Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φραστικό επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο

Φρα­στι­κό επει­σό­διο είχε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας με τον πρέ­σβη της Τουρ­κί­ας στο Όσλο Fazli Çorman.

Mιλώ­ντας σε εκδή­λω­ση του Νορ­βη­γι­κού Ινστι­τού­του Διε­θνών Σχέ­σε­ων όπου γινό­ταν ανοι­κτή συζή­τη­ση με τίτλο: «Η εφαρ­μο­γή του Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», ο Νίκος Δέν­διας επέ­κρι­νε την τουρ­κι­κή θεω­ρία της «Γαλά­ζιας Πατρί­δας», το τουρ­κο-λιβυ­κό μνη­μό­νιο, το γεγο­νός ότι η Άγκυ­ρα δεν ανα­γνω­ρί­ζει δικαί­ω­μα ΑΟΖ στα νησιά, ενώ χαρα­κτή­ρι­σε ως προ­α­παι­τού­με­νο για τη βελ­τί­ω­ση των διμε­ρών σχέ­σε­ων την από­συρ­ση από μέρους της Άγκυ­ρας της απει­λής πολέ­μου σε περί­πτω­ση που η Ελλά­δα επε­κτεί­νει τα χωρι­κά της ύδα­τα στο Αιγαίο.

Μετά το τέλος της ομι­λί­ας δέχτη­κε την αντί­κρου­ση του Τούρ­κου πρέ­σβη στο Οσλο ότι όλες αυτές οι τουρ­κι­κές κινή­σεις, όπως το casus belli ή το τουρ­κο-λιβυ­κο μνη­μό­νιο, ήταν «συνέ­πειες» και αντί­δρα­ση σε «μονο­με­ρείς κινή­σεις» της Ελλάδας.

Ο Έλλη­νας ΥΠΕΞ απά­ντη­σε ότι η απει­λή με πόλε­μο δεν συνι­στά πρό­σκλη­ση σε διά­λο­γο, ενώ ξεκα­θά­ρι­σε την πρό­θε­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης να καθί­σει στο τρα­πέ­ζι του ελλη­νο­τουρ­κι­κού «δια­λό­γου» που στρώ­νουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να προ­χω­ρή­σουν οι απα­ραί­τη­τες διευ­θε­τή­σεις, με την προ­ϋ­πό­θε­ση «η Τουρ­κία να έρθει στον 21ο αιώ­να». Έστει­λε, επί­σης, μήνυ­μα, ότι αν λυθεί το θέμα θα απε­λευ­θε­ρω­θεί ένα «τερά­στιο δυνα­μι­κό» στις διμε­ρείς σχέσεις.

902.gr

Ο Ερντο­γάν προ­βάλ­λει αξιώ­σεις απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των νησιών και απειλεί

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο