Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τις επόμενες κινήσεις της εξετάζει η ομάδα Αχτσιόγλου σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη- Μένει ή φεύγει…

Σχε­δόν δύο μήνες έπει­τα από την εκλο­γή του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη στην ηγε­σία, τα εσω­κομ­μα­τι­κά μέτω­πα όχι μόνο δεν λένε να κλεί­σουν αλλά, αντι­θέ­τως, ανοί­γουν και πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται, ενώ όσοι φεύ­γουν δεν απο­τε­λούν τελειω­μέ­νο — κλει­στό κεφά­λαιο αλλά ανοι­χτή πλη­γή ικα­νή να επι­φέ­ρει μεγα­λύ­τε­ρες διαρροές.

Παράλ­λη­λα, αυτήν την εβδο­μά­δα, ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώ­τη φορά μετά τον Μάιο του 2012, υπο­χω­ρεί στην τρί­τη θέση σε δημο­σκο­πή­σεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ ενώ η δημο­φι­λία του Στ. Κασ­σε­λά­κη είναι κάτω από αυτή των Μητσο­τά­κη, Ανδρου­λά­κη, στα ίδια επί­πε­δα σχε­δόν με αυτή του Κυρ. Βελόπουλου.

Για να απο­φευ­χθούν τα χει­ρό­τε­ρα ‑αν αυτό πλέ­ον είναι εφι­κτό είναι ερώ­τη­μα- ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός και φυσι­κός ηγέ­της της παρά­τα­ξης, Αλέ­ξης Τσί­πρας, ανέ­λα­βε δρά­ση προ­χω­ρώ­ντας σε ένα μπα­ράζ από ραντε­βού (με τους κ.κ. Διο­νύ­ση Τεμπο­νέ­ρα, Νάσο Ηλιό­που­λο, Γαβρι­ήλ Σακελ­λα­ρί­δη, Στέ­φα­νο Κασσελάκη).

Αυτό που έχει ενδια­φέ­ρον από αυτές τις συνα­ντή­σεις του μακρο­βιό­τε­ρου ηγέ­τη του κόμ­μα­τος, ήταν η διαρ­ροή μετά τη συνά­ντη­ση με τον Στ. Κασ­σε­λά­κη για νου­θε­σί­ες (ή αλλιώς, του έδω­σε… οδη­γί­ες) να είναι ενω­τι­κός και να τηρεί το κατα­στα­τι­κό. Κάτι που δεν το είδε με καθό­λου καλό μάτι ο «κύκλος» Κασ­σε­λά­κη αλλά ανα­γκά­στη­κε να το «κατα­πιεί». Ενό­χλη­ση που ενι­σχύ­ε­ται από το γεγο­νός ότι δεν υπήρ­ξε καμία ανα­φο­ρά για αντί­στοι­χες νου­θε­σί­ες στα άλλα στε­λέ­χη που συνάντησε.

Το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα είναι τι θα κάνει, πια, η ομά­δα των στε­λε­χών που βρί­σκε­ται κοντά στην Έφη Αχτσιό­γλου η οποία συνε­δριά­ζει σήμε­ρα, μια ομά­δα η οποία υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι άσκη­σε σκλη­ρή κρι­τι­κή στη νέα ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ακρι­βώς μια εβδο­μά­δα μέσω κει­μέ­νου που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα. Τυχόν απο­χώ­ρη­σή της θα δημιουρ­γή­σει νέα δεδο­μέ­να τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Όταν ρωτή­θη­κε πάντως προ ημε­ρών, στο πλαί­σιο της συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζη­νι­κο­λά­ου, για τις επό­με­νες κινή­σεις των «6+6», ο κ. Κασ­σε­λά­κης είπε ότι δεν μπο­ρεί να φαντα­στεί ότι αυτοί οι άνθρω­ποι (Αχτσιό­γλου, Ηλιό­που­λος, Χαρί­τσης κ.ά.) θα γίνουν απο­στά­τες και επα­νέ­λα­βε ότι τεί­νει χεί­ρα φιλί­ας προς την πλευ­ρά τους.

Την ίδια στιγ­μή που ο πρό­ε­δρος τεί­νει «χεί­ρα φιλί­ας», το «αρι­στε­ρό» του χέρι, ο Παύ­λος Πολά­κης φρο­ντί­ζει να δημιουρ­γεί νέα ρήγ­μα­τα. Χτες, παρα­μο­νή της συνε­δρί­α­σης της ομά­δας Αχτσιό­γλου επι­τέ­θη­κε στη Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου (στον κύκλο της Αχτσιό­γλου) για κάτι που είπε (και τον αφο­ρού­σε) πριν από μέρες. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο κ. Κασ­σε­λά­κης παρε­νέ­βη μετά την ανάρ­τη­ση του κ. Πολά­κη φέρ­νο­ντας σε επα­φή τις δύο πλευρές.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την έξο­δο της «Ομπρέ­λας» ακο­λού­θη­σε η απο­χώ­ρη­ση τριών πρώ­ην υπουρ­γών (Αρ. Μπαλ­τάς, Ν. Τόσκας. Β. Απο­στό­λου), του ευρω­βου­λευ­τή Πέτρου Κόκ­κα­λη και πλη­θώ­ρας μελών του κόμ­μα­τος και της νεολαίας.

Για το τι μέλ­λει γενέ­σθαι, κοντός ψαλ­μός αλλη­λού­ια… Στις 11πμ ξεκι­νά η πανελ­λα­δι­κή τηλε­διά­σκε­ψη των στε­λε­χών της τάσης «6 συν 6», υπό την Έφη Αχτσιό­γλου. Οι προ­βο­λείς επι­κε­ντρώ­νο­νται στο ζήτη­μα της παρα­μο­νής τους ή όχι στο κόμ­μα. Από την πολύ­ω­ρη δια­δι­κα­σία σίγου­ρα θα σκια­γρα­φη­θούν κατευ­θύν­σεις ως προς τις προ­θέ­σεις της ομά­δας Αχτσιό­γλου, χωρίς απα­ραί­τη­τα να ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα ανακοινώσεις.

Ακό­μη και αν απο­φα­σί­σουν να μεί­νουν ‑καθό­λου απί­θα­νο- τα δεδο­μέ­να εντός ΣΥΡΙΖΑ δε θα αλλά­ξουν. Θα παρα­μέ­νει ένα κόμ­μα βαθιά διχα­σμέ­νο και τα στρα­τό­πε­δα με τα «όπλα παρά πόδας»…

 

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο