Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τριγμοί και «ξεχωριστές λύσεις» στην ΕΕ με αφορμή την έλλειψη εμβολίων

Εσω­τε­ρι­κοί τριγ­μοί στην ΕΕ με αφορ­μή την προ­μή­θεια εμβο­λί­ων καθώς κάποιες χώρες σπά­σα­νε την «αρχή της συλ­λο­γι­κό­τη­τας» και προ­χώ­ρη­σαν σε ξεχω­ρι­στές συμ­φω­νί­ες με τις εται­ρεί­ες. Κάτι που ανά­γκα­σε την πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν να παρέμ­βει, τονί­ζο­ντας τον δεσμευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα των συμ­φω­νιών που έχουν υπο­γρα­φεί, αλλά και την υπο­χρέ­ω­ση των χωρών μελών να συμ­μορ­φώ­νο­νται με το πλαί­σιο που έχει καθοριστεί.

Η Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν ξεκα­θά­ρι­σε πως τα 27 κρά­τη-μέλη πορεύ­ο­νται μαζί όσον αφο­ρά στην αγο­ρά εμβο­λί­ων διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι «κανέ­να κρά­τος-μέλος δεν επι­τρέ­πε­ται να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται παράλληλα».

Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου και μετά την έντο­νη κρι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων σχε­τι­κά με τις καθυ­στε­ρή­σεις στην προ­μή­θεια των εμβο­λί­ων ανα­κοί­νω­σε συμ­φω­νία για την προ­μή­θεια επι­πλέ­ον 300 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου της Pfizer/BioNTech. Δε διευ­κρί­νι­σε όμως το πότε αυτά θα παρα­δο­θούν, ώστε να επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού. Σε κάθε περί­πτω­ση θα πρό­κει­ται για μια αρκε­τά πολύ­μη­νη δια­δι­κα­σία. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως η αρχι­κή συμ­φω­νία, που αφο­ρού­σε 300 εκατ. δόσεις, προ­έ­βλε­πε ένα χρο­νο­διά­γραμ­μα που έφτα­νε μέχρι τον Σεπτέμ­βρη του 2021.

Ηδη η Γερ­μα­νία ανα­κοί­νω­σε τη Δευ­τέ­ρα ότι, ήδη από το Σεπτέμ­βρη του 2020, έχει προ­χω­ρή­σει μονο­με­ρώς σε διμε­ρή συμ­φω­νία με τη «Pfizer»/«BioNTech» για επι­πλέ­ον 30 εκατ. εμβό­λια. Μαζί με τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβο­λί­ων που θα λάβει ανα­λο­γι­κά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της «Moderna» η Γερ­μα­νία εξα­σφα­λί­ζει συνο­λι­κά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες.

Επί­σης ο πρό­ε­δρος της Κύπρου, Νίκος Ανα­στα­σιά­δης, επι­βε­βαί­ω­σε πως ζήτη­σε εμβό­λια από το Ισρα­ήλ. Ο κ. Ανα­στα­σιά­δης, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Πολί­της», ανέ­φε­ρε ότι επι­κοι­νώ­νη­σε προ­σω­πι­κά με τον Βενια­μίν Νετα­νιά­χου εκφρά­ζο­ντας την παρά­κλη­ση να προ­σφερ­θούν στην Κύπρο εμβό­λια ανα­μέ­νο­ντας επί­ση­μες απα­ντή­σεις από τις αρμό­διες αρχές του Ισραήλ.

Δεν κάνει πίσω η Γερμανία

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις της προ­έ­δρου της Κομι­σιόν, εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας δήλω­σε σήμε­ρα πως η συμ­φω­νία της Γερ­μα­νί­ας για την αγο­ρά επι­πρό­σθε­των δόσε­ων εμβο­λί­ου «δεν επη­ρε­ά­ζει τα συμ­βό­λαια μετα­ξύ της εται­ρεί­ας αυτής και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

Τόσο το εμβό­λιο «Moderna» όσο και το εμβό­λιο των «Pfizer»/«Biontech» (μαζί 136,3 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις) θα παρα­δο­θούν πλή­ρως στη Γερ­μα­νία το 2021, σύμ­φω­να με το Ομο­σπον­δια­κό Υπουρ­γείο Υγεί­ας. Επο­μέ­νως 68,15 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες θα μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν κατά του Covid-19. Αυτό θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε «ανο­σία της αγέλης».

Επι­πλέ­ον, η Γερ­μα­νία έχει παραγ­γεί­λει περαι­τέ­ρω εμβό­λια, για τα οποία εκκρε­μεί ακό­μη έγκρι­ση. 42 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου «Curevac» έρχο­νται στη Γερ­μα­νία μέσω της ΕΕ, συν 20 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις σε εθνι­κό επί­πε­δο. Η Γερ­μα­νία λαμ­βά­νει 56,2 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις από το εμβό­λιο «AstraZeneca» από την ΕΕ και 37,25 εκα­τομ­μύ­ρια από το εμβό­λιο «Johnson & Johnson».

ΕΜΑ: Πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­μέ­νει από την AstraZeneca να υπο­βά­λει αίτη­ση για έγκρι­ση του εμβο­λί­ου κατά του κορω­νοϊ­ού την επό­με­νη εβδομάδα.

Ο ΕΜΑ σημεί­ω­σε ότι θα μπο­ρού­σε πιθα­νώς να κατα­λή­ξει σε συμπέ­ρα­σμα σχε­τι­κά με το εμβό­λιο της AstraZeneca και του πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης έως το τέλος αυτού του μήνα.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο