Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Το ταξίδι συνεχίζεται” — Δύο συγκινητικά ντοκουμέντα του σκηνοθέτη Γ. Κατωμερή για τον Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση ενός χρό­νου από τον θάνα­το του μεγά­λου μας μου­σι­κο­συν­θέ­τη, ο σκη­νο­θέ­της Γιάν­νης Κατω­με­ρής απο­τί­ει το δικό του φόρο τιμής στον Μίκη δημο­σιεύ­ο­ντας δύο ιδιαί­τε­ρα βίντεο από την ται­νία του «Μίκης Θεο­δω­ρά­κης — Το χρώ­μα της Ελευθερίας».

Στο πρώ­το βίντεο κυριαρ­χεί ο λόγος του ίδιου του Μίκη. «Τα έργα τα συμ­φω­νι­κά που έκα­να, όπως αυτά που έκα­να στην Μακρό­νη­σο είναι για όλο το λαό, να γίνουν κτή­μα του ελλη­νι­κού λαού» σημειώ­νει ο Μίκης, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος ο ίδιος στην μου­σι­κή του αλλά και την σχέ­ση που έχει η δημιουρ­γία του με τη συμ­με­το­χή στην ίδια την ταξι­κή πάλη σημειώ­νει: «Μπο­ρού­σα να προ­χω­ρή­σω λίγο πιο πολύ στη μου­σι­κή. Νομί­ζω τα έργα που έγρα­φα το 1945 είναι πολύ πιο προ­χω­ρη­μέ­να σε σχέ­ση με τα μετέ­πει­τα, για­τί τότε ήμουν πολύ ενθου­σια­σμέ­νος στη μου­σι­κή Ήμουν και στον ΕΛΑΣ έκα­να και βόλ­τες εδώ με την Μυρ­τώ.. Δεν ήταν μόνο η μου­σι­κή ήταν και το όρα­μα για έναν νέο κόσμο. Ένας λόγος που είμαι ευχα­ρι­στη­μέ­νος είναι ότι επέ­ζη­σα και μαρ­τύ­ρη­σα. Είμαι “μάρ­τυ­ρας” και “μάρ­τυ­ρας” μιας περιό­δου αγνώ­στου που — θέλουν δεν θέλουν–  βγαί­νει στην επιφάνεια»

Στο δεύ­τε­ρο βίντεο με τίτλο «Η εξό­δος» σμί­γουν το τελευ­ταίο ταξί­δι του Μίκη από τον Πει­ραιά στο Γαλα­τά Χανιών με παλιό­τε­ρες στιγ­μές του Μίκη στον Γαλα­τά. Με την κάμε­ρά του ο Γ. Κατω­με­ρής κατέ­γρα­ψε τον τελευ­ταίο απο­χαι­ρε­τι­σμό στον Μίκη, την εξό­διο ακο­λου­θία και την ταφή του. Εκεί οι φωνές των τρα­γου­δι­στών και του κόσμου που απο­χαι­ρε­τά­ει τον Μίκη τρα­γου­δώ­ντας το «Στο περι­γιά­λι το κρυ­φό» (σε ποί­η­ση του Γ. Σεφέ­ρη) συνα­ντιού­νται με τα απλω­μέ­να χέρια του Μίκη που διευ­θύ­νει το ίδιο τρα­γού­δι σε παλιό­τε­ρη συναυ­λία του

Στα βίντεο ακού­γο­νται απο­σπά­σμα­τα από τα εξής έργα του Μίκη Θεοδωράκη:

- Adagio for Soprano, Saxophone, Percussion and Strings
— Τρί­τη Συμφωνία
— Λιπο­τά­κτες (ποί­η­ση: Γιάν­νης Θεοδωράκης)
— Νύχτα Μαγι­κιά (ποί­η­ση: Γιάν­νης Θεοδωράκης)
— Symphonietta

Συντε­λε­στές:

Σκη­νο­θε­σία: Γιάν­νη Κατωμερής
Οργά­νω­ση: Μαί­ρη Οικονομίδου
Επι­μέ­λεια: Ελέ­νη Κατωμερή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο