Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου του στην Κίνα

Ο βρε­τα­νι­κός όμι­λος μέσων ενη­μέ­ρω­σης BBC ανα­κοί­νω­σε χθες, Κυρια­κή, πως ένας από τους δημο­σιο­γρά­φους του στην Κίνα, ο οποί­ος κάλυ­πτε στη Σαν­γκάη τις δια­δη­λώ­σεις κατά της δρα­κό­ντειας κινε­ζι­κής πολι­τι­κής της «μηδε­νι­κής Covid», συνε­λή­φθη και «χτυ­πή­θη­κε απο την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανή­συ­χο για τον τρό­πο με τον οποίο αντι­με­τω­πί­σθη­κε ο δημο­σιο­γρά­φος μας Εντ Λόρενς, ο οποί­ος συνε­λή­φθη και δέθη­κε με χει­ρο­πέ­δες ενώ κάλυ­πτε τις δια­δη­λώ­σεις στη Σαν­γκάη», δήλω­σε εκπρό­σω­πος του BBC.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, «ξυλο­κο­πή­θη­κε και χτυ­πή­θη­κε από την αστυ­νο­μία» ενώ εργα­ζό­ταν ως δημο­σιο­γρά­φος δια­πι­στευ­μέ­νος στη χώρα.

Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο σε μεγά­λες πόλεις στην Κίνα, μετα­ξύ των οποί­ων η Σαν­γκάη και το Πεκί­νο, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τα λοκντά­ουν και τους περιο­ρι­σμούς που επι­βάλ­λο­νται από τις αρχές για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Ο βρε­τα­νός υπουρ­γός Επι­χει­ρή­σε­ων Γκραντ Σαπς χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτες» και «ανη­συ­χη­τι­κές» τις βιαιό­τη­τες που καταγ­γέλ­θη­καν από το BBC.

Το Πεκί­νο δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα πως ο Λόρενς δεν γνω­στο­ποί­η­σε την ιδιό­τη­τά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμ­φω­να με όσα πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με από της αρμό­διες αρχές της Σαν­γκά­ης, δεν γνω­στο­ποί­η­σε πως είναι δημο­σιο­γρά­φος και δεν παρου­σί­α­σε οικειο­θε­λώς τη δημο­σιο­γρα­φι­κή δια­πί­στευ­σή του», δια­βε­βαί­ω­σε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, και ζήτη­σε από τα ξένα μέσα ενη­μέ­ρω­σης «να σέβο­νται τους κινε­ζι­κούς νόμους και τους κανο­νι­σμούς στη διάρ­κεια της παρα­μο­νής τους στην Κίνα».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο