Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο σαν σήμερα 21η Δεκεμβρίου;

Σαν σήμερα 💥  21η Δεκέμβρη -
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
 

69 Η ρωμαϊ­κή σύγκλη­τος ανα­κη­ρύσ­σει αυτο­κρά­το­ρα τον Βεσπα­σια­νό, τον τελευ­ταίο του Έτους των Τεσ­σά­ρων Αυτοκρατόρων.

1375 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ποι­η­τής, συγ­γρα­φέ­ας και ουμα­νι­στής Βοκά­κιος (Τζο­βά­νι Μπο­κά­τσιο) (“Δεκα­ή­με­ρο”)

vokakios

ℹ️   Decameron μια ανθο­λο­γι­κή ται­νία του 1971, σε σενά­ριο και σκη­νο­θε­σία του Pier Paolo Pasolini, βασι­σμέ­νη στην αλλη­γο­ρία του Giovanni Boccaccio. Είναι η πρώ­τη ται­νία της “Τρι­λο­γί­ας Ζωής” του, οι άλλες είναι οι Ιστο­ρί­ες του Καντέρ­μπου­ρυ και οι Αρα­βι­κές Νύχτες. Κάθε ται­νία ήταν μια προ­σαρ­μο­γή ενός δια­φο­ρε­τι­κού κομ­μα­τιού της κλα­σι­κής λογο­τε­χνί­ας που επι­κε­ντρω­νό­ταν σε ασυ­νή­θι­στα και συχνά α_θρησκευτικά θέμα­τα. Τα παρα­μύ­θια περιέ­χουν άφθο­νο γυμνό, σεξ, βωμο­λο­χία και κοπρο­λά­γνο χιού­μορ. Πρό­θε­ση του Παζο­λί­νι δεν ήταν να ανα­δη­μιουρ­γή­σει πιστά τον κόσμο των χαρα­κτή­ρων του Boccaccio αλλά να ασκή­σει κρι­τι­κή στον σύγ­χρο­νο κόσμο μέσω της μετα­φο­ρι­κής χρή­σης των θεμά­των που υπάρ­χουν στις ιστο­ρί­ες. Οι ιστο­ρί­ες συχνά αλλά­ζουν στη νότια Ιτα­λία και η έντο­νη χρή­ση της ναπο­λι­τά­νι­κης δια­λέ­κτου χρη­σι­μο­ποιεί­ται για να υπο­δη­λώ­σει την κακο­με­τα­χεί­ρι­ση και την οικο­νο­μι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση της φτω­χό­τε­ρης περιο­χής από τα πλου­σιό­τε­ρα βόρεια μέρη της Ιταλίας.
Η ται­νία συμ­με­τεί­χε στο 21ο Διε­θνές Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου του Βερο­λί­νου, όπου κέρ­δι­σε το Έκτα­κτο Βρα­βείο της Επι­τρο­πής Αργυ­ρής Άρκτου. Παρά την επι­τυ­χία και την απο­δο­χή από τους κρι­τι­κούς αυτής της ται­νί­ας, ο Παζο­λί­νι ήταν ανα­στα­τω­μέ­νος με τα πολυά­ριθ­μα χαμη­λού επι­πέ­δου knock offs και remakes που δημιούρ­γη­σε. Τα θεω­ρού­σε προ­σβο­λή του αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κού μηνύ­μα­τος της ταινίας.

1620 Απο­βι­βά­ζο­νται στο Plymouth Rock οι πρώ­τοι άγγλοι άποι­κοι της Αμερικής.

1804 Γεν­νή­θη­κε ο ιτα­λο­ε­βραϊ­κής κατα­γω­γής πρω­θυ­πουρ­γός της Μ. Βρε­τα­νί­ας, Μπέν­τζα­μιν Ντισραέλι

1818 Γεν­νή­θη­κε η πρώ­τη βασί­λισ­σα της Ελλά­δας, Αμαλία

1824 Πέθα­νε ο Άγγλος για­τρός, Τζέιμς Πάρ­κιν­σον, ο οποί­ος περιέ­γρα­ψε την ασθέ­νεια των νεύ­ρων που έλα­βε τ’ όνο­μά του

1825 Σφο­δρός κανο­νιο­βο­λι­σμός του Μεσο­λογ­γί­ου από τον Κιου­τα­χή πασά.

1828 Ο Ιωάν­νης Καπο­δί­στριας ιδρύ­ει στο Ναύ­πλιο τη Στρα­τιω­τι­κή Σχο­λή Ευελπίδων.

1832 Οι αιγυ­πτια­κές δυνά­μεις νικούν τα οθω­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα στη μάχη του Ικονίου.

1872 Απο­στο­λή Τσά­λεν­τζερ: το HMS Τσά­λεν­τζερ, με κυβερ­νή­τη τον πλοί­αρ­χο Τζορτζ Ναί­αρς, σαλ­πά­ρει από το Πόρτσμουθ.

1891 18 σπου­δα­στές του Σπρίνγ­κφιλντ Κόλετζ της Μασα­χου­σέ­της με μια μπά­λα ποδο­σφαί­ρου χωρί­ζο­νται μετα­ξύ τους και παί­ζουν για πρώ­τη φορά ένα περί­ερ­γο παι­χνί­δι που ονο­μά­ζε­ται μπάσκετ-μπολ.

1901 Οι γυναί­κες της Νορ­βη­γί­ας ψηφί­ζουν για πρώ­τη φορά σε κοι­νο­τι­κές εκλογές.

1902 Ο Μαρ­κό­νι απο­στέλ­λει για πρώ­τη φορά ενσύρ­μα­τα μηνύ­μα­τα πέραν του Ατλαντικού.

1903 Η Γερου­σία της Ολλαν­δί­ας ψηφί­ζει νομο­σχέ­διο για την απο­ζη­μί­ω­ση εργα­τών σε περί­πτω­ση εργα­τι­κού ατυχήματος.

1904 Ιδρύ­ε­ται στο Παρί­σι η Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία Μοτο­σι­κλέ­τας (FIM).

1907  Ο χιλια­νός στρα­τός σκο­τώ­νει πάνω από 2.200 απερ­γούς εργά­τες των ορυ­χεί­ων νιτρι­κού νάτριου στο Ικίκε.

1913 Τυπώ­νε­ται το πρώ­το σταυ­ρό­λε­ξο. Δια­θέ­τει 32 τετρα­γω­νά­κια και δημο­σιεύ­ε­ται στην εφη­με­ρί­δα «New York World». Δημιουρ­γός του είναι ο δημο­σιο­γρά­φος, Aρθουρ Γουάιν.

1917 Γεν­νή­θη­κε ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Γερ­μα­νός συγ­γρα­φέ­ας, Χάιν­ριχ Μπελ (“Η χαμέ­νη τιμή της Κατα­ρί­να Μπλουμ”) _έγινε ται­νία ( Volker Schlöndorff + Margarethe von Trotta) το 1975

1918 Γεν­νή­θη­κε ο πρό­ε­δρος της Αυστρί­ας και Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλτ­χάιμ, ο άνθρω­πος, που ως αξιω­μα­τι­κός των μυστι­κών υπη­ρε­σιών της Βέρ­μαχτ, του γερ­μα­νι­κού στρα­τού, δεν είδε, δεν άκου­σε και δεν… έμα­θε τίπο­τε για τα εγκλή­μα­τα που γίνο­νταν καθη­με­ρι­νά γύρω του, έχει γίνει συνώ­νυ­μο της ανει­λι­κρί­νειας ολό­κλη­ρου του αιώ­να μας. Ψεύ­τη τον ανε­βά­ζουν, δει­λό τον κατε­βά­ζουν και του κατα­λο­γί­ζουν ότι απέ­κρυ­ψε κατά τη διάρ­κεια της θητεί­ας του ως γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ, ότι είχε υπη­ρε­τή­σει δυο χρό­νια στα Βαλ­κά­νια με έδρα το Αρσα­κλή, δίπλα στη Θεσσαλονίκη.

1923 Το Νεπάλ ανε­ξαρ­τη­το­ποιεί­ται από τη Μεγά­λη Βρετανία.

1925 Κάνει πρε­μιέ­ρα στους κινη­μα­το­γρά­φους η ται­νία του Σερ­γκέι Αϊζεν­στάιν “Θωρη­κτό Ποτέμκιν”

potemkin

1929 Υπο­γρά­φε­ται στις ΗΠΑ το πρώ­το συμ­βό­λαιο ομα­δι­κής νοσο­κο­μεια­κής ασφάλισης.

1930 Αιμα­τη­ρές σκη­νές εκτυ­λίσ­σο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όταν η αστυ­νο­μία επι­τί­θε­ται ενα­ντί­ον των σιδη­ρο­δρο­μι­κών, που ζητούν τη χορή­γη­ση του 13ου μισθού. Δια­λύ­ο­νται με τα όπλα.

1931 Στην Κύπρο ξεσπούν μαζι­κές και μαχη­τι­κές εκδη­λώ­σεις κατά της Βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας. Στη Λευ­κω­σία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερ­νείο όπου διέ­με­νε ο Βρε­τα­νός αρμο­στής και συγκρού­ε­ται με το βρε­τα­νι­κό στρα­τό. Δύο μέρες μετά, οι Βρε­τα­νι­κές αρχές εξα­πο­λύ­ουν σει­ρά τρο­μο­κρα­τι­κών μέτρων και διε­νερ­γούν κύμα συλ­λή­ψε­ων, κυρί­ως κατά των κομ­μου­νι­στών: 850 άτο­μα συνε­λή­φθη­σαν στη Λευ­κω­σία, 520 στη Λεμε­σό, 980 στην Αμμόχωστο.

1937 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Τζέιν Φόντα

1937 Κάνει πρε­μιέ­ρα η ται­νία Η Χιο­νά­τη και οι Επτά Νάνοι, η πρώ­τη στον κόσμο μεγά­λου μήκους ται­νία κινου­μέ­νων σχεδίων.

1940 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νός κιθα­ρί­στας και συν­θέ­της, Φρανκ Ζάπα

1940 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας, εκφρα­στής της επο­χής του μεσο­πο­λέ­μου, Φράν­σις Σκοτ Φιτζέ­ραλντ (“Ο μεγά­λος Γκάτσ­μπι”, “Τρυ­φε­ρή είναι η νύχτα”)

1941 Οι Γιου­γκο­σλά­βοι κομ­μου­νι­στές παρ­τι­ζά­νοι συγκρο­τούν την πρώ­τη τακτι­κή στρα­τιω­τι­κή μονά­δα, την «Προ­λε­τα­ρια­κή Ταξιαρχία».

1944Μάχη της Άρτας (θέση Πουρ­νά­ρι). Το αγγλι­κό αρχη­γείο στην Αθή­να προς αντι­πε­ρι­σπα­σμό των πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων που λάβαι­ναν χώρα στις περιο­χές της Αθή­νας και του Πει­ραιά, ετοί­μα­ζε τη δημιουρ­γία δεύ­τε­ρου μετώ­που στην Ήπει­ρο, όπου ήταν ο σύμ­μα­χός του, ο ΕΔΕΣ του Ζέρ­βα που αριθ­μού­σε 12.000 αντάρ­τες παρα­τα­κτι­κή δύνα­μη, άρτια εξο­πλι­σμέ­νη με βαρύ και ελα­φρύ οπλι­σμό και πυρο­μα­χι­κά. Ο ελλη­νι­κός βασι­λι­κός στό­λος από 4–5 πολε­μι­κά πλοία, ενι­σχυ­μέ­να και από 4 αγγλι­κά περιέ­πλε­αν νύχτα και μέρα τα Ηπει­ρω­τι­κά παρά­λια, καθώς και τα Επτά­νη­σα και κατά τις βάσι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες που είχε την περί­ο­δο εκεί­νη το Γεν. Στρα­τη­γείο του ΕΛΑΣ, που έδρευε στο Μέτσο­βο, θα γίνο­νταν απο­βά­σεις μικρές ή μεγά­λες στα παρά­λια της Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και της Ηπεί­ρου από ένο­πλα τμή­μα­τα του Σκό­μπυ και με ταυ­τό­χρο­νη επί­θε­ση των Ζερ­βι­κών στρα­τευ­μά­των κατά του ΕΛΑΣ (Γιαν­νά­κου – Γιάν­νη Μαστρο­γιάν­νη, “Χρο­νι­κό – Το λαϊ­κό κίνη­μα στο νομό Άρτας 1931–1945”, εκδ. Πέτρα, Αθή­να 2004) Το Γενι­κό Στρα­τη­γείο του ΕΛΑΣ απο­φά­σι­σε τη ματαί­ω­ση των σχε­δί­ων αυτών του Σκό­μπυ, με την εξα­πό­λυ­ση γενι­κής επί­θε­σης των στρα­τευ­μά­των του ΕΛΑΣ προς κατα­τρό­πω­ση και διά­λυ­ση των δυνά­με­ων του ΕΔΕΣ στην Ήπει­ρο. Ημέ­ρα επί­θε­σης των δυνά­με­ων του ΕΛΑΣ ορί­σθη­κε η 6η πρω­ι­νή της 21 Δεκέμ­βρη ’44. Η έδρα του Συντάγ­μα­τος ήταν ο συνοι­κι­σμός Λιβί­τσι­κο (Ζυγός).

1945 Πέθα­νε ο αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός, Τζορτζ Πάτον, που δια­κρί­θη­κε κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου

1946 Σει­σμός μεγέ­θους 8,1 βαθ­μών Ρίχτερ και το επα­κό­λου­θο τσου­νά­μι σκο­τώ­νει 1.330 άτο­μα στην Ιαπωνία.

1948 Αερο­πλά­νο των Τσε­χο­σλο­βα­κι­κών Αερο­γραμ­μών (CSA), που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Ρώμη — Αθή­να συντρί­βε­ται στον Ταΰ­γε­το, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν και οι 24 επιβαίνοντες.

1948 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Samuel L. Jackson_ Σάμιου­ελ Λ. Τζάκσον

1951 Η Βου­λή ψηφί­ζει το νέο σύνταγ­μα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουα­ρί­ου 1952.

1952 Ο Γάλ­λος σκη­νο­θέ­της Ροζέ Βαντίμ παντρεύ­ε­ται τη νεα­ρή Γαλ­λί­δα “στάρ­λετ” Μπρι­ζίτ Μπαρ­ντό.

1958 Ο Σαρλ Ντε Γκολ εκλέ­γε­ται νέος πρό­ε­δρος της Γαλ­λι­κής Δημο­κρα­τί­ας με το 78,5% των ψήφων.

1959 Γεν­νή­θη­κε η αμε­ρι­κα­νί­δα αθλή­τρια, χρυ­σή ολυ­μπιο­νί­κης των δρό­μων ταχύ­τη­τας, Florence Griffith Joyner (Φλό­ρενς Γκρί­φιθ Τζόι­νερ _πέθανε 21-Σεπ-1998): Οι ατο­μι­κές της επι­δό­σεις στις απο­στά­σεις των 100 και των 200 μέτρων απο­τε­λούν έως σήμε­ρα παγκό­σμια ρεκόρ, θεω­ρού­με­νη έτσι ως η ταχύ­τε­ρη γυναί­κα όλων των εποχών

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρί­ση που υπο­βό­σκει από τις 30 Νοέμ­βρη, όταν ο Μακά­ριος δια­βι­βά­ζει στον αντι­πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, Φαζίλ Κιου­τσούκ, μνη­μό­νιο με 13 σημεία, για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του συνταγ­μα­τι­κού καθε­στώ­τος. Ο Κιου­τσούκ απα­ντά αρνη­τι­κά. Τα ξημε­ρώ­μα­τα της 21ης Δεκέμ­βρη του 1963 αρχί­ζουν επει­σό­δια στη Λευ­κω­σία μετα­ξύ Ελλη­νο­κυ­πρί­ων και Τουρ­κο­κυ­πρί­ων, τα οποία κορυ­φώ­νο­νται με εκα­τέ­ρω­θεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

kupros

1967 Πεθαί­νει ο ασθε­νής, στον οποίο πριν από 18 ημέ­ρες είχε γίνει η πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση καρ­διάς από το νοτιο­α­φρι­κα­νό χει­ρουρ­γό, Κρι­στιάν Μπάρναρντ.

1968 Οι ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιούν την πρώ­τη επαν­δρω­μέ­νη απο­στο­λή σε τρο­χιά γύρω από τη Σελή­νη («Απόλ­λο 8»).

1971 Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ επι­λέ­γει ως νέο Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ τον αυστρια­κό Κουρτ Βαλ­ντ­χάιμ, που θα δια­δε­χθεί το βιρ­μα­νό Ου Θαντ.

1975 Ο Κάρ­λος το Τσα­κά­λι με την πολυ­ε­θνι­κή ομά­δα του επι­τί­θε­νται στα γρα­φεία του ΟΠΕΚ στη Βιέν­νη της Αυστρί­ας, κατά τη διάρ­κεια συνό­δου των Υπουρ­γών Πετρε­λαί­ου και σκο­τώ­νουν τρεις ανθρώ­πους, ενώ παίρ­νουν ως ομή­ρους άλλους 63, ανά­με­σά τους 11 υπουρ­γούς. Όλοι οι όμη­ροι θα αφε­θούν σώοι στην Αλγε­ρία 2 μέρες μετά.

1982 πεθαί­νει ο Λίνος Πολί­της, μια μεγά­λη φυσιο­γνω­μία των Ελλη­νι­κών Γραμμάτων

politis

1988 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη πτή­ση του Antonov An-225, του μεγα­λύ­τε­ρου αερο­σκά­φους στον κόσμο.

An-225 + Buran (1.01) 1989

1988 Ένα Boeing 747 της Pan-Am συντρί­βε­ται στο Λόκερ­μπι της Σκο­τί­ας, με απο­τέ­λε­σμα να βρουν το θάνα­το οι 259 επι­βαί­νο­ντες, καθώς και 11 κάτοι­κοι της πόλης. Το αερο­πλά­νο εκτε­λού­σε την πτή­ση 103 από τη Φραν­κφούρ­τη στο Ντι­τρόιτ και η πτώ­ση του οφεί­λε­ται σε έκρη­ξη βόμ­βας. Το γεγο­νός απο­δό­θη­κε σε Λίβυους τρομοκράτες.

1991 Υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας των ηγε­τών των 11 Δημο­κρα­τιών της ΕΣΣΔ (όλες πλην των Βαλ­τι­κών κρα­τών και της Γεωρ­γί­ας) για τη δημιουρ­γία του διά­δο­χου σχή­μα­τος της Κοι­νο­πο­λι­τεί­ας Ανε­ξαρ­τή­των Κρα­τών (ΚΑΚ), μετά την ανα­τρο­πή της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1991 Ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης εκλέ­γε­ται ομό­φω­να από το 14ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ επί­τι­μος πρό­ε­δρος του κόμματος.

Η μελέ­τη της Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ δεν έχει ούτε εγκυ­κλο­παι­δι­κό χαρα­κτή­ρα ούτε επε­τεια­κό. Είναι πηγή προ­κλή­σε­ων για το σήμε­ρα και το αύριο της ταξι­κής πάλης στην Ελλά­δα και όχι μόνο

1992 Δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση της 17 Ν σε βάρος του βου­λευ­τή της ΝΔ Λευ­τέ­ρη Παπα­δη­μη­τρί­ου, ο οποί­ος τραυ­μα­τί­ζε­ται σοβα­ρά στο πόδι.

1995 Η πόλη της Βηθλε­έμ περ­νά από τους Ισραη­λι­νούς στον πλή­ρη έλεγ­χο της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, μετά από 28 χρό­νια κατοχής.

2005 Ο διά­ση­μος τρα­γου­δι­στής Έλτον Τζον και ο Κανα­δός σύντρο­φός του Ντέι­βιντ Φέρ­νις επι­ση­μο­ποιούν το μακρο­χρό­νιο δεσμό τους, σε μία εντυ­πω­σια­κή τελε­τή στο δημαρ­χείο του Ουίνδ­σορ, στο δυτι­κό Λον­δί­νο, την πρώ­τη μέρα που τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή ο νόμος που επι­τρέ­πει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

2007 Επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο 165.000 ευρώ στον μέχρι πρό­τι­νος υπουρ­γό Απα­σχό­λη­σης Βασί­λη Μαγ­γί­να, για πολε­ο­δο­μι­κές παρα­βά­σεις στη βίλα του στο Κορωπί.

2007  Η Ιαπω­νία στα­μα­τά το κυνή­γι της μεγά­πτε­ρης φάλαι­νας, έπει­τα από διε­θνείς πιέσεις.

2007 Προ­σχω­ρούν στη συν­θή­κη του Σέν­γκεν 9 νέα κρά­τη-μέλη: Τσε­χία, Εσθο­νία, Ουγ­γα­ρία, Λετο­νία, Λιθουα­νία, Μάλ­τα, Πολω­νία, Σλο­βα­κία, και Σλοβενία.

2009 Πέθα­νε ο δημο­σιο­γρά­φος, εκδό­της και πρό­ε­δρος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Δημο­σιο­γρα­φι­κού Οργα­νι­σμού Λαμπρά­κη, Χρή­στος Λαμπράκης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο