Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το καθεστώς Ζελένσκι αφαίρεσε το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή του Κιέβου από τους ναζί

Το μνη­μείο του επι­κε­φα­λής των σοβιε­τι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων κατά την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Κιέ­βου από τις δυνά­μεις των ναζι­στών στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο απο­μα­κρύν­θη­κε από την τοπο­θε­σία όπου βρι­σκό­ταν στην πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρανίας.

Το άγαλ­μα του στρα­τη­γού Νικο­λάι Βατού­τιν απο­μα­κρύν­θη­κε από τον χώρο στον οποίο βρι­σκό­ταν από το 1948, το πάρ­κο Μαρίν­σκι, έκα­νε γνω­στό η δημο­τι­κή αρχή χθες Πέμ­πτη. Μετα­φέρ­θη­κε στο μου­σείο αεροπορίας.

Επι­πλέ­ον, 30 και πλέ­ον δρό­μοι και πλα­τεί­ες μετο­νο­μά­στη­καν. Η Πλα­τεία της Νίκης, το όνο­μα της οποί­ας τιμού­σε τη νίκη των σοβιε­τι­κών δυνά­με­ων στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, πήρε το όνο­μα Πλα­τεία Γαλι­κί­ας, σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Κιέ­βου Βιτά­λι Κλίτσκο.

Η Λεω­φό­ρος Νίκης μετο­νο­μά­στη­κε σε Λεω­φό­ρο Μπρεστ.

Το Κίε­βο απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε από μονά­δες του 1ου Ουκρα­νι­κού Μετώ­που του κόκ­κι­νου στρα­τού την 6η Νοεμ­βρί­ου 1943, έπει­τα από δυο χρό­νια ναζι­στι­κής κατοχής.

Τα τελευ­ταία χρό­νια το καθε­στως της Ουκρα­νί­ας υλο­ποιεί συστη­μα­τι­κά μια πολι­τι­κή απο­μά­κρυν­σης μνη­μεί­ων του αντι­φα­σι­στι­κού αγώ­να και σοβιε­τι­κών πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων και να μετο­νο­μά­ζο­νται δρό­μοι στο πλαί­σιο της «απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­σης» και «απο­ρω­σο­ποί­η­σης» της Ουκρανίας.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο