Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Ζαριανόπουλος: ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψαν τους εθνικισμούς στα Βαλκάνια

Στη συζή­τη­ση για την πρό­ο­δο της Βοσ­νί­ας το 2018 στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στο Στρα­σβούρ­γο τοπο­θε­τή­θη­κε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ — και υπο­ψή­φιος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» για το δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης– Σωτή­ρης Ζαρια­νό­που­λος, τονί­ζο­ντας τα παρακάτω:

«Ποιοι άνα­ψαν τους εθνι­κι­σμούς, για τους οποί­ους δήθεν “ανη­συ­χεί­τε” σήμε­ρα, στη Βοσ­νία και αλλού για να δια­λύ­σουν τη Γιου­γκο­σλα­βία με βομ­βαρ­δι­σμούς; Το ΝΑΤΟ και η Ευρω­παϊ­κή Ένωση. 

Και η Βοσ­νία είναι από τις τελευ­ταί­ες εκκρε­μό­τη­τες στην επι­χεί­ρη­ση ευρω­α­τλα­ντι­κής ενσω­μά­τω­σης των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων εν μέσω οξύ­τα­των, επι­κίν­δυ­νων αντα­γω­νι­σμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ,  Ρωσί­ας και Κίνας. 

Οι εθνι­κι­σμοί που καλ­λιερ­γεί η ιμπε­ρια­λι­στι­κή πρα­κτι­κή του “διαί­ρει και βασί­λευε” αξιο­ποιού­νται κατά των λαών, πυρο­δο­τούν συγκρού­σεις, αλλά­ζο­ντας σύνο­ρα ‑20 χρό­νια μετά την επέμ­βα­σή τους- όπως μετα­ξύ Κοσ­σό­βου — Σερ­βί­ας, ανοί­γο­ντας την όρε­ξη και σε άλλους που διεκ­δι­κούν αλλα­γή συνό­ρων, όπως η Τουρκία. 

Η επαί­σχυ­ντη ΝΑΤΟι­κής κοπής συμ­φω­νία Τσί­πρα — Ζάεφ στις Πρέ­σπες προ­βάλ­λε­ται σαν  παρά­δειγ­μα όχι για επί­λυ­ση δια­φο­ρών, αλλά για συνέ­χι­ση των επι­κίν­δυ­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών διευ­θε­τή­σε­ων στα κρί­σι­μα στρα­τη­γι­κά Βαλ­κά­νια με συγκρού­σεις και αλλα­γές συνόρων. 

Παρά­δειγ­μα, η μετα­τρο­πή για μια ακό­μα φορά, τις τελευ­ταί­ες μέρες, του λιμα­νιού της Θεσ­σα­λο­νί­κης σε ΝΑΤΟι­κή βάση, κάνο­ντάς την στρα­τιω­τι­κό στό­χο των αντί­πα­λων συνα­σπι­σμών, δια­ψεύ­δο­ντας το μύθο του ΣΥΡΙΖΑ περί στα­θε­ρό­τη­τας με  ΝΑΤΟ και ΕΕ. 

Ασφά­λεια, ειρή­νη, φιλία των λαών στα Βαλ­κά­νια σημαί­νει να φύγουν το ΝΑΤΟ, οι Αμε­ρι­κα­νοί, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση από την περιοχή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο