Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών — Ο Δ. Κουτσούμπας στο μπλόκο της Νίκαιας (VIDEO)

Στο μπλό­κο της Νίκαιας βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος μετά από πρό­σκλη­ση της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων, επι­σκέ­φθη­κε σήμε­ρα μπλό­κα των αγρο­τών που βρί­σκο­νται σε κινητοποιήσεις.

Εκεί, μέσα σε θερ­μό κλί­μα, τον υπο­δέ­χτη­καν οι αγρό­τες που νωρί­τε­ρα είχαν απο­κλεί­σει την ΠΑΘΕ, ενώ εκπρό­σω­ποι της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του Μπλό­κου της Νίκαιας και των υπό­λοι­πων μπλό­κων της Θεσ­σα­λί­ας, της Αγιάς, της Ελασ­σό­νας, του Τυρ­νά­βου και του Ριζό­μυ­λου, τον ενη­μέ­ρω­σαν για την πορεία του αγώ­να των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτηνοτρόφων.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας συνο­δευό­ταν από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κύριλ­λο Παπα­σταύ­ρου και Κώστα Παρα­σκευά, καθώς και την Μαρία Γαβα­λά, μέλος της ΚΕ και γραμ­μα­τέα της Επι­τρο­πής Περιο­χής Θεσ­σα­λί­ας του Κόμματος.

Ο Κώστας Τζέλ­λας, πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, ευχα­ρί­στη­σε τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος για την άμε­ση αντα­πό­κρι­ση του ΚΚΕ στην πρό­σκλη­ση των αγρο­τών και τον ενη­μέ­ρω­σε για τα αιτή­μα­τά τους.

Στα μπλόκα χτυπάει η καρδιά της ελληνικής αγροτιάς

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας απευ­θυ­νό­με­νος στους συγκε­ντρω­μέ­νους αγρό­τες τόνισε:

«Εδώ στα μπλό­κα χτυ­πά­ει η καρ­διά της ελλη­νι­κής αγρο­τιάς, στη Νίκαια, στη Θεσ­σα­λία, αλλά και σε όλη την Ελλά­δα. Είμα­στε εδώ, αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων, των Ομο­σπον­διών και των Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων, για­τί έχε­τε δίκαια αιτή­μα­τα, όλο το δίκιο είναι με το μέρος σας. Δίνε­τε μάχη επι­βί­ω­σης αυτή τη στιγ­μή. Δεν πάει άλλο η κατά­στα­ση. Είμα­στε εδώ για­τί υπο­στη­ρί­ζου­με τα αιτή­μα­τά σας και σ’ αυτό τον αγώ­να θα είμα­στε πάντα μπρο­στά όχι με υπο­σχέ­σεις, αλλά και με πρά­ξεις, όπως το έχου­με απο­δεί­ξει τόσα χρόνια.

Είμα­στε εδώ για­τί δεν ανε­χό­μα­στε την κοροϊ­δία της ελλη­νι­κής αγρο­τιάς από τη σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, από όλες τις κυβερ­νή­σεις που πέρα­σαν από αυτόν εδώ τον τόπο. Είμα­στε εδώ για­τί δεν ανε­χό­μα­στε την υπο­κρι­σία, τον αυταρ­χι­σμό με τον οποίο προ­σπα­θούν να κλεί­σουν τα στό­μα­τα, να εμπο­δί­σουν τις δίκαιες μορ­φές πάλης που απο­φα­σί­ζουν οι ίδιοι οι αγρό­τες. Φέρ­νουν τα ΜΑΤ, τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις για να εμπο­δί­σουν την άσκη­ση πίε­σης προς την κυβέρ­νη­ση, για­τί μπλό­κο στις Εθνι­κές Οδούς σημαί­νει μεγα­λύ­τε­ρη πίε­ση, μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στον αγώ­να για να ικα­νο­ποι­η­θούν τα αιτήματα.

Δεν ανεχόμαστε τη συκοφαντία και την αποσιώπηση του αγώνα των αγροτών

Είμα­στε εδώ για­τί δεν ανε­χό­μα­στε να σας συκο­φα­ντούν. Δεν ανε­χό­μα­στε να χρη­σι­μο­ποιούν συκο­φα­ντί­ες ενά­ντια στην ελλη­νι­κή αγρο­τιά που παρά­γει τον πλού­το, που παρά­γει όλα αυτά που τρώ­νε οι ελλη­νι­κές οικο­γέ­νειες σε όλη την Ελλά­δα, από την Αθή­να μέχρι τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, από την Κρή­τη μέχρι τον Έβρο. Για­τί εσείς ταΐ­ζε­τε τους Έλλη­νες και τις Ελλη­νί­δες, τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες. Και όλος ο κόσμος, όπως και εσείς, θέλε­τε αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα να είναι ποιο­τι­κά, φθη­νά και όχι να απο­μυ­ζούν τον κόπο της αγρο­τιάς μια χού­φτα κορά­κια, οι μεγα­λέ­μπο­ροι, οι μεσά­ζο­ντες, με απο­τέ­λε­σμα οι εργά­τες, οι μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες, οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες να πλη­ρώ­νουν πολύ υψη­λό κόστος. Και την ίδια ώρα εσείς δεν έχε­τε στοι­χειώ­δεις εγγυ­η­μέ­νες τιμές, ώστε να μπο­ρεί­τε να επι­βιώ­σε­τε, να καλ­λιερ­γεί­τε και να παράγετε.

Είμα­στε εδώ για­τί δεν ανε­χό­μα­στε μαζί με τη συκο­φα­ντία να υπάρ­χει και η απο­σιώ­πη­ση από μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Κι αυτό δεν γίνε­ται τυχαία, υπάρ­χει η κρα­τι­κή εξου­σία, οι κυβερ­νή­σεις που δίνουν τέτοιες κατευ­θύν­σεις. Γι’ αυτό και η σημε­ρι­νή συγκέ­ντρω­ση, η σημε­ρι­νή παρου­σία της αντι­προ­σω­πεί­ας του ΚΚΕ έχει και αυτό το νόη­μα. Να ανα­γκα­στούν επι­τέ­λους να προ­βά­λουν τα αιτή­μα­τα, για­τί τα αιτή­μα­τά σας είναι δίκαια.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια

Ο αγρό­της δεν μπο­ρεί να δου­λέ­ψει όταν έχει τερά­στιο κόστος παρα­γω­γής. Δεν γίνε­ται να δίνουν αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο στο μεγά­λο εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο που δεν ξέρει τι έχει σε αυτή τη χώρα και διε­θνώς και εδώ η ελλη­νι­κή αγρο­τιά που ματώ­νει όλη μέρα στο χωρά­φι τον χει­μώ­να, το καλο­καί­ρι με την κάψα, να μην έχει να ζήσει.

Χρειά­ζε­ται εδώ και τώρα αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο. Χρειά­ζε­ται εδώ και τώρα να μειω­θεί η τιμή του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος, με την κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής. Χρειά­ζε­ται εδώ και τώρα να υπάρ­ξει επι­δό­τη­ση της ζωο­τρο­φής, άλλων εφο­δί­ων, άλλων μέσων που έχει ανά­γκη η αγρο­τιά, να καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ στα εφό­δια, στα μέσα, αλλά και στα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης που πλη­ρώ­νει ο Έλλη­νας φορολογούμενος.

Είμα­στε εδώ για­τί η αγρο­τιά δεν πρέ­πει να πλη­ρώ­νει άλλο τα “ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να” που λένε οι κυβερ­νή­σεις, πρέ­πει να γίνουν έργα υπο­δο­μής. Επί­σης πρέ­πει να αλλά­ξει ο κανο­νι­σμός του ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα να υπάρ­ξει ασφά­λι­ση, πλή­ρης απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% της παρα­γω­γής. Μόνο έτσι θα μπο­ρέ­σει να ανα­κου­φι­στεί ο αγρό­της. Και βεβαί­ως χρειά­ζο­νται τιμές που ο αγρό­της να μπο­ρεί να επι­βιώ­νει, να ζει την οικο­γέ­νειά του, να συμ­βά­λει στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, για να ανα­πτυ­χθεί ο τόπος και να μπο­ρεί και ο Έλλη­νας εργα­ζό­με­νος στις πόλεις και τα χωριά της πατρί­δας μας να απο­λαμ­βά­νει ποιο­τι­κά και καλά προϊόντα».

Η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στην κοινωνική συμμαχία

Τέλος ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας αφού ευχα­ρί­στη­σε τους αγρό­τες για την υπο­δο­χή, τόνι­σε πως «η δύνα­μη βρί­σκε­ται στον ενω­μέ­νο αγώ­να όλων γύρω από τα συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα σήμε­ρα, αλλά και ταυ­τό­χρο­να για να ανοί­ξει ένας καλύ­τε­ρος πιο μόνι­μος και στα­θε­ρός δρό­μος για να ανα­πτυ­χθεί η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, για να βγού­με από αυτό το τέλ­μα που μας έχουν φέρει οι κυβερ­νή­σεις. Ήρθε η στιγ­μή να βγουν συμπε­ρά­σμα­τα από όλους. Ενω­μέ­νοι με τους εργά­τες, στις πόλεις, στα εργο­στά­σια, στις υπη­ρε­σί­ες, στα για­πιά. Ενω­μέ­νοι με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, που επί­σης και αυτοί έχουν πολ­λά προ­βλή­μα­τα και κλεί­νουν τα μαγα­ζιά τους. Ενω­μέ­νοι με τις γυναί­κες των αγρο­τών και των άλλων εργα­ζο­μέ­νων. Ενω­μέ­νοι με τα παι­διά μας, είτε είναι φοι­τη­τές είτε είναι μαθη­τές, είτε είναι εργα­ζό­με­νοι ή άνερ­γοι. Πρέ­πει να φτιά­ξου­με μια μεγά­λη κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία για να τους πάρου­με αμπά­ρι­ζα όλους αυτούς που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τον μόχθο του λαού, που έχουν φτά­σει την ελλη­νι­κή αγρο­τιά σε αυτό το σημείο, εκεί που δεν πάει άλλο».

Οι αγρότες κάνουν αγώνα επιβίωσης

Μιλώ­ντας εκ μέρους της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του Μπλό­κου της Νίκαιας, ο Κώστας Τζέλ­λας, πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, αφού τον ευχα­ρί­στη­σε για την παρου­σία του και τη στή­ρι­ξη του στον αγώ­να των αγρο­τών, δήλω­σε πως είναι ο πρώ­τος αρχη­γός κόμ­μα­τος που τους επι­σκέ­πτε­ται, αντα­πο­κρι­νό­με­νος στο κάλε­σμα που έχουν κάνει οι αγρό­τες στους αρχη­γούς όλων των κομμάτων.

Στη συνέ­χεια επι­σή­μα­νε πως «μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες από όλη τη Θεσ­σα­λία βγή­κα­με στους δρό­μους για να διεκ­δι­κή­σου­με λύσεις στα προ­βλή­μα­τά μας. Κάνου­με έναν αγώ­να επι­βί­ω­σης για να μπο­ρού­με να μεί­νου­με στα χωριά μας και να καλ­λιερ­γού­με, ώστε να έχει μέλ­λον η ύπαι­θρος που κάθε χρό­νο ερη­μώ­νει. Θέλου­με τη συμπα­ρά­στα­σή σας στα δίκαια αιτή­μα­τά μας και βέβαια θέλου­με τη βοή­θειά σας και μέσα στη Βου­λή, αλλά και έξω στο δρό­μο, όπως είμα­στε και εμείς.

Διεκ­δι­κού­με: Αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο. Μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος, κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής η οποία είναι ένα χαρά­τσι για τους αγρό­τες και όχι μόνο, το βιώ­νου­με και στα σπί­τια μας και όλα τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

Επι­δό­τη­ση των ζωο­τρο­φών και του κόστους στα μέσα και εφό­δια, διό­τι με τις τιμές στα ύψη είναι σίγου­ρο πως και τού­τη τη χρο­νιά δεν θα μπο­ρέ­σει μεγά­λο μέρος των συνα­δέλ­φων να καλ­λιερ­γή­σει, ούτε να ταΐ­σει τα ζώα που έχει στα μαντριά του. Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε μέσα — εφό­δια και σε βασι­κά είδη για την ικα­νο­ποί­η­ση ανα­γκών της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας. Διεκ­δι­κού­με προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, με υλο­ποί­η­ση όλων των απα­ραί­τη­των έργων υπο­δο­μής, καθώς και αλλα­γή του κανο­νι­σμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφα­λί­ζει και να απο­ζη­μιώ­νει την παρα­γω­γή και το κεφά­λαιο στο 100%. Κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στο κόστος παρα­γω­γής, δια­σφα­λί­ζο­ντας παράλ­λη­λα εισό­δη­μα επι­βί­ω­σης και προ­σι­τές τιμές των προ­ϊ­ό­ντων στη λαϊ­κή κατανάλωση.

Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χουν πάνω από 35 μπλό­κα σε όλη την Ελλά­δα, η κοι­νω­νία είναι μαζί μας, εμείς συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να. Τέλος, ζητά­με να ασκή­σε­τε και εσείς πίε­ση ώστε η κυβέρ­νη­ση να απα­ντή­σει συγκε­κρι­μέ­να στα αιτή­μα­τά μας, να έρθει στη συνά­ντη­ση στην οποία την έχου­με καλέ­σει και εδώ και δύο μέρες δεν έχει μας απαντήσει».

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη διάταξη για το τσίπουρο

Οι Σύλ­λο­γοι Αμβυ­κού­χων και οι Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι του Τυρ­νά­βου έδω­σαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τσί­που­ρο, θέλο­ντας να ανα­δεί­ξουν το πρό­βλη­μα με την αφαί­ρε­ση της ονο­μα­σί­ας τσί­που­ρο και τσι­κου­διά από τους διή­με­ρους αμπελουργούς.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στο νομο­σχέ­διο που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρ­νη­ση στο οποίο περι­λαμ­βά­νε­ται η αφαί­ρε­ση της ονο­μα­σί­ας «Τσί­που­ρο» και «Τσι­κου­διά» από τους διή­με­ρους αμπε­λουρ­γούς μέσω τρο­πο­ποί­η­σης του άρθρου 82 του Τελω­νεια­κού Κώδι­κα, σχολιάζοντας:

«Η κυβέρ­νη­ση να πάρει πίσω αυτή τη διά­τα­ξη που θα πλή­ξει την κατο­χύ­ρω­ση του παρα­δο­σια­κού τσί­που­ρου, κατο­χύ­ρω­ση για τους Κρη­τι­κούς της παρα­δο­σια­κής τσι­κου­διάς και αφο­ρά κυρί­ως τους διή­με­ρους αμπε­λουρ­γούς, τους απο­σταγ­μα­το­ποιούς, που είναι λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, αγρό­τες που παλεύ­ουν για την επι­βί­ω­ση. Για­τί όχι μόνο δεν θα έχου­με καλό, παρα­δο­σια­κό τσί­που­ρο, αλλά και μια σει­ρά καλ­λιέρ­γειες θα στα­μα­τή­σουν. Και όλα αυτά, για­τί είναι απαί­τη­ση των μεγα­λο­βιο­μη­χά­νων, αυτών που θέλουν να κάνουν τα μεγά­λα εμφια­λω­τή­ρια, τις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, για να κλεί­σουν τον βιο­πα­λαι­στή αγρότη».

Θερμή υποδοχή από τους μαχόμενους αγρότες

Μετά τη συγκέ­ντρω­ση ο Δ. Κου­τσού­μπας, μαζί με τα άλλα μέλη της αντι­προ­σω­πεί­ας του ΚΚΕ, μπή­κε στη σκη­νή που έχουν στή­σει στο χώρο του μπλό­κου οι Καρ­δι­τσιώ­τες αγρό­τες «για ένα τσί­που­ρο». Όμως το τσί­που­ρο δεν ήταν «ξερο­σφύ­ρι», καθώς το τρα­πέ­ζι γέμι­σε με χωριά­τι­κες πίτες, γλυ­κά και άλλα φαγώ­σι­μα που είχαν ετοι­μά­σει γυναί­κες από τους Συλ­λό­γους Γυναι­κών Ταμα­σί­ου και Σέκλι­ζας Καρ­δί­τσας και από άλλα χωριά της περιοχής.

Στην παρέα, μαζί με τους προ­έ­δρους των Ομο­σπον­διών Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λάρι­σας, Καρ­δί­τσας, Τρι­κά­λων κι άλλους αγρό­τες, παρού­σα ήταν και η σύζυ­γος του αεί­μνη­στου Βαγ­γέ­λη Μπού­τα, Χρι­στί­να, στην οποία απευ­θυ­νό­με­νος ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε: «Η απου­σία από τα μπλό­κα του συντρό­φου Βαγ­γέ­λη, όπως και άλλων αγω­νι­στών της αγρο­τιάς που έφυ­γαν από τη ζωή, είναι αισθη­τή, αλλά το καλό και αισιό­δο­ξο είναι ότι έχουν ανα­δει­χτεί νέοι αγω­νι­στές που συνε­χί­ζουν τον αγώνα». 

Η συζή­τη­ση που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους αγρό­τες περι­στρά­φη­κε γύρω από τα πολ­λά και πολύ οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο κόσμος στα χωριά, τα οποία ‑όπως τόνι­σαν οι αγρό­τες- «δεν έρχο­νται από τον ουρα­νό, αλλά είναι απο­τέ­λε­σμα των πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζουν οι κυβερνήσεις».

Παρα­γω­γοί μήλων από την επαρ­χία Αγιάς, που έχουν στή­σει εδώ και 10 μέρες μπλό­κο στο Γερα­κά­ρι, παρέ­δω­σαν στον Δ. Κου­τσού­μπα κεί­με­νο με τα προ­βλή­μα­τά τους. Σε αυτό, μετα­ξύ άλλων, σημειώ­νουν πως «ζητά­με ελέγ­χους στους χώρους που τα μήλα ”ελλη­νο­ποιού­νται” και προ­ω­θού­νται στην αγο­ρά με ιχνη­λά­τη­ση και ταμπε­λά­κι προ­έ­λευ­σης». Ζητούν, ακό­μη, «την ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος για την ανε­πα­νόρ­θω­τη ζημιά που υπέ­στη­σαν εξαι­τί­ας του εμπάρ­γκο της Ρωσί­ας από το 2014 και συνε­χί­ζε­ται μέχρι σήμερα».

«Τέρ­μα τα ψέμα­τα από τον ΕΛΓΑ. Θέλου­με άμε­ση κοι­νο­ποί­η­ση των πορι­σμά­των για τις ζημιές από τον παγε­τό του Απρί­λη του 2021 και κατα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων», προ­σθέ­τουν.  Επί­σης, απαι­τούν «να απο­ζη­μιω­θούν οι καστα­νο­πα­ρα­γω­γοί από τις βρο­χο­πτώ­σεις και να ενι­σχυ­θούν οι παρα­γω­γοί λαϊ­κών αγο­ρών λόγω COVID και προ­σέ­λευ­σης 50–50 πέρυ­σι και υπο­το­νι­κής κίνη­σης φέτος. Να ενι­σχυ­θούν οι κτη­νο­τρό­φοι στην άσκη­ση του δύσκο­λου επαγ­γέλ­μα­τός τους ξεκι­νώ­ντας από την επι­δό­τη­ση των ζωο­τρο­φών και να παρ­θούν μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας, ειδι­κά αυτήν την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, με ενί­σχυ­ση του Κέντρου Υγεί­ας Αγιάς».

Αμέ­σως μετά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περ­πά­τη­σε κατά μήκος του μπλό­κου και συνο­μί­λη­σε για λίγο με τους αγρό­τες από την περιο­χή των Φαρ­σά­λων, οι οποί­οι στά­θη­καν ιδιαί­τε­ρα στην κατα­στρο­φή που υπέ­στη η περιο­χή τους από τον «Ιανό» και στην απου­σία αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων προ­στα­σί­ας, εκφρά­ζο­ντας την αγω­νία τους για το τι θα συμ­βεί σε μελ­λο­ντι­κή νερο­πο­ντή. Επί­σης, κατήγ­γει­λαν ότι αντι­με­τω­πί­ζουν μεγά­λο πρό­βλη­μα άρδευ­σης και ύδρευ­σης, ανα­γκα­ζό­με­νοι ακό­μα και σήμε­ρα να αγο­ρά­ζουν εμφια­λω­μέ­νο νερό.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο