Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης — Μάχες χωρίς ανάσα σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα

Μάχη με τις συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δίνουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις στη Βόρεια Αττι­κή έπει­τα από μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη ήταν η νύχτα για την Αττι­κή, στην οποία συνε­χί­στη­κε ο εφιάλ­της από την πυρ­κα­γιά που έχει πάρει τερά­στιες δια­στά­σεις στην Πάρ­νη­θα, στον Άγιο Στέ­φα­νο και στην Μαλα­κά­σα, ενώ προ­βλέ­πε­ται μια ακό­μα πιο δύσκο­λη μέρα, καθώς άρχι­σε ήδη να ενι­σχύ­ο­νται οι άνε­μοι στην περιοχή.

Γύρω στις 6 το πρωί, το 112 έστει­λε μήνυ­μα για εκκέ­νω­ση των περιο­χών Αγία Σκέ­πη, Αγία Παρα­σκευή, Καπι­τέ­νια, Βρυ­σά­κι, Λόφος Κου­ρε­μέ­νου προς Δρο­σιά, μέσω λεω­φό­ρου Μαραθώνος.

«Αν βρί­σκε­στε στις περιο­χές Αγία Παρα­σκευή, Αγία Σκέ­πη, Καπι­τέ­νια, Βρυ­σά­κι, Λόφος Κου­ρε­μέ­νου εκκε­νώ­στε τώρα προς Δρο­σιά μέσω Λεω­φό­ρου Μαρα­θώ­νος. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή σας» ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να το μήνυ­μα που στάλ­θη­κε στα κινη­τά των κατοί­κων από την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία. Πρό­κει­ται για περιο­χές που βρί­σκο­νται γύρω από την Βαρυμπόμπη.

Στο μέτω­πο της Πάρ­νη­θας το πρό­βλη­μα εντο­πί­ζε­ται στους Θρα­κο­μα­κε­δό­νες και την Βαρυ­μπό­μπη, όπου οι φλό­γες είναι από χτες μέσα στους οικι­σμούς και έχουν κάψει σπί­τια, ενώ οι ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις έδω­σαν τιτά­νια μάχη για να ανα­κό­ψουν την πορεία της, αλλά δεν κατά­φε­ραν να την ελέγξουν.

Δυνά­μεις της Αστυ­νο­μί­ας έκα­ναν αγώ­να μαζί με τους πυρο­σβέ­στες να απο­μα­κρύ­νουν τον κόσμο που δεν ήθε­λε να εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια του, με την ελπί­δα ότι θα μπο­ρού­σε να βοη­θή­σει στη διά­σω­ση τους, παρά το γεγο­νός ότι οι οικι­σμοί έχουν εκκε­νω­θεί και με μήνυ­μα του 112 από χτες το βράδυ.

Στο δεύ­τε­ρο μεγά­λο μέτω­πο που δημιουρ­γή­θη­κε όταν οι φλό­γες πήδη­σαν την εθνι­κή οδό Αθη­νών- Λαμί­ας, από το ύψος της Ιππο­κρα­τεί­ου Πολι­τεί­ας και κατευ­θύ­νε­ται προς Μαλα­κά­σα, τα πράγ­μα­τα ήταν επί­σης δύσκο­λα, καθώς η πυρ­κα­γιά καί­ει πυκνό πευ­κο­δά­σος, ενώ ένα μέρος της κατευ­θύ­νε­ται προς τον Ωρωπό.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή το μέτω­πο κινεί­ται αργά μεν αλλά στα­θε­ρά και το θερ­μι­κό φορ­τίο είναι τόσο ισχυ­ρό που είναι πολύ δύσκο­λο να ανα­κο­πεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυ­ρές δυνά­μεις που επι­χει­ρού­σαν όλη την νύχτα, που ενι­σχύ­θη­καν με το πρώ­το φως της μέρας από τα ενα­έ­ρια μέσα.

Σημειώ­νε­ται ότι από προ­χτές το από­γευ­μα 5–8‑2021, εκκε­νώ­θη­κε και το Κέντρο Φιλο­ξε­νί­ας Αλλο­δα­πών στη Μαλα­κά­σα, και περί­που 2.000 άτο­μα που ήταν εκεί μετα­φέρ­θη­καν με λεω­φο­ρεία στη Ριτσώνα.

Το τρί­το μέτω­πο προς Άγιο Στέ­φα­νο είναι επί­σης σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη στις άκρες του οικι­σμού και έχει κάψει σπί­τια στο Πευ­κό­φυ­το και στον οικι­σμό Ποντί­ων, ενώ συνε­χί­ζει να κινεί­ται περι­με­τρι­κά της Λίμνης του Μαρα­θώ­να, επί­σης αργά αλλά σταθερά.

Και εκεί γίνε­ται μάχη για να μην προ­χω­ρή­σουν οι φλό­γες, αλλά δεν έχει ελεγ­χθεί σε κανέ­να σημείο.

Στο υπό­λοι­πο τμή­μα της τερά­στιας πυρ­κα­γιάς που έχει εξα­φα­νί­σει σχε­δόν το υπέ­ρο­χο δάσος της Βόρειας Αττι­κής οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρω­σεις σε όλη την έκτα­ση της από το ύψος του Κρυο­νε­ρί­ου και μέσα στις Αφί­δνες, την Ιππο­κρά­τειο Πολι­τεία και την Δροσοπηγή.

Το μόνο ευχά­ρι­στο είναι ότι την νύχτα αντι­με­τω­πί­στη­κε η πυρ­κα­γιά που είχε εκδη­λω­θεί στα Άνω Λιό­σια, ανέ­βη­κε στην κορυ­φο­γραμ­μή του Ποι­κί­λου Όρους και απει­λού­σε να κατέ­βει προς Πετρού­πο­λη. Η πυρ­κα­γιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγ­χο και δεν εμπνέ­ει ανη­συ­χία, ενώ άνοι­ξαν και οι δρό­μοι που είχε δια­κο­πεί η κυκλοφορία.

Εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια

Όσον αφο­ρά στην κατά­στα­ση των άλλων πυρ­κα­γιών, εφιαλ­τι­κή παρα­μέ­νει η κατά­στα­ση στην Εύβοια όπου οι φλό­γες έχουν προ­κα­λέ­σει βιβλι­κή κατα­στρο­φή, ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη από την Αττι­κή, έχουν κάψει πολ­λά σπί­τια και έχουν εξα­φα­νί­σει σχε­δόν οικι­σμούς ενώ συνε­χί­ζει με αμεί­ω­τη έντα­ση την ολέ­θρια πορεία της.

Στην Ολυ­μπία γίνε­ται μάχη με συνε­χείς πολύ μεγά­λες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, ενώ πολύ δύσκο­λη είναι η κατά­στα­ση στη Μεσ­ση­νία και στην Ανα­το­λι­κή Μάνη.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Από χτες έχουν εντα­χθεί στις δυνά­μεις πυρό­σβε­σης, πυρο­σβέ­στες και αερο­σκά­φη που έχουν φτά­σει από την Γαλ­λία, την Ουκρα­νία, καθώς και από την Κύπρο που έφτα­σαν πρώ­τοι προ­χτές αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο αίτη­μα της χώρας μας για βοή­θεια στον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προστασίας.

Εκα­τό Ουκρα­νοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλ­λοι στην Αττι­κή, μαζί με 40 Κύπριους πυρο­σβέ­στες, όπως επί­σης και τα δύο γαλ­λι­κά αερο­σκά­φη και ένα ακό­μα κανα­ντέρ από την Κρο­α­τία, ενώ από σήμε­ρα εντάσ­σο­νται στις δυνά­μεις πυρό­σβε­σης 16 Ισραη­λι­νοί πυρο­σβέ­στες και τα δύο σου­η­δι­κά αερο­σκά­φη air tractor, ενώ ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα από την Ρου­μα­νία 112 πυρο­σβέ­στες με 23 οχή­μα­τα και τρία ελι­κό­πτε­ρα σού­περ πού­μα από την Ελβε­τία. Δύο ακό­μα αερο­σκά­φη από την Κύπρο επι­χει­ρούν στην Κρήτη.

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση από την Πυρο­σβε­στι­κή αυτή την ώρα στις πυρ­κα­γιές από στις πυρ­κα­γιές ισχύ­ουν τα εξής:

- Στην δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την 5η Αυγού­στου, στην περιο­χή Βασι­λι­κά Πάρ­νη­θας, επι­χει­ρούν 720 πυρο­σβέ­στες με 40 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 215 οχή­μα­τα, το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποί­ων 1 συντο­νι­στι­κό. Συν­δρο­μή παρέ­χουν ως πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα 40 πυρο­σβέ­στες από τη Κύπρο, 80 πυρο­σβέ­στες από Γαλ­λία και 16 από Ισρα­ήλ. Επί­σης, συν­δρο­μή παρέ­χουν ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, η ΕΛ.ΑΣ., εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

- Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της 3ης Αυγού­στου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 246 πυρο­σβέ­στες με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 66 οχή­μα­τα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν 100 πυρο­σβέ­στες ως πεζο­πό­ρο τμή­μα από την Ουκρα­νία. Επί­σης, συν­δρο­μή παρέ­χουν το Λιμε­νι­κό Σώμα, ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση με υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου.

- Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την 4η Αυγού­στου στις περιο­χές, Αρχαία Ολυ­μπία και Λαμπέ­τι Ηλεί­ας, είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 310 πυρο­σβέ­στες, με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 105 οχή­μα­τα, ομά­δα Σ.μη.Ε.Α., το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

- Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στην Ανα­το­λι­κή Μάνη Λακω­νί­ας σε είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 88 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 25 οχή­μα­τα και 1 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

- Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε την 4η Αυγού­στου, στην Μέλ­πεια Μεσ­ση­νί­ας, είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 95 πυρο­σβέ­στες, με 3 ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, 25 οχή­μα­τα και 1 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο