Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Τσιόδρας: 20 νέα κρούσματα, 1.755 συνολικά, 79 θάνατοι

Κου­ρά­γιο σύστη­σε σε όλους μας στην απο­ψι­νή ενη­μέ­ρω­σή του ο Σ. Τσιό­δρας, όταν ρωτή­θη­κε για το πότε μπο­ρούν να χαλα­ρώ­σουν τα μέτρα και επι­σή­μα­νε ότι «έχου­με κάνει το πρώ­το βήμα. Μιλά­με για επι­πέ­δω­ση της καμπύ­λης. Είναι σαφες ότι υπάρ­χει ένα φρέ­νο, μια βρα­δεία αύξη­ση, περι­μέ­νου­με και μεί­ω­ση, που σημαί­νει ότι τα μέτρα απο­δί­δουν». Όπως τόνι­σε, «είμα­στε χαρού­με­νοι από τα απο­τε­λέ­σμα­τα που έχου­με μέχρι σήμε­ρα, αλλά είναι πολύ σημα­ντι­κό να κατα­λά­βου­με ότι είναι δύσκο­λη η ανά­καμ­ψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει στα­δια­κά», τονί­ζο­ντας ότι τα ενθαρ­ρυ­ντι­κά αυτά στοι­χεία για τη χώρα μας «δεν θέλου­με να ανα­τρα­πούν τις επό­με­νες εβδο­μά­δες», για αυτό και θα πρέ­πει να συνε­χί­σου­με να εφαρ­μό­ζου­με τον αυτοπεριορισμό.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην ανο­σία του πλη­θυ­σμού και στην επό­με­νη μέρα, ο Σ. Τσιό­δρας εξή­γη­σε ότι υπήρ­ξαν χώρες που είχαν «ένα δεύ­τε­ρο κύμα και ετοι­μά­ζο­νται για ένα τρί­το κύμα της επι­δη­μί­ας», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η πολυ­πό­θη­τη ανο­σία του πλη­θυ­σμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: «αυτό που θέλου­με είναι να έχου­με στα­δια­κή έκθε­ση στον ιό, ώστε να μην επι­βα­ρυν­θεί το σύστη­μα υγείας».

269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο

Ο Σ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 20 νέα κρού­σμα­τα. Όπως ανέ­φε­ρε, το σύνο­λο των κρου­σμά­των στη χώρα μας ανέρ­χο­νται στα 1755, από τα οποία τα 361 σχε­τί­ζο­νται με ταξι­διώ­τες και 655 με άλλο επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα. Ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών φθά­νει τους 90, από τους οποί­ους 19 είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλι­κί­ας τους είναι τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνο­λο των νεκρών στη χώρα εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού ανέρ­χε­ται στους 79. Οι άνθρω­ποι που έχα­σαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 73 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναί­κες. Εννιά ασθε­νείς βγή­καν από τη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, αρκε­τοί από τους οποί­ους ήταν ηλι­κιω­μέ­νοι ή είχαν υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα. Συνο­λι­κά, από την αρχή της επι­δη­μί­ας στην Ελλά­δα 269 ασθε­νείς με covid-19 έχουν πάρει εξι­τή­ριο από τα νοσοκομεία.

Πώς εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκα­νε ο κος Τσιό­δρας στην ενη­μέ­ρω­σή του στην συμπε­ρι­φο­ρά του ιού σε σχέ­ση με τους νέους, τονί­ζο­ντας ότι είναι πολύ δύσκο­λο να εξη­γη­θούν οι σπά­νιοι θάνα­τοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνω­ρί­ζου­με ελά­χι­στα για την παθο­γέ­νεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακό­μη άγνω­στη στην επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα. «Οι επι­στή­μο­νες ψάχνουν την πιθα­νό­τη­τα να υπάρ­χουν ειδι­κά γονί­δια που να ορί­ζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονί­διο του υπο­δο­χέα που χρη­σι­μο­ποιεί ο ιός για να μας επι­τε­θεί, της πόρ­τας δηλα­δή για να μπει στον οργα­νι­σμό μας. Η πόρ­τα αυτή βρί­σκε­ται στην εξω­τε­ρι­κή επι­φά­νεια των κυτ­τά­ρων των πνευ­μό­νων και της καρ­διάς» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κος Τσιό­δρας κι ανέ­φε­ρε ότι παραλ­λα­γές στο γονί­διο αυτό θα μπο­ρού­σαν να κάνουν την πόρ­τα λίγο πιο ανοι­χτή ή λίγο πιο κλει­στή ώστε να δυσκο­λεύ­ε­ται η είσο­δος του κορο­ναϊ­ού στα κύτ­τα­ρα νεώ­τε­ρων ανθρώ­πων. Επί­σης, όπως είπε, υπάρ­χει μία ουσία που βοη­θά τον πνεύ­μο­να να φου­σκώ­νει και να ξεφου­σκώ­νει. «Φαντα­στεί­τε ένα σφουγ­γά­ρι. Μέσα στους πνεύ­μο­νες υπάρ­χει αυτή η ουσία και λει­τουρ­γεί ως απορ­ρυ­πα­ντι­κό για το σφουγ­γά­ρι. Αυτό το συστα­τι­κό εμείς οι επι­στή­μο­νες το ονο­μά­ζου­με επι­φα­νειο­δρα­στι­κό παρά­γο­ντα και μπο­ρεί γρή­γο­ρα να εξα­ντλεί­ται σε ασθε­νείς που έχουν μολυν­θεί με τον κορο­νο­ϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακό­μη κι όταν είναι στον ανα­πνευ­στή­ρα», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Ο ίδιος ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στον ρόλο του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος κάποιων νέων ανθρώ­πων διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι το ανο­σο­ποι­η­τι­κό τους σύστη­μα ίσως λει­τουρ­γεί πολύ καλά αλλά «σε μερι­κούς, ευτυ­χώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώ­πους ένα πολύ αντι­δρα­στι­κό ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε μια μαζι­κή καται­γί­δα φλεγ­μο­νής που κατα­κλύ­ει τον πνεύ­μο­να και τα άλλα όργα­να» και πρό­σθε­σε ότι δεν πρό­κει­ται για ένα εξα­σθε­νη­μέ­νο και ασθε­νές αμυ­ντι­κό σύστη­μα αλλά για ένα αμυ­ντι­κό σύστη­μα που λει­τουρ­γεί πολύ καλά. Τέλος, πρό­σθε­σε ότι κάτι άλλο που συμ­βαί­νει στις περι­πτώ­σεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απα­ραί­τη­τη προ­σο­χή ενώ εμφα­νί­ζουν συμπτώματα.

 Ν. Χαρδαλιάς: Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας — Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο

Οι πρώ­τες εβδο­μά­δες εφαρ­μο­γής των μέτρων δεί­χνουν ότι ο στό­χος εβδο­μά­δα με την εβδο­μά­δα, μέρα με την ημέ­ρα επι­τυγ­χά­νε­ται, τόνι­σε κατά τη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση για τον κορο­νο­ϊό ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγ­μής δεδο­μέ­να μάλ­λον δικαιώ­νουν την κοι­νή μας προ­σπά­θεια και απο­δει­κνύ­ουν ότι μπο­ρού­με να σπά­σου­με την αλυ­σί­δα μετά­δο­σης του ιού, αρκεί να συνε­χί­σου­με να τηρού­με τα μέτρα.

Παράλ­λη­λα, δήλω­σε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι ο Απρί­λης θα είναι ο πιο δύσκο­λος, αλλά και ο πιο κρί­σι­μος μήνας και ότι δεν επι­τρέ­πε­ται κανέ­νας εφησυχασμός.

Όσον αφο­ρά στο επι­χει­ρη­σια­κό σκέ­λος, ενη­μέ­ρω­σε ότι από την έναρ­ξη εφαρ­μο­γής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επι­βλη­θεί 21.308 πρό­στι­μα για παρα­βά­σεις σχε­τι­κά με τον περιο­ρι­σμό της κυκλο­φο­ρί­ας πολιτών.

Ενη­μέ­ρω­σε ακό­μα ότι στο χωριό Εχί­νος απο­φα­σί­στη­κε παρά­τα­ση της καρα­ντί­νας για επτά μέρες για καθα­ρά προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο