Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 28 Αυγούστου;

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

632 Πεθαί­νει η Φάτι­μα (κόρη του Μωά­μεθ), τέταρ­τη και τελευ­ταία κόρη του προ­φή­τη από την πρώ­τη του σύζυ­γο Χαντί­τζα αλ-Κού­μπρα. Γεν­νή­θη­κε στη Μέκ­κα το 604 και πέθα­νε στη Μεδί­να (από αρρώ­στια και θλί­ψη ‑λένε, μετά τον θάνα­το του πατέ­ρα της). Το προ­σω­νύ­μιο με το οποίο έμει­νε γνω­στή στην ιστο­ρία, κυρί­ως των Σιι­τών είναι Αλ Ζάχρα (η κυρία του φωτός) και για τους Μου­σουλ­μά­νους, είναι παρά­δειγ­μα προς μίμη­ση και ένα από τα δημο­φι­λέ­στε­ρα γυναι­κεία ονό­μα­τα. Οι σύγ­χρο­νοι από­γο­νοι του Μωά­μεθ κατά­γο­νται απο­κλει­στι­κά από τη Φάτι­μα και τον σύζυ­γό της Άλι.

1189 Γ΄ Σταυ­ρο­φο­ρία: οι Σταυ­ρο­φό­ροι αρχί­ζουν την Πολιορ­κία της Άκρας (1189–1191) με επι­κε­φα­λής τον Γκυ των Λουζινιάν.

1565 Ιδρύ­ε­ται η Σεντ Ογκου­στίν στη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ. Ο παλαιό­τε­ρος ευρω­παϊ­κός οικι­σμός στις ΗΠΑ.

1640 Οι Σκω­τσέ­ζοι νικούν τον αγγλι­κό στρα­τό του βασι­λιά Καρό­λου Α΄ στη μάχη του Νιούμπερν.

1749 Γεν­νή­θη­κε ο Γιό­χαν Βόλφ­γκανγκ Φον Γκέ­τε, ο μεγά­λος Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος και συγ­γρα­φέ­ας. Μετα­ξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

gkaite

1823 Πέθα­νε ο οπλαρ­χη­γός Ζυγού­ρης Τζαβέλλας

1826 Στην τρι­ή­με­ρη Μάχη του Πολυα­ρά­βου οι Μανιά­τες νικούν κατά κρά­τος τις δυνά­μεις του Ιμπρα­ήμ. Η μάχη θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 30 Αυγού­στου. Οι απώ­λειες των Αρά­βων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περί­που τραυ­μα­τί­ες, οι δε των Ελλή­νων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1828 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας Λέον Τολ­στόι (με το παλιό ημερολόγιο)

tolstoi

1833 Καταρ­γεί­ται η δου­λεία σε ολό­κλη­ρη την επι­κρά­τεια της Βρε­τα­νι­κής Αυτοκρατορίας.

1845 Το επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Scientific American εκδί­δει το πρώ­το του τεύχος.

1859 Γεω­μα­γνη­τι­κή καται­γί­δα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό ώστε να φαί­νε­ται καθα­ρά από περιο­χές των Η.Π.Α., της Ευρώ­πης ακό­μα και της Ιαπωνίας.

1879 Οι Βρε­τα­νοί συλ­λαμ­βά­νουν τον τελευ­ταίο βασι­λιά των Ζου­λού, Κετσουάγιο.

1884 Λαμ­βά­νε­ται η πρώ­τη γνω­στή φωτο­γρα­φία τυφώνα.

1904 Ο Παύ­λος Μελάς ξεκι­νά την ένο­πλη δρά­ση του στη Δυτι­κή Μακεδονία.

1910 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το Συνέ­δριο της Β’ Διε­θνούς στην Κοπεγ­χά­γη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέ­δριο αυτό δια­φά­νη­καν και πάλι οι οπορ­του­νι­στι­κές πιέ­σεις και ταλα­ντεύ­σεις, όσον αφο­ρά το θέμα του πολέ­μου. Η τρο­πο­λο­γία που πρό­τει­ναν οι Χάρ­ντι (Βρε­τα­νία) και Βαγιάν (Γαλ­λία) σχε­τι­κά με τη κήρυ­ξη γενι­κής απερ­γί­ας –και ιδιαί­τε­ρα στους κλά­δους της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας- ως το απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρο μέσο για την απο­τρο­πή πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων απορ­ρί­φθη­κε με 119 ψήφους ένα­ντι 58. Το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα που πρό­βαλ­λε η Γερ­μα­νι­κή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ενα­ντί­ον της εν λόγω τρο­πο­λο­γί­ας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνε­πά­γο­νταν διώ­ξεις ενα­ντί­ον των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών. Έτσι, η από­φα­ση του συνε­δρί­ου της Κοπεγ­χά­γης περιε­λάμ­βα­νε: την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή «πάλη» κατά των εξο­πλι­σμών και την κατα­ψή­φι­ση των σχε­τι­κών πιστώ­σε­ων, την επι­μο­νή στη συγκρό­τη­ση υπο­χρε­ω­τι­κών διαι­τη­τι­κών δικα­στη­ρί­ων για τη διευ­θέ­τη­ση των δια­φο­ρών που προ­έ­κυ­πταν μετα­ξύ κρα­τών, τον γενι­κό αφο­πλι­σμό, την κατάρ­γη­ση της μυστι­κής διπλω­μα­τί­ας και το δικαί­ω­μα της αυτο­διά­θε­σης των λαών (902.gr)

1911 Πέθα­νε στην Κέρ­κυ­ρα ο ποι­η­τής Γερά­σι­μος Μαρ­κο­ράς, μαθη­τής του Διο­νύ­σιου Σολωμού.
Επι­δέ­ξιος χει­ρι­στής της δημο­τι­κής, μαζί με Ψυχά­ρη, Παλα­μά, Καρ­κα­βί­τσα Πολυ­λά κά. συνέ­βα­λε στην επι­βο­λή της δημο­τι­κής και στην ανα­γέν­νη­ση των νεο­ελ­λη­νι­κών γραμμάτων.

1917 Συλ­λαμ­βά­νο­νται δέκα σου­φρα­ζέ­τες επει­δή είχαν πολιορ­κή­σει το Λευ­κό Οίκο.

1937 Η Toyota (Motor Corporation) γίνε­ται ανε­ξάρ­τη­τη εται­ρεία. O πολυ­ε­θνι­κός κατα­σκευα­στής αυτο­κι­νή­των που ιδρύ­θη­κε από τον Kiichiro Toyoda ‑spinoff της Toyota Industries (1934 κινη­τή­ρας [Α], 1936 το πρώ­το επι­βα­τι­κό της αυτο­κί­νη­το, το Toyota AA, φωτο αρι­στε­ρά) είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους σήμε­ρα κατα­σκευα­στές αυτο­κι­νή­των στον κόσμο, με εκα­τομ­μύ­ρια οχή­μα­τα ετησίως.
Μετά τον 2ο Παγκό­σμιο η Toyota εκσυγ­χρό­νι­σε την εγγυ­η­μέ­νη αμε­ρι­κά­νι­κη γραμ­μή παρα­γω­γής («The Toyota Way» και με φιλο­σο­φία δια­χεί­ρι­σης το Toyota Production System) που μετέ­τρε­ψε τη μικρή εται­ρεία σε ηγέ­τη του κλά­δου. Τη 10ετία του 1960, εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε την ταχέ­ως ανα­πτυσ­σό­με­νη ιαπω­νι­κή οικο­νο­μία για να που­λή­σει αυτο­κί­νη­τα σε μια ανα­πτυσ­σό­με­νη μεσαία τάξη, ανα­πτύσ­σο­ντας το Toyota Corolla, το οποίο θα γίνει το best-seller αυτο­κί­νη­το όλων των επο­χών. Χρη­μα­το­δό­τη­σε έξυ­πνα τη διε­θνή επέ­κτα­ση έτσι ώστε σήμε­ρα να είναι η 9η μεγα­λύ­τε­ρη εται­ρεία στον κόσμο (με βάση τα κέρ­δη) εκτο­ξεύ­ο­ντας την παρα­γω­γή της (10 εκα­τομ­μύ­ρια οχή­μα­τα ετη­σί­ως, το 2012, φτά­νο­ντας το 2020 τα 200 εκα­τομ­μύ­ρια) Ηγέ­της στην ανά­πτυ­ξη και τις πωλή­σεις υβρι­δι­κών ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των (40 μοντέ­λα σήμε­ρα) με χαμη­λό­τε­ρη κατα­νά­λω­ση καυ­σί­μου, ξεκι­νώ­ντας με το Prius το 1997. Η Toyota Motor Corporation παρά­γει επί­σης τα Daihatsu, Hino, Lexus, Ranz, κατέ­χει 20% μερί­διο στην Subaru Corporation, 5,1% στη Mazda, 4,9% στη Suzuki, 4,6% στην Isuzu, 3,8% στην Yamaha 2,8% στην Panasonic, καθώς και μεγά­λα μερί­δια σε Κ|Ξ στην Κίνα (GAC Toyota και FAW Toyota), Τσε­χία (TPCA), Ινδία (Toyota Kirloskar) ΗΠΑ (MTMUS) κά.

1944 Κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται η Μασ­σα­λία και η Τουλόν.

1944  Ο ΕΛΑΣ πραγ­μα­το­ποιεί επι­θέ­σεις σε ολό­κλη­ρο τον Έβρο κατά των γερ­μα­νι­κών φρου­ρών. Συνο­λι­κά στις επι­χει­ρή­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Έβρου οι Γερ­μα­νοί είχαν 400 νεκρούς και πολ­λούς ακό­μα τραυ­μα­τί­ες (902.gr)

1944 Σε μπλό­κο των Γερ­μα­νών και ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών στην Καλ­λι­θέα εκτε­λού­νται 40 πολίτες.

kallithea

1946  Πέθα­νε ο πολι­τι­κός Γεώρ­γιος Καφαντάρης

1947 Ξεκι­νά στο Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο Θεσ­σα­λο­νί­κης η δίκη της Στε­νής Αυτο­ά­μυ­νας. Από τους 67 κατη­γο­ρού­με­νους οι 56 κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνατο.

1948 Ξεκι­νά η επι­χεί­ρη­ση «Ταύ­ρος». Οι κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις επι­τί­θε­ται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουρ­γκά­να. Οι υπε­ρα­σπι­στές της Μουρ­γκά­νας, παρά τον εξαι­ρε­τι­κά άνι­σο συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων (ένα προς δέκα υπέρ του αστι­κού στρα­τού), κρά­τη­σαν ηρω­ι­κά μέχρι και τις 16 Σεπτέμ­βρη, όπου με έναν πετυ­χη­μέ­νο και τολ­μη­ρό ελιγ­μό, κατά­φε­ραν να ξεγε­λά­σουν τον αντί­πα­λο και να περά­σουν με ασφά­λεια στα Ζαγό­ρια (902.gr)

1948 Τα Αρχη­γεία Περιο­χών του ΔΣΕ ανα­συ­γκρο­τού­νται σε Μεραρ­χί­ες. Δημιουρ­γεί­ται το Ανώ­τα­το Πολε­μι­κό Συμ­βού­λιο του ΔΣΕ.

1951 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας «Δημο­κρα­τι­κή».

1962 Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση γίνε­ται αισθη­τή σε ολό­κλη­ρη την Ελλά­δα ‑περισ­σό­τε­ρο στην Κοριν­θία, στο Ναύ­πλιο και την Τρί­πο­λη. Απο­λο­γι­σμός ένας νεκρός και πέντε τραυ­μα­τί­ες καθώς και υλι­κές ζημιές στην Κόρινθο.

1963 Κατά τη διάρ­κεια μιας πορεί­ας δια­μαρ­τυ­ρί­ας 200.000 ατό­μων για τις φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις στη Ουά­σινγ­κτον, ο Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ βγά­ζει τον περί­φη­μο λόγο του με τη φρά­ση «Έχω ένα όνει­ρο…» («I have a dream»)

martin

1968 Πεθαί­νει ο αρχι­τέ­κτο­νας Δημή­τρης Πικιώ­νης. Μετα­ξύ των έργων του, η μελέ­τη της δια­μόρ­φω­σης του χώρου στην Ακρό­πο­λη και στου Φιλοπάππου.

pikionis

1968 Ταρα­χές στο Σικά­γο κατά τη διάρ­κεια του Εθνι­κού Συνε­δρί­ου των Δημο­κρα­τι­κών, προ­κα­λούν βίαιη αστυ­νο­μι­κή καταστολή.

1969 Εγκαι­νιά­ζο­νται τα Ναυ­πη­γεία Ελευσίνας.

1970 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία τηλε­ό­ρα­ση του ΟΤΕ μέσα στη Διε­θνή Έκθε­ση Θεσσαλονίκης.

1981 Θεμε­λιώ­νε­ται στον Πει­ραιά το νέο δικα­στι­κό μέγαρο.

1982 Πλοία της Greenpeace εμπο­δί­ζουν την πόντι­ση πυρη­νι­κών απο­βλή­των στην Ισπανία.

1987  Πέθα­νε ο σκη­νο­θέ­της κινη­μα­το­γρά­φου Τζον Χιού­στον. Εκκε­ντρι­κός σκα­πα­νέ­ας επι­κών δια­στά­σε­ων, τιτά­νας του Χόλι­γουντ βασί­λευ­σε ως σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος και ηθο­ποιός σε μια καριέ­ρα που άντε­ξε πάνω από πέντε 10ετίες.
Ο δέκα φορές υπο­ψή­φιος για Όσκαρ (κέρ­δι­σε δύο) με 40 δια­κρί­σεις-βρα­βεύ­σεις & 73 δια­φο­ρε­τι­κές υπο­ψη­φιό­τη­τες θρύ­λος γεν­νή­θη­κε ως John Marcellus Huston στη Νεβά­δα του Μιζού­ρι στις 5 Αυγού­στου 1906.

1987 Με από­φα­ση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου αίρε­ται η εμπό­λε­μη κατά­στα­ση της Ελλά­δας με την Αλβανία.

1989 Ύστε­ρα από κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση, καί­γο­νται οι φάκε­λοι των πολι­τι­κών φρονημάτων.

1991 Πέθα­νε ο Αλέ­κος Σακελ­λά­ριος, έλλη­νας θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, σκη­νο­θέ­της και δημο­σιο­γρά­φος. (Γεν. 7/11/1913) πλη­θω­ρι­κός εργά­της της πένας και της κλα­κέ­τας — σπού­δα­σε στη Νομι­κή Σχολή.
Στα δημο­σιο­γρα­φι­κά θρα­νία κάθι­σε σχε­δόν έφη­βος σκι­τσά­ρο­ντας τα πρώ­τα του λογο­παί­γνια και στη συνέ­χεια υπη­ρέ­τη­σε το χρο­νο­γρά­φη­μα της επο­χής. Στι­χουρ­γός επί­σης και συγ­γρα­φέ­ας εκα­το­ντά­δων τρα­γου­διών και έργων, επι­θε­ώ­ρη­σης και πρόζας.
Στα προ­βλή­μα­τα του κόσμου εκεί­νος «απα­ντού­σε» με το κέφι και το χιού­μορ των έργων του. Σαν σκη­νο­θέ­της εργά­στη­κε πολ­λές 10ετίες πίσω από την κάμε­ρα, χωρίς να κρύ­ψει ότι η αρχι­κή επι­θυ­μία του ήταν να γίνει ηθο­ποιός. Τον κέρ­δι­σε όμως η πένα.
Έχει γρά­ψει 1.500 τρα­γού­δια, 185 έργα και 10 σενά­ρια. Η πρώ­τη του επί­ση­μη θεα­τρι­κή εμφά­νι­ση έγι­νε στο «Κοτο­πού­λη», το 1935 με το λαϊ­κό μιού­ζι­καλ «Ο βασι­λιάς του χαλ­βά». Τα πιο πολ­λά έργα του είναι κωμω­δί­ες και τα περισ­σό­τε­ρα τα έγρα­ψε μαζί με τον Χρή­στο Γιαννακόπουλο.
Μερι­κές από τις μεγα­λύ­τε­ρες θεα­τρι­κές επι­τυ­χί­ες τους, που έγι­ναν και ται­νί­ες, είναι «Οι Γερ­μα­νοί ξανάρ­χο­νται», «Κυρια­κή αργία», «Ενας ήρως με παντού­φλες», «Δεσποι­νίς ετών 39», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Ο φίλος μου ο Λευ­τε­ρά­κης», «Υπάρ­χει και φιλό­τι­μο» κ.ά. Για τον κινη­μα­το­γρά­φο έγρα­ψε επί­σης «Λατέρ­να, φτώ­χεια και φιλό­τι­μο», «Η θεία από το Σικά­γο», «Ο Ηλί­ας του 16ου» κά. (Ριζο­σπά­στης)

1993 76 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους από πτώ­ση αερο­πλά­νου στο Τατζικιστάν.

1993 Ένα φράγ­μα σπά­ει στην Κιν­γκ­χάι της Κίνας με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 223 άνθρωπου.

1993 Στη Βοσ­νία, οι Κρο­ά­τες ανα­κη­ρύσ­σουν επί­ση­μα τη σύστα­ση της δημο­κρα­τί­ας τους.

1994 Γίνε­ται η πρώ­τη παρέ­λα­ση ομο­φυ­λο­φί­λων στην Ιαπωνία.

1995 Ένας όλμος πέφτει στην αγο­ρά του Σαρά­γε­βο και σκο­τώ­νει 38 ανθρώ­πους. Ήταν η αφορ­μή για τους νατοϊ­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς ενα­ντί­ον των Σερ­βο­βοσ­νί­ων, καθώς θεω­ρή­θη­καν υπεύ­θυ­νοι. Αργό­τε­ρα μίλη­σαν για προβοκάτσια.

1995 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συγ­γρα­φέ­ας Michael [Andreas Helmuth] Ende (Μίχα­ελ Έντε, γεν. 12-Νοε-1929). Τα έργα του έχουν μετα­φρα­στεί σε 40 γλώσ­σες και τα αντί­τυ­πα των βιβλί­ων του είναι πάνω από 20 εκα­τομ­μύ­ρια. Σημα­ντι­κά έργα του η “Μόμο”, το “Ιστο­ρία χωρίς τέλος”, το “Μαγι­κό φίλ­τρο” κ.α.

1996 Ο πρί­γκι­πας Κάρο­λος της Βρε­τα­νί­ας και η πρι­γκί­πισ­σα Νταϊ­ά­να παίρ­νουν διαζύγιο.

1996 Στην Καλι­φόρ­νια των ΗΠΑ, εγκρί­νε­ται νόμος για το χημι­κό ευνου­χι­σμό των καθ’ υπο­τρο­πή παιδεραστών.

1998 Στο Πακι­στάν εγκα­θι­δρύ­ε­ται ένα νέο νομι­κό σύστη­μα που βασί­ζε­ται στο Κοράνι.

1999 Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυ­μα­τί­ες, ανά­με­σά τους 31 αστυ­νο­μι­κοί, είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός σοβα­ρών επει­σο­δί­ων που σημειώ­νο­νται στο Μπαν­γκλα­ντές μετά την λήξη ποδο­σφαι­ρι­κού αγώνα.

1999 Η Μιρέλ­λα Μανιά­νι κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στον ακο­ντι­σμό με 67.09 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου της Σεβίλλης.

2001 Ο 23χρονος Ουκρα­νός τερ­μα­το­φύ­λα­κας Serguei Perkhun πεθαί­νει σε νοσο­κο­μείο της Μόσχας χωρίς να συνέλ­θει από το κώμα που είχε πέσει μετά το σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό του στο κεφά­λι, όταν συγκρού­στη­κε στον αέρα με αντί­πα­λο επι­θε­τι­κό στον αγώ­να ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Άντζι Μαχά­τσκα­λα για το ρωσι­κό πρωτάθλημα.

2011 Πέθα­νε ο Λεω­νί­δας Κύρ­κος, Έλλη­νας πολι­τι­κός. Πήρε μέρος στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση στις γραμ­μές τής σπου­δά­ζου­σας νεο­λαί­ας της ΕΠΟΝ. Κατά την περί­ο­δο του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου φυλα­κί­στη­κε κατ’ επα­νά­λη­ψη (1946–1948) και το 1949 κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το. Στη δεκα­ε­τία του 1950 εργά­στη­κε ως συντά­κτης της «Αυγής», τη δεκα­ε­τία του ‘60 δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στην ΕΔΑ και μετά τη διά­σπα­ση του ΚΚΕ το 1968 ανα­δεί­χθη­κε σε ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΚΚΕ-Εσω­τε­ρι­κού, της ΕΑΡ και υπήρ­ξε γραμ­μα­τέ­ας του «Συνα­σπι­σμού της Αρι­στε­ράς και της Προ­ό­δου» μέχρι τον Μάρ­τη του 1991 παρα­μέ­νο­ντας στη συνέ­χεια ένα από τα ηγε­τι­κά του στε­λέ­χη συνε­χί­ζο­ντας την αντιΚ­ΚΕ στά­ση του. Το 2010 στή­ρι­ξε τη «Δημο­κρα­τι­κή Αρι­στε­ρά» του Φ. Κου­βέ­λη, που προ­έ­κυ­ψε από τη διά­σπα­ση του ΣΥΝ. Διε­τέ­λε­σε βου­λευ­τής και ευρωβουλευτής.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο