Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 50 νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου στην Αϊτή (Φωτο)

Του­λά­χι­στον 50 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους νωρίς σήμε­ρα από έκρη­ξη βυτιο­φό­ρου στο Καπ-Αϊτιέν στην Αϊτή (Λιμά­νι στη βόρεια ακτή και δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας), η οποία προ­κά­λε­σε επί­σης τον τραυ­μα­τι­σμό πολ­λών ακό­μη, σύμ­φω­να με προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό που ανα­κοι­νώ­θη­κε από τοπι­κό αξιωματούχο.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, περί­που 20 κατοι­κί­ες στην περιο­χή έπια­σαν φωτιά μετά την έκρη­ξη, κάτι που δημιουρ­γεί φόβους ότι ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός θα είναι βαρύτερος.

Το νοσο­κο­μείο Ζου­στι­νιάν, όπου έχουν μετα­φερ­θεί πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες, δυσκο­λεύ­ε­ται να αντι­με­τω­πί­σει τη συρ­ροή, καθώς πολ­λοί από τους ανθρώ­πους αυτούς βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Αυτή η φτωχή χώρα της Καραϊβικής μαστίζεται από σοβαρή έλλειψη καυσίμων επειδή –εκτός των άλλων, συμμορίες λυμαίνονται ένα τμήμα του κυκλώματος ανεφοδιασμού.

Αυτό προ­κα­λεί ισχυ­ρή δυσα­ρέ­σκεια στους κόλ­πους του πλη­θυ­σμού ενώ χθες, ήταν θέα­τρο δια­δη­λώ­σε­ων κατά της αύξη­σης της τιμής της βεν­ζί­νης.

Στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο του Πορτ-ο-Πρενς, νοση­λεύ­ο­νται ακό­μηαπό τις 27 Οκτώ­βρη, όσοι επέ­ζη­σαν των επι­θέ­σε­ων ένο­πλων συμ­μο­ριών, κατά τη διάρ­κεια γενι­κής απερ­γί­ας ενά­ντια στις ελλεί­ψεις καυ­σί­μων, ενώ το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό στα πλή­ρη μέχρι ασφυ­ξί­ας νοσο­κο­μεία εκφρά­ζει φόβους ότι ο αριθ­μός των θυμά­των θα αυξηθεί.

«Είδα 50–54 ανθρώ­πους να καί­γο­νται ζωντα­νοί στο σημείο. Είναι αδύ­να­το να τους ανα­γνω­ρί­σει κανείς», δήλω­σε ο Patrick Almonor, αντι­δή­μαρ­χος της πόλης που επί­σης έχει πλη­γεί σοβα­ρά από την ανα­σφά­λεια και την οικο­νο­μι­κή κρί­ση καθώς και από φυσι­κές καταστροφές.

Σύμ­φω­να με τον Almonor, ο οδη­γός του βυτιο­φό­ρου φέρε­ται να προ­σπά­θη­σε να απο­φύ­γει τη σύγκρου­ση με μοτο­συ­κλέ­τα — ταξί, χάνο­ντας τον έλεγ­χο του οχή­μα­τός του, το οποίο ανα­τρά­πη­κε στο δρόμο.

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι έσπευσαν στο φορτηγό, παρά τις προειδοποιήσεις του οδηγού, για να πάρουν καύσιμα, ένα πολύτιμο εμπόρευμα, και επακολούθησε η έκρηξη.

Πολ­λά σπί­τια στη γύρω περιο­χή έπια­σαν επί­σης φωτιά μετά την έκρη­ξη, πράγ­μα που υπο­δη­λώ­νει υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό θυμά­των. «Δεν είμα­στε ακό­μη σε θέση να δώσου­με λεπτο­μέ­ρειες για τον αριθ­μό των θυμά­των μέσα στα σπί­τια», πρό­σθε­σε.

“Ξεχειλίζουν” δομές υγείας και χωρίς μέσα

Το νοσο­κο­μείο Justinien, όπου μετα­φέρ­θη­καν πολ­λά θύμα­τα της έκρη­ξης, ξεχεί­λι­σε από ροή τραυ­μα­τιών, πολ­λοί από αυτούς σε κρί­σι­μη κατάσταση.

«Δεν έχου­με τα μέσα να φρο­ντί­σου­με τους πολ­λούς σοβα­ρά καμέ­νους ανθρώ­πους» που έφτα­σαν, είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο μια νοσο­κό­μα του νοσοκομείου.

«Φοβά­μαι ότι δεν θα μπο­ρέ­σου­με να τους σώσου­με», είπε.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αϊτής Ariel Henry, ο οποί­ος προη­γου­μέ­νως ανέ­φε­ρε μερι­κό απο­λο­γι­σμό «περί­που 40 νεκρούς» και «δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες», ανα­κοί­νω­σε στο Twitter τρι­ή­με­ρο εθνι­κό πέν­θος «στη μνή­μη των θυμά­των αυτής της τρα­γω­δί­ας που θρη­νεί όλο το έθνος της Αϊτής».

Αντι­μέ­τω­πος με την έκτα­κτη ανά­γκη, ο Πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε επί­σης την ανά­πτυ­ξη (πρό­χει­ρων) νοσο­κο­μεί­ων υπαί­θρου «για την παρο­χή της απα­ραί­τη­της περί­θαλ­ψης στα θύμα­τα αυτής της τρο­με­ρής έκρηξης».

Μόνιμη κρίση

Η Αϊτή, η φτω­χό­τε­ρη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, αντι­με­τω­πί­ζει σοβα­ρή έλλει­ψη καυ­σί­μων και τους τελευ­ταί­ους μήνες, ένο­πλες συμ­μο­ρί­ες έχουν αυξή­σει σημα­ντι­κά τον έλεγ­χό τους στο Πορτ-ο-Πρενς, ελέγ­χο­ντας τους δρό­μους που οδη­γούν στους τρεις τερ­μα­τι­κούς σταθ­μούς πετρε­λαί­ου της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερα από δώδεκα οχήματα μεταφοράς καυσίμων έχουν καταληφθεί από συμμορίες που ζητούν βαριά λύτρα για την απελευθέρωση των οδηγών.

Από τον Οκτώ­βριο, τα τηλε­πι­κοι­νω­νια­κά δίκτυα και τα ΜΜΕ έχουν περιο­ρί­σει δρα­στι­κά τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους σε όλη τη χώρα, αδυ­να­τώ­ντας να βρουν καύ­σι­μα για τις θερ­μο­γεν­νή­τριες που τρο­φο­δο­τούν με ρεύ­μα τις κεραίες.

Επι­πλέ­ον, όμως, αυτή η ενερ­γεια­κή κρί­ση δυσχε­ραί­νει και τη λει­τουρ­γία των λίγων νοσο­κο­μεια­κών δομών της χώρας.

Η Αϊτή είχε ήδη υπο­στεί ένα σοβα­ρό πλήγ­μα στις 12 Ιανουα­ρί­ου 2010 από το σει­σμό που κατέ­στρε­ψε το Πορτ-ο-Πρενς και πολ­λές πόλεις της Αϊτής, σκο­τώ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρους από 200.000 ανθρώ­πους και βαθαί­νο­ντας την τοπι­κή οικο­νο­μι­κή κρίση.

Σε αυτό προ­στί­θε­ται η βαθιά πολι­τι­κή κρί­ση που επι­κρα­τεί έκτο­τε και η οποία κορυ­φώ­θη­κε τον Ιού­λιο, όταν δολο­φο­νή­θη­κε ο πρό­ε­δρος της Jovenel Moses σε ένα περι­στα­τι­κό ακό­μη υπό έρευ­να και στο οποίο εμπλέ­κο­νται ξένες υπηρεσίες.

Επι­πλέ­ον, η ανα­σφά­λεια βρί­σκε­ται σε εξαι­ρε­τι­κά υψη­λά επί­πε­δα. Η πρό­σφα­τη εμφά­νι­ση απα­γω­γών στην Αϊτή υπο­γραμ­μί­ζει την αυξα­νό­με­νη κυριαρ­χία των συμ­μο­ριών που ελέγ­χουν μεγά­λο μέρος της χώρας. Φέτος έχουν δια­πρά­ξει 782 απα­γω­γές με αντάλ­λαγ­μα χρή­μα­τα — η πιο σχε­τι­κή τελευ­ταία ήταν τον Οκτώ­βριο 17 ιερα­πό­στο­λων (16 Αμε­ρι­κα­νοί και ένας Καναδός).

Αυτοί οι παρά­γο­ντες έχουν προ­κα­λέ­σει ένα κύμα μαζι­κής μετα­νά­στευ­σης Αϊτι­νών σε άλλες χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και στις ΗΠΑ

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από france24, AFP.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο