Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το άκρον άωτον της αστικής σοβαροφάνειας

Ο κ. Κ. Μητσο­τά­κης, μετά τη σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση στο Προ­ε­δρι­κό, και προ­κει­μέ­νου να εμπε­δώ­σει τη μαύ­ρη προ­πα­γάν­δα της επεν­δυ­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης και της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, επι­κα­λεί­ται τον «Economist» ως το έντυ­πο που ανα­κή­ρυ­ξε την Ελλά­δα χώρα της χρονιάς.

Δηλα­δή επι­κα­λεί­ται το κατε­ξο­χήν έντυ­πο της βαλ­κυ­ρί­ας του κεφα­λαιο­κρα­τι­σμού… που απο­νέ­μει τίτλους και (αυτο)συγχαρητήρια σε όσους πιστούς εφαρ­μό­ζουν τις πολι­τι­κές του εργα­σια­κού μεσαί­ω­να, της φτω­χο­ποί­η­σης, της φορο­λη­στεί­ας, των πλειστηριασμών,της οικο­νο­μί­ας πολέ­μου, της Ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κής ανά­πτυ­ξης, της ακρί­βειας, των αυξα­νό­με­νων ανι­σο­τή­των, του ματω­μέ­νου πλε­ο­να­σμού κλπ.

Για την ιστο­ρία, υπεν­θυ­μί­ζω πως ο μεν Marx θεω­ρού­σε πως οι δημο­σιεύ­σεις στον «Economist» απο­τε­λού­σαν την επι­το­μή των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης, καθώς θεω­ρού­σε το εν λόγω έντυ­πο ως το ευρω­παϊ­κό όργα­νο της αρι­στο­κρα­τί­ας των οικο­νο­μι­κών, για δε τον Lenin ήταν το περιο­δι­κό των Βρε­τα­νών εκατομμυριούχων.

Κώστας Γου­λιά­μος,
πρώ­ην πρύ­τα­νης του Ευρω­παϊ­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Κύπρου, τακτι­κό μέλος
της Ευρω­παϊ­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών και Τεχνών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο