Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χαλκίδα: Ανασφάλιστος διανομέας ο 46χρονος που πέθανε από θερμοπληξία

Συνε­λή­φθη 54χρονος ιδιο­κτή­της ψηστα­ριάς στη Χαλ­κί­δα στην οποία φέρε­ται να δού­λευε ένας 46χρονος που πέθα­νε την Πέμ­πτη (20/7), πιθα­νό­τα­τα από θερμοπληξία.

Σήμε­ρα το πρωί το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα Χαλ­κί­δας ενη­με­ρώ­θη­κε από το Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας σχε­τι­κά με τον θάνα­το του 46χρονου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από αστυ­νο­μι­κές πηγές, κατά τη διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης προ­έ­κυ­ψε ότι ο 46χρονος κατά τις πρω­ι­νές και μεση­με­ρια­νές ώρες της Πέμ­πτης εργά­στη­κε ως δια­νο­μέ­ας στην ψηστα­ριά χωρίς όμως σύμ­βα­ση εργασίας.

Όταν ο 46χρονος επέ­στρε­ψε σπί­τι του, γύρω στις 16:00, ένιω­σε έντο­νη αδια­θε­σία και μετα­φέρ­θη­κε με ασθε­νο­φό­ρο του ΕΚΑΒ στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας, όπου παρά τις προ­σπά­θειες των για­τρών κατέ­λη­ξε λίγη ώρα μετά.

Οι αστυ­νο­μι­κοί συνέ­λα­βαν σήμε­ρα τον ιδιο­κτή­τη της ψηστα­ριάς με την κατη­γο­ρία της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από αμέ­λεια. Ο 54χρονος μετά την απο­λο­γία του αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος με προ­φο­ρι­κή εντο­λή του εισαγγελέα.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας ανα­φέ­ρει ως πιθα­νή αιτία θανά­του καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κή ανα­κο­πή μετά την έκθε­ση σε πολ­λή υψη­λή θερ­μο­κρα­σία. Συγκε­κρι­μέ­να, το Νοσο­κο­μείο Χαλ­κί­δας, ανα­φέ­ρει: «Την Πέμ­πτη 20 Ιου­λί­ου, προ­σε­κο­μί­σθη στις 16:55 στο ΤΕΠ του Νοσο­κο­μεί­ου Χαλ­κί­δας με ασθε­νο­φό­ρο άνδρας 46 ετών (όχι δια­νο­μέ­ας) άσφυγ­μος, άπνο­ος και με μυδρί­α­ση άμφου. Θερ­μο­κρα­σία σώμα­τος 40 βαθ­μοί. Έγι­νε ανά­νη­ψη, ΚΑΡΠΑ και δια­σω­λή­νω­ση χωρίς απο­τέ­λε­σμα. Ώρα ισοη­λε­κτρι­κής γραμ­μής ηλε­κτρο­καρ­διο­γρα­φή­μα­τος 17:30. Πιθα­νή αιτία θανά­του, η καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κή ανα­κο­πή μετά την έκθε­ση σε πολ­λή υψη­λή θερμοκρασία».

Η καταγγελία του Εργατικού Κέντρου

Ο εργα­ζό­με­νος, όπως καταγ­γέλ­λει το Εργα­τι­κό Κέντρο Εύβοιας «σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες και όπως ήταν ευρύ­τα­τα γνω­στό, δού­λευε — πιθα­νό­τα­τα ανα­σφά­λι­στος — σε κατά­στη­μα εστί­α­σης του κέντρου της Χαλ­κί­δας, κάνο­ντας δια­νο­μές με ποδή­λα­το μέσα στον καύσωνα».

«Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυ­στέ­ρη­ση να εφαρ­μο­στούν τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων που το υπουρ­γείο ανα­γκά­στη­κε να ανα­κοι­νώ­σει μετά από παρέμ­βα­ση Σωμα­τεί­ων!», υπο­γραμ­μί­ζει το Εργα­τι­κό Κέντρο και προ­σθέ­τει: «Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος δεν είναι μόνος του απέ­να­ντι στην εργο­δο­σία! Προει­δο­ποιού­με κυβέρ­νη­ση, εργο­δο­σία πως το Εργα­τι­κό Κέντρο με άμε­σες παρεμ­βά­σεις στους χώρους δου­λειάς θα συμ­βά­λει ώστε να εξα­σφα­λι­στεί στη πρά­ξη η δια­κο­πή εργα­σί­ας 12:00 με 17:00, χωρίς να χαθεί κανέ­να μεροκάματο».

Το Εργα­τι­κό Κέντρο σημειώ­νει ακό­μη ότι «ερω­τη­μα­τι­κά προ­κα­λεί το Δελ­τίο Τύπου του Νοσο­κο­μεί­ου Χαλ­κί­δας που σπεύ­δει να διευ­κρι­νί­σει ότι ο συνά­δελ­φος “δεν ήταν δια­νο­μέ­ας”, όπως και η υπα­να­χώ­ρη­ση ορι­σμέ­νων ΜΜΕ από τα αρχι­κά τους δημο­σιεύ­μα­τα». Ενώ και ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας, Άδ. Γεωρ­γιά­δης έσπευ­σε να ανα­δη­μο­σιεύ­σει στην σελί­δα του δημο­σί­ευ­μα που έλε­γε ότι ο 46χρονος δεν ήταν διανομέας!

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Εύβοιας τονί­ζει ότι «θα μπει μπρο­στά, ώστε να διε­ρευ­νη­θούν πλή­ρως οι αιτί­ες θανά­του του συνα­δέλ­φου και να μην υπάρ­ξει καμία συγκάλυψη».

Μόνο στα χαρτιά τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους διανομείς

«Απαι­τού­με την τήρη­ση όλων των μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων από τον καύ­σω­να», επι­ση­μαί­νει το Σωμα­τείο Ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων και εργα­ζο­μέ­νων Επι­σι­τι­σμού Εύβοιας.

Καταγ­γέλ­λει ότι «παρά τον καύ­σω­να που έχει χτυ­πή­σει τη χώρα μας εδώ και μέρες και φαί­νε­ται ότι θα επι­δει­νω­θεί, παρά το γεγο­νός ότι κάτω από την πίε­ση των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, εκδό­θη­κε υπουρ­γι­κή από­φα­ση όπου ανα­φέ­ρο­νται συγκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­στα­σί­ας, ελά­χι­στα έως καθό­λου μέτρα έχουν παρ­θεί στις επι­χει­ρή­σεις επι­σι­τι­σμού και του­ρι­σμού της περιο­χής μας. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, από επι­κοι­νω­νία που είχε το σωμα­τείο μας με δεκά­δες συνα­δέλ­φους ντε­λι­βε­ρά­δες της Χαλ­κί­δας, φαί­νε­ται ότι στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις, η δου­λειά δεν στα­μα­τά­ει παρά τις αντί­ξο­ες συν­θή­κες, ότι εργο­δό­τες λένε “έκλει­σα μια φορά, δεν γίνε­ται και συνέ­χεια”. Ακό­μα εργο­δό­τες απει­λούν ότι όποιος στα­μα­τή­σει για τις ώρες με τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες δεν θα πλη­ρω­θεί, εξα­να­γκά­ζο­ντας έτσι πολ­λούς συνα­δέλ­φους που παλεύ­ουν με το μερο­κά­μα­το να συνε­χί­σουν τη δου­λειά ακό­μα και με 40 βαθ­μούς Κελσίου!».

Το Σωμα­τείο καταγ­γέλ­λει επί­σης την εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία και απαι­τεί «να στα­μα­τά­ει η δια­νο­μή όταν το θερ­μό­με­τρο ξεπε­ρά­σει τους 38 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Κανέ­νας συνά­δελ­φος να μην εργα­στεί κάτω από αυτές τις ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συν­θή­κες, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τόσο τις άμε­σες επι­πτώ­σεις του καύ­σω­να στην υγεία, όσο και τις μακρο­πρό­θε­σμες. Ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα πρέ­πει να υπάρ­χει για συνα­δέλ­φους σε ευαί­σθη­τες ομά­δες. Αυτά ισχύ­ουν τόσο για τους συνα­δέλ­φους δια­νο­μείς, οδη­γούς κλπ όσο και σε συνα­δέλ­φους σε κατα­στή­μα­τα και απο­θή­κες όπου ο κλι­μα­τι­σμός – εξα­ε­ρι­σμός είναι ανε­παρ­κής ή και ανύπαρκτος».

Απαι­τεί:

Να απα­γο­ρευ­τεί η δια­νο­μή από 38 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και άνω στον καύσωνα.

Πλή­ρης απο­χή από την εργα­σία, όταν επι­κρα­τούν συν­θή­κες καύ­σω­να, των εργα­ζο­μέ­νων που εντάσ­σο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου. Πλή­ρης κατα­βο­λή του ημερομισθίου.

Να μην χαθεί μερο­κά­μα­το ή ημέ­ρα άδειας.

Να δια­σφα­λι­στούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα της υγεί­ας και της ασφά­λειας με ευθύ­νη της εργοδοσίας.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο