Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Φυλής – Τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Mάχη με τις φλό­γες έδι­ναν όλη την διάρ­κεια της νύχτας ισχυ­ρές επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις στο μεγά­λο πύρι­νο μέτω­πο που ξέσπα­σε χθες (Τρί­τη) στη περιο­χή της Φυλής προ­κει­μέ­νου η πυρ­κα­γιά να μην κατευ­θυν­θεί προς την κορυ­φο­γραμ­μή της Πάρνηθας.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η φωτιά που ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι της Τρί­της στη Φυλή στις παρυ­φές της Πάρ­νη­θας είναι σε εξέ­λι­ξη και κατευ­θύ­νε­ται ανα­το­λι­κά προς Ντάρ­δι­ζα, τον Άγιο Ιωάν­νη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 202 πυρο­σβέ­στες με 9 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 65 οχή­μα­τα ενώ με το πρώ­το φως της μέρας ξεκί­νη­σαν να επι­χει­ρούν 2 αερο­σκά­φη και 5 ελι­κό­πτε­ρα, ενώ ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θούν περαι­τέ­ρω. Παράλ­λη­λα, τις προ­σπά­θειες της Πυρο­σβε­στι­κής συν­δρά­μουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου του Στρα­τού Ξηράς και της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης.

Στην περιο­χή της Φυλής ισχύ­ουν κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις λόγω πυρ­κα­γιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδι­κό­τε­ρα έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία των οχημάτων:

  • Από τη συμ­βο­λή των οδών Πάρ­νη­θος και Μποσκίζα
  • Από τη συμ­βο­λή των οδών Πάρ­νη­θος και Αγί­ας Παρασκευής
  • Από τη συμ­βο­λή των οδών Φιλί­ας των Λαών και Γαλήνης
  • Από τη συμ­βο­λή των οδών Φιλί­ας των Λαών και Θρά­κης στις περιο­χές των Θρα­κο­μα­κε­δό­νων και των Αχαρνών
  • Στη λεω­φό­ρο Φυλής και 25ης Μαρτίου
  • Στη λεω­φό­ρο Φυλής από το ύψος του κυκλι­κού κόμ­βου πριν την Πανα­γιά Κανάλα
  • Από την συμ­βο­λή των οδών Αγί­ου Κυπρια­νού και Θρασυβούλου
  • Από την πλα­τεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το εστια­τό­ριο «Χρυ­σό Βαρέλι»

Στο μέτω­πο του Ασπρο­πύρ­γου η εικό­να της πυρ­κα­γιάς είναι καλύ­τε­ρη με τους πυρο­σβέ­στες να προ­σπα­θούν να θέσουν υπό έλεγ­χο διά­σπαρ­τες ενερ­γές εστί­ες πυρ­κα­γιάς. Στο σημείο επι­χει­ρούν 78 πυρο­σβέ­στες με 2 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 30 οχήματα.

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται και η πυρ­κα­γιά στο Μοσχο­πό­δι της Θήβας με την εικό­να της να είναι ελα­φρώς βελ­τιω­μέ­νη σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή. Στο σημείο επι­χει­ρούν 25 πυρο­σβέ­στες με 11 οχή­μα­τα ενώ από αέρος παρέ­χουν συν­δρο­μή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.

Συνελήφθησαν 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών

Η Πυρο­σβε­στι­κή προ­χώ­ρη­σε την Τρί­τη στη σύλ­λη­ψη 4 ατό­μων με την κατη­γο­ρία του εμπρη­σμού, οι δύο από πρό­θε­ση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτο­μα που κατη­γο­ρού­νται για εμπρη­σμό από πρό­θε­ση συνε­λή­φθη­σαν σε Κεφα­λο­νιά και Ζαγό­ρι Ιωαν­νί­νων, ενώ οι άλλες δύο συλ­λή­ψεις για εμπρη­σμό από αμέ­λεια έγι­ναν στο Κρυο­νέ­ρι Αττι­κής και στο Πολύ­γυ­ρο Θεσσαλονίκης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Δύσκο­λη ανα­μέ­νε­ται να είναι και η σημε­ρι­νή ημέ­ρα καθώς προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρί­ας κιν­δύ­νου 4) σε: Έβρο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Σαμο­θρά­κης, Ροδό­πη, Ξάν­θη, Καβά­λα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιω­τία, Φθιώ­τι­δα, Εύβοια, Φωκί­δα, Κοριν­θία, Αργο­λί­δα, Αρκα­δία, Αχα­ΐα, Κεφα­λο­νιά, Ζάκυν­θο, Λευ­κά­δα και Αττική.

Σε γενι­κή επι­φυ­λα­κή παρα­μέ­νει το προ­σω­πι­κό των όλων των Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών, αλλά και όλες οι δυνά­μεις Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν οι αυξη­μέ­νες υπη­ρε­σια­κές απαι­τή­σεις, που έχουν προ­κύ­ψει αλλά και λόγω του πολύ υψη­λού κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς που προ­βλέ­πε­ται για σήμε­ρα, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι περι­πο­λί­ες ενα­έ­ριας επι­τή­ρη­σης, καθώς και περι­πο­λί­ες από Πυρο­σβε­στι­κές, Αστυ­νο­μι­κές και Στρα­τιω­τι­κές δυνάμεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο