Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 23 Αυγούστου;

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. Μετά από εισβο­λή στην Αίγυ­πτο, ο Οκτα­βια­νός ‑κυρί­αρ­χος πλέ­ον εκτε­λεί τον Μάρ­κο Αντώ­νιο Αντύλ­λο, μεγα­λύ­τε­ρο γιο του Μάρ­κου Αντώ­νιου και τον Πτο­λε­μαίο ΙΕ΄ Και­σα­ρί­ω­να, τελευ­ταίο βασι­λιά της δυνα­στεί­ας των Πτο­λε­μαί­ων στην Αίγυ­πτο και μονα­δι­κό παι­δί του Ιού­λιου Καί­σα­ρα και της Κλεοπάτρας.

79 μ.Χ. Εκρή­γνυ­ται ο Βεζού­βιος, θάβο­ντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπη­ία και Ηράκλεια.

1215  Ο πάπας Ιννο­κέ­ντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1305  Ο Σκω­τσέ­ζος Γουί­λιαμ Γουά­λας ευγε­νής και πατριώ­της, πρω­τα­γω­νι­στής του πολέ­μου κατά των Άγγλων κατά τη διάρ­κεια της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Σκω­τί­ας εκτε­λεί­ται στο Λον­δί­νο για εσχά­τη προ­δο­σία (Braveheart).

1456 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η πρώ­τη εκτύ­πω­ση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

daimon

1572 70.000 Γάλ­λοι προ­τε­στά­ντες σφά­ζο­νται και μένει γνω­στή ως Νύχτα του Αγί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Την εντο­λή έδω­σε ο βασι­λιάς Κάρο­λος Θ’, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν υπό την ισχυ­ρή επιρ­ροή της μητέ­ρας του, Αικα­τε­ρί­νης των Μεδίκων.

nuxta vartholomaiou

1806 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Charles Augustin de Coulomb (Σαρλ Ογκι­στέν Ντε Κουλόμπ).Αρχικά στρα­τιω­τι­κός μηχα­νι­κός (κατα­σκευή των οχυ­ρών της Μαρ­τι­νί­κας κά) . ο Κου­λόμπ έγι­νε αντε­πι­στέλ­λον μέλος της Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών του Παρι­σιού από το 1774.
Βρα­βεύ­τη­κε για εργα­σία σχε­τι­κά με τις μαγνη­τι­κές πυξί­δες και τη μελέ­τη της τρι­βή στη λει­τουρ­γία των μηχα­νών (μετα­βο­λής τρι­βή | πίε­ση) εργα­σία που έμει­νε αξε­πέ­ρα­στη για 150 χρόνια.
Ασχο­λή­θη­κε με ευρεία γκά­μα μελε­τών (ηλε­κτρι­σμού, μαγνη­τι­σμού, στρέ­ψης, αντο­χής υλι­κών, δυνά­μεις | φορ­τία σε δοκά­ρια, θέμα­τα εργο­νο­μί­ας) έθε­σε τα θεμέ­λια της μελέ­της βέλ­τι­στης παρα­γω­γής έργου από ανθρώ­πους και ζώα ενώ συνέ­γρα­ψε 100άδες μελέ­τες για κατα­σκευ­ές δημο­σί­ων έργων.
Η πιο σημα­ντι­κές, αφο­ρού­σαν τους τομείς της ηλε­κτρο­στα­τι­κής | μαγνη­τι­σμού ‑επι­νό­η­σε το στρο­φι­κό εκκρε­μές και το νόμο του αντί­στρο­φου τετρα­γώ­νου για την ηλε­κτρο­στα­τι­κή δύνα­μη ανά­με­σα σε δύο φορ­τία, ανά­γο­ντας σε θετι­κή επι­στή­μη την παρα­δο­σια­κή φυσι­κή φιλοσοφία.
Προς τιμή του η μονά­δα μέτρη­σης του ηλε­κτρι­κού φορ­τί­ου, στο μετρι­κό ή SI διε­θνές σύστη­μα μονά­δων, φέρει το όνο­μά του.

1821 Μετά από δεκα­ε­τή αγώ­να κατά των Ισπα­νών αποι­κιο­κρα­τών, το Μεξι­κό κηρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος με τη συν­θή­κη της Κόρντοβα.

1825 Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση 1821: Η φρου­ρά του Μεσο­λογ­γί­ου ανα­τι­νά­ζει τα χαρα­κώ­μα­τα του Κιου­τα­χή. Οι Έλλη­νες αγω­νι­στές νικούν τους Τούρ­κους σε μάχη στα Σκούρ­τα Βοιωτίας.

1831 Ο Δαρ­βί­νος σαλ­πά­ρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πεντα­ε­τές ταξί­δι σε όλο τον κόσμο. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα συλ­λέ­ξει και οι παρα­τη­ρή­σεις του θα τον οδη­γή­σουν στη θεω­ρία ότι τα είδη εξε­λίσ­σο­νται προ­σαρ­μο­ζό­με­να στο περι­βάλ­λον τους.

1832 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Νικο­λά Καρ­νό (δεύ­τε­ρος νόμος της θερ­μο­δυ­να­μι­κής — Κύκλος Καρνό).

1833 “Καταρ­γεί­ται” η δου­λεία στις αποι­κί­ες της Βρετανίας.

1839  Η Βρε­τα­νία κατα­λαμ­βά­νει το Χονγκ Κονγκ.

1853 Ετοι­μά­ζο­νται για πρώ­τη φορά τηγα­νι­τές πατά­τες με τη μορ­φή που είναι γνω­στές σήμε­ρα. ‘Ένας Αμε­ρι­κα­νός μάγει­ρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρα­τό­γκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρ­κης, αγα­να­κτι­σμέ­νος από τα παρά­πο­να ενός πελά­τη, απο­φα­σί­ζει να του σερ­βί­ρει πατά­τες τόσο λεπτο­κομ­μέ­νες που να δυσκο­λευ­τεί να τις πιά­σει με το πιρού­νι του. Αυτές οι λεπτο­κομ­μέ­νες τηγα­νι­τές πατά­τες θα απο­δει­χθούν τερά­στια επιτυχία.

1857 Ξεσπά μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία, γνω­στή ως ο “πανι­κός του 1857”.

1864 Γεν­νιέ­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, επτά φορές πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας, από τους βασι­κούς στυ­λο­βά­τες του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος της Ελλάδας.

1877 Γεν­νή­θη­κε στις ΗΠΑ ο Τζό­σουα Λάιο­νελ Κόου­εν, ο οποί­ος εφηύ­ρε τα παι­δι­κά τρενάκια

1889 Λαμ­βά­νε­ται το πρώ­το ασύρ­μα­το μήνυ­μα από πλοίο σε ακτή.

1889 Γεν­νή­θη­κε ο Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας και ποι­η­τής Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, από τις επι­φα­νέ­στε­ρες λογο­τε­χνι­κές μορ­φές του 20ου αιώνα

1891 Ο Τόμας Εντι­σον κατο­χυ­ρώ­νει την κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμερα.

1902 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος ιστο­ρι­κός Φερ­νάν Μπροντέλ.

1910 Η Κορέα προ­σαρ­τά­ται στην Ιαπωνία.

1910 Σε πανη­γυ­ρι­κή συγκέ­ντρω­ση ανα­κοι­νώ­νε­ται η ίδρυ­ση του κόμ­μα­τος Βενι­ζέ­λου, με το όνο­μα «Κόμ­μα των Φιλελευθέρων».

1911 Γεν­νιέ­ται ο Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, προ­σω­πι­κό­τη­τα του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 Γεν­νιέ­ται ο Gene Kelly (Τζιν Κέλι), Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός και χορευτής

1914  Η Ιαπω­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο κατά της Γερ­μα­νί­ας (Α’ Παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός Πόλεμος).

1912 Στα­φι­δι­κή κρί­ση ξεσπά­ει στην Πελο­πόν­νη­σο, κατα­φέρ­νο­ντας ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ελλη­νι­κή οικονομία.

1921 Η μάχη του Σαγ­γά­ριου Ποτα­μού μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας αρχί­ζει. Μετά από τρεις βδο­μά­δες εχθρο­πρα­ξιών, οι Τούρ­κοι νικούν.

1923 Τον Αύγου­στο του 1923 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι μεγα­λύ­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων στα πρώ­τα χρό­νια του οργα­νω­μέ­νου συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Τα πρώ­τα σωμα­τεία που συμ­με­τεί­χαν είναι οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί, οι ναυ­τερ­γά­τες, οι φορ­το­εκ­φορ­τω­τές. Στις 19 Αυγού­στου 1923 όλα τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία κηρύσ­σουν απερ­γία, συλ­λαμ­βά­νο­νται μέλη διοι­κή­σε­ως της Ναυ­τερ­γα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Μετά από αυτή την κατά­στα­ση η Διοί­κη­ση του ΕΚΠ απο­φα­σί­ζει πανερ­γα­τι­κή απερ­γία. Η τελι­κή όμως από­φα­ση θα εξαρ­τη­θεί από τη ΓΣΕΕ.
Στις 20 Αυγού­στου η ΓΣΕΕ δηλώ­νει ότι θα επε­κτεί­νει τις απερ­γί­ες σ’ ολό­κλη­ρη τη χώρα. Την ίδια στιγ­μή περί­πο­λοι του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού γυρί­ζουν στους δρό­μους και συλ­λαμ­βά­νουν περί­που 200 απερ­γούς ναυ­το­θερ­μα­στές για να τους βάλουν να δου­λέ­ψουν υποχρεωτικά.
Στον Πει­ραιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται σύσκε­ψη του ΕΚΠ της Ναυ­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας και των Ομο­σπον­διών Σιδη­ρο­δρο­μι­κών, Ηλε­τρο­κι­νή­σε­ως, Επι­σι­τι­σμού και της ΓΣΕΕ. Τα κύρια αιτή­μα­τα της απερ­γί­ας ήταν στα­θε­ρο­ποί­η­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων με βάση τον τιμά­ριθ­μο. Μέτρα κατά της ακρί­βειας και της αισχρο­κέρ­δειας. Από­λυ­ση κρα­τού­με­νων απερ­γών. Κατάρ­γη­ση της λογο­κρι­σί­ας επί των εργα­τι­κών ζητη­μά­των. Απα­γό­ρευ­ση της εξα­γω­γής ανε­πε­ξέρ­γα­στων καπνών και άλλα. Απ’ όλη την Ελλά­δα φτά­νουν τηλε­γρα­φή­μα­τα για συμ­με­το­χή στην απερ­γία της ΓΣΕΕ.
Οι απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κορυ­φώ­νο­νται στις 23 Αυγού­στου 1923. Στην πλα­τεία Πασα­λι­μα­νιού στον Πει­ραιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται Πανερ­γα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ρό αυτή την επο­χή. Το σημείο που γίνε­ται η συγκέ­ντρω­ση είναι μακριά από κυβερ­νη­τι­κά κτί­ρια, μακριά από την Αθή­να. Η κυβέρ­νη­ση, που ουσια­στι­κά διευ­θύ­νε­ται από το Νικό­λαο Πλα­στή­ρα, δίνει δια­τα­γή να χτυ­πη­θεί η συγκέ­ντρω­ση και να δια­λυ­θεί διά της βίας. Στρα­τός και αστυ­νο­μία επι­τί­θε­νται με σφο­δρό­τη­τα στους συγκε­ντρω­μέ­νους απερ­γούς στο Πασα­λι­μά­νι. Απο­λο­γι­σμός: 11 νεκροί εργά­τες, 100 τραυ­μα­τί­ες και συλ­λαμ­βά­νο­νται περί­που 500. Μετά τα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα του Πασα­λι­μα­νιού η απερ­γία λύνε­ται, όμως παρα­μέ­νει σαν η μεγα­λύ­τε­ρη απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση της επο­χής. Παρα­μέ­νει σαν σταθ­μός των μεγά­λων αγώ­νων του νεα­ρού τότε Ελλη­νι­κού Οργα­νω­μέ­νου Συν­δι­κα­λι­στι­κού Κινή­μα­τος (902.gr).

1923 Αρχί­ζει η εκκέ­νω­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης από τα συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, μετά την επι­κύ­ρω­ση της Συν­θή­κης της Λωζά­νης από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Άγκυ­ρας. Μαζί η εκκέ­νω­ση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1929 Γεν­νιέ­ται ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ, ηγέ­της της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO), καθώς και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

arafat 1

1930 απο­φα­σί­ζε­ται η απα­γό­ρευ­ση της φοί­τη­σης Ελλή­νων μαθη­τών, στα λει­τουρ­γού­ντα ξένα δημο­τι­κά σχολεία.

1933 Στην Ινδία απο­φυ­λα­κί­ζε­ται μετά από 8 ημέ­ρες απερ­γί­ας πεί­νας ο Μαχά­τμα Γκά­ντι, ο οποί­ος είχε ξεκι­νή­σει την απερ­γία, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για τη νέα σύλ­λη­ψή του από τις βρε­τα­νι­κές αρχές.

molotof

1939 Υπο­γρά­φε­ται το σοβιε­το­γερ­μα­νι­κό Σύμ­φω­νο μη-επί­θε­σης, το γνω­στό Σύμ­φω­νο «Μολό­τοφ — Ρίμπε­ντροπ». Η υπο­γρα­φή του συμ­φώ­νου επήλ­θε μετά τη Συμ­φω­νία του Μονά­χου το 1938 (μετα­ξύ Γερ­μα­νί­ας, Ιτα­λί­ας, Βρε­τα­νί­ας και Γαλ­λί­ας) που ουσια­στι­κά «έσπρω­χνε» τον Χίτλερ προς Ανα­το­λάς και αφού όλες οι αλλε­πάλ­λη­λες προ­σπά­θειες προ­σέγ­γι­σης της ΕΣΣΔ με τις «δημο­κρα­τί­ες» της Ευρώ­πης για τη συγκρό­τη­ση μετώ­που κατά της επι­θε­τι­κό­τη­τας του φασι­σμού είχαν απο­τύ­χει. Έτσι, το Σύμ­φω­νο «Μολό­τοφ — Ρίμπε­ντροπ» ήταν το μονα­δι­κό μέσο άμυ­νας που είχε απο­μεί­νει στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών. Εξα­σφά­λι­σε στη χώρα 21 πολύ­τι­μους μήνες ειρή­νης, που κατό­πιν απο­δεί­χτη­καν ανε­κτί­μη­τοι στην πολε­μι­κή της προ­ε­τοι­μα­σία ενό­ψει της ανα­πό­φευ­κτης γερ­μα­νι­κής επί­θε­σης. Έκτο­τε, το Σύμ­φω­νο αυτό αξιο­ποιεί­ται προ­πα­γαν­δι­στι­κά ενα­ντί­ον της ΕΣΣΔ και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος. Πρό­σφα­τα μάλι­στα, στη λογι­κή της εξί­σω­σης κομ­μου­νι­σμού και φασι­σμού το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο καθιέ­ρω­σε την 23η Αυγού­στου «ως Ευρω­παϊ­κή Ημέ­ρα Μνή­μης για τα θύμα­τα όλων των ολο­κλη­ρω­τι­κών και αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των»! (902.gr)

1940 ο Βρε­τα­νός παθο­λό­γος Χάουαρντ Φλό­ρεϊ και ο Γερ­μα­νός βιο­χη­μι­κός Ερνστ Τσέιν αναγ­γέλ­λουν στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση “The Lancet” ότι ανέ­πτυ­ξαν πενι­κι­λί­νη σε μορ­φή αντι­βιο­τι­κού για κλι­νι­κή χρήση.

Εποποιία του Στάλινγκραντ Сталинградская битва

1942 Ξεκι­νά η επο­ποι­ία του Στά­λιν­γκραντ, που κατα­λή­γει στις 2 Φλε­βά­ρη 1943 με νίκη του Κόκ­κι­νου Στρατού

 

1943 Τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα απε­λευ­θε­ρώ­νουν το Χάρ­κο­βο, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Ουκρανίας.

1943 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η μάχη του Κουρσκ, η μεγα­λύ­τε­ρη αρμα­το­μα­χία στην ιστο­ρία του 2ου Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

1944 Οι λαϊ­κές μάζες με την καθο­δή­γη­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ρου­μα­νί­ας ανα­τρέ­πουν το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς του Αντο­νέ­σκου. Η 23 Αυγού­στου ανα­κη­ρύ­χτη­κε εθνι­κή γιορ­τή της Ρουμανίας.

1944 Πτώ­ση αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού αερο­σκά­φους σε σχο­λείο στο Φρέ­κελ­τον της Αγγλί­ας, με 76 νεκρούς.

1945 Πεθαί­νει ο λογο­τέ­χνης και ιστο­ρι­κός Γιάν­νης Βλαχογιάννης.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας Πάου­λο Κοέλιο

1948 Δυνά­μεις του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού μπαί­νουν στα Τρίκαλα.

1952 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώ­τος διευ­θυ­ντής της ήταν ο Βασί­λης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαί­νει ο Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Κέν­ζι Μιζογκούτσι.

1960  Το θερ­μό­με­τρο στο Βοστόκ της Ανταρ­κτι­κής δεί­χνει την αρνη­τι­κή θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ των ‑88 βαθ­μών Κελσίου.

1962  Δίνο­νται στην κυκλο­φο­ρία οι νέοι εθνι­κοί δρό­μοι Αθη­νών-Λαμί­ας και Κορίνθου.

1966  Λαμ­βά­νε­ται από τον τεχνη­τό δορυ­φό­ρο της Σελή­νης Lunar Orbiter 1 η πρώ­τη φωτο­γρα­φία της Σελήνης.

1967  Το σκά­κι ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως πνευ­μα­τι­κό άθλη­μα με τον Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 127 περί Ανα­διορ­γα­νώ­σε­ως Εξω­σχο­λι­κού Αθλη­τι­σμού. Το πρώ­το σκα­κι­στι­κό σωμα­τείο έχει ιδρυ­θεί στην Κέρ­κυ­ρα το 1923, ενώ η Ομο­σπον­δία ιδρύ­θη­κε λίγο μετά τον πόλε­μο το 1947. Πρώ­τος επί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής ήταν ο Μάρ­κος Μικρου­λέ­ας. Στο πρώ­το εκεί­νο πρω­τά­θλη­μα μόνον δύο αγώ­νες παί­χτη­καν με σκα­κι­στι­κά ρολό­για, που ανή­καν στον Σταύ­ρο Φρυ­γα­νά, ο οποί­ος ζού­σε κυρί­ως εκτός Ελλά­δας και ανε­πί­ση­μα κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας το 1930.

1975 Τελειώ­νει η δίκη των πρω­ται­τί­ων του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη 1967. Το Δικα­στή­ριο επι­βάλ­λει την ποι­νή του θανά­του στους τρεις αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Γ. Παπα­δό­που­λο, Γ. Μακα­ρέ­ζο και Στ. Πατ­τα­κό. Στις 25 Αυγού­στου ο Κ. Καρα­μαν­λής συγκα­λεί εκτά­κτως το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να μετα­τρο­πή της θανα­τι­κής κατα­δί­κης των τριών σε ισό­βια δεσμά.

diki

1968 Η Γαλ­λία κάνει για πρώ­τη φορά δοκι­μή βόμ­βας υδρο­γό­νου και γίνε­ται η πέμ­πτη πυρη­νι­κή δύνα­μη στον κόσμο.

1978 Ένο­πλοι αντάρ­τες «Σαντι­νί­στας» κατα­λαμ­βά­νουν εξ εφό­δου το μέγα­ρο του Κοι­νο­βου­λί­ου στη Μανά­γκουα της Νικα­ρά­γουας, συλ­λαμ­βά­νο­ντας εκα­το­ντά­δες ομή­ρους. Απαι­τούν την απε­λευ­θέ­ρω­ση των 150 πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, εγγυ­ή­σεις ότι θα τους επι­τρα­πεί να κατα­φύ­γουν σώοι στον Πανα­μά και λύτρα δέκα εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.
Ο δικτά­το­ρας Ανα­στά­σιο Σομό­ζα απο­δέ­χε­ται όλα τα αιτή­μα­τά τους.

1981 Τερά­στιο οικο­λο­γι­κό σκάν­δα­λο ξεσπά στην Ολλαν­δία όταν απο­κα­λύ­πτε­ται ότι η εται­ρεία επε­ξερ­γα­σί­ας απο­βλή­των «Γιού­νι­σερ Χόλ­ντιονγκ» μόλυ­νε με 72.000 τόνους τοξι­κά από­βλη­τα το περιβάλλον.

1983 Ψηφί­ζε­ται από τη Βου­λή ο νόμος για την ανα­γνώ­ρι­ση της Εθνι­κής Αντίστασης.

1985 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει την άρση της εμπό­λε­μης κατά­στα­σης με την Αλβα­νία, η οποία διήρ­κε­σε 40 χρόνια.

1991 Ο Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ παραι­τεί­ται από τη θέση του γ.γ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992 Ο τυφώ­νας Άντριου σαρώ­νει τη νότια Φλό­ρι­ντα αφή­νο­ντας 41 νεκρούς στο πέρα­σμά του.

1994 Μονο­γρα­φεί­ται η Συμ­φω­νία του Όσλο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

1994 Στην ανα­το­λι­κή Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώ­να Φρεντ.

1997 Στη Σου­η­δία ξεσπά­ει τερά­στιο σκάν­δα­λο μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι στο διά­στη­μα 1935–1976, πάνω από 60.000 γυναί­κες υπε­βλή­θη­σαν σε υπο­χρε­ω­τι­κή στείρωση.

1999 Η Βού­λα Τσια­μή­τα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο με 14.88 και η Όλγα Βασ­δέ­κη το χάλ­κι­νο με 14.61 στο τρι­πλούν στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα της Σεβίλλης.

2000 Συντρι­βή αερο­σκά­φους Airbus 320, με νεκρούς και τους 143 επι­βαί­νο­ντες στο Μπαχρέιν.

2004 Aπαλ­λάσ­σε­ται από γερ­μα­νι­κό δικα­στή­ριο ο Γιο­χά­νες Bάιν­ριχ, ο θεω­ρού­με­νος ως δεξί χέρι του τρο­μο­κρά­τη Kάρ­λος. Eνα­ντί­ον του Bάιν­ριχ εκκρε­μού­σαν κατη­γο­ρί­ες για βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις και ανθρω­πο­κτο­νία στη Γαλ­λία πριν από είκο­σι χρόνια.

2016 Πεθαί­νει ο Ανδρέ­ας Μπάρκουλης.

2020 Φεύ­γει από τη ζωή ο Γιάν­νης Πουλόπουλος.

poulopoulos tragoudia

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο