Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι… «καλός» που είναι ο καπιταλισμός! Το 64% των Ρουμάνων και των Τσέχων εκτιμούν ότι θα εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση

Τα… «αγα­θά» του καπι­τα­λι­σμού συνε­χί­ζουν να «γεύ­ο­νται» οι εργα­ζό­με­νοι σε Ρου­μα­νία και Τσε­χία, καθώς οι κοι­νω­νι­κές και εργα­σια­κές κατα­κτή­σεις ξηλώ­νο­νται η μια μετά την άλλη στο πλαί­σιο της «ελεύ­θε­ρης οικο­νο­μί­ας» και της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λια­κών ομίλων. 

Κι’ αν στα χρό­νια του σοσια­λι­σμού ο λαός είχε στα­θε­ρή και ασφα­λή εργα­σία, καθώς και εγγυ­η­μέ­νη σύντα­ξη, στην επο­χή του καπι­τα­λι­σμού οι εργα­ζό­με­νοι ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν μέχρι να πεθάνουν… 

Το 64% των Ρου­μά­νων και των Τσέ­χων εκτι­μούν ότι θα συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται και μετά τη συντα­ξιο­δό­τη­ση, σύμ­φω­να με διε­θνή έρευ­να της ING, στην οποία συμ­με­τεί­χαν 14.695 ερω­τη­θέ­ντες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Ο ορι­σμός της “συντα­ξιο­δό­τη­σης” με την παρα­δο­σια­κή έννοια σύντο­μα θα εξα­λει­φθεί, σύμ­φω­να με την ING. Έξι στους δέκα Ρου­μά­νους (ποσο­στό 58%) δήλω­σαν ότι οι απο­τα­μιεύ­σεις τους είναι χαμη­λό­τε­ρες από τρεις μισθούς, ενώ επτά στους δέκα (69%) ανέ­φε­ραν ότι δεν μπο­ρούν να απο­τα­μιεύ­σουν λόγω μικρού εισοδήματος.

Στο σύνο­λο των 15 χωρών, τρεις στους δέκα ερω­τη­θέ­ντες (ποσο­στό 29%) δήλω­σαν ότι δεν ξέρουν πότε θα συντα­ξιο­δο­τη­θούν, ενώ το 11% σημεί­ω­σε ότι θα συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται για το υπό­λοι­πο της ζωής του. Το 42% των ερω­τη­θέ­ντων ανέ­φε­ραν ότι οι απο­τα­μιεύ­σεις τους είναι λιγό­τε­ρες από τρεις μισθούς.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο