Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των πολιτικών που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση (VIDEO)

Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα τη μία φορά και άλλα την άλλη, αλλά έχει εντι­μό­τη­τα και στα­θε­ρό­τη­τα και αυτό το γνω­ρί­ζει ο λαός από την παρου­σία του Κόμ­μα­τος μέσα και έξω από τη Βου­λή, στους χώρους δου­λειάς, στους χώρους σπου­δών και στις γει­το­νιές, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας το πρωί της Πέμ­πτης στον «ΑΝΤ1» και την εκπο­μπή «Καλη­μέ­ρα Ελλάδα».

Σχε­τι­κά με τις προ­ε­κλο­γι­κές εξαγ­γε­λί­ες των άλλων κομ­μά­των, ο Δ. Κου­τσού­μπας συνέ­στη­σε στον λαό να κρα­τά­ει πολύ μικρό καλά­θι και ανα­φε­ρό­με­νος στην παρου­σί­α­ση των προ­τά­σε­ων του ΣΥΡΙΖΑ, παρα­τή­ρη­σε ότι όσα έτα­ξε προ­ϋ­πο­θέ­τουν να έχει εξα­σφα­λι­στεί δημο­σιο­νο­μι­κή εξι­σορ­ρό­πη­ση, να πάρει η χώρα την επεν­δυ­τι­κή βαθμίδα.

Απέ­να­ντι στα κελεύ­σμα­τα για ψήφο ανο­χής του ΚΚΕ σε μια κυβέρ­νη­ση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απά­ντη­σε ότι μια κυβέρ­νη­ση δεν κυβερ­νά για 2–3 πράγ­μα­τα, αλλά για όλα τα ζητή­μα­τα και παίρ­νει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στη Βου­λή με βάση τις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώσεις.

Η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση λοι­πόν θα πρέ­πει να ανα­φερ­θεί στα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, στα εξά­μη­να της ΕΕ, στο χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας για να προ­χω­ρή­σει η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» και το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στην αντί­πε­ρα όχθη όλων αυτών των πολιτικών.

Ακό­μα, υπο­γράμ­μι­σε πως με τα καλέ­σμα­τα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο Αλ. Τσί­πρας θέλει να πιέ­σει κόσμο που σκέ­φτε­ται να ψηφί­σει ΚΚΕ.

Αντί­θε­τα, ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα βασι­κά ζητή­μα­τα έχουν κοι­νή προ­γραμ­μα­τι­κή κατεύ­θυν­ση που φαί­νε­ται κιό­λας από το γεγο­νός ότι τα τελευ­ταία 4 χρό­νια ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σε το 50% των νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%. Άρα υπάρ­χει πολύ μεγά­λη κοι­νή βάση για κυβέρ­νη­ση από τις 22 Μάη.

Κάλε­σε τον λαό να ψηφί­σει το ΚΚΕ για να συνε­χί­σει να είναι μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, να εμπο­δί­ζει και να απο­σπά κατα­κτή­σεις, μέχρι να αλλά­ξουν ριζι­κά τα πράγ­μα­τα, με το ΚΚΕ και τον λαό πρωταγωνιστές.

Σε ερώ­τη­ση για τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπο­γράμ­μι­σε ότι για να είναι αξιο­πρε­πής ο κατώ­τα­τος μισθός χρειά­ζε­ται να επα­νέλ­θει τώρα η Εθνι­κή Γενι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας και να ξεκι­νά­ει ο κατώ­τα­τος με αφε­τη­ρία τα 850 ευρώ και ταυ­τό­χρο­να με επα­να­φο­ρά των τριε­τιών ένας εργα­ζό­με­νος με μόλις 3 χρό­νια δου­λειάς θα φτά­σει στα 935 ευρώ. Παράλ­λη­λα έκα­νε λόγο για επα­να­φο­ρά 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για κατάρ­γη­ση του απα­ρά­δε­κτου, όπως είπε, νόμου που καθο­ρί­ζει τον κατώ­τα­το μισθό με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, αφαι­ρώ­ντας από τα συν­δι­κά­τα τη δυνα­τό­τη­τα δια­πραγ­μά­τευ­σης με την εργοδοσία.

Σχε­τι­κά με τα φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα, ο Δ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε αρχι­κά ότι είναι απα­ρά­δε­κτη η καθυ­στέ­ρη­ση της έναρ­ξης και της ολο­κλή­ρω­σης της δίκης της εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής, θυμί­ζο­ντας ότι το ΚΚΕ είχε κατα­θέ­σει προ­τά­σεις για παρα­χώ­ρη­ση κατάλ­λη­λης αίθου­σας και εξα­σφά­λι­ση επι­πλέ­ον προσωπικού.

Αν είχε ολο­κλη­ρω­θεί και στο Εφε­τείο η δίκη, το θέμα θα ήταν λυμέ­νο τόνι­σε και ο ναζί εγκλη­μα­τί­ας που ηγεί­ται κόμ­μα­τος δεν θα μπο­ρού­σε να κατέ­βει στις εκλο­γές. Την ίδια ώρα κατα­δί­κα­σε το κυβερ­νη­τι­κό αλα­λούμ με τις τρεις τρο­πο­λο­γί­ες, σημειώ­νο­ντας δε ότι η ρύθ­μι­ση δεν αφο­ρού­σε μόνο τον συγκε­κρι­μέ­νο εγκλη­μα­τία ναζί, αλλά κάνει απα­ρά­δε­κτες γενι­κεύ­σεις που δεν θα έπρε­πε να υπάρ­χουν, περί άλλων τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων. Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η γενί­κευ­ση αυτή εδρά­ζε­ται και στην απα­ρά­δε­κτη προ­σπά­θεια ταύ­τι­σης κομ­μου­νι­σμού — φασι­σμού, που εφαρ­μό­ζε­ται σε κρά­τη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, σχε­τι­κά με το επερ­χό­με­νο debate των πολι­τι­κών αρχη­γών, σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ πρό­τει­νε να υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα ελεύ­θε­ρης συζή­τη­σης και δια­λό­γου, κάτι όμως που απέρ­ρι­ψαν τα άλλα κόμματα.

 

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο