Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το χρονικό της μοιραίας αποστολής του βαθυσκάφους Titan — Αγνοήθηκαν επανειλημμένες «προειδοποιήσεις» για την ασφάλειά του

Τρα­γι­κός ήταν ο επί­λο­γος των ερευ­νών για τον εντο­πι­σμό του βαθυ­σκά­φους Titan, τα ίχνη των οποί­ου είχαν χαθεί από την Κυρια­κή κοντά στο ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού. Η αμε­ρι­κα­νι­κή ακτο­φυ­λα­κή επι­βε­βαί­ω­σε πως τα συντρίμ­μια που εντο­πί­στη­καν ανή­κουν στο Titan, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι οι πέντε επι­βαί­νο­ντες πέθα­ναν εξαι­τί­ας κατα­στρο­φι­κής απο­συ­μπί­ε­σης που οδή­γη­σε στη διά­λυ­ση του βαθυσκάφους.

Ακο­λου­θεί ένα χρο­νι­κό της μοι­ραί­ας απο­στο­λής στο ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού, που διορ­γα­νώ­θη­κε από την OceanGate Expeditions:

Παρα­σκευή

Η απο­στο­λή ανα­χω­ρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Σάβ­βα­το

Το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ο βρε­τα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος και λάτρης της περι­πέ­τειας Χάμις Χάρ­ντινγκ, ένας από τους πέντε επι­βαί­νο­ντες στο μοι­ραίο βαθυ­σκά­φος, γρά­φει σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook: «Λόγω του χει­ρό­τε­ρου χει­μώ­να εδώ και 40 χρό­νια στη Νέα Γη, αυτή η απο­στο­λή θα είναι πιθα­νό­τα­τα η πρώ­τη και μονα­δι­κή επαν­δρω­μέ­νη στο ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού το 2023. Μόλις άνοι­ξε παρά­θυ­ρο ευνοϊ­κών και­ρι­κών συν­θη­κών και θα επι­χει­ρή­σου­με την κατά­δυ­ση αύριο». Ήταν η τελευ­ταία του ανάρ­τη­ση στο Facebook.

Κυρια­κή

11:00 (ώρα Ελλά­δος): Το βαθυ­σκά­φος Titan ανα­με­νό­ταν να ξεκι­νή­σει την κατά­δυ­σή του, σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση του Χάρ­ντινγκ στο Instagram. Καθυ­στέ­ρη­σε, όμως, σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή Ακτοφυλακή.

15:00 (ώρα Ελλά­δος): Το βαθυ­σκά­φος Titan ξεκι­νά την κατά­δυ­σή του στο ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον βόρειο Ατλα­ντι­κό. Ανα­με­νό­ταν να φθά­σει εκεί σε περί­που 2 ώρες, ανα­φέ­ρει η αμε­ρι­κα­νι­κή Ακτοφυλακή.

16:45 (ώρα Ελλά­δος): Χάνε­ται η επι­κοι­νω­νία μετα­ξύ του βαθυ­σκά­φους Titan και του πλοί­ου που το μετέ­φε­ρε στην περιοχή.

22:00 (ώρα Ελλά­δος): Το βαθυ­σκά­φος θα έπρε­πε να έχει ανα­δυ­θεί στην επι­φά­νεια, σύμ­φω­να με τον αρχι­κό σχε­δια­σμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

23:40 (ώρα Ελλά­δος): Η Ακτο­φυ­λα­κή των ΗΠΑ ενη­με­ρώ­νε­ται από το κανα­δι­κό ερευ­νη­τι­κό πλοίο Polar Prince για την εξα­φά­νι­ση βαθυ­σκά­φους με πέντε επι­βαί­νο­ντες, το οποίο κατευ­θυ­νό­ταν στην περιο­χή του ναυα­γί­ου του Τιτα­νι­κού, περί­που 900 ναυ­τι­κά μίλια ανα­το­λι­κά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.

Δευ­τέ­ρα

Αμε­ρι­κα­νι­κά και κανα­δι­κά πλοία και αερο­σκά­φη σπεύ­δουν στην περιο­χή, ρίχνουν σημα­δού­ρες με σόναρ εμβέ­λειας σχε­δόν 4 χιλιο­μέ­τρων, σύμ­φω­να με τον υπο­ναύ­αρ­χο της αμε­ρι­κα­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής Τζον Μόγκερ. Επι­ση­μαί­νει πως είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη η διε­ξα­γω­γή έρευ­νας στην περιο­χή, ενώ ζητεί­ται συν­δρο­μή εμπο­ρι­κών πλοί­ων στην επιχείρηση.

Τρί­τη

Το πρωί, η οικο­γέ­νεια του πακι­στα­νι­κής κατα­γω­γής επι­χει­ρη­μα­τία Σαχ­ζά­ντα Ντα­γούντ επι­βε­βαιώ­νει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σου­λεϊ­μάν, βρί­σκο­νται μέσα στο βαθυ­σκά­φος Titan. Ζητά από τον κόσμο να προ­σευ­χη­θεί για την ασφά­λειά τους.

17:50 (ώρα Ελλά­δος): Η Γαλ­λία ανα­κοι­νώ­νει ότι θα συν­δρά­μει στις έρευ­νες, στέλ­νο­ντας το πλοίο Atalante με ένα ρομπο­τι­κό βαθυ­σκά­φος που δια­χει­ρί­ζε­ται το ωκε­α­νο­γρα­φι­κό ινστι­τού­το IFREMER.

Στη διάρ­κεια της ημέ­ρας, κανα­δι­κό αερο­σκά­φος Lockheed P‑3 Orion, το οποίο δια­θέ­τει εξο­πλι­σμό για τον εντο­πι­σμό υπο­βρυ­χί­ων, ανι­χνεύ­ει ηχη­τι­κά σήμα­τα επί αρκε­τές ώρες. Η αμε­ρι­κα­νι­κή Ακτο­φυ­λα­κή δεν διευ­κρι­νί­ζει το χρο­νι­κό διάστημα.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CNN και το περιο­δι­κό Rolling Stone ανα­φέ­ρουν ότι κανα­δι­κό αερο­σκά­φος ανί­χνευ­σε ήχους χτυ­πή­μα­τος ανά δια­στή­μα­τα 30 λεπτών. Το Rolling Stone μετα­δί­δει ότι σόναρ κατέ­γρα­ψε περισ­σό­τε­ρους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργό­τε­ρα. Το CNN ανα­φέ­ρει επί­σης μετα­γε­νέ­στε­ρους ήχους, αλλά δεν τους περι­γρά­φει με τον ίδιον τρόπο.

Η Τζά­νι­κε Μίκελ­σεν, φίλη του Χάρ­ντινγκ, δηλώ­νει: «Όπως είναι τα πράγ­μα­τα τώρα, θα ήταν θαύ­μα αν ανα­σύ­ρο­νταν ζωντανοί».

Τετάρ­τη

Στη διάρ­κεια της ημέ­ρας, η Ακτο­φυ­λα­κή και το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό των ΗΠΑ, η Ακτο­φυ­λα­κή του Κανα­δά και η εται­ρία OceanGate Expeditions συγκρο­τούν κοι­νό κέντρο ελέγ­χου για τη δια­χεί­ρι­ση της έρευνας.

09:00 (ώρα Ελλά­δος): Η αμε­ρι­κα­νι­κή Ακτο­φυ­λα­κή ανα­κοι­νώ­νει ότι κανα­δι­κό αερο­σκά­φος P‑3 ανί­χνευ­σε υπο­βρύ­χιους θορύ­βους. Γνω­στο­ποιεί ότι τηλε­χει­ρι­ζό­με­να ρομπο­τι­κά σκά­φη κατευ­θύ­νο­νται στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή και ότι ειδι­κοί του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού των ΗΠΑ ανα­λύ­ουν τα ηχη­τι­κά σήμα­τα που καταγράφηκαν.

Το από­γευ­μα φθά­νει στην περιο­χή των ερευ­νών το γαλ­λι­κό ερευ­νη­τι­κό πλοίο Atalante που μετα­φέ­ρει το ρομπο­τι­κό βαθυ­σκά­φος φθά­νει στην περιο­χή των ερευνών.

Πέμ­πτη

13:00 (ώρα Ελλά­δος): Το δια­θέ­σι­μο οξυ­γό­νο στο βαθυ­σκά­φος εξα­ντλεί­ται, σύμ­φω­να με την εκτί­μη­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής. Από τη στιγ­μή που το Titan σφρα­γί­στη­κε για να ξεκι­νή­σει την απο­στο­λή του, το οξυ­γό­νο θα επαρ­κού­σε για 96 ώρες, σύμ­φω­να με τις προ­δια­γρα­φές του. Ωστό­σο αυτό εξαρ­τά­ται από διά­φο­ρους παρά­γο­ντες, όπως τυχόν απώ­λεια ενέρ­γειας στα παγω­μέ­να βάθη του ωκεανού.

21:00 (ώρα Ελλά­δος): Επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι τα συντρίμ­μια που βρέ­θη­καν κοντά στο ναυά­γιο του Τιτα­νι­κού ανή­κουν στο βαθυ­σκά­φος Titan.

22:00 (ώρα Ελλά­δος): Τα συντρίμ­μια υπο­δη­λώ­νουν κατα­στρο­φι­κή απο­συ­μπί­ε­ση που οδή­γη­σε στη διά­λυ­ση του βαθυ­σκά­φους, ανα­κοι­νώ­νει η Ακτο­φυ­λα­κή. Δεν υπάρ­χουν επιζώντες.

Τζέιμς Κάμερον: Αγνοήθηκαν οι επανειλημμένες «προειδοποιήσεις» για την ασφάλεια του βαθυσκάφους

Ο Τζέιμς Κάμε­ρον, ο σκη­νο­θέ­της της ται­νί­ας Τιτα­νι­κός, ο ίδιος παθια­σμέ­νος θαλάσ­σιος εξε­ρευ­νη­τής με πολυ­ε­τή εμπει­ρία κατα­δύ­σε­ων σε μεγά­λα βάθη, κατήγ­γει­λε χθες Πέμ­πτη το γεγο­νός ότι αγνο­ή­θη­καν οι επα­νει­λημ­μέ­νες «προει­δο­ποι­ή­σεις» για την ασφά­λεια του βαθυ­σκά­φους το οποίο υπέ­στη κατα­στρο­φι­κή απο­συ­μπί­ε­ση μερι­κές εκα­το­ντά­δες μέτρα από το κου­φά­ρι του δια­βό­η­του υπε­ρω­κε­ά­νιου, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους «ο φίλος του» Πολ Ανρί Ναρ­ζο­λέ, «θρυ­λι­κός» κυβερ­νή­της βαθυ­σκα­φών, με τον οποίο γνω­ρί­ζο­νταν «25 χρόνια».

Το βαθυ­σκά­φος Τιτάν είχε προ­κα­λέ­σει μεγά­λη ανη­συ­χία στην πολύ μικρή κοι­νό­τη­τα των υπο­βρυ­χί­ων εξε­ρευ­νή­σε­ων, θύμι­σε ο σκη­νο­θέ­της, ο οποί­ος είχε κατα­δυ­θεί προ­σω­πι­κά στο ναυά­γιο επα­νει­λημ­μέ­να όταν γύρι­ζε την ται­νία που προ­βλή­θη­κε το 1997 κι έγι­νε παγκό­σμια επι­τυ­χία, σαρώ­νο­ντας τα βρα­βεία Όσκαρ — εξα­σφά­λι­σε συνο­λι­κά 11 χρυ­σά αγαλματίδια.

Ο παθια­σμέ­νος με τις κατα­δύ­σεις σε μεγά­λα βάθη 68χρονος Κανα­δός δήλω­σε «κατά­πλη­κτος» για την ομοιό­τη­τα της νέας κατα­στρο­φής με το ναυά­γιο του υπε­ρω­κε­ά­νιου το 1912, όταν χάθη­καν 1.500 ψυχές.

«Είμαι απο­σβο­λω­μέ­νος εξαι­τί­ας της ομοιό­τη­τας με την κατα­στρο­φή του Τιτα­νι­κού, όταν ο καπε­τά­νιος είχε προει­δο­ποι­η­θεί επα­νει­λημ­μέ­να πως υπήρ­χε πάγος μπρο­στά στο πλοίο, μολα­ταύ­τα έπλευ­σε πρό­σω ολο­τα­χώς σε περιο­χή με παγό­βου­να νύχτα χωρίς φεγ­γά­ρι», τόνι­σε ο κ. Κάμε­ρον κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε στο αμε­ρι­κα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ABC News.

Πρό­κει­ται για «πολύ παρό­μοια τρα­γω­δία, στην οποία οι προει­δο­ποι­ή­σεις αγνο­ή­θη­καν» κι εκτυ­λί­χθη­κε «στην ίδια τοπο­θε­σία»: αυτό είναι «απί­στευ­το», επέ­μει­νε ο σκη­νο­θέ­της της ται­νί­ας Άβυσ­σος. «Είναι αλη­θι­νά σουρεαλιστικό».

Η αμε­ρι­κα­νι­κή ακτο­φυ­λα­κή ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι το βαθυ­σκά­φος της εται­ρεί­ας OceanGate, που αγνο­εί­το από την Κυρια­κή στον βόρειο Ατλα­ντι­κό, υπέ­στη «κατα­στρο­φι­κή απο­συ­μπί­ε­ση» στα βάθη του ωκε­α­νού, προ­σθέ­το­ντας πως θεω­ρεί τους πέντε επι­βαί­νο­ντες νεκρούς.

Ο κίν­δυ­νος οποιο­δή­πο­τε βαθυ­σκά­φος να υπο­στεί απο­συ­μπί­ε­ση είναι πάντο­τε ανη­συ­χία «πρώ­της γραμ­μής» στην κατα­σκευή του, υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Κάμε­ρον, ο οποί­ος το 2012 έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος που κατα­δύ­θη­κε σε μεγά­λο βάθος με υπο­βρύ­χιο στον σχε­δια­σμό του οποί­ου συνέ­βα­λε προσωπικά.

Πρό­κει­ται για «εφιάλ­τη με τον οποίο ζού­με όλοι όσοι μπαί­νου­με σε αυτό το πεδίο», εξή­γη­σε, επι­μέ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να στο γενι­κά ιδιαί­τε­ρα υψη­λό επί­πε­δο ασφά­λειας του τομέα των υπο­βρύ­χιων εξερευνήσεων.

Ωστό­σο «πολ­λοί στην κοι­νό­τη­τα ήταν πολύ ανή­συ­χοι για αυτό το βαθυ­σκά­φος» της OceanGate, είπε. «Ορι­σμέ­νοι από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους παρά­γο­ντες της κοι­νό­τη­τας, μηχα­νι­κοί ειδι­κευ­μέ­νοι στην κατά­δυ­ση σε μεγά­λα βάθη, είχαν μάλι­στα απευ­θύ­νει επι­στο­λές στην εται­ρεία, για να τής πουν πως αυτό που έκα­νε ήταν πολύ πει­ρα­μα­τι­κό για να μετα­φέ­ρει επιβάτες».

Από την αρχή των ερευ­νών, βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας πλη­ρο­φο­ρί­ες που εκθέ­τουν την OceanGate για αμέ­λεια στην κατα­σκευή του του­ρι­στι­κού βαθυσκάφους.

Ο Τζέιμς Κάμε­ρον θρή­νη­σε τον θάνα­το του Πολ Ανρί Ναρ­ζο­λέ, γάλ­λου εξε­ρευ­νη­τή γνω­στού με το προ­σω­νύ­μιο «ο κ. Τιτα­νι­κός», λόγω των επα­νει­λημ­μέ­νων κατα­δύ­σε­ών του στο ναυάγιο.

«Είναι αδύ­να­το να χωνέ­ψω πως βρή­κε τρα­γι­κό θάνα­το με αυτόν τον τρό­πο», τόνισε.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο