Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Βενεζουέλας!

«Κατα­δι­κά­ζου­με την απα­ρά­δε­κτη αυτή πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή ενέρ­γεια και κάθε μόρ­φω­μα που μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί με το όνο­μα και τα σύμ­βο­λα του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και θα απο­τε­λεί μαριο­νέ­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης και του κρά­τους της Βενε­ζου­έ­λας» επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ για την υλο­ποί­η­ση του κατά­πτυ­στου σχε­δί­ου απα­γό­ρευ­σης του ΚΚ της χώρας.

Παράλ­λη­λα ξεκα­θα­ρί­ζει πως «το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να εκφρά­ζει την διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη και να στη­ρί­ζει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή, τον ΓΓ σύντρο­φο Όσκαρ Φιγκέ­ρα, όλα τα μέλη του και τους αγώ­νες του για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων και των δικαιω­μά­των της εργα­τι­κής τάξης και του λαού της Βενε­ζου­έ­λας».

Ανα­λυ­τι­κά η ανακοίνωση:

«Την Παρα­σκευή 11 Αυγού­στου, το κατά­πτυ­στο σχέ­διο απα­γό­ρευ­σης του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, που εδώ και και­ρό προ­ω­θούν το αστι­κό κρά­τος, η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση και το κυβερ­νη­τι­κό — Ενιαίο Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PSUV), πέρα­σε στην τελι­κή ευθεία για την εφαρ­μο­γή του. Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο (TSJ) ανα­κοί­νω­σε πως κάνει δεκτή την προ­σφυ­γή της ομά­δας προ­βο­κα­τό­ρων που απο­τε­λεί­ται από ελά­χι­στα πρώ­ην μέλη του ΚΚ και κατά βάση κρατικά/κυβερνητικά στε­λέ­χη, και δια­τάσ­σει την καθαί­ρε­ση της ηγε­σί­ας του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και το διο­ρι­σμό νέας ηγε­σί­ας από την ομά­δα προ­βο­κα­τό­ρων. Δεν απο­κλεί­ε­ται το επό­με­νες μέρες να προ­χω­ρή­σουν σε προ­σπά­θεια αρπα­γής των γρα­φεί­ων και της περιου­σί­ας του ΚΚ, ακό­μα και συλ­λή­ψεις στε­λε­χών του.

Το ΚΚ Βενεζουέλας έχει ήδη διατρανώσει σε όλους του τόνους πως απορρίπτει την επέμβαση του αστικού κράτους στις εσωτερικές του υποθέσεις και πως θα υπερασπιστεί την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια με κάθε κόστος, ενώ καλεί ήδη σε μαζικές συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση του Κόμματος.

Το ΚΚΕ απορ­ρί­πτει απε­ρί­φρα­στα την απα­ρά­δε­κτη, αντι­δρα­στι­κή και αντι­κομ­μου­νι­στι­κή από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου που φέρ­νει σε πέρας κατά παραγ­γε­λία τις απο­φά­σεις της κυβέρ­νη­σης του PSUV. Το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να εκφρά­ζει την διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη και να στη­ρί­ζει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή, τον ΓΓ σύντρο­φο Όσκαρ Φιγκέ­ρα, όλα τα μέλη του και τους αγώ­νες του για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων και των δικαιω­μά­των της εργα­τι­κής τάξης και του λαού της Βενεζουέλας.

Κατα­δι­κά­ζου­με την απα­ρά­δε­κτη αυτή πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή ενέρ­γεια και κάθε μόρ­φω­μα που μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί με το όνο­μα και τα σύμ­βο­λα του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και θα απο­τε­λεί μαριο­νέ­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης και του κρά­τους της Βενεζουέλας.

Καλού­με τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα να στα­θούν στο πλευ­ρό του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας με Γενι­κό Γραμ­μα­τέα το σύντρο­φο Όσκαρ Φιγκέ­ρα και να εκφρά­σουν άμε­σα και απο­φα­σι­στι­κά την διε­θνι­στι­κή τους αλληλεγγύη».

Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας
Κλιμακώνει την πρόκληση
διορίζοντας δοτή ηγεσία στο ΚΚ Βενεζουέλας

Το κυβερ­νών σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα Ενιαίο Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PSUV κλι­μα­κώ­νο­ντας την επί­θε­ση στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας (PCV) μέσω του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου προ­χώ­ρη­σε στην ανοι­χτή επέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά του κόμματος.

Η κατά­πτυ­στη από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου την Παρα­σκευή το βρά­δυ, κατ΄εντολήν της κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδού­ρο, προ­χω­ρά­ει στο διο­ρι­σμό νέας προ­σω­ρι­νής ηγε­σί­ας μετά την προ­σφυ­γή από τις 10 Ιού­λη ορι­σμέ­νων υπο­τί­θε­ται μελών του κόμ­μα­τος, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εντε­ταλ­μέ­νων του PSUV μετα­ξύ τους και κάποια πρώ­ην μέλη του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, που είχαν κάνει και μια παρα­μά­ζω­ξη που ονό­μα­σαν «συνέ­δριο διά­σω­σης του PCV».

To KK Βενε­ζου­έ­λας είχε προει­δο­ποι­ή­σει για αυτό το ενδε­χό­με­νο, ενώ και 56 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα από όλο τον κόσμο ανά­με­σα τους και το ΚΚΕ, είχαν καταγ­γεί­λει τους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο και είχαν απαι­τή­σει να στα­μα­τή­σουν. ‘Όπως είχε σημειώ­σει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας η επί­θε­ση αυτή κλι­μα­κώ­θη­κε όταν το κόμ­μα <προ­χώ­ρη­σε στην γραμ­μή αντι­πα­ρά­θε­σης και οριο­θέ­τη­σης με τις αντερ­γα­τι­κές, αντι­λαϊ­κές και αντε­θνι­κές πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο». Γίνε­ται λόγος για το 2018 όταν αθε­τή­θη­κε συμ­φω­νία ανά­με­σα στα δύο κόμ­μα­τα και στη συνέ­χεια στην προ­σπά­θεια των κομ­μου­νι­στών να πρω­το­στα­τή­σουν στην οικο­δό­μη­ση μιας λαϊ­κής και επα­να­στα­τι­κής εναλ­λα­κτι­κής που θα αντι­πα­λέ­ψει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Η προ­σπά­θεια αυτή και η πρω­το­πό­ρα δρά­ση κομ­μου­νι­στών απα­ντή­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση με την κλι­μα­κού­με­νη προ­σπά­θεια φίμω­σής τους, με απο­κλει­σμό υπο­ψη­φί­ων τους από εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, αλλά και με προ­σπά­θεια φίμω­σης του ίδιου του ΓΓ της ΚΕ, Ο. Φιγκέ­ρα που έχει εκλε­γεί στη Βουλή.

Μετά την από­φα­ση της Παρα­σκευ­ής το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας ενη­με­ρώ­νο­ντας την εγχώ­ρια και διε­θνή κοι­νή γνώ­μη σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του αναφέρει:

«Η κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο ολο­κλή­ρω­σε την επί­θε­ση κατά του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Βενε­ζου­έ­λας μέσω μιας αυθαί­ρε­της δικα­στι­κής ποι­νής που εγκρί­νει την προ­σφυ­γή κάποιων μισθο­φό­ρων στην υπη­ρε­σία της ηγε­σί­ας που διευ­θύ­νει το PSUV.

  • Σύμ­φω­να με την από­φα­ση Νο. 1160 του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου η διο­ρι­σμέ­νη ηγε­σία πρέ­πει να οργα­νώ­νει “εσω­τε­ρι­κές δημο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες που εγγυώ­νται τα δικαιώ­μα­τα στην πολι­τι­κή συμ­με­το­χή των μελών”. Ωστό­σο, ο διο­ρι­σμός της, παρα­βιά­ζει ανοι­χτά το συνταγ­μα­τι­κό πλαί­σιο και το κατα­στα­τι­κό του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας μιας οργά­νω­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε με επι­τυ­χία το 16ο Εθνι­κό Συνέ­δριό της τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βριο του 2022 και εξέ­λε­ξε τα εθνι­κά, περι­φε­ρεια­κά και τοπι­κά όργα­να διοίκησης».

Και συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση: «Οι δικα­στές του Συνταγ­μα­τι­κού Τμή­μα­τος του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου υπέ­πε­σαν σε ασυγ­χώ­ρη­τη νομι­κή πλά­νη κατά την απο­δο­χή προ­σφυ­γής που προ­ω­θεί­ται από ομά­δα πολι­τών που δεν είναι στις τάξεις του Κόμ­μα­τός μας και ως εκ τού­του δεν έχουν καμία νομι­κή υπόσταση.

  • Αυτή η από­φα­ση είναι το επι­στέ­γα­σμα μιας αντι­κομ­μου­νι­στι­κής επί­θε­σης που ανέ­λα­βε στα τέλη του 2021 ο αντι­πρό­ε­δρος του PSUV, Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο ο οποί­ος μέσω του τηλε­ο­πτι­κού του προ­γράμ­μα­τος προ­ώ­θη­σε ένα σενά­ριο μιας υπο­τι­θέ­με­νης διαί­ρε­σης στις τάξεις του PCV.
  • Σε εβδο­μα­διαία βάση, ο Καμπέ­γιο δια­βε­βαί­ω­νε ότι λάμ­βα­νε επι­στο­λές στις οποί­ες κομ­μου­νι­στές αγω­νι­στές υπο­στή­ρι­ζαν την αντι­λαϊ­κή στρο­φή της κυβέρ­νη­σης και τη συμ­φω­νία της με τη δεξιά αντιπολίτευση.
  • Αυτή η κλι­μά­κω­ση των επι­θέ­σε­ων επι­δει­νώ­θη­κε μετά το επι­τυ­χη­μέ­νο 16ο Εθνι­κό Συνέ­δριο του PCV (Νοέμ­βριος 2022) όταν το υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο ηγε­σί­ας των κομ­μου­νι­στών της Βενε­ζου­έ­λας επι­κύ­ρω­σε τη γραμ­μή αντι­πα­ρά­θε­σης και οριο­θέ­τη­σης σε σχέ­ση με τη νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδούρο.
  • Δεδο­μέ­νης της συνο­χής και της εσω­τε­ρι­κής ενό­τη­τας του PCV, από τον Φεβρουά­ριο του τρέ­χο­ντος έτους, η ηγε­σία του PSUV επέ­λε­ξε να συγκα­λύ­ψει τη μαχη­τι­κό­τη­τά του και ανέ­θε­σε σε άτο­μα με ρού­χα και σύμ­βο­λα του Κόκ­κι­νου Πετεινού(σ.σ ένα από τα σύμ­βο­λα του Κόμ­μα­τος) για να κάνει την κοι­νή γνώ­μη να πιστέ­ψει ότι υπήρ­χε δυσα­ρέ­σκεια σε αυτό που ονο­μα­ζό­ταν “βάσεις του PCV.”
  • Οι συντε­λε­στές αυτής της παρά­στα­σης περιό­δευ­σαν τη χώρα για να ανα­πτύ­ξουν “συνε­λεύ­σεις” χρη­μα­το­δο­τού­με­νες με κρα­τι­κούς πόρους και να ανοί­ξουν το δρό­μο για την παρέμ­βα­ση στο παλαιό­τε­ρο πολι­τι­κό κόμ­μα­τος της χώρας.

Τον Μάιο, αυτά τα πολι­τι­κά υπο­χεί­ρια την ηγε­σία της κυβέρ­νη­σης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ένα ψεύ­τι­κο συνέ­δριο για να καλύ­ψουν με υπο­τι­θέ­με­νη νομι­μό­τη­τα την απο­στο­λή τους και κατα­λά­βουν με διοι­κη­τι­κή επέμ­βα­ση το πρώ­το κόμ­μα που ιδρύ­θη­κε στην σύγ­χρο­νη επο­χή. Τελι­κά, στις 10 Ιού­λη κατέ­θε­σαν την προ­σφυ­γή τους στο Ανώ­τα­το Δικαστήριο

Αυτή η δια­δι­κα­στι­κή απά­τη, η οποία παρα­βιά­ζει τα πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα του PCV και των εργα­ζο­μέ­νων της Βενε­ζου­έ­λας, όχι μόνο δημιουρ­γεί ένα σοβα­ρό προη­γού­με­νο στην πολι­τι­κή και νομι­κή ιστο­ρία της χώρας, αλλά εκθέ­τει επί­σης τον αυταρ­χι­κό, αντι­δη­μο­κρα­τι­κό και αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα της κυβέρ­νη­σης-PSUV, το οποίο λαν­θα­σμέ­να πιστεύ­ει ότι με αυτόν τον ελιγ­μό θα υπο­τά­ξει τους κομ­μου­νι­στές της Βενεζουέλας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο