Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστιες οι συνέπειες για τα μελισσοσμήνη από την καταστροφή του πευκοδάσους στην Εύβοια

Πολ­λά είναι τα προ­βλή­μα­τα που «κλη­ρο­δό­τη­σαν» στον ελλη­νι­κό μελισ­σο­κο­μι­κό κλά­δο οι κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές που έπλη­ξαν τη χώρα τις προη­γού­με­νες εβδο­μά­δες. Προ­βλή­μα­τα τα οποία αφο­ρούν τόσο τα μέρη όπου οι μελισ­σο­κό­μοι «βοσκού­σαν» τα σμή­νη τους όσο και τον αριθ­μό των μελισ­σο­σμη­νών, καθώς ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός αυτών δεν μπό­ρε­σε να σωθεί από τα αμέ­τρη­τα πύρι­να μέτωπα.

Σύμ­φω­να με υπο­λο­γι­σμούς του ΕΛΓΑ πάνω από 9.000 μελισ­σο­σμή­νη υπέ­στη­σαν βαρύ­τα­τες ζημιές από τις πυρ­κα­γιές στο σύνο­λο των περιο­χών, στις οποί­ες έγι­ναν αυτοψίες.

Στην Εύβοια το μεγαλύτερο πλήγμα

Με τις καμέ­νες εκτά­σεις συνο­λι­κά να φτά­νουν το ένα εκα­τομ­μύ­ριο στρεμ­μά­των, το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα για τους μελισ­σο­κό­μους εντο­πί­ζε­ται στην περιο­χή της Εύβοιας, η οποία δέχθη­κε και το μεγα­λύ­τε­ρο χτύπημα.

Οι περισ­σό­τε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες του κλά­δου πήγαι­ναν τα μελίσ­σια τους στο δεύ­τε­ρο μεγα­λύ­τε­ρο, σε έκτα­ση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παρα­γό­ταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνι­σε στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Μελισ­σο­κο­μι­κών Συλ­λό­γων Ελλά­δας (ΟΜΣΕ), Βασί­λης Ντού­ρας «η κατα­στρο­φή του πευ­κο­δά­σους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώρι­μου πευ­κο­δά­σους, είναι μια απώ­λεια τερα­στί­ων δια­στά­σε­ων και το τίμη­μα πολύ μεγά­λο και θα το πλη­ρώ­νει η ελλη­νι­κή μελισ­σο­κο­μία για τα επό­με­να 30 χρό­νια — και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλι­στα σύμ­φω­να με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισ­σό­τε­ρο από 30 χρό­νια για να γίνει παρα­γω­γι­κό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επό­με­νος «σταθ­μός» για τους μελισ­σο­κό­μους θα είναι οι υπό­λοι­πες εκτά­σεις της Εύβοιας, η Χαλ­κι­δι­κή και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουρ­γή­σει μεγά­λο συνω­στι­σμό και αντα­γω­νι­σμό μετα­ξύ των μελισ­σιών μας με αρνη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στη συλ­λο­γή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθη­κε από την Εύβοια δεν ανα­πλη­ρώ­νε­ται» πρό­σθε­σε ο κ. Ντούρας.

Έως 10.000 τόνους η ετήσια απώλεια πευκόμελου

Μεγά­λο είναι το «πλήγ­μα» που δέχθη­κε η παρα­γω­γή πευ­κό­με­λου καθώς όπως ανέ­φε­ρε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρό­ε­δρος της ΟΜΣΕ «εκτι­μώ θα χάνου­με από 5–10.000 τόνους πευ­κό­με­λο το χρό­νο» λόγω των πυρ­κα­γιών στα δάση της Εύβοιας προ­σθέ­το­ντας πως «αυτή η απώ­λεια θα μας ακο­λου­θεί για τα επό­με­να του­λά­χι­στον χρόνια».

Ο συνω­στι­σμός των μελισ­σο­κό­μων σε λίγες περιο­χές όπως σημεί­ω­σε ο κ. Ντού­ρας «θα μειώ­σει τη μέση ετή­σια από­δο­ση, η απώ­λεια μελιού είναι δεδο­μέ­νη και δυσα­να­πλή­ρω­τη».

«Αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα»

Σύμ­φω­να με τον Πρό­ε­δρο της Ομο­σπον­δί­ας Μελισ­σο­κο­μι­κών Συλ­λό­γων Ελλά­δας όσοι επαγ­γελ­μα­τί­ες του κλά­δου έχα­σαν μελίσ­σια λόγω των πυρ­κα­γιών θα πρέ­πει να λάβουν «άμε­σα πραγ­μα­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις και όχι φιλο­δω­ρή­μα­τα» ενώ «επι­βάλ­λε­ται να τους δοθούν χρή­μα­τα για την κάλυ­ψη της ετή­σιας παραγωγής».

Σε ό,τι αφο­ρά τους μελισ­σο­κό­μους των οποί­ων η κατοι­κία τους βρί­σκε­ται μέσα στα καμέ­να ο κ. Ντού­ρας εκτι­μά πως «θα πρέ­πει να υπάρ­ξει πρό­σθε­τη οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση για την τρο­φο­δό­τη­ση και φρο­ντί­δα των μελισ­σιών τους, μιας και αυτό θα γίνε­ται πλέ­ον σε περιο­χές μακριά από τον τόπο τους».

Και ολο­κλή­ρω­σε «Χρεια­ζό­μα­στε όλοι οικο­νο­μι­κή βοή­θεια για να συνε­χί­σου­με να ασκού­με το επάγ­γελ­μά μας. Οι μέλισ­σες μας δίνουν περισ­σό­τε­ρα στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή και στη βιο­ποι­κι­λό­τη­τα μέσω της επι­κο­νί­α­σης, από ό,τι δίνουν με τα προ­ϊ­ό­ντα τους σε εμάς τους μελισ­σο­κό­μους. Αυτό δεν αμφι­σβη­τεί­ται από κανέ­ναν και η ελλη­νι­κή πολι­τεία είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να το λάβει υπό­ψιν της».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο