Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων

Αλλά­ζουν από σήμε­ρα τα δεδο­μέ­να για τις μετα­κι­νή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και τις σχε­τι­κές βεβαιώ­σεις που μπο­ρούν να έχουν στη διά­θε­ση τους. Το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, ωστό­σο, απο­σα­φη­νί­ζει ότι τις δύο πρώ­τες ημέ­ρες της εφαρ­μο­γής του νέου πλαι­σί­ου, δηλα­δή σήμε­ρα κι αύριο, θα γίνο­νται έλεγ­χοι και συστά­σεις προς τους εργα­ζό­με­νους από τις αρμό­διες αρχές. Από το πρωί της Τετάρ­της 17 Φεβρουα­ρί­ου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρ­μο­στεί με τις προ­βλε­πό­με­νες κυρώσεις.

Συγκε­κρι­μέ­να, όσον αφο­ρά τις μετα­κι­νή­σεις εργα­ζο­μέ­νων στον ιδιω­τι­κό τομέα, όσοι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται σε καθε­στώς τηλερ­γα­σί­ας ή σε καθε­στώς ανα­στο­λής συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, δεν δύνα­νται να λαμ­βά­νουν βεβαιώ­σεις μετα­κί­νη­σης από τον εργο­δό­τη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγ­χοι της τήρη­σης των μέτρων στους χώρους εργα­σί­ας, θα πραγ­μα­το­ποιού­νται στη βάση της προ­δή­λω­σης που γίνε­ται στο σύστη­μα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρι­σκό­με­νους σε τηλερ­γα­σία, σε καθε­στώς ανα­στο­λής συμ­βά­σε­ων ή εμπί­πτουν στην κατη­γο­ρία του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι δηλώ­σεις που εκδί­δο­νται από το σύστη­μα ΕΡΓΑΝΗ θα αφο­ρούν απο­κλει­στι­κά στο νόμι­μο δηλω­θέν ωρά­ριο εργα­σί­ας. Οι άδειες μετα­κί­νη­σης, που βρί­σκο­νται σε ισχύ για τους ευρι­σκό­με­νους σε τηλερ­γα­σία, καθώς και σε καθε­στώς ανα­στο­λής συμ­βά­σε­ων, παύ­ουν να ισχύουν.

Για το δε δημό­σιο τομέα, οι έλεγ­χοι θα γίνο­νται με βάση το πλά­νο εργα­σιών που οφεί­λουν να δια­θέ­τουν οι δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες και από το οποίο θα απο­δει­κνύ­ε­ται ότι λει­τουρ­γούν μόνο με το απο­λύ­τως ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και θα ανα­φέ­ρε­ται και στους εργα­ζο­μέ­νους που έχουν τεθεί σε καθε­στώς τηλερ­γα­σί­ας και εκ περι­τρο­πής εργα­σία. Οι βεβαιώ­σεις κίνη­σης θα πρέ­πει να φέρουν τη στρογ­γυ­λή σφρα­γί­δα της υπη­ρε­σί­ας με τη φρο­ντί­δα των οικεί­ων διευ­θύν­σε­ων προ­σω­πι­κού, ενώ θα διε­νερ­γού­νται συστη­μα­τι­κοί έλεγ­χοι για την ορθή εφαρ­μο­γή των δια­τά­ξε­ων του υπαλ­λη­λι­κού κώδικα.

Επι­πλέ­ον, οι επι­στή­μο­νες — αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι που δια­θέ­τουν επαγ­γελ­μα­τι­κή ταυ­τό­τη­τα εκδι­δό­με­νη από επαγ­γελ­μα­τι­κό σύλ­λο­γο με τη μορ­φή ΝΠΔΔ, π.χ. δικη­γο­ρι­κοί σύλ­λο­γοι, Τεχνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, Οικο­νο­μι­κό Επι­με­λη­τή­ριο, ιατρι­κοί σύλ­λο­γοι, δεν απαι­τεί­ται προς πιστο­ποί­η­ση της ιδιό­τη­τάς τους να φέρουν την απαι­τού­με­νη εκτύ­πω­ση από το πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα TAXIS των φορο­λο­γι­κών στοι­χεί­ων φυσι­κών προ­σώ­πων και επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, εφό­σον επι­δει­κνύ­ουν την σε ισχύ επαγ­γελ­μα­τι­κή ταυ­τό­τη­τα του συλ­λό­γου τους.

Με νέο έντυ­πο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστό­το­πο https://forma.gov.gr, μπο­ρούν επί­σης να μετα­κι­νού­νται οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι χωρίς εργο­δό­τη, οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες και οι επι­τη­δευ­μα­τί­ες. Σε αυτήν την περί­πτω­ση θα πρέ­πει υπο­χρε­ω­τι­κά το έντυ­πο να συνο­δεύ­ε­ται από τη φορο­λο­γι­κή ταυ­τό­τη­τά τους, η οποία παρέ­χε­ται μέσω του TAXISNET (στοι­χεία μητρώ­ου φυσι­κού προ­σώ­που και επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας).

Με νέο έντυ­πο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπο­ρούν επί­σης να μετα­κι­νού­νται τα μέλη οργά­νου διοί­κη­σης, κατό­πιν υπεύ­θυ­νης δήλω­σης της επι­χεί­ρη­σης που μετέχουν.

Όσον αφο­ρά τη μετα­κί­νη­ση των δημο­σιο­γρά­φων για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους, αυτή εξα­κο­λου­θεί να πραγ­μα­το­ποιεί­ται με τον τρό­πο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όσον αφο­ρά τις κλει­στές επι­χει­ρή­σεις, με εντο­λή δημό­σιας αρχής, βάσει Κωδι­κού Αριθ­μού Δρα­στη­ριό­τη­τας (ΚΑΔ) μπο­ρούν να χορη­γούν τις αντί­στοι­χες βεβαιώ­σεις μόνο σε όσους εργα­ζό­με­νους απα­σχο­λού­νται σε επι­τρε­πό­με­νες δρα­στη­ριό­τη­τές τους.

Περαι­τέ­ρω διευκρινίζεται:

1. Σε περί­πτω­ση κατά την οποία η εξ απο­στά­σε­ως εργα­σία παρέ­χε­ται εκ περι­τρο­πής, ο εργο­δό­της δύνα­ται να εφο­διά­ζει τον εργα­ζό­με­νο με από­σπα­σμα του ειδι­κού σκο­πού εντύ­που Ε4.1.

2. Σε περί­πτω­ση κατά την οποία η εργα­σία παρέ­χε­ται με κυλιό­με­νο ωρά­ριο, ο εργο­δό­της δύνα­ται να εφο­διά­ζει τον εργα­ζό­με­νο με από­σπα­σμα του κατα­χω­ρη­μέ­νου στο Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα «ΕΡΓΑΝΗ» προ­γράμ­μα­τος εργασίας.

Επι­πλέ­ον, για τους εργα­ζό­με­νους οι οποί­οι αμεί­βο­νται και ασφα­λί­ζο­νται με εργό­ση­μο, από τη Δευ­τέ­ρα 15 Φεβρουα­ρί­ου 2021 τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή νέο έντυ­πο «βεβαί­ω­ση κίνη­σης εργα­ζο­μέ­νου με εργό­ση­μο». Το έντυ­πο αυτό εκδί­δε­ται, μέσω του ιστό­το­που forma.gov.gr/. Η βεβαί­ω­ση αυτή χορη­γεί­ται από τον εργο­δό­τη στον εργα­ζό­με­νο για τη μετά­βα­ση από και προς την εργα­σία για τις εργά­σι­μες ώρες ή κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας του.

Τα νέα έντυ­πα «βεβαί­ω­σης κίνη­σης εργα­ζο­μέ­νων» ισχύ­ουν από σήμε­ρα για την εκτέ­λε­ση της εργα­σί­ας τους, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων. Από τα νέα έντυ­πα απο­κλεί­ο­νται όσοι εργα­ζό­με­νοι βρίσκονται:

α) σε καθε­στώς ανα­στο­λής σύμ­βα­σης εργασίας

β) τηλερ­γα­σί­ας και

γ) νόμι­μης άδειας

και οι οποί­οι θα μπο­ρούν πλέ­ον να μετα­κι­νού­νται μόνο μέσω της χρή­σης των 6 ειδι­κών κατη­γο­ριών, που επι­τρέ­πουν την κατ΄ εξαί­ρε­ση μετα­κί­νη­ση πολι­τών με απο­στο­λή SMS στο 13033.

Οι βεβαιώ­σεις χορη­γού­νται αφε­νός μεν ηλε­κτρο­νι­κά από το Πλη­ρο­φο­ρια­κό Σύστη­μα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων αφε­τέ­ρου δε από τον ιστό­το­πο https://forma.gov.gr, κατό­πιν υπεύ­θυ­νης δήλω­σης-αίτη­σης του εργο­δό­τη, η οποία χορη­γεί­ται απο­κλει­στι­κά στους εργα­ζό­με­νους που παρέ­χουν με αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία την εργα­σία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, για το διά­στη­μα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να μετα­κι­νού­νται από και προς την εργα­σία τους με τα παλαιά έντυ­πα φόρ­μες-άδειες κυκλο­φο­ρί­ας εργαζομένου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο