Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Facebook — Ανεκδιήγητα επιχειρήματα

Οι αντιεμ­βο­λια­στι­κές σελί­δες στο Facebook έχουν λιγό­τε­ρους συνο­λι­κούς ακό­λου­θους από ό,τι εκεί­νες υπέρ των εμβο­λί­ων, όμως είναι περισ­σό­τε­ρες σε αριθ­μό, ταχύ­τε­ρα ανα­πτυσ­σό­με­νες και κυρί­ως ολο­έ­να πιο κεντρι­κά δια­συν­δε­δε­μέ­νες μέσα στο δίκτυο του μεγα­λύ­τε­ρου μέσου κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, πράγ­μα που σημαί­νει ότι αυξά­νε­ται συνε­χώς η επιρ­ροή τους. Αν αυτή η τάση συνε­χι­στεί, είναι πιθα­νό ότι οι αντιεμ­βο­λια­στι­κές από­ψεις θα κυριαρ­χή­σουν στον δια­δι­κτυα­κό διά­λο­γο σε περί­που δέκα χρόνια.

Αυτή η ανη­συ­χη­τι­κή δια­πί­στω­ση ‑που προ­μη­νύ­ει εμπό­δια στην κατα­πο­λέ­μη­ση τόσο της τωρι­νής παν­δη­μί­ας Covid-19 όταν βρε­θεί εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 όσο και κάθε άλλης μελ­λο­ντι­κής επι­δη­μί­ας- προ­κύ­πτει από μία μελέ­τη, την πρώ­τη του είδους της, σε περισ­σό­τε­ρες από 1.300 σελί­δες του Facebook, τις οποί­ες παρα­κο­λου­θούν σχε­δόν 90 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι από όλον τον κόσμο.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον Νιλ Τζόν­σον του Πανε­πι­στη­μί­ου Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον των ΗΠΑ, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Nature», μελέ­τη­σαν 124 σελί­δες του Facebook υπέρ των εμβο­λί­ων (με 6,9 εκα­τομ­μύ­ρια ακό­λου­θους), 317 σελί­δες κατά των εμβο­λί­ων (με 4,2 εκα­τομ­μύ­ρια «πιστούς») και 885 σελί­δες «ανα­πο­φά­σι­στων», όπως π.χ. συλ­λό­γων γονέ­ων (με 74,1 εκα­τομ­μύ­ρια ακόλουθους).

Οι επι­στή­μο­νες υπο­λό­γι­σαν τις δια­συν­δέ­σεις κάθε μίας ιστο­σε­λί­δας με άλλες σελί­δες δια­λό­γου σχε­τι­κά με τα εμβό­λια και, στη συνέ­χεια, τις δια­συν­δέ­σεις των τελευ­ταί­ων με άλλες σελί­δες κ.ο.κ. Ακο­λού­θως, με τη βοή­θεια ειδι­κού λογι­σμι­κού, δημιούρ­γη­σαν έναν χάρ­τη δια­συν­δέ­σε­ων, που απο­κα­λύ­πτει ότι οι αντιεμ­βο­λια­στές κατέ­χουν πλέ­ον πιο κεντρι­κή θέση ‑άρα με μεγα­λύ­τε­ρη επιρ­ροή στους ανα­πο­φά­σι­στους- από ό,τι οι υπέρ­μα­χοι των εμβολίων.

   «Οι αντιεμ­βο­λια­στές κερ­δί­ζουν. Καλύ­πτουν πολύ περισ­σό­τε­ρο έδα­φος, αν και λιγό­τε­ροι», δήλω­σε η ανθρω­πο­λό­γος Χάι­ντι Λάρ­σον, επι­κε­φα­λής του Προ­γράμ­μα­τος Εμπι­στο­σύ­νης στα Εμβό­λια της Σχο­λής Υγιει­νής και Τρο­πι­κής Ιατρι­κής του Λον­δί­νου, σύμ­φω­να με το «Science».

 «Οι ιστο­σε­λί­δες απο­τε­λούν ένα πεδίο μάχης για τις καρ­διές και τα μυα­λά. Έως τώρα δεν υπήρ­χε κανέ­νας χάρ­της του πεδί­ου της μάχης σε συστη­μι­κό επί­πε­δο. Απο­φα­σί­σα­με να κάνου­με κάτι τέτοιο και σοκα­ρι­στή­κα­με», ανέ­φε­ρε ο Τζόνσον.

 Οι αντιεμ­βο­λια­στι­κές σελί­δες εμφα­νί­ζουν περισ­σό­τε­ρες συν­δέ­σεις, τόσο σε τοπι­κό όσο και σε διε­θνές επί­πε­δο, ενώ αυξά­νο­νται ταχύ­τε­ρα σε σχέ­ση με τις φιλι­κές προς τα εμβό­λια. Επί­σης, ενώ οι τελευ­ταί­ες εστιά­ζουν μονο­θε­μα­τι­κά στην αξία των εμβο­λί­ων (με κεντρι­κό μήνυ­μα «τα εμβό­λια δου­λεύ­ουν και σώζουν»), οι αντιεμ­βο­λια­στι­κές σελί­δες συνή­θως καλύ­πτουν μία ευρύ­τε­ρη θεμα­το­λο­γία σε ζητή­μα­τα υγεί­ας και ασφά­λειας ιδί­ως των παι­διών, προ­ω­θώ­ντας μία μεγά­λη γκά­μα από εναλ­λα­κτι­κές θερα­πεί­ες μέχρι ευφά­ντα­στες συνω­μο­σιο­λο­γι­κές θεω­ρί­ες, κάτι που τους επι­τρέ­πει να έχουν ευκο­λό­τε­ρη απήχηση.

   Μάλι­στα, το πρό­βλη­μα δεν περιο­ρί­ζε­ται στο Facebook. Η ομά­δα του Τζόν­σον έκα­νε πρό­σφα­τα μία ξεχω­ρι­στή επι­στη­μο­νι­κή προ­δη­μο­σί­ευ­ση, σύμ­φω­να με την οποία οι δια­συν­δέ­σεις των αντιεμ­βο­λια­στών επε­κτεί­νο­νται σε διά­φο­ρες πλατ­φόρ­μες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και, επι­πλέ­ον, εμφα­νί­ζουν αυξα­νό­με­νες σχέ­σεις με εξτρε­μι­στι­κές ακρο­δε­ξιές ομάδες.

 Ήδη ένα σχε­τι­κό μικρό αλλά θορυ­βώ­δες και συνε­χώς αυξα­νό­με­νο κίνη­μα έχει δημιουρ­γη­θεί ενα­ντί­ον της ανά­πτυ­ξης εμβο­λί­ου για τον νέο κορο­νο­ϊό. Μετα­ξύ άλλων (ανεκ­δι­ή­γη­των ή απλώς παρα­πλα­νη­τι­κών και παρα­πλα­νη­μέ­νων από­ψε­ων), οι αντιεμ­βο­λια­στές ισχυ­ρί­ζο­νται ότι τα μελ­λο­ντι­κά εμβό­λια κατά της Covid-19 θα «σκο­τώ­σουν εκα­τομ­μύ­ρια» ή ότι θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να φυτευ­τούν τσι­πά­κια στο σώμα των ανθρώπων!

 Αν και η υπο­στή­ρι­ξη των εμβο­λί­ων από την πλειο­νό­τη­τα του πλη­θυ­σμού είναι δεδο­μέ­νη, τα ποσο­στά εμβο­λια­σμού διε­θνώς εμφα­νί­ζουν μία στα­σι­μό­τη­τα κατά τις τελευ­ταί­ες δύο δεκα­ε­τί­ες. Παρα­μέ­νει άγνω­στο ‑υπό την επιρ­ροή και από­ψε­ων όπως οι παρα­πά­νω- πόσοι άνθρω­ποι τελι­κά θα αρνη­θούν να εμβο­λια­στούν όταν βρε­θεί εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού, ιδί­ως αν η ανά­πτυ­ξή του γίνει υπερ­βο­λι­κά γρή­γο­ρα, κάτι που μπο­ρεί να πυρο­δο­τή­σει πρό­σθε­τες υπο­ψί­ες και ανη­συ­χί­ες. Όσο περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι κάνουν «αντί­στα­ση» τόσο δυσκο­λό­τε­ρα θα επι­τευ­χθεί η ανα­γκαία συλ­λο­γι­κή ανοσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο