Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Facebook αλλάζει όνομα και γίνεται “Μετά”

Ο Μαρκ Ζού­κε­μπεργκ, ο ιδρυ­τής του Facebook, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι η μητρι­κή εται­ρεία θα αλλά­ξει όνο­μα και στο εξής θα απο­κα­λεί­ται Meta, ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται καλύ­τε­ρα στο σύνο­λο των δρα­στη­ριο­τή­των της, από τα κοι­νω­νι­κά δίκτυα μέχρι την εικο­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όμως οι ονο­μα­σί­ες των δια­φό­ρων υπη­ρε­σιών της θα παρα­μεί­νουν ίδιες.

Ο Ζού­κερ­μπεργκ επέ­λε­ξε την ελλη­νι­κή λέξη «Μετά» για να δεί­ξει ότι «υπάρ­χουν ακό­μη πολ­λά να γίνουν».

«Μάθα­με πολ­λά, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας πολ­λά προ­βλή­μα­τα», σχο­λί­α­σε, κρί­νο­ντας ότι είναι πλέ­ον και­ρός «να οικο­δο­μή­σου­με το επό­με­νο κεφάλαιο».

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή έγι­νε αφού την προη­γού­με­νη μιά­μι­ση ώρα ο Ζού­κερ­μπεργκ παρου­σί­α­ζε το metaverse, το «μετα­σύ­μπαν» που σύμ­φω­να με τον ίδιο συνι­στά το μέλ­λον του Ίντερ­νετ, μετά τους υπο­λο­γι­στές και τα κινη­τά τηλέ­φω­να, στο οποίο οι άνθρω­ποι θα έχουν πρό­σβα­ση για να αλλη­λε­πι­δρούν, να εργά­ζο­νται ή να ψυχα­γω­γού­νται μέσω της τεχνο­λο­γί­ας (π.χ. γυα­λιά ή κρά­νη εικο­νι­κής και ενι­σχυ­μέ­νης πραγματικότητας).

Οι επι­κρι­τές του Facebook σχο­λί­α­σαν ότι η αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας είναι ένας ελιγ­μός περι­σπα­σμού, την ώρα που ο κολοσ­σός πλήτ­τε­ται από σκάν­δα­λα και καταγ­γε­λί­ες όσον αφο­ρά την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, το απόρ­ρη­το των δεδο­μέ­νων των χρη­στών αλλά και το σεβα­σμό στο δικαί­ω­μα του αντα­γω­νι­σμού. Η εται­ρεία «πιστεύ­ει ότι μια νέα μάρ­κα μπο­ρεί να την βοη­θή­σει να αλλά­ξει το θέμα» συζή­τη­σης, ανέ­φε­ρε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα μια μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση, το «Πραγ­μα­τι­κό Συμ­βού­λιο Επο­πτεί­ας του Facebook», όταν ακό­μη κυκλο­φο­ρού­σαν φήμες για την αλλα­γή του ονόματος.

Πάντως ο Ζού­κερ­μπεργκ μιλά­ει για το metaverse εδώ και μερι­κούς μήνες και έχει ήδη ανα­κοι­νώ­σει επεν­δύ­σεις ύψους πολ­λών δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων αλλά και την πρό­σλη­ψη 10.000 εργα­ζο­μέ­νων στην Ευρώ­πη για την υλο­ποί­η­ση αυτού του σχεδίου.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο