Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο η Ελλάδα – Οι βάσεις του θανάτου και της αμερικανοδουλείας

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Πρώτα απ’ όλα– ξεκαθάρισε στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός άμυνας Π.Καμμένος- δεν είναι βάσεις του θανάτου». Αναφέρονταν στις αμερικανονατοϊκές βάσεις που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεκτείνει, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει στο πλαίσιο της «στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ.

Ασφαλώς, δεν περιμέναμε από τον κ.Καμμένο να ντραπεί για τα εξόφθαλμα και προκλητικά ψέματα που εκστομίζει (πλέον ντρέπονται τα ίδια τα ψέματα για λογαριασμό των στελεχών της κυβέρνησης) μιας και η έννοια της «τσίπας» ήταν και είναι άγνωστη στο πολιτικό σινάφι του αμερικανοτσολιαδισμού.

Είναι επίσης προφανές πως για μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί ο καλύτερος μαθητής του ΝΑΤΟ, πίνοντας νερό στο όνομα του «διαβολικά καλού» Τραμπ, μηδαμινή σημασία έχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των τελευταίων 30 χρόνων, για την υλοποίηση των οποίων οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες.

Αυτές, λοιπόν, οι αμερικανονατοϊκές βάσεις – που σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας «δεν είναι βάσεις του θανάτου» – να θυμίσουμε πως είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών που έζησαν στο πετσί τους το βάρβαρο, δολοφονικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε:

– Στο ρόλο της βάσης της Σούδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμου του Κόλπου το 1991, στο πρώτο μακέλεμα του λαού του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Πρόκειται για εκείνη την δολοφονική επέμβαση της κυβέρνησης Μπους που υπολογίζεται πως κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ιρακινούς.

Για την παραχώρηση της Σούδας στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τα εύσημα από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους που δήλωνε: «Από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους (πολεμικού υλικού), εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων, λειτούργησε 24 ώρες το 24ωρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300%-400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς. Κάθε μέρα η βάση καλούνταν να διατηρεί τον ανεφοδιασμό των γραμμών μας και κάθε μέρα έπραττε το καθήκον της κατά τρόπον άψογο» (Ομιλία Τζ.Μπους στη Σούδα, 19/7/1991).

Η επίσκεψη του αρχιχασάπη Τζωρτζ Χ. Μπους στην Σούδα της Κρήτης, Ιούλης 1991.

Η επίσκεψη του αρχισφαγέα Τζωρτζ Χ. Μπους στην Σούδα, Ιούλης 1991.

– Στο ρόλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 1999, όταν για χάρη των Νατοικών μετέτρεπε τη βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων που εφορμούσαν ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη υποκρίνονταν την «αθώα περιστέρα»- που δήθεν «δεν συμμετέχει στο έγκλημα»- αμερικανονατοϊκά στρατεύματα αποβιβάζονταν στο Λιτόχωρο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σχηματίζοντας κομβόι με προορισμό το σφαγείο της Γιουγκοσλαβίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, η τότε κυβέρνηση έδωσε άδεια σε 60.000 νατοικούς στρατιώτες, περισσότερα από 40.000 οχήματα, 420 νατοικά πλοία, 1000 αεροσκάφη και περισσότερους από 500 σιδηροδρομικούς συρμούς να περάσουν μέσα από την ελληνική επικράτεια.

– Στο ρόλο της βάσης της Σούδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο Αφγανιστάν το 2001 («πόλεμος κατά της τρομοκρατίας») και το Ιράκ το 2003 («Σοκ και Δέος»). «Η αεροναυτική βάση της Σούδας ήταν το Νο 2 στήριγμά μας στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μετά το 2001» έχουν παραδεχθεί αμερικανοί παράγοντες σε σχετική απόρρητη ενημέρωση προς τους συμμάχους.

Τo 2008, σε τηλεγράφημα του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ – που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των Wikileaks- υπενθυμίζονταν ότι όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους να επιχειρήσουν από βάσεις εντός τουρκικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε 6KC-135 τάνκερ από το Ιντσιρλίκ στο αεροδρόμιο της Σούδας, όπου οι Ελληνες βοήθησαν στον εφοδιασμό τους με καύσιμα.

Κατά το κρίσιμο διάστημα της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ (Μάρτης-Απρίλης 2003), υπολογίζεται πως 5.270 αεροσκάφη, των ΗΠΑ αλλά και συμμαχικά, προσγειώθηκαν ή πέρασαν από τη Σούδα. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ η βάση αποτέλεσε ορμητήριο για καθημερινή απογείωση 22-28 κατασκοπευτικών και ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και ραντάρ. Επιπλέον, σε 200 υπολογίζονται τα αεροπλανοφόρα, οι φρεγάτες και τα υποβρύχια που έδεσαν στη ναυτική βάση της Σούδας το ίδιο διάστημα (in.gr, 12/4/2018).

Τα αποτελέσματα της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ – και ότι ακολούθησε αυτής- είναι γνωστά: Περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο νεκροί ιρακινοί, εκατομμύρια τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, απάνθρωποι βασανισμοί κρατούμενων από τους αμερικανούς εισβολείς-κατακτητές, εκτεταμένη καταστροφή υλικοτεχνικών υποδομών.

Μάρτης 2003: Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν τη Βαγδάτη.

Μάρτης 2003: Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν τη Βαγδάτη.

– Στο ρόλο των βάσεων σε Σούδα και Άκτιο στον ιμπεριαλιστικό και άδικο πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Λιβύη το 2011. Τότε που παράγοντες της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου σημείωναν με νόημα πως η Ελλάδα «συμμετέχει σ΄ όλα εκτός από τους βομβαρδισμούς στο λιβυκό έδαφος» (Ριζοσπάστης, 20/3/2011) και προσέθεταν πως «είναι δεδομένη η χρησιμοποίηση της Σούδας». Εξίσου δεδομένη ήταν και η χρήση της βάσης του Ακτίου, αφού εκεί εδρεύουν ΝΑΤΟικά αεροσκάφη – ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS», που συνιστούν τον προπομπό κάθε επίθεσης.

Και στην περίπτωση της Λιβύης, λοιπόν, ελληνικό έδαφος χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων που, με πρόσχημα την εκδίωξη του «κακού» Καντάφι, αιματοκύλλησαν τον λαό της χώρας. Τα δε δεινά που προκάλεσε η δολοφονική στρατιωτική επέμβαση των νατοικών δυνάμεων συνεχίζουν να ταλανίζουν μέχρι και σήμερα τη Λιβύη.

– Στο ρόλο των αμερικανονατοϊκών βάσεων (με τη Σούδα να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο) σε μια σειρά ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ενάντια στο λαό της Συρίας από το 2014.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τη διετία 2014-2016, προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της βάσης (115 Πτέρυγα Μάχης) περισσότερα από 10.000 (!) αμερικανονατοϊκά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των πολεμικών πλοίων (147 το 2014, πάνω από 70 το 2015) που αγκυροβόλησαν στην ναυτική βάση της Σούδας.

Τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και αργότερα αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έδωσαν κυριολεκτικά «γη και ύδωρ» στα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα στις επιθέσεις ενάντια στην Συρία, εμπλέκοντας τη χώρα ολοένα και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Αμερικανοτσολιαδισμός με... αριστερό προσωπείο.

Αμερικανοδουλεία με… αριστερό προσωπείο.

Γι’΄αυτό το λόγο, άλλωστε, οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας έχουν γίνει δέκτες συγχαρητηρίων από αμερικανονατοϊκούς αξιωματούχους, όπως ο σύγχρονος «Πιουριφόι», πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ ο οποίος σε ομιλία του στην σχολή Ικάρων τον περασμένο Απρίλη υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ «για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της αμερικανικής βάσης στη Σούδα», επιβεβαιώνοντας πως «αποτελεί απαραίτητο μέσο στήριξης των επιχειρήσεων του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ασφαλώς, ο ρόλος των αμερικανονατοϊκών βάσεων δεν ξεκινά το 1991, αλλά πάει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν οι μετεμφυλιακές αστικές κυβερνήσεις μετέτρεπαν τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Να υπενθυμίσουμε ότι πολύ πριν τον πόλεμο του Κόλπου, οι αμερικανικές βάσεις είχαν ενεργοποιηθεί σε μια σειρά περιπτώσεις, από τον αραβοισραηλινό πόλεμο («Γιόμ Κιπούρ») το 1973 και την τουρκική εισβολή το 1974 μέχρι την ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο το 1982.

Η ίδια η ιστορία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ελλάδα δεν είναι μονάχα βάσεις του θανάτου. Είναι ορμητήρια δολοφόνων και σύμβολα ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Η ύπαρξη τους στο έδαφος της πατρίδας μας όχι μόνο αποτελεί ύβρη απέναντι στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, αλλά επιπλέον βάζει τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους και περιπέτειες, καταστώντας την ουσιαστικά στόχο σε ενδεχόμενο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής σύγκρουσης.

Γι΄αυτο, σε πείσμα των κάθε λογής πραιτοριανών της αμερικανοδουλείας και του νατοτσολιαδισμού, τα συνθήματα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» δεν θα πάψουν να είναι επίκαιρα, μέχρι ο λαός, με την πάλη του, να διώξει μια και καλή απ’ αυτήν την πατρίδα τους ιμπεριαλιστές και τα εγχώρια τσιράκια τους.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.