Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Ο Ibrahim Gokcek συνεχίζει το δύσκολο αγώνα του — «Θα νικήσουμε! Το Grup Yorum θα νικήσει!»

Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του είναι κρί­σι­μη, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Ο Ibrahim Gokcek, μέλος του συγκρο­τή­μα­τος Grup Yorum, συνε­χί­ζει για 308η μέρα την απερ­γία πεί­νας, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για το όργιο διώ­ξε­ων και φυλα­κί­σε­ων που έχει εξα­πο­λύ­σει τα τελευ­ταία χρό­νια το τουρ­κι­κό κρά­τος κατά του συγκροτήματος. 

Πέρα­σαν 17 μέρες από τότε που η συνα­γω­νί­στρια του, η 28χρονη τρα­γου­δί­στρια και μου­σι­κός Helin Bolek (Χελίν Μπο­λέκ) έφυ­γε από τη ζωή έπει­τα από 288 μέρες «νηστεί­ας θανάτου». 

Σε φωτο­γρα­φί­ες που ανέ­βη­καν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δια­κρί­νε­ται ο Ibrahim, εξαι­ρε­τι­κά κατα­βε­βλη­μέ­νος αλλά απο­φα­σι­σμέ­νος για τον δίκαιο αγώ­να του, και δίπλα του η μητέ­ρα της Χελίν, Αιγκούλ, που του συμπα­ρα­στέ­κε­ται και του δίνει κουράγιο. 

Σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε πριν 2 μέρες στο Twitter, ο τούρ­κος μου­σι­κός στέλ­νει το δικό του μήνυ­μα, ευχα­ρι­στώ­ντας όλους όσους στή­ρι­ξαν και στη­ρί­ζουν την υπό­θε­ση των μελών του συγκροτήματος. 

Με αδύ­να­μη φωνή αλλά πανί­σχυ­ρη θέλη­ση, ο Gokcek σημειώ­νει: «Βλέ­που­με ότι η αντί­στα­ση μας μεγα­λώ­νει. Κανείς δε μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει αυτήν την αντί­στα­ση. Θα μεγα­λώ­νει κύμα με το κύμα. Θα νική­σου­με! Το Grup Yorum θα νική­σει! Ο λαός θα νικήσει!».

Το συγκρότημα και το όργιο διώξεων από τις τουρκικές αρχές

Το συγκρό­τη­μα Grup Yorum (Γκρουπ Γιο­ρούμ) ιδρύ­θη­κε το 1985 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και απο­τέ­λε­σε για χρό­νια ένα από τα δημο­φι­λέ­στε­ρα προ­ο­δευ­τι­κά μου­σι­κά συγκρο­τή­μα­τα στην Τουρκία.

Ο αρι­στε­ρός, επα­να­στα­τι­κός χαρα­κτή­ρας των τρα­γου­διών του συγκρο­τή­μα­τος και η στά­ση των μελών του ενά­ντια στον αυταρ­χι­κό χαρα­κτή­ρα των αστι­κών τουρ­κι­κών κυβερ­νή­σε­ων, έβα­λε το Grup Yorum στο στό­χα­στρο των αρχών. Τα μέλη του συγκρο­τή­μα­τος βρί­σκο­νται εδώ και χρό­νια στην περί­φη­μη «γκρι λίστα». της κυβέρ­νη­σης της Τουρ­κί­ας, χαρα­κτη­ρι­σμέ­να ως «υπο­στη­ρι­κτές τρο­μο­κρα­τι­κών οργανώσεων».

Τα τελευ­ταία δύο χρό­νια, του­λά­χι­στον 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλ­λη­φθεί από τις αρχές ενώ έχει απα­γο­ρευ­τεί κάθε συναυ­λία τους. Η έδρα του συγκρο­τή­μα­τος στην συνοι­κία Οκμεϊ­ντά­νι στην ανα­το­λι­κή Κων­στα­ντι­νού­πο­λη έχει γίνει πολ­λές φορές στό­χος βίαιων αστυ­νο­μι­κών επιχειρήσεων.

Στις 11 Μάρ­τη, δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας εισέ­βα­λαν στο σπί­τι των Gokcek και Bolek στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και τους συνέ­λα­βαν προ­κει­μέ­νου να τους μετα­φέ­ρουν στο νοσο­κο­μείο για να υπο­βλη­θούν σε ανα­γκα­στι­κή βίαιη σίτιση. 

Οι Gokcek και Bolek έφτα­σαν να είναι κάτω από 40 κιλά, συνε­χί­ζο­ντας τον αγώ­να τους για να απο­φυ­λα­κι­στούν τα υπό­λοι­πα μέλη του συγκρο­τή­μα­τος και να στα­μα­τή­σουν οι διώ­ξεις από το τουρ­κι­κό κράτος. 

Στις 3 Απρί­λη, η 28χρονη Bolek άφη­σε την τελευ­ταία της πνοή, ενώ η κηδεία της μετα­τρά­πη­κε σε δια­μαρ­τυ­ρία κατά του αυταρ­χι­σμού των τουρ­κι­κών αρχών. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο