συμβουλή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο