Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πάντα για τις φωτιές _μόνο στο Ριζοσπάστη και στον 902.gr

  • Εικό­νες χάους στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, μαί­νο­νται οι πυρ­κα­γιές και στη Ροδό­πη | Κάη­καν εργο­στά­σια στον Ασπρόπυργο
  • Προ­κα­λεί η κυβέρ­νη­ση: Παρου­σιά­ζει ως «αντι­πυ­ρι­κό σχε­δια­σμό» την πολι­τι­κή που κάθε χρό­νο κατα­στρέ­φει περιου­σί­ες, δάση, ακό­μα και ανθρώ­πι­νες ζωές
  • Πάνω από 400.000 στρέμ­μα­τα έγι­ναν στά­χτη σε τρεις μέρες, σχε­δόν 1.000.000 από την αρχή του έτους
  • Δίπλα στους κατοί­κους των περιο­χών που δοκι­μά­ζο­νται βρί­σκο­νται από την πρώ­τη στιγ­μή οι δυνά­μεις του ΚΚΕ, για να σώσουν όλοι μαζί ό,τι μπο­ρεί να σωθεί

Με την Αλεξανδρούπολη να βρίσκεται στις φλόγες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα και την Ανατ. Μακεδονία — Θράκη να μετράει δεκάδες εστίες φωτιάς, τα φλεγόμενα δάση του Εβρου να γίνονται τάφος για δεκάδες μετανάστες, τη Βοιωτία στο «κόκκινο» από αναζωπυρώσεις και τους κατοίκους να δίνουν μάχη σε πολλές ακόμα περιοχές της Στερεάς και της Εύβοιας, χτες ήρθε ξανά η σειρά της Αττικής να ζήσει τον πύρινο εφιάλτη, πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από τις φωτιές του Ιούλη. Το χάος που ακολουθεί σε όποια φωτιά ανάψει, οι εικόνες με τους αρρώστους ηλικιωμένους να νοσηλεύονται ξαπλωμένοι στο σαλόνι πλοίου μετά την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό, οι προκλητικές δικαιολογίες της κυβέρνησης, που τα ρίχνει όλα στην «κλιματική αλλαγή», έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι οι τραγικές απώλειες σε δασικό πλούτο, περιουσίες, ακόμα και ανθρώπινες ζωές, που επαναλαμβάνονται, δεν είναι συνέπεια ούτε κάποιας «αστοχίας» ούτε της «ανικανότητας» κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού, αλλά το αποτέλεσμα ενός κράτους που δουλεύει ρολόι όταν είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι όμως επιλεκτικά ανήμπορο να προστατεύσει τον λαό.

  • Παρα­νά­λω­μα πυρός ξανά στην Αττι­κή, σε κίν­δυ­νο και η Πάρνηθα
  • Σε Ασπρό­πυρ­γο, Χασιά και Ελευ­σί­να, οι φλό­γες άφη­σαν πίσω τους τερά­στιες κατα­στρο­φές και κανείς δεν ήξε­ρε τι θα ξημερώσει
  • Σε άμε­σο κίν­δυ­νο μπή­καν ζωές και σπί­τια λαϊ­κών οικο­γε­νειών, εγκλω­βι­σμέ­νες ανά­με­σα στις πυρ­κα­γιές που ξέσπα­σαν σε Ασπρό­πυρ­γο και Χασιά και στην έλλει­ψη σχε­δια­σμού και συντο­νι­σμού, στις απο­δε­κα­τι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες από προ­σω­πι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή με απο­κλει­στι­κή δια­χρο­νι­κή ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων, οι οποί­ες αντι­με­τω­πί­ζουν ως κόστος τη λήψη ουσια­στι­κών μέτρων πυρο­προ­στα­σί­ας για την προ­στα­σία του λαού και της περιου­σί­ας του.

Στη Χασιά η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε χτες πριν από το μεση­μέ­ρι μπαί­νο­ντας σε αυλές σπι­τιών, καί­γο­ντας σπί­τια, ταβέρ­νες, ελιές, υλι­κά σε μάντρα για σκα­λω­σιές κ.ά. Με το πέρα­σμα της ώρας και μέχρι το από­γευ­μα, πολ­λά δια­φο­ρε­τι­κά μέτω­πα είχαν περι­κυ­κλώ­σει το χωριό. Κάτοι­κοι βλέ­πο­ντας να πλη­σιά­ζει η φωτιά στα σπί­τια, εξορ­γι­σμέ­νοι προ­σπα­θού­σαν να επι­κοι­νω­νή­σουν με την Πυρο­σβε­στι­κή για να ζητή­σουν ενισχύσεις.

Η οργή τους μεγά­λω­νε καθώς έρχο­νταν αντι­μέ­τω­ποι με την ανυ­παρ­ξία κάθε σχε­δια­σμού και συντο­νι­σμού των εμπλε­κό­με­νων κρα­τι­κών φορέ­ων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό ήταν ότι μπλό­κα της αστυ­νο­μί­ας δεν είχαν καμιά ενη­μέ­ρω­ση για το αν και πότε έπρε­πε να κόψουν την κυκλο­φο­ρία και αν την έκο­βαν δεν υπήρ­χε καμιά κατεύ­θυν­ση προς τα πού έπρε­πε να κινη­θούν τα οχή­μα­τα. Εθε­λο­ντές ενη­μέ­ρω­σαν μπλό­κα αν ο δρό­μος περ­νά­ει ή όχι.

Στη Χασιά, προς το από­γευ­μα, υπήρ­χαν παράλ­λη­λα μέτω­πα σχε­δόν σε όλα τα σημεία του ορί­ζο­ντα, με ένα από αυτά να έχει κόψει τον δρό­μο από και προς τα Ανω Λιό­σια και να περ­νά από την άλλη μεριά συνε­χί­ζο­ντας το κατα­στρο­φι­κό του έργο. Η φωτιά επε­κτά­θη­κε τόσο δυτι­κά, όσο και ανα­το­λι­κά, βάζο­ντας σε μεγά­λο κίν­δυ­νο την Πάρνηθα.

Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση των Οργα­νώ­σε­ων της ΚΟ Αττι­κής, που συγκρό­τη­σαν ομά­δες από μέλη, φίλους και οπα­δούς του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, για να συν­δρά­μουν το έργο της πυρό­σβε­σης μαζί με τους κατοί­κους και τις δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής (βλέ­πε ανα­λυ­τι­κά στη σελί­δα 9).

Κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες

Καμέ­νες απο­θή­κες και εργο­στά­σια, καμέ­νοι τόνοι ελα­στι­κών και άλλων υλι­κών που έκα­ναν την ατμό­σφαι­ρα ανυ­πό­φο­ρη, ήταν ο απο­λο­γι­σμός της μεγά­λης φωτιάς που μαι­νό­ταν χτες το πρωί στη Βιο­μη­χα­νι­κή Περιο­χή του Ασπροπύργου.

Η φωτιά ξεκί­νη­σε λίγο μετά τις 10 το πρωί σε δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες: Λάκ­κα Κατσα­ρή, Δύο Πεύ­κα, Νέα Ζωή και Αμμου­διές, με την Πυρο­σβε­στι­κή να θεω­ρεί πιο επι­κίν­δυ­νο το μέτω­πο της Νέας Ζωής, λόγω των βιο­μη­χα­νι­κών χώρων και υλι­κών (υπήρ­χαν ακό­μη και τοξι­κά χημι­κά). Από τη φωτιά δια­κό­πη­κε και η κυκλο­φο­ρία του Προαστιακού.

Κι ενώ οι πρω­ι­νές φωτιές κάποια στιγ­μή ελέγ­χθη­καν, έχο­ντας πρώ­τα κάνει στά­χτη στο πέρα­σμά τους εργο­στά­σια και απο­θή­κες, το από­γευ­μα νέες φλό­γες πύκνω­σαν στην περιο­χή, καθώς η φωτιά της Χασιάς «καβά­λη­σε» το βου­νό και πέρα­σε και πάλι στην περιο­χή της Βιο­μη­χα­νι­κής Ζώνης του Ασπρο­πύρ­γου, στον λόφο Κυρίλλου.

Με μήνυ­μα από το 112 κλή­θη­καν όσοι βρί­σκο­νταν στην περιο­χή να απο­μα­κρυν­θούν προς τη Μάν­δρα, οι κάτοι­κοι της περιο­χής Λάκ­κα Κατσα­ρή προς Ασπρό­πυρ­γο, οι κάτοι­κοι των οικι­σμών Ποντί­ων και Βέρας προς Ελευ­σί­να, ενώ στους κατοί­κους του Ασπρο­πύρ­γου στάλ­θη­κε μήνυ­μα να κλεί­σουν «πόρ­τες και παράθυρα».

Αργά το από­γευ­μα απο­χώ­ρη­σαν τελι­κά οι εργα­ζό­με­νοι από διά­φο­ρες βιο­μη­χα­νί­ες, μετά και τις αλλε­πάλ­λη­λες παρεμ­βά­σεις του ΚΚΕ προς το υπ. Εργα­σί­ας. Η φωτιά εξα­κο­λου­θού­σε να καί­ει μέχρι το βρά­δυ στη Βιο­μη­χα­νι­κή Ζώνη του Ασπρο­πύρ­γου, ανα­δει­κνύ­ο­ντας το εφιαλ­τι­κό σενά­ριο ενός βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος μεγά­λης έκτα­σης, καθώς δεν υπάρ­χει κανέ­νας ολο­κλη­ρω­μέ­νος σχε­δια­σμός για την αντι­με­τώ­πι­σή του.

Σύμ­φω­να εξάλ­λου με καταγ­γε­λία του Θανά­ση Οικο­νό­μου, μέλους του ΔΣ του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων στον ΟΑΣΑ με τη ΔΑΣ, αργά το από­γευ­μα δόθη­κε εντο­λή να εκκε­νω­θεί το αμα­ξο­στά­σιο της ΟΣΥ (μπλε λεω­φο­ρεία) στα Ανω Λιό­σια, αλλά η Αττι­κή Οδός ζητού­σε από τους οδη­γούς των λεω­φο­ρεί­ων να πλη­ρώ­σουν διό­δια για να δια­φύ­γουν! Η ΔΑΣ απαί­τη­σε να ανοί­ξουν τα διό­δια ώστε να είναι απρό­σκο­πτη και δωρε­άν η διέλευση.

Κινδύνεψαν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο
και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας

Φωτιά ξέσπα­σε το πρωί και στην Ελευ­σί­να, πίσω από το «Θριά­σιο» Νοσο­κο­μείο και πολύ κοντά στην έκτα­ση του στρα­τιω­τι­κού αερο­δρο­μί­ου, στην 112 Πτέ­ρυ­γα Μάχης.

Στη μάχη για την κατά­σβε­ση ρίχτη­καν και οι εργα­ζό­με­νοι του νοσο­κο­μεί­ου, προ­σπα­θώ­ντας να περιο­ρί­σουν τη φωτιά που απεί­χε λίγα μέτρα από τη μάντρα του νοση­λευ­τι­κού ιδρύ­μα­τος. Στην έκτα­ση του αερο­δρο­μί­ου υπάρ­χουν απο­θη­κευ­τι­κοί χώροι και εγκα­τα­στά­σεις που στην περί­πτω­ση που παρα­δί­δο­νταν στις φλό­γες θα μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα στην περιο­χή. Τελι­κά, η φωτιά τέθη­κε υπό έλεγ­χο και τα χει­ρό­τε­ρα αποφεύχθηκαν.

«Η πυρ­κα­γιά ανα­δει­κνύ­ει με τον πιο οδυ­νη­ρό τρό­πο ότι δεν υπάρ­χει καμία μα καμία μέρι­μνα για ουσια­στι­κή αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία ακό­μα και δίπλα σε νοσο­κο­μεία ή σε στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις», τόνι­σε ο Γιάν­νης Γαλα­νό­που­λος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο Νοσο­κο­μείο «Θριά­σιο».

«Η άμε­ση επέμ­βα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, που με λάστι­χα και κου­βά­δες προ­σπά­θη­σαν να περιο­ρί­σουν την κατά­στα­ση, αλλά και η άμε­ση επέμ­βα­ση της Πυρο­σβε­στι­κής απέ­τρε­ψαν τα χει­ρό­τε­ρα. Προ­κα­λεί όμως ερω­τή­μα­τα για­τί εκτά­σεις που γειτ­νιά­ζουν με το νοσο­κο­μείο και με το στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο μπο­ρούν ειδι­κά το καλο­καί­ρι με τόσο υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και ισχυ­ρούς ανέ­μους να παρα­μέ­νουν γεμά­τες ξερό­χορ­τα και να θέτουν σε κίν­δυ­νο κρί­σι­μες υπο­δο­μές αλλά και κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές», υπο­γράμ­μι­σε σε δήλω­σή του, ανα­δει­κνύ­ο­ντας το πρω­τό­βου­λο πνεύ­μα με το οποίο οι εργα­ζό­με­νοι ρίχτη­καν στη μάχη για να μην προ­σεγ­γί­σει η φωτιά το νοσοκομείο.

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ: Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις από όλες τις πυρκαγιές

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ιστορία της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης 
επαναλαμβάνεται ξανά και στην Αττική

Σε ανα­κοί­νω­ση για τις χτε­σι­νές πυρ­κα­γιές, η ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σε λιγό­τε­ρο από 1,5 μήνα και αφού κατέ­κα­ψε περί­που 80.000 στρέμ­μα­τα σε Μάν­δρα και Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, η πύρι­νη λαί­λα­πα κατα­καί­ει για άλλη μια φορά λαϊ­κές περιου­σί­ες και τους λιγο­στούς πνεύ­μο­νες πρα­σί­νου που έχουν απο­μεί­νει, εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρνησης.

Το πάθη­μα δεν έγι­νε μάθη­μα για την κυβέρ­νη­ση. Μετά τις τρα­γω­δί­ες της Ρόδου, της Κέρ­κυ­ρας, της Νέας Αγχιά­λου, της Βοιω­τί­ας, της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που έχουν ήδη κοστί­σει δεκά­δες ανθρώ­πι­νες ζωές, κάνο­ντας στά­χτη το κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα ότι πυρή­νας της πολι­τι­κής της είναι η προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, εκτυ­λίσ­σε­ται άλλη μια μεγά­λη καταστροφή.

Οι πυρ­κα­γιές που ξέσπα­σαν από σήμε­ρα (σ.σ. χτες) το πρωί σε μια σει­ρά περιο­χές της Αττι­κής, στην Ελευ­σί­να δίπλα στο “Θριά­σιο” Νοσο­κο­μείο, στα Καλύ­βια, στο Λαύ­ριο, στον Ασπρό­πυρ­γο, όπου κατα­καί­ει σκου­πί­δια στις ανε­ξέ­λεγ­κτες χωμα­τε­ρές και βιο­μη­χα­νί­ες, με τον κίν­δυ­νο ενός βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος να καρα­δο­κεί, στη Χασιά, με ορα­τό τον κίν­δυ­νο να επε­κτα­θεί στην Πάρ­νη­θα τις νυχτε­ρι­νές ώρες, ενώ έχουν καεί ήδη σπί­τια, φανε­ρώ­νουν τη μεγά­λη γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, που εξα­κο­λου­θεί να είναι απο­ψι­λω­μέ­νος από το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και μέσα, για­τί αντι­με­τω­πί­ζει την προ­στα­σία της ζωής, της λαϊ­κής περιου­σί­ας και του περι­βάλ­λο­ντος ως κόστος.

Οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί αν δεν υπήρχαν τα 4.500 κενά σε πυροσβέστες, αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, αν δεν εξακολουθούσαν το δόγμα που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όλα τα παρα­πά­νω απο­τε­λούν δια­χρο­νι­κή ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων, γι’ αυτό και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για άλλη μια φορά κατα­φεύ­γει στο γνω­στό “τρε­χά­τε να σωθεί­τε” με τα συνε­χό­με­να μηνύ­μα­τα του 112, που όμως δεν μπο­ρούν να σβή­σουν τις φωτιές.

Η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε βάρος των εργα­τι­κών- λαϊ­κών ανα­γκών απο­δεί­χθη­κε για άλλη μια φορά και σήμε­ρα (σ.σ. χτες), με την ολι­γω­ρία της κυβέρ­νη­σης να εκκε­νώ­σει μεγά­λους χώρους δου­λειάς στον Ασπρό­πυρ­γο και ενώ είχε δια­μορ­φω­θεί ένα επι­κίν­δυ­νο κοκτέιλ από τη φωτιά που έκαι­γε σκου­πί­δια, πράγ­μα που έγι­νε μόνο κατό­πιν των επί­μο­νων παρεμ­βά­σε­ων βου­λευ­τών του ΚΚΕ στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και συν­δι­κα­λι­στών επιτόπου.

Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρί­σκο­νται από την πρώ­τη στιγ­μή στα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών, συμ­βάλ­λο­ντας στην κατά­σβε­ση και στην προ­στα­σία των κατοί­κων, των λαϊ­κών περιου­σιών και του περι­βάλ­λο­ντος, μαζί με τους πυρο­σβέ­στες, ερχό­με­νοι αντι­μέ­τω­ποι με την έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου και συντονισμού.

Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης δυνατής λαϊκής κινητοποίησης και αλληλεγγύης, για να σωθεί ό,τι σώζεται, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση για ό,τι είναι αναγκαίο και την κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην εγκληματική πολιτική.

Η κυβέρ­νη­ση έχει την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη να δια­θέ­σει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέσα για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς στη Χασιά και στον Ασπρό­πυρ­γο, πριν ζήσου­με τα χει­ρό­τε­ρα σενά­ρια, για να μην περά­σει η φωτιά στην Πάρνηθα».

Ολο­νύ­χτια μάχη με τις φλό­γες στην περιο­χή της Φυλής – Τα πολ­λα­πλά πύρι­να μέτω­πα σε όλη τη χώρα

Πάνω από 400.000 στρέμματα στάχτη σε τρεις μέρες!

Χωρίς τέλος είναι ο πύρι­νος εφιάλ­της που βιώ­νει ο λαός εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής δια­χρο­νι­κά όλων των κυβερ­νή­σε­ων και της σημε­ρι­νής της ΝΔ, που έχουν αφή­σει πόλεις και χωριά, δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα και επι­κίν­δυ­νες εγκα­τα­στά­σεις αθω­ρά­κι­στα, με παντε­λή απου­σία πρό­λη­ψης και τρα­γι­κά υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νες τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία και την Πυροσβεστική.

Μόνο για το διά­στη­μα από το Σάβ­βα­το 19 Αυγού­στου έως τη Δευ­τέ­ρα 21 Αυγού­στου είχαν παρα­δο­θεί στις φλό­γες περισ­σό­τε­ρα από 400.000 στρέμ­μα­τα, σύμ­φω­να με μελέ­τη του meteo.gr, στην οποία σημειώ­νε­ται ότι «τα δεδο­μέ­να απο­τε­λούν προ­κα­ταρ­κτι­κή εκτί­μη­ση και θα ανα­θε­ω­ρη­θούν με την οριο­θέ­τη­ση των πυρ­κα­γιών και τη δια­θε­σι­μό­τη­τα υψη­λό­τε­ρης ανά­λυ­σης δορυ­φο­ρι­κών δεδο­μέ­νων».

Θυμί­ζου­με ότι στα προη­γού­με­να αντί­στοι­χα στοι­χεία — τέλη Ιού­λη — τα καμέ­να στρέμ­μα­τα γης από την αρχή του έτους υπο­λο­γί­ζο­νταν σε 550.000. Οπως προ­κύ­πτει από την προ­κα­ταρ­κτι­κή ανά­λυ­ση δορυ­φο­ρι­κών δεδο­μέ­νων που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η μονά­δα ΜΕΤΕΟ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ) το διά­στη­μα 19 — 21 Αυγού­στου: 380.000 στρέμ­μα­τα κάη­καν στον Εβρο. 30.000 στρέμ­μα­τα στη Ροδό­πη. 12.000 στρέμ­μα­τα στη Βοιω­τία. 8.000 στρέμ­μα­τα στην Κύθνο. 5.000 στρέμ­μα­τα στα Ψαχνά.

Μάλι­στα, στα στοι­χεία δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν οι χτε­σι­νές πυρ­κα­γιές σε Αττι­κή (Ασπρό­πυρ­γος, Χασιά κ.α.), οι κατα­στρο­φές το τελευ­ταίο 24ωρο σε Ροδό­πη, Εβρο, Βοιω­τία και Εύβοια αλλά και στα υπό­λοι­πα πύρι­να μέτω­πα όπως σε Φθιώ­τι­δα, Χαλ­κι­δι­κή, Ναύ­πα­κτο, Καβά­λα κ.α.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεδιαντροπιά μπροστά στη φρίκη και τα αποκαΐδια

Ενώ στην πολι­τι­κή του κόστους — οφέ­λους η παντε­λής έλλει­ψη αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού καθώς και το ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό στα σύνο­ρα φέρ­νουν για τον λαό μόνο νέες τρα­γω­δί­ες και κατα­στρο­φές, η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θού­σε και χτες να δώσει εικό­να τάχα απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας και πονοψυχιάς.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης μετέ­βη (για άλλη μια φορά φέτος) στο λεγό­με­νο Εθνι­κό Συντο­νι­στι­κό Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να «ενη­με­ρώ­νε­ται για την εξέ­λι­ξη των πυρ­κα­γιών σε όλη τη χώρα», όπως ειπώ­θη­κε από το Μαξίμου.

Ο υπουρ­γός Αμυ­νας, Ν. Δέν­διας, διέ­χεε ότι το προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων «συντρέ­χει με κάθε δια­θέ­σι­μο μέσο (πυρο­σβε­στι­κά ενα­έ­ρια μέσα, στρα­τιω­τι­κά ασθε­νο­φό­ρα για τη δια­κο­μι­δή ασθε­νών, βυτιο­φό­ρα, μηχα­νή­μα­τα διά­νοι­ξης αντι­πυ­ρι­κών ζωνών κ.ά.)», απο­σιω­πώ­ντας την έλλει­ψη τέτοιων μέσων και αρμό­διου, εκπαι­δευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού σε δήμους, Περι­φέ­ρειες, άλλες υπηρεσίες.

Εξάλ­λου, μπρο­στά στη φρί­κη με τους απαν­θρα­κω­μέ­νους μετα­νά­στες στη Δαδιά, περίσ­σε­ψαν τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα και οι προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις των κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών. Π.χ. ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, Δ. Και­ρί­δης, ισχυ­ρί­στη­κε με θρά­σος ότι «παρά τις συνε­χείς και επί­μο­νες προ­σπά­θειες των ελλη­νι­κών αρχών για την προ­στα­σία των συνό­ρων και της ανθρώ­πι­νης ζωής, η τρα­γω­δία αυτή επι­βε­βαιώ­νει, για άλλη μια φορά, τους κιν­δύ­νους της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης» και κατήγ­γει­λε τους δου­λε­μπό­ρους, όταν όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους ξερι­ζω­μέ­νοι, υπο­χρε­ω­μέ­νοι όντας να επι­λέ­ξουν τις πιο επι­κίν­δυ­νες δια­δρο­μές μήπως και απο­φύ­γουν την κατα­στο­λή και τον εγκλω­βι­σμό που επι­βάλ­λει η πολι­τι­κή της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Ακό­μα πιο προ­κλη­τι­κός ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Π. Μαρι­νά­κης περί­που φόρ­τω­σε την ευθύ­νη στους νεκρούς λέγο­ντας ότι «παρά τις συν­θή­κες συνα­γερ­μού και τις ειδο­ποι­ή­σεις εκκέ­νω­σης μέσω του 112, δυστυ­χώς η παρα­μο­νή τους στο δάσος της Δαδιάς απε­δεί­χθη μοι­ραία»! Ταυ­τό­χρο­να ζήτη­σε σιω­πή νεκρο­τα­φείο με το γνω­στό σαθρό επι­χεί­ρη­μα ότι «την ώρα της μάχης, δεν υπάρ­χει χώρος για στεί­ρα αντι­πα­ρά­θε­ση και κομ­μα­τι­κό “ακτι­βι­σμό”».

Ενώ με φόντο την αντί­στοι­χη πρό­θε­ση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατα­θέ­σουν συζή­τη­ση για προ ημε­ρη­σί­ας συζή­τη­ση στη Βου­λή αντέ­τει­νε ότι «με πρω­το­βου­λία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη θα γίνει συζή­τη­ση στη Βου­λή σε επί­πε­δο αρχη­γών κομ­μά­των», καθώς ετοι­μά­ζο­νταν να στή­σουν άλλον έναν ανού­σιο για το λαό δια­γω­νι­σμό για το ποιος έχει βάλει περισ­σό­τε­ρο τη σφρα­γί­δα του στη διά­λυ­ση της δασοπυρόσβεσης.

Άμεση, διαρκής και σημαντική 
η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ

Σε ευθεία αντί­θε­ση με την εικό­να απου­σί­ας του κρά­τους, άμε­ση ήταν και στις χτε­σι­νές πυρ­κα­γιές η αντί­δρα­ση και ενερ­γή παρου­σία Κομ­μα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ.

  • Με το ξέσπα­σμα της πυρ­κα­γιάς στη Χασιά μέλη και φίλοι του Κόμ­μα­τος έδω­σαν ραντε­βού μέσα στο χωριό.
  • Εκεί με επι­κε­φα­λής τον Θ. Χιώ­νη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμ­μα­τέα της ΚΟ Αττι­κής, και τον Γ. Πρω­τού­λη, επί­σης μέλος του ΠΓ και υπο­ψή­φιο περι­φε­ρειάρ­χη Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», σχη­μά­τι­σαν ομά­δες οι οποί­ες συνέ­βαλ­λαν άμε­σα στο έργο της κατά­σβε­σης σε συνερ­γα­σία με την Πυρο­σβε­στι­κή αλλά και σε επι­κοι­νω­νία με τους κατοί­κους, τους οποί­ους βοη­θού­σαν όπου ήταν δυνατόν.
  • Στη διάρ­κεια της μέρας κατέ­φθα­σαν και άλλα μέλη του ΚΚΕ που σχη­μά­τι­ζαν νέες ομά­δες και συμ­με­τεί­χαν στη μάχη της κατά­σβε­σης. Το βρά­δυ ομά­δες του Κόμ­μα­τος παρέ­μει­ναν στο Πανό­ρα­μα αλλά και στο Μενίδι.

Ενδει­κτι­κό της δια­κρι­τής δρά­σης των Οργα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ ήταν και το εξής περι­στα­τι­κό: Προ­σπα­θώ­ντας να φθά­σου­με στο σημείο του ραντε­βού περά­σα­με τρία αστυ­νο­μι­κά μπλό­κα. Αστυ­νο­μι­κός στο τρί­το μπλοκ μάς είπε: «Πάτε στο ΚΚΕ; Περάστε».

Να σημειω­θεί ότι ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης το μεση­μέ­ρι συνα­ντή­θη­κε με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Αττι­κής, Β. Κόκ­κα­λη, απαι­τώ­ντας να ληφθούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ενώ προς το βρά­δυ είχε συνά­ντη­ση στην περιο­χή Πανό­ρα­μα με τον επι­κε­φα­λής του κινη­τού Αρχη­γεί­ου της Πυρο­σβε­στι­κής, με τον τελευ­ταίο να μην απο­κλεί­ει το ενδε­χό­με­νο η πυρ­κα­γιά να επε­κτα­θεί στην Πάρνηθα.

Παράλ­λη­λα, όταν η φωτιά που είχε φθά­σει από τη Χασιά στο Πανό­ρα­μα φάνη­κε ότι θα κινη­θεί προς Πάρ­νη­θα ο Θ. Παφί­λης, κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, έκα­νε τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση στον υπουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Β. Κικί­λια, ζητώ­ντας να ληφθούν τα μέτρα προ­στα­σί­ας του ορει­νού όγκου της Πάρ­νη­θας. Αντί­στοι­χη παρέμ­βα­ση είχε κάνει και νωρί­τε­ρα για τη φωτιά κοντά στο στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο Ελευ­σί­νας, τονί­ζο­ντας την ανά­γκη να παρ­θούν άμε­σα μέτρα για να μην υπάρ­ξει χει­ρό­τε­ρη εξέ­λι­ξη, με βάση το γεγο­νός ότι στους χώρους του υπάρ­χουν εγκα­τα­στά­σεις με επι­κίν­δυ­νο στρα­τιω­τι­κό υλικό.

Ταυ­τό­χρο­να, ο Βασί­λης Τοπαλ­λια­νί­δης, υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Αχαρ­νών με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», σε δήλω­σή του τόνι­σε την «ανά­γκη να παρ­θούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα, να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα μέσα, ακό­μα και οι νυχτε­ρι­νές ώρες, για να γίνει ό,τι είναι ανθρω­πί­νως δυνα­τόν — έστω και την τελευ­ταία στιγ­μή — ώστε να ανα­κο­πεί η πορεία της φωτιάς προς τον ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας». Απαί­τη­σε «να συγκλη­θεί άμε­σα το Συντο­νι­στι­κό Οργα­νο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του δήμου Αχαρ­νών ώστε να ενη­με­ρω­θούν ανα­λυ­τι­κά οι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι και να υπάρ­ξει σαφή­νεια για τα μέτρα που παίρ­νο­νται για να μη ζήσου­με ακό­μα μία κατα­στρο­φή στον δήμο μας».

Παρέμ­βα­ση στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία Δυτι­κής Αττι­κής για τη φωτιά στον Ασπρό­πυρ­γο πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Τσο­κά­νης, ζητώ­ντας να ενι­σχυ­θούν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, αλλά και στην ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας ζητώ­ντας να απο­χω­ρή­σουν άμε­σα με ασφά­λεια όλοι οι εργα­ζό­με­νοι από τη Βιο­μη­χα­νι­κή Ζώνη του Ασπρο­πύρ­γου και να ανοί­ξουν οι μπά­ρες των διο­δί­ων στην Αττι­κή Οδό για την απο­μά­κρυν­σή τους.

Στην περιο­χή βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τους Γιώρ­γο Τάτση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιο περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», Αλέ­ξαν­δρο Κάμπα, Γραμ­μα­τέα της ΤΟ Βορειο­δυ­τι­κής Αττι­κής του ΚΚΕ, και Κώστα Κών­στα, μέλος του Τομε­α­κού Γρα­φεί­ου της ΤΟ Βορειο­δυ­τι­κής Αττι­κής και υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο Ελευ­σί­νας με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμ­βά­σεις για να μην κιν­δυ­νεύ­σει κανέ­νας εργαζόμενος

Να εκκε­νω­θούν επι­σι­τι­στι­κά κατα­στή­μα­τα και ξενο­δο­χεία στις περιο­χές που απει­λού­νται από τις πυρ­κα­γιές στην Αττι­κή, ώστε να μην κιν­δυ­νεύ­σει κανέ­νας εργα­ζό­με­νος από τις πυρ­κα­γιές, απαι­τεί σε ανα­κοί­νω­σή του το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής. Ιδιαί­τε­ρα ανα­φέ­ρε­ται στην ανά­γκη να απο­μα­κρυν­θούν οι εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν στο καζί­νο της Πάρ­νη­θας, όπου «η μονα­δι­κή πρό­σβα­ση είναι μέσω τελεφερίκ».

Στην κατεύ­θυν­ση αυτή το Συν­δι­κά­το έκα­νε παρεμ­βά­σεις στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και στην εργο­δο­σία, ενώ γύρω στις 5 το από­γευ­μα ξεκί­νη­σε η απο­μά­κρυν­ση των εργα­ζο­μέ­νων με το τελε­φε­ρίκ, με τους καπνούς της φωτιάς να πλη­σιά­ζουν, και το καζί­νο έκλεισε.

Το Συν­δι­κά­το διεκ­δι­κεί άμε­σα να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων και των κατοί­κων στις περιο­χές που καί­γο­νται, καθώς και να δοθεί από την εργο­δο­σία άδεια με απο­δο­χές στους εργα­ζό­με­νους που απει­λού­νται τα σπί­τια τους. Καλεί δε κάθε εργα­ζό­με­νο που αντι­με­τω­πί­ζει την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία στις δύσκο­λες αυτές συν­θή­κες, να επι­κοι­νω­νεί άμε­σα μαζί του. «Η ζωή και η ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων δεν μπο­ρεί να είναι στη λογι­κή του “πάμε κι όπου βγει”, δεν είναι “ατο­μι­κή ευθύ­νη”», υπογραμμίζει.

Στο ίδιο έργο θεατές στο Θριάσιο

Στα μέτω­πα της περιο­χής του Θρια­σί­ου βρέ­θη­κε χτες αντι­προ­σω­πεία του Σωμα­τεί­ου Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Δυτι­κής Αττι­κής, ενώ πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρεμ­βά­σεις στους χώρους δου­λειάς («Matalon», «Σακο­ρά­φα», «Δια­κί­νη­ση» κ.α.) για την ασφα­λή εκκέ­νω­ση και απο­χώ­ρη­ση των εργα­ζο­μέ­νων. «Στο ίδιο έργο θεα­τές και αυτήν τη φορά, που ενώ δεν έχει περά­σει και­ρός από την κατα­στρο­φι­κή φωτιά στη Μάν­δρα, αντι­κρί­ζου­με πάλι ίδιες εικό­νες, με την εργο­δο­σία σε πολ­λές εται­ρεί­ες να κρα­τά εγκλω­βι­σμέ­νους τους εργα­ζό­με­νους χωρίς κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας, εκθέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο την υγεία και την ασφά­λεια τους», καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο και προ­σθέ­τει: «Οι ευθύ­νες του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας δεν κρύ­βο­νται, αφού ο λαός της περιο­χής βρί­σκε­ται πάλι αβο­ή­θη­τος μπρο­στά σε ένα μεγά­λο βιο­μη­χα­νι­κό ατύ­χη­μα, την ώρα που η φωτιά έχει φτά­σει στη βιο­μη­χα­νι­κή περιο­χή μετα­ξύ Ελευ­σί­νας και Ασπρο­πύρ­γου, με τους δρό­μους να κλεί­νουν για λόγους ασφα­λεί­ας και χωρίς να υπάρ­χει κανέ­να απο­λύ­τως σχέ­διο διαφυγής».

Φωτιές απ’ άκρη σ’ άκρη, νέο έγκλημα με δεκάδες απανθρακωμένους μετανάστες

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο