Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 27 Ιουλίου;

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1302 Οθω­μα­νι­κές δυνά­μεις συνά­πτουν με τα βυζα­ντι­νά στρα­τεύ­μα­τα την πρώ­τη τακτι­κή μάχη στην πεδιά­δα του Βαθέ­ως, στη Νικο­μή­δεια, με απο­τέ­λε­σμα την ήττα των Βυζα­ντι­νών και την απώ­λεια του βόρειου τμή­μα­τος της Μ. Ασίας.

1576 Ο σερ Γουόλ­τερ Ράλεϊ φέρ­νει για πρώ­τη φορά τον καπνό στη Βρε­τα­νία από τη Βιρ­τζί­νια της Αμερικής.

1694 Ιδρύ­ε­ται η Τρά­πε­ζα της Αγγλίας.

1789 Στις ΗΠΑ, ιδρύ­ε­ται το Υπουρ­γείο Διε­θνών Υπο­θέ­σε­ων, που αργό­τε­ρα θα μετο­νο­μα­στεί σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1824 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­ξαν­δρος Δουμάς.

1830 Στη Γαλ­λία εκδη­λώ­νε­ται η Ιου­λια­νή Επανάσταση

iouliani epanastasi

1832 Η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση στο Ναύ­πλιο επι­κυ­ρώ­νει την από­φα­ση των μεγά­λων δυνά­με­ων, σύμ­φω­να με την οποία ο Όθων θα στε­φθεί βασι­λιάς της Ελλάδας.

1890 Αυτο­πυ­ρο­βο­λεί­ται ο διά­ση­μος Ολλαν­δός ζωγρά­φος Βίν­σεντ βαν Γκογκ. Θα αφή­σει την τελευ­ταία του πνοή δύο μέρες αργότερα.

Γκογκ Πατατοφάγοι

1900 Γεν­νή­θη­κε ο δια­νοη­τής, φιλό­σο­φος και μεταρ­ρυθ­μι­στής της ελλη­νι­κής εκπαί­δευ­σης, Ευάγ­γε­λος Παπανούτσος

1903 Μιχα­ήλ Στα­σι­νό­που­λος, έλλη­νας ανώ­τα­τος δικα­στι­κός, λογο­τέ­χνης και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας μετά τη μετα­πο­λί­τευ­ση. (Θαν. 31/10/2002)

1917 Πεθαί­νει ο Ελβε­τός για­τρός — ερευ­νη­τής Εμίλ Θέο­ντορ Κόχερ, που το 1909 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1921 Ερευ­νη­τές στο πανε­πι­στή­μιο του Τορό­ντο, με επι­κε­φα­λής τον Φρέ­ντε­ρικ Μπά­ντινγκ, ανα­κοι­νώ­νουν την ανα­κά­λυ­ψη της ινσουλίνης.

1922 Με το νόμο 2905 θεσπί­ζο­νται για πρώ­τη φορά οι εισα­γω­γι­κές εξε­τά­σεις. Θα εφαρ­μο­στούν δύο χρό­νια αργό­τε­ρα στη Φυσι­κο­μα­θη­μα­τι­κή Σχο­λή και από το 1926 στις υπό­λοι­πες σχο­λές του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθηνών.

1934 Το Κομ­μου­νι­στι­κό και το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα της Γαλ­λί­ας υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για την ενό­τη­τα δρά­σης κατά της φασι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας («Λαϊ­κό Μέτωπο»).

1934 Το Δημαρ­χείο Σερ­ρών περι­κυ­κλώ­νε­ται από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες ανα­κοι­νώ­νουν στον κομ­μου­νι­στή Δήμαρ­χο Διο­νύ­ση Μενύ­χτα τη μηνιαία παύ­ση του. Είχε προη­γη­θεί η παύ­ση του κομ­μου­νι­στή Δημάρ­χου Καβά­λας Μήτσου Παρ­τσα­λί­δη δύο μήνες πριν.

1936 Οι δυο εργα­τι­κές Συνο­μο­σπον­δί­ες, η ενω­τι­κή ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημο­σιεύ­ουν κοι­νή ανα­κοί­νω­ση, με την οποία καλούν τους εργα­ζό­με­νους της Αθή­νας και του Πει­ραιά να κατέ­βουν στις 5 Αυγού­στου σε 24ωρη πανερ­γα­τι­κή απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο του Μετα­ξά, που δήμευε τα κεφά­λαια των ασφα­λι­στι­κών ταμείων.

1940 Η μικρού μήκους ται­νία κινου­μέ­νων σχε­δί­ων A Wild Hare, εισά­γει τον χαρα­κτή­ρα ‑καρ­τούν του Bugs Bunny.

1943 Συνέρ­χε­ται στην Πίν­δο το Α’ Παν­θεσ­σα­λι­κό Συνέ­δριο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας.

1945 Πανερ­γα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κή συγκέ­ντρω­ση στο γήπε­δο «Ηρα­κλή» Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου πάνω από 30.000 δια­δη­λώ­νουν την από­φα­σή τους να αγω­νι­στούν για τιμα­ριθ­μι­κές αυξή­σεις στα μερο­κά­μα­τα και τους μισθούς, την κατάρ­γη­ση των φασι­στι­κών νόμων, αντι­προ­σω­πευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση και δημο­κρα­τι­κές ελευθερίες.

1940 Ο Μπαγκς Μπά­νι κάνει το ντε­μπού­το του στη μεγά­λη οθό­νη με την ται­νία κινου­μέ­νων σχε­δί­ων “Ένας άγριος λαγός”.

1948 Γεν­νή­θη­κε ο Παύ­λος Σιδη­ρό­που­λος, Έλλη­νας ρόκερ. (Θαν. 6/12/1990)

sidiropoulos

1950 Οι τελευ­ταί­οι Μακρο­νη­σιώ­τες εξό­ρι­στοι μετα­φέ­ρο­νται στον Άη Στράτη.

1951 Πεθαί­νει ο Ι. Σοφια­νό­που­λος, ιδρυ­τής και επι­κε­φα­λής του Αγρο­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας.

1953 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη της Κορέ­ας, που έδω­σε τέλος στον τρί­χρο­νο πόλε­μο, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου σκο­τώ­θη­καν σχε­δόν 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια Βορειο­κο­ρε­ά­τες άμα­χοι, κυρί­ως λόγω των μαζι­κών και αδιά­κρι­των βομ­βαρ­δι­σμών αστι­κών κέντρων από την αερο­πο­ρία των ΗΠΑ. Τα σύνο­ρα των δύο χωρών ορί­στη­καν στην 38ο Παράλ­λη­λο, ενώ ενδιά­με­σα σχη­μα­τί­στη­κε απο­στρα­τι­κο­ποι­η­μέ­νη ζώνη.

1954 Η Βρε­τα­νία και η Αίγυ­πτος μονο­γρά­φουν τη συμ­φω­νία για τη λήξη της βρε­τα­νι­κής κατο­χής στη Διώ­ρυ­γα του Σουέζ.

1955 Τερ­μα­τί­ζε­ται η κατά­λη­ψη της Αυστρί­ας από τις συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις. Η Αυστρία ανα­κτά επί­ση­μα την εθνι­κή κυριαρ­χία της, μετά από συνο­λι­κά 17 χρό­νια κατο­χής από ξένα στρα­τεύ­μα­τα, αφού των συμ­μα­χι­κών είχαν προη­γη­θεί τα στρα­τεύ­μα­τα του Γ΄ Ράιχ.

1955 Η πτή­ση 402 της El Al καταρ­ρί­πτε­ται από δύο μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη μετά την παρα­βί­α­ση του βουλ­γα­ρι­κού ενα­έ­ριου χώρου. Όλοι οι επι­βαί­νο­ντες (58) σκοτώνονται.

1965 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται πολι­τι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία με από­φα­ση της ΓΣΕΕ στην Αθή­να, τον Πει­ραιά και την Ελευ­σί­να. Κύρια συν­θή­μα­τα της απερ­γί­ας: «1–1‑4», «δημο­κρα­τία», «συνταγ­μα­τι­κή τάξη», «κάτω οι αυλό­δου­λοι», κ.α.

1967 Στο κέντρο της Αθή­νας, στις ώρες της μεγα­λύ­τε­ρης κυκλο­φο­ρί­ας, δύο μεγά­φω­να συν­δε­δε­μέ­να με μαγνη­τό­φω­να μετα­δί­δουν επί 15 λεπτά εκπο­μπή του Πατριω­τι­κού Μετώπου.

1970 Πέθα­νε ο επί 40 χρό­νια δικτά­το­ρας της Πορ­το­γα­λί­ας, Αντό­νιο ντε Ολι­βέι­ρα Σαλαζάρ

1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανα­κοί­νω­σή του τονί­ζει πως «η πολι­τι­κή μετα­βο­λή του τόπου είναι νίκη των λαϊ­κών δυνά­με­ων» και ότι «η ελλη­νι­κή νεο­λαία που πρω­το­στά­τη­σε στην επτά­χρο­νη πάλη ενά­ντια στην χου­ντι­κή τυραν­νία δε θ’ ανε­χθεί νέες μεταμφιέσεις».

1984 Πεθαί­νει ο Άγγλος ηθο­ποιό­ςΤζέιμς Μέισον.

1985 Ορκί­ζε­ται η νέα Κυβέρ­νη­ση, που σχη­μα­τί­ζει ο Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, ενό­ψει της δεύ­τε­ρης τετρα­ε­τί­ας του ΠΑΣΟΚ.

1989 Πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο της Στοκ­χόλ­μης κατα­δι­κά­ζει τον 42χρονο Κρί­στερ Πέτερ­σον σε ισό­βια δεσμά για τη δολο­φο­νία του Σου­η­δού πρω­θυ­πουρ­γού, Ούλοφ Πάλμε.

 

1996 Σε έναν από τους πιο πολυ­σύ­χνα­στους και καλύ­τε­ρα φυλασ­σό­με­νους χώρους στο Ολυ­μπια­κό Πάρ­κο της Ατλά­ντα, κατά τη διάρ­κεια των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, εκρή­γνυ­ται στη 1 τα μεσά­νυ­χτα βόμ­βα που είχε τοπο­θε­τη­θεί σε κάδο απορ­ριμ­μά­των, λίγα μόλις μέτρα μακριά από θεα­τές συναυ­λί­ας, ανά­με­σα στους οποί­ους βρί­σκε­ται και ο πρό­ε­δρος, Μπιλ Κλί­ντον. Απο­λο­γι­σμός: μια νεκρή γυναί­κα, 111 τραυ­μα­τί­ες, ενώ θύμα της βομ­βι­στι­κής επί­θε­σης θεω­ρεί­ται και ο οπε­ρα­τέρ του τουρ­κι­κού τηλε­ο­πτι­κού σταθ­μού TRT που υπέ­στη έμφραγμα.

1996  Ο Λεω­νί­δας Κόκ­κας κερ­δί­ζει το αργυ­ρό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στην κατη­γο­ρία των 91 κιλών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα σηκώ­νο­ντας 175 κιλά στο αρα­σέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο.

***

«Φρού­τσου, φρού­τσου το φου­στά­νι, πάρ­τε μας, Αμε­ρι­κά­νοι…» (Παρω­δία, Κώστα Βάρναλη)

***

2003 Πέθα­νε ο Άγγλος ηθο­ποιός Μπομπ Χόουπ.

2012 Τελε­τή έναρ­ξης των Αγώ­νων της Ολυ­μπιά­δας XXX στο Λονδίνο

2018 Η μεγα­λύ­τε­ρη σελη­νια­κή έκλει­ψη του 21ου αιώ­να εμφα­νί­ζε­ται με μέγε­θος 1.613

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο