Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον τόπο μας και στον κόσμο σαν σήμερα 29 Μαΐου;

Σαν σήμερα 🤔  29η Μαΐου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1453 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου από τους Οθωμανούς Τούρκους, “Η Πόλις εάλω”.

1824 Καταστροφή της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

1880 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ, συγγραφέας του έργου «Η Παρακμή της Δύσης», που προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών.

1886 Ο χημικός Τζον Πέμπερτον διαφημίζει για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ατλάντα Τζούρναλ το μαύρο και εύγευστο υγρό που βγήκε από το εργαστήριο του, το πιο διάσημο αναψυκτικό, την Coca Cola.

1903 Γεννιέται ο Μπομπ Χόουπ, (Λέσλι Τάουνς “Μπομπ” Χόουπ, KBE, KC*SG, KSS _Leslie Townes “Bob” Hope, πέθανε 100 χρόνων, 27 Ιουλίου 2003) Άγγλος κωμικός, ερμηνευτής βοντβίλ, ηθοποιός, τραγουδιστής, χορευτής, αθλητής και συγγραφέας. Η καριέρα του διήρκεσε σχεδόν για 80 χρόνια, συμμετέχοντας σε πάνω από 70 ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους, συμπεριλαμβανομένου και της επτά ταινιών σειράς Road to…, με συμπρωταγωνιστές τους Μπινγκ Κρόσμπι και Ντόροθι Λαμούρ. Υπήρξε επίσης 19 φορές παρουσιαστής των τελετών των βραβείων Όσκαρ (περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον). Ωστόσο, εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, ενώ έγραψε και 14 βιβλία. Η πιο γνωστή του τραγουδιστική ερμηνεία έγινε στο κομμάτι Thanks for the Memory.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία (παραμονές Α’ Βαλκανικού Πολέμου)

1913 – Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκι, προκαλώντας ταραχές.

1914 Το καναδικό υπερωκεάνιο “Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας” συγκρούεται με το νορβηγικό ατμόπλοιο SS Storstad στον κόλπο του Σαιντ Λόρενς στον Καναδά. 1.012 από τους 1.477 επιβάτες πνίγονται, σε ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί μέχρι και σήμερα.

1917 Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Γενάρη του 1961 μέχρι τη δολοφονία του στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 του Νοέμβρη 1963.

1919 Ο Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον επιβεβαιώνει κατά την έκλειψη Ηλίου της 29ης Μαΐου 1919 τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Βρετανός αστροφυσικός. Το όριο Eddington, φυσικό άνω όριο που συνδέει την ακτινοβολία με τη βαρύτητα που εξισορροπεί την πίεσή της ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του. Είναι ιδιαιτέρως γνωστός για την εργασία του στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, την οποία και διέδωσε ευρύτερα στον επιστημονικό κόσμο μετά την ανάπτυξή της από τον Αϊνστάιν. Ο Έντινγκτον ερεύνησε επίσης θεωρητικώς το εσωτερικό των αστέρων και οδήγησε την Επιστήμη στην πρώτη αληθινή κατανόηση των φυσικών φαινομένων που λαβαίνουν χώρα εκεί. Υπήρξε ο πρώτος που είδε τους αστέρες ως σφαίρες ιονισμένου αερίου σε διαρκή αγώνα κατά της βαρυτικής καταρρεύσεως με «όπλα» την πίεση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (φωτονίων) και την πίεση του αερίου σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον κατάλαβε ότι η ύλη τους σε αυτές τις συνθήκες συμπεριφέρεται πρακτικά ως ιδανικό αέριο, πράγμα που θα απλοποιούσε σημαντικά τους μαθηματικούς υπολογισμούς για τη θεωρητική τους μελέτη. Με αυτές τις βασικές παραδοχές, ο Έντινγκτον ανακάλυψε τη σχέση μάζας-λαμπρότητας στους αστέρες και απέδειξε ότι η θερμοκρασία στο κέντρο τους πρέπει να ανέρχεται σε εκατομμύρια βαθμούς. Ο πρώτος που υποστήριξε ότι οι αστέρες αντλούν την ενέργεια που εκπέμπουν από πυρηνική σύντηξη υδρογόνου σε ήλιο ήταν ο Γάλλος Ζαν Μπατίστ Περέν (Jean Baptiste Perrin), αλλά ο Έντινγκτον αναφέρεται συχνά στη θέση του, ως ένας από τους κυριότερους πρώτους υποστηρικτές της ιδέας.

Ο Έντινγκτον έδινε συχνά διαλέξεις περί της Θεωρίας της Σχετικότητας και είχε τη φήμη του εκλαϊκευτή των εννοιών της τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επιστήμονες που δεν την είχαν διδαχθεί. Συγκέντρωσε πολλές τέτοιες διαλέξεις για το έργο του «Μαθηματική Θεωρία της Σχετικότητας» (Mathematical Theory of Relativity, 1923), το οποίο ο Αϊνστάιν επαίνεσε ως «την καλύτερη παρουσίαση του θέματος σε οποιαδήποτε γλώσσα». Αντιτάχθηκε στη θεωρία του νεαρού τότε επιστήμονα Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ για τη μέγιστη μάζα των λευκών νάνων. Τελικά ο Τσαντρασεκάρ είχε δίκιο και πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1983.

1922 Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία όπου διέπρεψε.

1924 Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

1927 Γεννιέται ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

1935 Γεννιέται ο Κώστας Καζάκος

ΕΔΡΑ ΚΕ ΚΚΕ: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Κώστα Καζάκο, τον σπουδαίο θεατράνθρωπο που ήταν ταγμένος στους αγώνες του λαού (ΦΩΤΟ)

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο του Κώστα Καζάκου

1944  Ανατίναξη δύο σιδηροδρομικών γεφυρών στα Δίκαια Έβρου, πλήγμα για την πολεμική βιομηχανία των ναζί

1945 Φτάνει στην Αθήνα, ύστερα από 9 χρόνια κράτησής του σε ελληνικές φυλακές και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου της Γερμανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1952 Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με το νόμο 2159, που κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές.

1953 Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1953 πάτησαν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ

1954 Ιδρύεται η “Λέσχη Μπίλντεμπεργκ”, που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο “Μπίλντεμπεργκ” της ολλανδικής πόλης Ούστερμπεκ, όπου πρωτοσυνεδρίασε.

1966 Γεννιέται η  τραγουδίστρια Μελίνα Κανά

1980 Θύμα δολοφονικής απόπειρας πέφτει ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά από τα πυρά επαγγελματία δολοφόνου που τον χτύπησε πισώπλατα, στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.

1982 Πέθανε η Ρόμι Σνάιντερ, Αυστριακή ηθοποιός

1985 Η τραγωδία του Χέιζελ: 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίζονται στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Το παιχνίδι τελικά διεξάγεται παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία, με τη Γιουβέντους να αναδεικνύεται νικήτρια με 1–0.

30 χρόνια μετά την «πτώση του τείχους»

1994 Πεθαίνει στη Χιλή όπου είχε καταφύγει διωκόμενος ο πρώην ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR) Εριχ Χόνεκερ (81 ετών), ΓΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1971 έως το 1981 και Πρόεδρος της χώρας από το 1976 έως το 1989. Εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από πολύ νωρίς: το 1922 έγινε μέλος των Σπαρτακιστών και το 1929 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Το 1937 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση από το ναζιστικό καθεστώς. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 1945, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου

Από την «ευφορία» για την «ελευθερία» στα δεσμά της φτώχειας και της απελπισίας

1998 Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

2005 Απορρίπτεται με δημοψήφισμα στη Γαλλία το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη, με ποσοστό 54,5%.

2010 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντένις Χόπερ.

2022 Πέθανε ο τραγουδιστής Δάκης

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ