Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 18 οι νεκροί εργάτες φέτος — Σε είκοσι χρόνια 2.039 εργαζόμενους έχασαν τη ζωή τους στα μεροκάματα του τρόμου

Την αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων, που έχει ως συνέ­πεια την αύξη­ση των «εργα­τι­κών ατυχημάτων»-εργοδοτικών εγκλη­μά­των και τη μη διε­ξα­γω­γή ελέγ­χων για μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με Ερώ­τη­ση που υπέ­βα­λαν προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή οι ευρω­βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος, Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλαβάνος.

Ο νεκρός εργά­της στο σταθ­μό εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων της COSCO στο λιμά­νι του Πει­ραιά, που έχα­σε τη ζωή του κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας του, έρχε­ται να προ­στε­θεί στους του­λά­χι­στον 17 εργα­ζο­μέ­νους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους, δηλα­δή σχε­δόν δύο εργα­ζό­με­νοι το μήνα. Σύμ­φω­να με τις εκθέ­σεις του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας (ΣΕΠΕ) από την έναρ­ξη της λει­τουρ­γί­ας του το 1999 μέχρι το 2017, σημειώ­θη­καν πάνω από 107.000 «ατυ­χή­μα­τα» που στοί­χι­σαν τη ζωή σε 2.039 εργα­ζό­με­νους. Με βάση αυτά τα στοι­χεία, κάθε μέρα κατα­γρά­φο­νται κατά μέσο όρο 19 «ατυ­χή­μα­τα», ενώ κάθε τρεις ημέ­ρες ένας εργα­ζό­με­νος χάνει τη ζωή του.

Το ΣΕΠΕ, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημο­σιο­ποι­ή­σει αντί­στοι­χη έκθε­ση για την τριε­τία 2018–2021, όμως με βάση τα στοι­χεία το 2017 κατα­γρά­φη­καν 7.357 εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα», ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός από το 2000. Σε ό,τι αφο­ρά τα θανα­τη­φό­ρα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα» σημειώ­νε­ται συνε­χής αύξη­σή τους από το 2014, ενώ τα 76 θανα­τη­φό­ρα που κατα­γρά­φο­νται το 2017 είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός από το 2011.

Ταυ­τό­χρο­να, το 2017 το ΣΕΠΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σε μόλις 14.000 ελέγ­χους για τα μέτρα Υγιει­νής και Ασφά­λειας στην Εργα­σία, στους οποί­ους δεν περι­λαμ­βά­νο­νται επα­νέ­λεγ­χοι και έλεγ­χοι που προ­κα­λού­νται από καταγ­γε­λί­ες και εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα». Με δεδο­μέ­νο ότι ο αριθ­μός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων επι­χει­ρή­σε­ων ήταν 236.500, αυτό σημαί­νει ότι απαι­τού­νται 17 χρό­νια για να γίνουν έλεγ­χοι σε όλες τις επιχειρήσεις!

Οι παρα­πά­νω απο­τρό­παιοι αριθ­μοί απο­τε­λούν συνέ­πεια της αντερ­γα­τι­κής στρα­τη­γι­κής της ΕΕ που υλο­ποί­η­σαν όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, της μεί­ω­σης του λεγό­με­νου μη μισθο­λο­γι­κού κόστους για τη θωρά­κι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε διά­φο­ρους κλά­δους. Οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, κάνο­ντας νόμους τις απαι­τή­σεις της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, ανα­γκά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους σε διά­φο­ρους κλά­δους να πηγαί­νουν για το «μερο­κά­μα­το του τρό­μου», χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας, με αύξη­ση της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας, των ευέ­λι­κτων μορ­φών απα­σχό­λη­σης, με ημε­ρή­σιο χρό­νο εργα­σί­ας 10 ή και 13 ωρών, χωρίς εβδο­μα­διαία ρεπό για ανά­παυ­ση, με αύξη­ση των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 67 και στα 70 έτη.

Με τον εκτρω­μα­τι­κό «νόμο Χατζη­δά­κη», η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κατάρ­γη­σε ακό­μη κι εκεί­νες τις απο­ψι­λω­μέ­νες δομές των Σωμά­των Επι­θε­ω­ρη­τών Εργα­σί­ας, δημιουρ­γώ­ντας μία σκό­πι­μα υπο­στε­λε­χω­μέ­νη «ανε­ξάρ­τη­τη αρχή» κατά τα πρό­τυ­πα της Ευρω­παϊ­κής Αρχής Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας της ΕΕ. Εξάλ­λου, ο ίδιος νόμος-έκτρω­μα, που στην πρά­ξη αχρή­στευ­σαν οι εργά­τες της COSCO με τοn μεγα­λειώ­δη αγώ­να τους, προ­βλέ­πει πολ­λα­πλά εμπό­δια στη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση και δρά­ση, κατά τα πρό­τυ­πα του «νόμου Αχτσιό­γλου» που έβα­λε εμπό­δια στην κήρυ­ξη απερ­γί­ας, προ­σπα­θώ­ντας να δυσκο­λέ­ψει την οργά­νω­ση και πάλη των εργα­ζο­μέ­νων σε κάθε χώρο για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους, για τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας και ασφαλείας.

Με βάση τα παρα­πά­νω οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ υπέ­βα­λαν τα εξής ερω­τή­μα­τα προς την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται:

- Στο γεγο­νός ότι το αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του “νόμου Χατζη­δά­κη”, μαζί με τη γενί­κευ­ση των ευέ­λι­κτων μορ­φών απα­σχό­λη­σης που απο­τε­λεί ευρω­ε­νω­σια­κή κατεύ­θυν­ση ευθύ­νο­νται για την εκτό­ξευ­ση των “εργα­τι­κών ατυχημάτων”;

- Στο ότι στις αυθαι­ρε­σί­ες της εργο­δο­σί­ας με κρι­τή­ριο την πολι­τι­κή του “κόστους- οφέ­λους” οι εργα­ζό­με­νοι μένουν εκτε­θει­μέ­νοι σε κάθε είδους επαγ­γελ­μα­τι­κή ασθέ­νεια, την παν­δη­μία κ.ά., ενώ κάτω από καθε­στώς εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας η ΕΕ πρι­μο­δο­τεί την κατάρ­γη­ση του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία, της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, που έχει ως συνέ­πεια μετα­ξύ άλλων τη μη συγκρό­τη­ση Επι­τρο­πών Υγιει­νής και Ασφά­λειας στους χώρους δουλειάς;».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο