Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρίμετρος ανδριάντας του Στάλιν θα ανεγερθεί σε πόλη της Νότιας Οσσετίας

Την στιγ­μή που σε μια σει­ρά χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Πολω­νία, χώρες της Βαλ­τι­κής, κλπ.) εντεί­νε­ται ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, σε μια γωνιά της Γεωρ­γί­ας πρό­κει­ται να ανε­γερ­θεί ανδριά­ντας του Ιωσήφ Στάλιν.

Το άγαλ­μα ύψους τριών μέτρων του μπολ­σε­βί­κου επα­να­στά­τη και ηγέ­τη της ΕΣΣΔ θα στη­θεί στο χωριό Τσόρ­μπι­σι, στην πρώ­ην σοβιε­τι­κή αυτό­νο­μη περι­φέ­ρεια της Νότιας Οσσε­τί­ας. Την πρω­το­βου­λία για την ανέ­γερ­ση του ανδριά­ντα του Στά­λιν είχε ο Ζαμπο­λάτ Τεντέ­εβ, προ­πο­νη­τής της Ρωσι­κής εθνι­κής ομά­δας ελευ­θέ­ρας πάλης, ο οποί­ος χρη­μα­το­δό­τη­σε και το έργο.

Ο Τεντέ­εβ έχει ξανα­πά­ρει ανά­λο­γη πρω­το­βου­λία στο παρελ­θόν, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας την κατα­σκευή της κεντρι­κής πλα­τεί­ας του Τσόρ­μπι­σι, η οποία ονο­μά­στη­κε «Πλα­τεία Στά­λιν».

Παρά το γεγο­νός ότι ο Στά­λιν ήταν γεωρ­για­νός, γεν­νη­μέ­νος στο Γκό­ρι, δεν είναι λίγοι αυτοί στην Νότια και Βόρεια Οσσε­τία που τον θεω­ρούν «δικό τους». Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό άλλω­στε πως από το 1934 έως το 1961, η επί­ση­μη ονο­μα­σία της πρω­τεύ­ου­σας της Νότιας Οσσε­τί­ας (Τσκιν­βά­λι) ήταν Στα­λί­νιρ, προς τιμή του σπου­δαί­ου ηγέτη.

Η ανέ­γερ­ση αγάλ­μα­τος του Στά­λιν στο Τσόρ­μπι­σι θεω­ρεί­ται γεγο­νός ιδιαί­τε­ρης σημα­σί­ας, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι τα τελευ­ταία χρό­νια στην Γεωρ­γία κυριαρ­χεί ο αντι­κομ­μου­νι­σμός και η προ­ώ­θη­ση της αντι­δρα­στι­κής και ανι­στό­ρη­της θεω­ρί­ας των δύο άκρων, με τις κυβερ­νή­σεις της Τυφλί­δας να έχουν περά­σει μια σει­ρά νομο­θε­τή­μα­τα απα­γό­ρευ­σης των κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων, βάζο­ντας εμπό­δια στη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών της χώρας.

Θυμί­ζε­ται ότι η Δημο­κρα­τία της Νότιας Οσσε­τί­ας, με πλη­θυ­σμό περί­που 54.000 κατοί­κους, ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως ανε­ξάρ­τη­τη κρα­τι­κή οντό­τη­τα μόνο από τη Ρωσία, τη Βενε­ζου­έ­λα, τη Νικα­ρά­γουα και το Ναου­ρού, ενώ η Γεωρ­γία την θεω­ρεί ως τμή­μα της δικής της επικράτειας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο