Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το βίντεο βοηθός ρέφερι (VAR ) παρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας: «Στόχος τα μεγάλα λάθη»

Σε μια νέα επο­χή θα εισέλ­θει σύντο­μα το ποδό­σφαι­ρο με τη χρή­ση του βίντεο βοη­θός ρέφε­ρι (VAR ) δηλα­δή της χρη­σι­µο­ποί­η­σης του βίντεο για την διαι­τη­σία των αγώ­νων και την εξά­λει­ψη των λαθών, της κακο­πι­στί­ας, της γκρί­νιας στις εξέδρες.

Με αφορ­μή τη συζή­τη­ση που άνοι­ξε τις τελευ­ταί­ες ώρες μετά το γκολ-φάντα­σμα του Πανα­μά στο παι­χνί­δι με την Κόστα Ρίκα (2–1) και το οποίο του έδω­σε την πρό­κρι­ση στα τελι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, ο πρό­ε­δρος της FIFA, Τζιά­νι Ινφα­ντί­νο πήρε θέση υπέρ της ανα­γκαιό­τη­τας εισα­γω­γής του VAR (video assistant referee ) στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Ρωσί­ας, το 2018.

«Όταν παί­ζεις την πρό­κρι­ση σε ένα Μου­ντιάλ και το παι­χνί­δι κρί­νε­ται από ένα σημα­ντι­κό λάθος του διαι­τη­τή, που μπο­ρεί να συμ­βεί, για­τί οι διαι­τη­τές είναι άνθρω­ποι και κάνουν λάθη όπως όλοι οι άλλοι, τότε νομί­ζω ότι ήρθε η ώρα να διορ­θώ­σου­με αυτά τα λάθη», ανέ­φε­ρε αρχι­κά ο Τζιά­νι Ινφα­ντί­νο και πρόσθεσε:

«Όταν όλος ο κόσμος βλέ­πει ένα λάθος σε δευ­τε­ρό­λε­πτα και ο μόνος που δεν το βλέ­πει είναι ο διαι­τη­τής, όχι επει­δή δεν θέλει, αλλά επει­δή δεν μπο­ρεί και υπάρ­χει ο τρό­πος για να το διορ­θώ­σου­με, τότε θα πρέ­πει να κάνου­με ένα βήμα προς τα εμπρός. Είμα­στε έτοι­μοι να το εφαρ­μό­σου­με, δεν υπάρ­χει καμία αρνη­τι­κή ένδει­ξη στις δοκι­μές μας. Κάθε φορά που το βίντεο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε, πήγε καλά, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την από­φα­ση του διαι­τη­τή ή διορ­θώ­νο­ντας το λάθος. Ο στό­χος του VAR δεν είναι οι μικρές λεπτο­μέ­ρειες, αλλά τα μεγά­λα λάθη».

Η χρή­ση του VAR θα αφορά:

1) Ευκαι­ρία για γκολ

2) Λάθος υπό­δει­ξη σε παί­κτη για πει­θαρ­χι­κό παράπτωμα

3) Κόκ­κι­νη κάρτα

4) Πέναλ­τι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο