Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δουλεμπόριο συνεχίζεται αμείωτο στην Λιβύη

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Γρά­φαν οι εφη­με­ρί­δες σχε­δόν ένα χρό­νο πριν ότι η κατά­στα­ση στην Λιβύη με το σύγ­χρο­νο σκλα­βο­πά­ζα­ρο, με τους ανθρώ­πους να αγο­ρά­ζο­νται και να πωλού­νται στις λαι­κές των καταυ­λι­σμών προ­σφύ­γων είναι απάν­θρω­πη και απαράδεκτη.

Αυτά μετά το ρεπορ­τάζ του CNN τον Γενά­ρη του 2017, με τις πραγ­μα­τι­κά απάν­θρω­πες, βάρ­βα­ρες εικό­νες των ανθρώ­πων θυμά­των των παρεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων σαν σε ζωοπανήγυρι.

slavar1

 

Έτσι σαν από μηχα­νής θεός ο Μακρόν σπεύ­δει στην Λιβύη, μετά από προ­τρο­πή του προ­έ­δρου της Ακτής Ελε­φα­ντο­στούν για να λύσει το φρι­κια­στι­κό αυτό πρό­βλη­μα και περι­χα­ρής δηλώ­νει ότι η Λιβύη μαζί με την ΕΕ ( Γερ­μα­νία, Γαλ­λία) και τους Αφρι­κα­νούς αρχη­γούς ( Τσαντ και Νίγη­ρα) συμ­φώ­νη­σαν να στέλ­νουν τους πρό­σφυ­γες πίσω στις χώρες από όπου ξεκί­νη­σαν για την προσφυγιά.

Έτσι θα στα­μα­τή­σει το δου­λε­μπό­ριο, γρά­φουν οι εφη­με­ρί­δες τον Νοέμ­βρη του 2017.

Η Λιβύη ( ποιά Λιβύη αλή­θεια; της Τρίπολης,της Βεγ­γά­ζης, των άλλων συμ­μο­ριών; ) ανα­λαμ­βά­νει να ερευ­νή­σει σε ποιούς καταυ­λι­σμούς γίνε­ται σκλα­βο­πά­ζα­ρο και και να παρέμ­βει για να το σταματήσει.

-Την προ­σπά­θεια χρη­μα­το­δο­τούν ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Αφρι­κα­νι­κή Ένω­ση για να γυρί­σουν οι πρό­σφυ­γες στις χώρες από όπου μετα­νά­στευ­σαν, λέει περι­χα­ρής ο Μακρόν.

Χρη­μα­το­δό­τη­σαν έτσι άλλες συμ­μο­ρί­ες να αντι­κα­τα­στή­σουν τις παλιές με την ευλο­γία των διε­θνών Οργα­νι­σμών. Ο Νίγη­ρας στα­μά­τη­σε να παίρ­νει άλλους μετα­νά­στες, μετά τις 20.000 που πήρε, αφού καμ­μία χώρα τελι­κά δεν τους θέλει πίσω, ούτε και αυτοί θέλουν να γυρί­σουν πίσω. Με δηλω­μέ­νους 700.000 μετα­νά­στες στην Λιβύη, στην αρχή του 2018 και 200–300.000 αδή­λω­τους, τρεις επι­λο­γές δια­θέ­τουν. Να πεθά­νουν από την πεί­να όταν θάναι στους δρό­μους, να που­λη­θούν στα σκλα­βο­πά­ζα­ρα ή να μπουν στα σαπιο­κά­ρα­βα των δια­κι­νη­τών. Το δου­λε­μπό­ριο ζει και βασι­λεύ­ει μόνο που κανείς δεν μιλά­ει πιά για αυτό. Η εικό­να από την Λιβύη, μιλά­ει από μόνη της, Ιού­λιος του 2018, ένα χρό­νο μετά τις αποφάσεις.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο