Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ύψος και το ανάστημα του Γράμμου

Η κορυ­φή του Γράμ­μου ονο­μα­τί­ζε­ται απλά από το υψό­με­τρό της: 2520. Ο αντί­πα­λος σιω­πη­ρά και αμή­χα­να έδω­σε ένα αριθ­μη­τι­κό όνο­μα σε έναν καθ’ όλου τυχαίο τόπο. Οι αστι­κές επι­λο­γές δεν σβή­νουν όμως την ιστο­ρι­κή γεω­γρα­φία. Αυτή η κορυ­φή, τα βου­νά και τα μονο­πά­τια ανή­κουν στον Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό, στους μαχη­τές και τις μαχή­τριες με το ατσά­λι­νο ηθι­κό και τις ατε­λεί­ω­τες ψυχι­κές-σωμα­τι­κές αντο­χές, που ο αντί­πα­λος ούτε μπο­ρεί να κατα­λά­βει, ούτε μπο­ρεί να ονοματίσει.

Για λίγες ώρες η ορει­βα­τι­κή ομά­δα βάδι­σε στα μονο­πά­τια των ανταρ­τών. Βρέ­θη­κε στο γυμνό και ηλε­κτρι­σμέ­νο τόπο του Γράμ­μου. Περ­πά­τη­σε προς την κορυ­φή για μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση με έντο­νη την συγκί­νη­ση και το δέος. Ένα μέλος της ομά­δας εκμυ­στη­ρεύ­τη­κε ότι εκεί­νη ήταν η σημα­ντι­κό­τε­ρη μέρα της ζωής του, καθώς εκπλή­ρω­νε ένα χρέ­ος προς την οικο­γέ­νειά του που πολέ­μη­σε στις γραμ­μές του ΔΣΕ. Ήταν υπερ­βο­λι­κά αυτά τα λόγια; Αν δεν αφο­ρού­σαν τα σημα­ντι­κό­τε­ρα «μονο­πά­τια» της ζωής εκεί­νων των ανθρώ­πων μάλ­λον θα ήταν. Οι νέες γενιές φαί­νε­ται ότι δύσκο­λα παρα­με­ρί­ζουν τους ισχυ­ρούς ταξι­κούς δεσμούς με το παρελ­θόν τους, γι’ αυτό και συναι­σθά­νο­νται τέτοια χρέη που ξεπερ­νούν τα όρια των μονοπατιών.

Στην πορεία της δια­δρο­μής βρή­κα­με σφαί­ρες που δύσκο­λα δια­κρί­νο­νταν. Είχαν πια το χρώ­μα της πέτρας και ήταν ένα με το βου­νό και το παρελ­θόν του. Αυτή η απτή επα­φή με αντι­κεί­με­να άλλων επο­χών κινη­το­ποιεί την “ιστο­ρι­κή φαντα­σία”, μια έννοια που σπά­νια συνα­ντά­ται στη διδα­σκα­λία της ιστο­ρί­ας. Μας σπρώ­χνει να σκε­φτού­με και να ανα­πα­ρα­στή­σου­με απλές στιγ­μές, σκη­νές και κατα­στά­σεις εκεί­νων των ιστο­ρι­κών χρό­νων. Στον πυρή­να τους στέ­κει ο άνθρω­πος, ο μαχη­τής του ΔΣΕ. Πρώ­τα πρώ­τα, ποιοι, πότε και πώς κου­βά­λη­σαν αυτές τις σφαί­ρες στα 2500 μέτρα σε ένα οχύ­ρω­μα μέσα στην κόψη της κορυ­φο­γραμ­μής; Θα ήταν μία από τις χιλιά­δες απο­στο­λές, σίγου­ρα όμως κρί­σι­μη και ανα­ντι­κα­τά­στα­τη. Άλλω­στε, πόλε­μος χωρίς όπλα είναι αδύ­να­τος και όπλα χωρίς σφαί­ρες είναι απλά άχρηστα.

Στιγ­μές, σκη­νές, κατα­στά­σεις από τους ιστο­ρι­κούς χρό­νους του ΔΣΕ: το συνε­χές κλεί­σι­μο των βλε­φά­ρων από τις βόμ­βες που έπε­φταν κατά δεκά­δες, η χρο­νο­βό­ρα ρύθ­μι­ση του όλμου πριν τη βολή, η σκο­πιά δύο μαχη­τών κάτω από τον ένα­στρο ουρα­νό του Γράμ­μου, το ένα και μονα­δι­κό γαλή­νιο λεπτό πριν τη μάχη, ένα λιτό γεύ­μα που τους κρά­τα­γε για μέρες, ένα αντά­μω­μα ή ένας απο­χαι­ρε­τι­σμός τους, μια βασα­νι­στι­κή πορεία στα χιό­νια ή η πρώ­τη φωτει­νή μέρα της άνοι­ξης, ο έρω­τας ενός αντάρ­τη και μιας αντάρ­τισ­σας και οι δυσκο­λί­ες που τον συνό­δευαν, το πως βίω­σε ένας μαχη­τής μη εξοι­κειω­μέ­νος με την ποί­η­ση τον ερχο­μό του Πωλ Ελυάρ στο βου­νό, οι απλές κου­βέ­ντες του πολι­τι­κού επί­τρο­που Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη, το πάθος του Μου­σού­ρη να εμφα­νί­σει τα φιλμ του, μια Κυρια­κή με αντάρ­τι­κα τρα­γού­δια, τα άγνω­στα όνει­ρα των ανταρ­τών και ο χρό­νιος άστα­τος ύπνος τους, το μού­δια­σμα από τις αμέ­τρη­τες σφαί­ρες, ο άδι­κος θάνα­τος ενός συντρό­φου, οι στιγ­μές που οι αγω­νι­στές έλε­γαν μετα­ξύ τους ή μέσα τους πως αυτός ο αγώ­νας δεν είναι μάταιος, ότι θα αγω­νι­στούν μέχρι τέλους για μια ελεύ­θε­ρη Ελλάδα.

Όλα τα παρα­πά­νω ή καθέ­να ξεχω­ρι­στά είναι κομ­μά­τια της τρί­χρο­νης επο­ποι­ί­ας του ΔΣΕ και καθι­στούν πιο ενδια­φέ­ρου­σες τις αφε­τη­ρί­ες για την γνω­ρι­μία με την ιστο­ρία του. Η ανά­βα­ση στην κορυ­φή του Γράμ­μου ή η επί­σκε­ψη στο νοσο­κο­μείο των ανταρ­τών δίνουν τα ερε­θί­σμα­τα για τέτοιες αφε­τη­ρί­ες. Μας φέρ­νουν πιο κοντά, μας προ­βλη­μα­τί­ζουν, μας κάνουν να σκε­φτού­με, να θέσου­με ερω­τή­μα­τα, να αντλή­σου­με έμπνευ­ση και δύνα­μη για τους δικούς μας αγώ­νες. Στο επί­κε­ντρο της σκέ­ψης μας στέ­κουν πάντα οι μαχη­τές του ΔΣΕ, όχι με βάση τα ύψη τους, αλλά με το κοι­νό ανά­στη­μα που ξεκι­νού­σε πάνω από τα πρό­σω­πά τους, για να θυμη­θού­με τα λόγια του ποι­η­τή Αργύ­ρη Χιό­νη. Έτσι κι ο Γράμ­μος· άλλο πράγ­μα το ύψος του κι άλλο το ανά­στη­μά του…

Χ.Σ

Πηγή: Οδη­γη­τής.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο