Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα στις 5 Απριλίου;

Σαν σήμερα5 Απριλίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου μας 
και του κόσμου

1242 Κατά τη διάρ­κεια της μάχης των Πάγων στη λίμνη Πέι­πους, οι ρωσι­κές δυνά­μεις, με επι­κε­φα­λής τον Αλέ­ξαν­δρο Νιέφ­σκι, απο­κρού­ουν από­πει­ρα εισβο­λής των Τευ­τό­νων Ιπποτών.

1614 Η Ινδιά­να Ποκα­χό­ντας, κόρη του αρχη­γού των Παου­χά­ταν, παντρεύ­ε­ται τον Άγγλο άποι­κο, Τζον Ρολφ στο Τζέιμ­στα­ουν στη Βιρ­τζί­νια. Ο γάμος τους εξα­σφά­λι­σε μακρό­χρο­νη ειρή­νη στους κατοί­κους του Τζέιμ­στα­ουν με τους Παου­χά­ταν. Η ιστο­ρία της απει­κο­νί­στη­κε στη μεγά­λη οθό­νη από την εται­ρία Disney στην ται­νία κινου­μέ­νων σχε­δί­ων «Ποκα­χό­ντας».

1753 Ανοί­γει τις πύλες του το Βρε­τα­νι­κό Μουσείο

1794 Εκτε­λεί­ται στην γκι­λο­τί­να ο Δαντόν, ηγέ­της στο πρώ­το στά­διο της Γαλ­λι­κής Επανάστασης

dandon

1822 Αρχί­ζουν οι φοβε­ρές σφα­γές της Χίου από τους Τούρκους.

sfagi xiou

1897 Κηρύσ­σε­ται ο κατα­στρο­φι­κός για την Ελλά­δα πόλε­μος με την Τουρ­κία. Ο πόλε­μος των τριά­ντα ημε­ρών ή και Μαύ­ρο ’97 μετα­ξύ του Βασι­λεί­ου της Ελλά­δας και της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, ήταν απόρ­ροια της τότε έκβα­σης του Κρη­τι­κού προ­βλή­μα­τος. Ο πόλε­μος κατέ­λη­ξε σε ταπει­νω­τι­κή ήττα της Ελλά­δας και επι­βο­λή διε­θνούς οικο­νο­μι­κού ελέγχου

polemos 1897

1900 Κατά τη διάρ­κεια των ανα­σκα­φών τους στην Κνωσ­σό, ο Άρθουρ Έβανς και η αρχαιο­λο­γι­κή του ομά­δα, ανα­κα­λύ­πτουν πήλι­νες στή­λες με ιερο­γλυ­φι­κή γρα­φή, την οποία απο­κα­λούν Γραμ­μι­κή Γρα­φή Β’.

1902 Έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας του τραμ της Πάτρας.

1908 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός Μπέ­τι Ντέι­βις,

1908 Γεν­νή­θη­κε ο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής αυστρια­κός διευ­θυ­ντής ορχή­στρας, Χέρ­μπερτ φον Κάραγιαν

1916 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Γκρέ­γκο­ρι Πεκ

1918 Απο­βι­βά­ζο­νται στο Βλα­δι­βο­στόκ ιαπω­νι­κά και αγγλι­κά στρα­τεύ­μα­τα με στό­χο την κατά­πνι­ξη της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης. Στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση κατά της επα­νά­στα­σης έλα­βαν μέρος συνο­λι­κά 16 χώρες, μετα­ξύ αυτών και η Ελλάδα.

1936 Ανε­μο­στρό­βι­λος έντα­σης F5 σκο­τώ­νει 233 άτο­μα στο Τού­πε­λο του Μισισίπι.

1942  Β΄ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το αυτο­κρα­το­ρι­κό ιαπω­νι­κό ναυ­τι­κό εξα­πο­λύ­ει αερο­πο­ρι­κή επί­θε­ση στο Κολό­μπο της Κεϋ­λά­νης. Κατα­στρέ­φο­νται το λιμά­νι και μη στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, ενώ δύο κατα­δρο­μι­κά του Βασι­λι­κού Ναυ­τι­κού βυθί­ζο­νται νοτιο­δυ­τι­κά του νησιού.

1944 Οι Γερ­μα­νοί εκτε­λούν 270 κατοί­κους της Κλει­σού­ρας της Καστο­ριάς, ως αντί­ποι­να. «Μετά από σύγκρου­ση ανταρ­τών του ΕΛΑΣ και Γερ­μα­νών στη θέση «Ντα­ού­λι» Κλει­σού­ρας Καστο­ριάς, όπου σκο­τώ­θη­καν δύο Γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες , οι Γερ­μα­νοί του 7ου Συντάγ­μα­τος της 4ης τεθω­ρα­κι­σμέ­νης Μεραρ­χί­ας των «SS» Κοζά­νης, υπό τον αιμο­στα­γή Γερ­μα­νό σφα­γέα συνταγ­μα­τάρ­χη Καρλ Σύμερς, εισβάλ­λουν παρα­μο­νές Μεγά­λης Εβδο­μά­δας στο κοντι­νό χωριό της Κλει­σού­ρας όπου εκτε­λούν εν ψυχρώ και με κτη­νώ­δη τρό­πο 280 κατοί­κους του γυναί­κες με παι­διά , έγκυ­ες γυναί­κες και  γέρο­ντες καθώς οι άνδρες του χωριού είχαν εγκαί­ρως απο­μα­κρυν­θεί στα βου­νά ειδο­ποι­η­μέ­νοι από τους αντάρ­τες για τη γερ­μα­νι­κή επι­χεί­ρη­ση. Τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα συνό­δευαν «γερ­μα­νο­ντυ­μέ­νοι» Βούλ­γα­ροι με επι­κε­φα­λής τον Βούλ­γα­ρο «αρχι­κο­μι­τα­τζή» Κάλ­τσεφ. Μετά την σφα­γή των κατοί­κων του χωριού οι Γερ­μα­νοί, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εμπρη­στι­κή σκό­νη, πυρ­πό­λη­σαν και κατέ­στρε­ψαν εκ θεμε­λί­ων ολό­κλη­ρη την Κλει­σού­ρα Καστο­ριάς» (Πηγή)

5–4‑1944 _Ενα ακό­μη έγκλη­μα των ναζί: Η Σφα­γή της Κλει­σού­ρας Καστορίας

1945 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση καταγ­γέλ­λει το σύμ­φω­νο ουδε­τε­ρό­τη­τας με την Ιαπω­νία και στις αρχές Αυγού­στου 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο μαχη­τές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού εξα­πο­λύ­ουν επί­θε­ση στην υπό Ιαπω­νι­κή κατο­χή περιο­χή της Μαν­τζου­ρί­ας (βόρεια Κίνα). Το άνοιγ­μα αυτού του μετώ­που στην Άπω Ανα­το­λή έγι­νε κατό­πιν παρό­τρυν­σης των Συμ­μά­χων (κυρί­ως των ΗΠΑ) στη Συν­διά­σκε­ψη της Γιάλ­τας. Η σοβιε­τι­κή επί­θε­ση κρά­τη­σε μέχρι τις αρχές Σεπτέμ­βρη, προ­κα­λώ­ντας εννια­πλά­σιες απώ­λειες στον εχθρό και συν­δρά­μο­ντας κατα­λυ­τι­κά στην ήττα της Ιαπω­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας στην ηπει­ρω­τι­κή Ασία.

1945 Ο Γιό­σιπ Μπροζ Τίτο υπο­γρά­φει συμ­φω­νία με τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση για να επι­τρέ­ψει την «προ­σω­ρι­νή είσο­δο σοβιε­τι­κών στρα­τευ­μά­των στο έδα­φος της Γιουγκοσλαβίας».

1951 Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζού­λιους Ρόζεν­μπεργκ κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνα­το για κατα­σκο­πία υπέρ της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Κατη­γο­ρού­νται ότι έδω­σαν στους Σοβιε­τι­κούς απόρ­ρη­τα στοι­χεία, σχε­τι­κά με την κατα­σκευή της ατο­μι­κής βόμβας.

rozenbergk

1955 Ο Γουίν­στον Τσόρ­τσιλ σε ηλι­κία 80 ετών, παραι­τεί­ται από πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, μετά από δυο θητεί­ες, μια κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου και μια εν και­ρώ ειρήνης.

1962 Ο Νίκος Ζαχα­ριά­δης, ζητά να επι­στρέ­ψει στην Ελλά­δα για να δικα­στεί. Η αίτη­σή του δεν γίνε­ται δεκτή.

1965 Δεκα­ε­πτά άτο­μα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυ­μα­τί­ζο­νται από νέο ισχυ­ρό­τα­το σει­σμό, που πλήτ­τει την κεντρι­κή και δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο προ­κα­λώ­ντας μεγά­λες κατα­στρο­φές στη Μεγα­λό­πο­λη και την Πάτρα.

1970 Η εφη­με­ρί­δα «Έθνος» ανα­στέλ­λει την έκδο­σή της, κατά τη διάρ­κεια της Δικτατορίας

1979 Εκδη­λώ­νε­ται νέα οικο­νο­μι­κή κρί­ση του καπι­τα­λι­σμού, που επο­νο­μά­στη­κε 2η Πετρε­λαϊ­κή Κρίση.

1986 Τρία άτο­μα σκο­τώ­νο­νται σε βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση σε ντι­σκο­τέκ του Δυτι­κού Βερο­λί­νου στη Γερμανία

2008 Πέθα­νε ο αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Charlton Heston (Τσάρλ­τον Ίστον γενν. το 1923)

2013 Πέθα­νε ο Νίκος Παπ­πάς, ανώ­τα­τος αξιω­μα­τι­κός του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, που ως κυβερ­νή­της του αντι­τορ­πι­λι­κού «Βέλος» πρω­το­στά­τη­σε στο Κίνη­μα του Ναυ­τι­κού κατά της Χού­ντας, το 1973. (Γεν. 1930)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο