Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ: Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την απόδραση των εξόριστων από τον Άη Στράτη

Ανα­κοί­νω­ση για την απο­κα­τά­στα­ση της αλή­θειας σχε­τι­κά με την από­δρα­ση των εξό­ρι­στων από τον Άη Στρά­τη, εξέ­δω­σε η ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ, με αφορ­μή δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Πρώ­το Θέμα».

Η ανα­κοί­νω­ση αναφέρει:

«Προ­βλη­μα­τι­σμό και κατά­πλη­ξη προ­κα­λεί το άρθρο που δημο­σιεύ­τη­κε στο ”Πρώ­το Θέμα” και ανα­πα­ρά­χθη­κε σε τοπι­κά ΜΜΕ της Λήμνου, με τίτλο “πώς ο Στρά­τος Παπου­τσά­κης απε­λευ­θέ­ρω­σε τους Έλλη­νες εξό­ρι­στους απ΄ τον Άη Στρά­τη το 1943”, όπου δια­στρε­βλώ­νε­ται η ιστο­ρι­κή αλή­θεια σε σχέ­ση με την από­δρα­ση των εξό­ρι­στων κομ­μου­νι­στών από τον Άη Στρά­τη, ανα­κα­τεύ­ο­ντας πραγ­μα­τι­κά με φαντα­στι­κά γεγονότα.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το ποί­η­μα που ανα­φέ­ρε­ται στο τέλος του άρθρου για την εξι­στό­ρη­ση των γεγο­νό­των, το οποίο δεν γρά­φτη­κε από τον Γιάν­νη Χατζη­μι­χε­λά­κη, αλλά από τον Στέ­λιο Παπα­δο­μι­χε­λά­κη, έναν από τους πολι­τι­κούς εξό­ρι­στους που απέ­δρα­σαν από τον Άη Στρά­τη και στο οποίο που­θε­νά δεν ανα­φέ­ρε­ται ο Στρά­τος Παπουτσάκης.

Η αλή­θεια δια­τυ­πώ­νε­ται μέσα από το βιβλίο Άη Στρά­της του Γιώρ­γη Καζά­κου, ενός από τους εξό­ρι­στους κομ­μου­νι­στές που βίω­σαν το μαρ­τύ­ριο της πεί­νας, αλλά και την οργα­νω­μέ­νη από­δρα­ση από τον Άη Στράτη.

Ο Γιώρ­γης Καζά­κος, στα χρό­νια της δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά, το 1936, στάλ­θη­κε εξό­ρι­στος στον Άη Στρά­τη και είναι ένας από τους πολι­τι­κούς εξό­ρι­στους που τον χει­μώ­να του 1941–1942 έδω­σαν τη μάχη ενά­ντια στην πεί­να στην οποία τους υπέ­βα­λαν οργα­νω­μέ­να, οι ενα­πο­μεί­να­σες ελλη­νι­κές αρχές, (χωρο­φυ­λα­κή, Ασφά­λεια), προ­κει­μέ­νου να υπο­γρά­ψουν “δηλώ­σεις μετα­νοί­ας”, να απο­κη­ρύ­ξουν δηλα­δή το Κόμ­μα τους, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας.

Όπως ανα­φέ­ρει στο βιβλίο του – βιο­γρα­φία, η από­δρα­ση οργα­νώ­θη­κε στις 17–18 Ιού­νη 1943, τόσο από τους ίδιους τους εξό­ρι­στους, όσο και από το Μακε­δο­νι­κό Γρα­φείο του ΚΚΕ, που έστει­λε για το σκο­πό αυτό καΐ­κι του ΕΛΑΝ με τους Αλέ­κο Στράν­τζα­λη (Μπαρ­μπα­λέ­κο), παλαί­μα­χο κομ­μου­νι­στή καπνερ­γά­τη, παλιό εξό­ρι­στο στον Άη Στρά­τη και Νίκο Χουρ­μού­ζη (Ναύ­αρ­χο).

Μετά από την περι­πε­τειώ­δη από­δρα­ση και το ταξί­δι, απο­βι­βά­στη­καν στην περιο­χή Καψά­λα της Χαλ­κι­δι­κής. Εκεί τους υπο­δέ­χθη­καν άνδρες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με επι­κε­φα­λής τον αντι­πρό­σω­πο του Μακε­δο­νι­κού Γρα­φεί­ου του ΚΚΕ, Παντε­λή Τσέγα.

Τα παρα­πά­νω επι­βε­βαιώ­νο­νται και από άλλες πηγές. Τη μαρ­τυ­ρία του Χρή­στου Καρ­γό­που­λου, ενός από τους πρω­τα­γω­νι­στές της αντί­στα­σης στον Άη Στρά­τη, στο βιβλίο των Κεμερ­λή-Αθα­να­σιά­δη “Η Αντί­στα­ση στη Λέσβο», αλλά και από τα απο­μνη­μο­νεύ­μα­τα του Μάρ­κου Βαφειά­δη και το βιβλίο του Κώστα Γκρι­τζώ­να “Κόκ­κι­νοι δρα­πέ­τες”, που ανα­φέ­ρο­νται ως πηγή στο Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ.

Καλού­με τους κατοί­κους του Άη Στρά­τη να τιμή­σουν τον ηρω­ι­κό αγώ­να των εξό­ρι­στων και να πάνε ακό­μα πιο ψηλά το ΚΚΕ, το κόμ­μα που στά­θη­κε και στέ­κε­ται δίπλα τους, στις διεκ­δι­κή­σεις τους για λύση των προ­βλη­μά­των τους».

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο