Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις φορές ταχύτερα έναντι του μέσου παγκόσμιου όρου αυξάνεται η θερμοκρασία στην Α. Μεσόγειο

Τρείς φορές ταχύ­τε­ρα, ένα­ντι του παγκό­σμιου μέσου όρου, αυξά­νε­ται η θερ­μο­κρα­σία στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, με τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής να κάνουν ήδη αισθη­τή την παρου­σία τους και στην Ελλά­δα, κυρί­ως σε Κρή­τη και ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο, επι­σή­μα­νε ο επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος του δικτύ­ου climpact, καθη­γη­τής Νίκος Μιχα­λό­που­λος στο Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών.

Κρού­ο­ντας τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τον πρω­το­γε­νή τομέα, ο ίδιος, μιλώ­ντας στο δια­δι­κτυα­κό φόρουμ διαλόγου,με θέμα: «Μετρια­σμός των επι­πτώ­σε­ων και Προ­σαρ­μο­γή της Ελλη­νι­κής Γεωρ­γί­ας στην Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή» δια­τύ­πω­σε τη θέση του, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «πολύ φοβά­μαι ότι θα ανα­γκα­στού­με να πάμε σε ανα­διάρ­θρω­ση καλ­λιερ­γειών στα επό­με­να χρόνια».

“Η Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειος και ο Αρκτι­κός Κύκλος απο­τε­λούν τα δύο από τα πιο σημα­ντι­κά χοτ σποτ σε παγκό­σμιο επί­πε­δο σε ό,τι αφο­ρά την εκδή­λω­ση επι­πτώ­σε­ων κλι­μα­τι­κής αλλα­γής», τόνισε.

Ο κ. Μιχα­λό­που­λος σημεί­ω­σε ότι λόγω των ιδιαί­τε­ρα υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών ανα­μέ­νου­με μεί­ω­ση στην από­δο­ση καλ­λιερ­γειών, λόγω της αύξη­σης στη συχνό­τη­τα των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων συχνό­τε­ρες κατα­στρο­φές καλ­λιερ­γειών και εξαι­τί­ας της μεί­ω­ση δια­θε­σι­μό­τη­τας νερού, λόγω παρα­τε­τα­μέ­νων περιό­δων ξηρα­σί­ας, θα έχου­με ως απο­τέ­λε­σμα την αύξη­ση ζήτη­σης νερού για άρδευ­ση. Πρό­σθε­σε, ότι η αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας και της υγρα­σί­ας στον αέρα θα έχουν ως απο­τέ­λε­σμα τον πολ­λα­πλα­σια­σμό ασθε­νειών παρα­σί­των και ζιζα­νί­ων που επη­ρε­ά­ζουν την από­δο­ση των καλ­λιερ­γειών ποιο­τι­κά και ποσοτικά.

«Περι­μέ­νου­με αύξη­ση στη διάρ­κεια της βλα­στι­κής περιό­δου εξαι­τί­ας της αύξη­σης θερ­μο­κρα­σί­ας, πίε­ση στα υδά­τι­να απο­θέ­μα­τα περιο­χών με ήδη αυξη­μέ­νη ευπά­θεια, μεί­ω­ση οργα­νι­κής ουσί­ας εδά­φους και αύξη­ση κιν­δύ­νου ζημιών, υφαλ­μύ­ρω­ση και υπο­βάθ­μι­ση γεωρ­γι­κών εδα­φών και αύξη­ση του κιν­δύ­νου απώ­λειας γεωρ­γι­κής γης», τόνισε.

Ως απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για τη σπου­δαιό­τη­τα της γεωρ­γί­ας ανέ­φε­ρε ότι η αγρο­τι­κή γη στην ΕΕ καλύ­πτει το 40% της επι­φά­νειάς της, ενώ βιο­μη­χα­νί­ες και υπη­ρε­σί­ες, που σχε­τί­ζο­νται με γεωρ­γία και τρό­φι­μα, προ­σφέ­ρουν πάνω από 44 εκατ. θέσεις εργα­σί­ας. Στην Ελλά­δα ο γεωρ­γι­κός τομέ­ας παρή­γα­γε το 4% του ΑΕΠ και μαζί με τον του­ρι­σμό θεω­ρού­νται οι τομείς που μπο­ρούν να συμ­βάλ­λουν στην ανά­πτυ­ξη της εθνι­κής οικονομίας.

Για το δίκτυο Climpact, που σήμε­ρα απαρ­τί­ζε­ται από 11 φορείς, τόνι­σε ότι απο­στο­λή του είναι να αξιο­ποι­ή­σει το σημα­ντι­κό αριθ­μό υπο­δο­μών, που θα ενι­σχυ­θούν μελ­λο­ντι­κά, για πιο ακρι­βή απο­τε­λέ­σμα­τα και καλύ­τε­ρη ποσο­τι­κο­ποί­η­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και των επι­πτώ­σε­ών της. Στό­χοι του είναι η βελ­τι­στο­ποί­η­ση των υφι­στά­με­νων κλι­μα­τι­κών υπη­ρε­σιών με συστή­μα­τα έγκαι­ρης προει­δο­ποί­η­σης, η αξιο­ποί­η­ση νέων ερευ­νη­τι­κών απο­τε­λε­σμά­των και μεθο­δο­λο­γιών, για παρα­γω­γή πρω­τό­τυ­πων και και­νο­τό­μων κλι­μα­τι­κών υπηρεσιών,η δημιουρ­γία εθνι­κής ανοι­χτής βάσης δεδο­μέ­νων και η έγκαι­ρη και έγκυ­ρη δια­χεί­ρι­ση και διά­χυ­ση πλη­ρο­φο­ριών προς τους τελι­κούς φορείς που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νοι με τη λήψη απο­φά­σε­ων, αλλά και σχε­δια­σμό πολιτικών.

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο