Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελικός Champions League: Η Τσέλσι σήκωσε την «κούπα»

Ο τρί­τος αγγλι­κός «εμφύ­λιος» σε τελι­κό Champions League ανέ­δει­ξε μεγά­λη νική­τρια την Τσέλ­σι, με 1–0, επί της Μάν­τσε­στερ Σίτι στο «Ντρα­γκάο» του Οπόρ­το και τους Λον­δρέ­ζους στον «έβδο­μο ουρα­νό». Η ομά­δα του Τόμας Τού­χελ, εννέα χρό­νια μετά τον θρί­αμ­βο επί της Μπά­γερν στο Μόνα­χο, στέ­φθη­κε για δεύ­τε­ρη φορά στην ιστο­ρία της πρω­τα­θλή­τρια Ευρώ­πης, μη επι­τρέ­πο­ντας στους κατό­χους του τίτλου της Premier League να πανη­γυ­ρί­σουν το πρώ­το τρό­παιο στα χρο­νι­κά του συλλόγου.

Το 2008 στην Μόσχα οι «μπλε» έφυ­γαν με «σκυμ­μέ­να τα κεφά­λια» στη δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι από την Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ, ωστό­σο, από­ψε συνέ­βη το αντί­θε­το και «τιμώ­ρη­σαν» την άλλη μεγά­λη ομά­δα του αγγλι­κού λιμα­νιού. Το έκα­ναν πρό­σφα­τα και στο πρω­τά­θλη­μα και συγκε­κρι­μέ­να στις 8 Μαΐ­ου, όταν πέρα­σαν από το «Ετι­χαντ» με 2–1, αλλά και στον ημι­τε­λι­κό του Κυπέλ­λου στις 17/04 (1–0), ωστό­σο η σημε­ρι­νή τους νίκη ήταν σαφώς πιο μεγά­λη, καθώς συνο­δεύ­τη­κε από το βαρύ­τι­μο τρό­παιο της κορυ­φαί­ας δια­συλ­λο­γι­κής διορ­γά­νω­σης της «Γηραιάς» Ηπείρου.

Ο τρί­τος τελι­κός για την Τσέλ­σι, αυτή την φορά δεν κρί­θη­κε στη δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι, όπως είχε συμ­βεί πριν από 13 χρό­νια στη Μόσχα (ηττή­θη­κε 6–5 από την Γιου­νάι­τεντ) και πριν από 9 στην «Αλιάνζ Αρέ­να» του Μονά­χου, όταν τότε είχε θριαμ­βεύ­σει με 4–3 στη «ρώσι­κη ρου­λέ­τα» επί της Μπάγερν.

Αυτή την φορά οι Λον­δρέ­ζοι σκό­ρα­ραν στο πρώ­το μέρος με τον Χάβερτζ (42΄), γκολ που απο­δεί­χθη­κε αρκε­τό για να τους φέρει στην κορυ­φή της Ευρώ­πης για 3η φορά στην ιστο­ρία τους. Παρέ­δω­σαν σε ένα ακό­μη ματς, τόσο υψη­λού επι­πέ­δου, μαθή­μα­τα σεμι­να­ρια­κής άμυ­νας, με τον Μεντί να μην δέχε­ται γκολ σε 9ο ματς στη διοργάνωση!

Ο Τόμας Τού­χελ που ανέ­λα­βε την Τσέλ­σι στις αρχές του περα­σμέ­νου Ιανουα­ρί­ου έγι­νε ο πρώ­τος τεχνι­κός στα χρο­νι­κά του Champions League που έφτα­σε σε δύο δια­δο­χι­κούς τελι­κούς με δια­φο­ρε­τι­κές ομά­δες. Το έκα­νε πέρυ­σι με την Παρί, όταν έχα­σε το τρό­παιο από την Μπά­γερν, αλλά 9 μήνες μετά κατά­φε­ρε να πανη­γυ­ρί­σει στην χώρα της Ιβη­ρι­κής χερ­σο­νή­σου, στην πρω­τεύ­ου­σα της οποί­ας η Παρί είχε ηττη­θεί από την Μπά­γερν με 1–0!

Η Τσέλ­σι έκλει­σε την εφε­τι­νή διορ­γά­νω­ση με μόλις μία ήττα (σ.σ. από την Πόρ­το) και 9 νίκες και 3 ισο­πα­λί­ες. Να σημειω­θεί ότι αυτή ήταν η 5η της νίκη σε 6 τελι­κούς ευρω­παϊ­κών διορ­γα­νώ­σε­ων που έχει λάβει μέρος (εξαι­ρεί­ται το Σού­περ Καπ Ευρώ­πης). Θυμί­ζου­με ότι το 1971 και το 1998 κατέ­κτη­σε το Κύπελ­λο Κυπελ­λού­χων, ενώ το 2013 και το 2019 πανη­γύ­ρι­σε το Europa League.

Από την άλλη ο Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα απέ­τυ­χε να γίνει ο 6ο προ­πο­νη­τής στην ιστο­ρία που κατα­κτά­ει το θεσμό με δύο δια­φο­ρε­τι­κές ομάδες.

Διαι­τη­τής: Ματέ­ου Λαόθ (Ισπα­νία)

Κίτρι­νες: Γκι­ντο­γκάν, Γκα­μπριέλ Ζεζούς — Ρούντιγκερ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερ­σον, Γουό­κερ, Στό­ουνς, Ντί­ας, Ζιν­τσέν­κο, Μπερ­νάρ­ντο Σίλ­βα (64΄ Φερ­να­ντί­νιο), Γκι­ντο­γκάν, Ντε Μπρόιν (60΄ Ζεζούς), Μαχρέζ, Στέρ­λινγκ (77΄ Αγου­έ­ρο), Φόντεν

ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί, Τζέιμς, Τιά­γκο Σίλ­βα (λ.τρ. 39΄ Κρί­στεν­σεν), Ρού­ντι­γκερ, Αθπι­λι­κου­έ­τα, Καντέ, Ζορ­ζί­νιο, Τσίλ­γου­ελ, Μάουντ (80΄ Κόβα­σιτς), Χάβερτζ, Βέρ­νερ (66΄ Πούλισικ).

Πηγή: ΑΠΕ / ΘΕΜΗΣ ΤΟΓΙΑΣ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο