Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τερματίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία — Ο ρόλος των οπορτουνιστικών δυνάμεων

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δυστυ­χώς, ο δια­βρω­τι­κός και υπο­νο­μευ­τι­κός ρόλος του οπορ­του­νι­σμού στο διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα έκα­νε και πάλι την εμφά­νι­σή του, οδη­γώ­ντας αυτήν την φορά, ανα­πό­φευ­κτα, στον τερ­μα­τι­σμό της λει­τουρ­γί­ας της Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρωτοβουλίας.

Σύμ­φω­να με ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα της «Πρω­το­βου­λί­ας», στην τηλε­διά­σκε­ψη των συμ­με­τε­χό­ντων κομ­μά­των που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 9 Σεπτέμ­βρη, συζη­τή­θη­κε, μετα­ξύ άλλων, «οι σημα­ντι­κές ιδε­ο­λο­γι­κές και πολι­τι­κές δια­φο­ρές που εδώ και και­ρό έχουν ανα­δει­χθεί και οι οποί­ες επι­δει­νώ­θη­καν μετά το ξέσπα­σμα του πολέ­μου μετα­ξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσίας».

Σε παλαιό­τε­ρο μας άρθρο, το Νοέμ­βρη του 2022, επι­ση­μαί­να­με την ύπαρ­ξη μιας «διαρ­κούς και εντει­νό­με­νης ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κής δια­πά­λης εντός του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος», με επί­κε­ντρο το ζήτη­μα της στά­σης των κομ­μου­νι­στών απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται στην Ουκρα­νία. Όπως δια­πι­στώ­να­με τότε, εντός του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος διε­θνώς είχαν δια­μορ­φω­θεί δύο κύριες τάσεις, με θεμε­λιώ­δεις δια­φο­ρές στην προ­σέγ­γι­ση του πολέ­μου στην Ουκρανία.

Από τη μια πλευ­ρά ήταν – και είναι – η συνε­πής λενι­νι­στι­κής γραμ­μή που ανα­δει­κνύ­ει τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα του πολέ­μου ανά­με­σα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία. Ένας πόλε­μος που εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο μιας ευρύ­τε­ρης δια­πά­λης μετα­ξύ του ευρω­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­στι­κού άξο­να και των ανερ­χό­με­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, της Ρωσί­ας και της Κίνας. Η γραμ­μή αυτή, στην υπε­ρά­σπι­ση της οποί­ας πρω­το­στα­τεί το ΚΚΕ, εκφρά­στη­κε μετα­ξύ άλλων, στην Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση 43 Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των και 30 Κομ­μου­νι­στι­κών Νεο­λαιών (26/2/2022), η οποία εκδό­θη­κε με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρ­κί­ας, του ΚΚ Μεξι­κού και του ΚΚ των Εργα­ζό­με­νων της Ισπανίας.

Από την άλλη πλευ­ρά, με ευθύ­νη των Ρωσι­κών Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των (ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ) που έχουν προσ­δε­θεί στο άρμα των επι­διώ­ξε­ων της κυβέρ­νη­σης Πού­τιν, έχει δια­μορ­φω­θεί ένας πόλος που στη­ρί­ζει την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία στον πόλε­μο, αρνεί­ται τον ιμπε­ρια­λι­στι­κός χαρα­κτή­ρα του πολέ­μου και καλ­λιερ­γεί συστη­μα­τι­κά αυτα­πά­τες και συγ­χύ­σεις για την στά­ση των κομ­μου­νι­στών σε αυτό το εξό­χως ζωτι­κής σημα­σί­ας ζήτη­μα. Μάλι­στα, τον τελευ­ταίο χρό­νο συστή­θη­κε η «Παγκό­σμια Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή Πλατ­φόρ­μα», ένα ιδιό­τυ­πο συνον­θύ­λευ­μα πολι­τι­κών δυνά­με­ων, στο οποίο μετα­ξύ άλλων συμ­με­τέ­χουν κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα που «τσα­λα­βου­τούν» στον βούρ­κο του οπορ­του­νι­σμού, σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, αμφι­βό­λου προ­έ­λευ­σης και επι­διώ­ξε­ων γκρού­πες από τη Βρε­τα­νία, τη Βενε­ζου­έ­λα και τη Νότια Κορέα, καθώς και οργα­νώ­σεις-σφρα­γί­δες από την Ελλάδα.

Επα­νερ­χό­μα­στε, λοι­πόν, στην «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία» και στην ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της. Στην εναρ­κτή­ρια παρέμ­βα­ση της τελευ­ταί­ες τηλε­διά­σκε­ψης, το ΚΚΕ σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων: «Κάποια κόμ­μα­τα αμφι­σβή­τη­σαν τον χαρα­κτή­ρα του ιμπε­ρια­λι­σμού ως μονο­πω­λια­κού καπι­τα­λι­σμού, του ανώ­τα­του στα­δί­ου του καπι­τα­λι­σμού όπως καθο­ρί­στη­κε από τις Λενι­νι­στι­κές αρχές. Εκφρά­στη­καν θέσεις που περιό­ρι­σαν τον ιμπε­ρια­λι­σμό στις ΗΠΑ και στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της και αμφι­σβή­τη­σαν το γεγο­νός ότι κάθε καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος συμ­με­τέ­χει στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα σύμ­φω­να με την οικο­νο­μι­κή, πολι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή του ισχύ, στο πλαί­σιο της ανι­σό­με­τρης ανά­πτυ­ξης».

Δυστυ­χώς, όπως επε­σή­μα­νε στην τοπο­θέ­τη­σή του το ΚΚΕ, «ένας αριθ­μός κομ­μά­των συντά­χθη­κε με την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Δικαιο­λό­γη­σαν και υπο­στή­ρι­ξαν τη ρωσι­κή ηγε­σία και την εισβο­λή στην ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια, ισχυ­ρι­ζό­με­να ότι ο πόλε­μος αυτός είναι αντι­φα­σι­στι­κός και απορ­ρί­πτο­ντας την θέση ότι ο πόλε­μος είναι ιμπε­ρια­λι­στι­κός, εκφρά­ζει έντο­νους καπι­τα­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και διε­ξά­γε­ται για τον έλεγ­χο των αγο­ρών και των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, για τους δρό­μους ενέρ­γειας και μετα­φο­ρών, οδη­γώ­ντας τους λαούς στο σφα­γείο του πολέ­μου».

Σημα­ντι­κό είναι, επί­σης, το γεγο­νός ότι, όπως επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ, «ορι­σμέ­να κόμ­μα­τα της Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας παρου­σιά­ζουν την Κίνα ως σοσια­λι­στι­κό κρά­τος, την στιγ­μή που οι καπι­τα­λι­στι­κές σχέ­σεις παρα­γω­γής έχουν εδώ και πολύ και­ρό κυριαρ­χή­σει στην Κίνα και η εκμε­τάλ­λευ­ση της εργα­τι­κής τάξης και ανθρώ­που από άνθρω­πο, που απο­τε­λεί τον ορι­σμό του καπι­τα­λι­σμού, ενι­σχύ­ε­ται».

Κλεί­νο­ντας την τοπο­θέ­τη­σή του, το ΚΚΕ υπεν­θυ­μί­ζει το ρόλο της «Παγκό­σμιας Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Πλατ­φόρ­μας» ως στή­ριγ­μα της Ρωσί­ας και της Κίνας στους αντα­γω­νι­σμούς τους με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, ενώ δεν παρα­λεί­πε­ται η ανα­φο­ρά στις άθλιες, προ­βο­κα­τό­ρι­κες επι­θέ­σεις της «Πλατ­φόρ­μας» απέ­να­ντι στο ΚΚΕ και άλλα κόμ­μα­τα της «Πρω­το­βου­λί­ας».

Ο τερ­μα­τι­σμός της λει­τουρ­γί­ας της Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας σημα­το­δο­τεί, αναμ­φί­βο­λα, ένα πισο­γύ­ρι­σμα για το ευρω­παϊ­κό και διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Η προ­σπά­θεια, ωστό­σο, του οπορ­του­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος να δια­βρώ­σει τα κόμ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, πρέ­πει να απο­τύ­χει και θα αποτύχει.

Σημειώ­νε­ται ότι η Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία, ακρι­βέ­στε­ρα «Πρω­το­βου­λία Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των» (INIATIVE), συστή­θη­κε τον Οκτώ­βρη του 2023, πριν 10 χρό­νια, με σκο­πό να εκφρά­σει την συνερ­γα­σία και κοι­νή δρά­ση Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των της Ευρώ­πης και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, στη βάση κοι­νά συμ­φω­νη­μέ­νων αρχών και δεσμεύσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο